Scandinavii stiu DC (107)
Raspunsuri - Pagina 2
vikinga spune:
Iete dom'le seara romaneasca pe WDR. Abia ce s-a terminat un documentar despre Romania, mai exact despre dictatura ceausescu, nu l-a prins nici sotzul decit ultima parte si acum a inceput altul tot despre romania. Gata chiar fug acumVikinga& micul viking Aldo(15noi2003)
adusca spune:
http://www.epica-awards.org/assets/epica/2005/winners/films/flv/10539.swf
ps la multi ani frumosi copil de Veve
fetele de pe DC
Viata e ca carosabilu'...unii vine....altii trece....
Adela99 spune:
'neatza!
iara bem?
vevicmic La multi ani!
si pentru mama veve in loc de www.kitchenwareontheweb.com/images/Kitchen/jsa198.jpg" target="_blank">flori, www.boreme.com/boremerigid/media-pictures/beer-and-nuts.jpg" target="_blank">bere si ... alune
doruletz, felicitari pentru nounou!
bombi distractie placuta!
lilutz, nu fumez ... nu am nici un merit in asta deocamdata ... nu pot fuma, desi am avut cateva tentative
multzam fetelor de urari!
Adela99 spune:
pe aici pe la noi nimic nou, ziarele nu vorbesc decat decat de alegerile 2006, au inceput
au inceput si prelegerile pentru Eurovision
iar JO continua ... si altceva cam nimic
inafara de un articol ceva mai vechi, de doua zile despre indemnul la solidaritate cu jurnalistii danezi "astazi suntem cu totii danezi" la care adera si www.aftonbladet.se/vss/nyheter/story/0,2789,780978,00.html" target="_blank">Jan Guillou (in felul lui)
dupa introducerea cum ca sunt multe motive de a ne place de Danemarca (vecini, veri, asemanari) se intreaba de ce sa ne placa Danemarca in mod special acum, cand un ziar de dreapta alege sa publice desene rasiste pe care probabil nici un ziar liberal suedez nu ar fi reflectat macar sa le publice. de ce sa ne alaturam Danermacei acum, cand Pia Kjaersgaard cere legi prin care sa se poata lua inapoi cetatenia daneza de la musulmani ... nu am da astfel semnale gresite Danemarcei?
dar, ok, am sa fac o incercare sa fiu danez ... mai ales ca e in avantajul meu cand ca si publicist danez am menirea sa testez limitele libertatii cuvantului. ca publicist suedez nu pot incalca nici o regula, limitele au fost de mult testate si rastestate de peste o suta de ani si ele nu mai exista. cand o fotografa a vrut sa expuna tablouri reprezentandu-l pe Isus ca homosexual, ce s-a-ntamplat? Catedrala din Uppsala a preluat expozitia iar mai apoi Parlamentul. ceea ce se poate numi o provocare esuata.
dar, pentru o clipa ca si danez am perspective mai bune. testez limite. bineinteles, nu cu simple trucuri populistice ca a scuipa pe musulmani. asta oricum nu implica nici un risc.
nu. voi face un desen cu Isus. stim cu totii cum arata, camasa de noapte, par lung, blond, barba si ochi albastrii (in tot cazul in Scandinavia si in America de Nord)... un desen cu Isus violat pe la spate de Bush si din fata de Rumsfeld. daca Isus zambeste in desene, atunci nu e nici o problema. atunci satira e indreptata spre detinatatorii de putere din USA care abuzeaza de crestinism pentru a-si atinge scopurile politice. dar daca Isus nu e vesel? atunci am testat o limita daneza. si bineinteles publicam desenul doar pentru a apara libertatea cuvantului si a presei. si daca tot suntem la capitolul teste, de ce sa nu testam si niste desene cu printul Henrik beat turta in timpul unor activitati homo exact asa cum merg zvonorile in Danemarca ca ar fi. astea is propunerile mele pt JP. dar ceva imi spune ca nu-mi vor publica desenele, daca nu pentru altceva pentru riscul de a fi dati in judecata. si ceva mai imi spune ca ziarele liberale suedeze nu ar vrea sa fie danezi in acest test. deci ce ziarele liberale suedeze au semnat prin chemarea la "azi suntem cu totii danezi" a fost dreptul de a lovi in cel ce e deja cazut si inca cu asemenea desene de prost gust incat personal nu le-as fi publicat vreodata. Ipocrizie, deci!
nu uitati asta a fost incercarea mea de traducre a articolului lui Gouillou, da' n-am putut pune ghilimelele :-)
lil am citit si io ca Israel retine banii aia care le revin de fapt palestinienilor ... io am inteles ca Israelul strange banii din taxe de circulatie, drumuri si mai stiu io ce, vama si pe partea palestiniana, deci aia is banii palestinienilor pe care ei pe urma ii folosesc sa plateasca salarii samd ... si acum Israelul (Ehud Olmert) s-a gandit ca palestinienilor nu le-ar strica o dieta
doruletz spune:
neatzaa
bre, iar puse vreunu' frâna la forum, de abia se misca!
veve La Multi Ani! sa-ti traiasca cupilasu'!
adela, pai cum, nu te facusi bine inca? Mie articolul ala mi se pare ca greseste incercand sa justifice injustificabilul cu iarasi eternul 'rasism (unde e rasismul ala din caricaturi ca io tot nu l-am vazut?). Si parca decelez si o umbra de sovinism anti-danez... sau mi se pare? Nu stiu care e orientarea politica a lui Jan Guillou insa ceea ce mi se pare mie interesant in povestea asta este ca (cel putin asa s-a intamplat in fr) extremele s-au atins din nou. Adica extrema dreapta si extrema stanga au sarit in apararea 'oprimatilor' strigand ca e vorba de 'rasism' ceea ce eu zic ca nu a fost niciodata cazul. Probabil ei insisi suparati pe libertatea presei sau poate din vreun alt motiv. Oricum vom vedea daca a fost vorba de rasism sau nu, pentru acest motiv asociatiile musulmane de aici au facut plangere contra Charlie Hebdo si celelalte ziare care au publicat caricaturile. O sa vedem ce zice justitia desi cred ca o sa piarda caci Charlie are avocati care isi dau sau nu acordul la publicarea desenelor, nu apare nimic fara ok-ul lor. Si pana acuma au castigat toate procesele.
Plus ca retragerea cetateniei in cazurile astea care atenteaza la securitatea nationala (asta inseamna apelul la boicot) mie mi se pare perfect justificata, ma mir ca legea nu exista in Danemarca. Aici exista demult aceasta lege si e acceptata de toti (stanga, dreapta) poate ca nu-i aplicata atat de des cum ar trebui dar exista. Pe hartiile pe care le-am primit io odata cu cetatenia scrie clar ca ea imi poate fi retrasa in anumite cazuri. Ceea ce e foarte normal.
vikinga, frumoasa rochitza! Io incep serviciul la sfarsitul lui martie. pe piticanie inca o mai alaptez, o sa incep incetisor sa o intarc, probabil cu vreo 10 zile inainte. E adevarat, pentru nounou exista o perioada de adaptare de cateva zile in care trebe sa o las o ora cu nounou, dupa aia 2 ore etc. O sa o chem pe soacra-mea atuncea, sa o mai las si cu ea si sa mai stea si ea cu pitica si cu nounou la inceput. Sper sa nu faca prea multe nazuri.
Lilanda, si tu bolesti?
bombi, vacantza placuta, sa vii cu poze!
aci tot ploua de 3 zile, ma uit la Olimpiada ce frumos ninge p'acolo si mi se face un dor de zapadaaaaaa... M-as duce si io prin Alpii francezi mai ales ca m-au anuntat si nasicii gepetei ca vin in vacantza la ski prin zona... da n'am unde sa abandonez piticaniaaaaa
gata, s-a trezit, mai viu io
lilanda spune:
Neatza!!!
Adelucctzo, tare-i suparat Guilllou pe vecinii lui Io i-as da un Carlsberg cu alune, ca sa-i mai treaca oleaca oful Si as pune si pariu cu el ca danejii nu s-ar da-napoi sa-l publice pe printu' Henrik (in rest, cred ca a inteles prost motivul pentru apelul la solidaritate: Danemarca nu-i nici Jyllands Posten si nici Pia Kjersggard, da' daca el asa vrea sa creada, e dreptul lui, nu??? La cine se refera cind zice "a lovi in cel ce a cazut deja??? Ahhaa...deci asa sta treaba cu fondurili de salarii ale Autoritatii Palestinien´!!! Citisem io ceva de taxe si impozite, da' nu intelesei ca e vorba de alea din partea palestianiana!!!
bombi, vacanta placuta!!! Bine ca s-a re-aminat aminarea
Vreau si io sa vaz rochitu' lui vikinga...unde se poate vedea???
Dupa ce am bolinzit ieri, azi vaz ca sint mai fresh, dar asta dupa a doua tura de somn, de la 8 la 12 dimineatza
doruletz, vazui ca la voi se isca iar un scandal rasist, dupa ce Politia a gasit un tinar evreu torturat, care a murit in drum spre spital!!!???? Provocare????
pozulici si www.desprecopii.com/forum/topic.asp?ARCHIVE=true&TOPIC_ID=24607&whichpage=4" target="_blank">calatoria lui Ilie spre tara lui Hamlet
Adela99 spune:
doruletz pe aici nu cred ca a avut loc fenomenul "extrema dreapta a sarit in apararea 'oprimatilor'" sau mi-a scapat mie, ci dimpotriva ceea ce Guillou spune, ca publicarea desenelor s-a facut tocmai pentru ca ziarul ii de dreapta si nu pentru a testa nush ce limite sau a apara libertatea cuvintului si a presei
Guillou nu cred ca are o culoare politica stabila, e o persoana controversata cu o parere despre aproape orice, de ex in 2002 sau 03 a fost declarat homofobul anului dupa declaratia ca homosexualiatea e mai degraba o chestie de moda decat de cum te nasti. ii ceva ce vine si trece in istorie. fiica-sa are parteneriat inregistrat cu alta iar el spune ca nu are nimic impotriva si ca nu e homofob. plus ca e vanator si de aici alte discutii la fel de controversate. partidele politice le cam atinge pe toate pe unde apuca si de cate ori i se da ocazia si i se da de catre toate... i se reproseaza din cand in cand ca e cam macho
si aici se poate retrage cetatenia nu stiu exact pentru care motive (da' ma pot documenta) ... mie mi se pare corect sa ti se retraga cetatenia doar daca ai obtinut-o pe cale frauduloasa, adica fals de identitate, minciuna, si chestii de genul asta ... dupa ce ai obtinut cetatenia esti cetateanul tarii respective si deci te supui legilor tarii la fel cu toti ceilalti - si asa cum o faceai si inainte de a deveni cetatean :-), daca nu, esti pasibil de pedeapsa la fel ca toti cetatenii tarii. daca pentru boicot e pedeapsa retragerea cetateniei, ok! daca un danez-danez incita la boicot sa i se ia cetatenia, la fel ca si unuia care inainte a avut alta cetatenie pana la primirea celei daneze (de ex) ... cred ca se intelege ce vreau sa spun
cat despre intarcat, www.epica-awards.org/assets/epica/2005/winners/print/images800/03023%20%20%20Ammerland_Dairies.jpg" target="_blank">iata ce-am gasit pe site-ul pe care ni-l dadu adusca
ma duc sa ma culc ca is tare ametita de la siropul de tuse
doruletz spune:
haha adelucci, gata, intelesei, omu' e un fel de CTP suedez. Acu', din ce portret ii facusi tu (macho, homofob si vanator pe deasupra) mi-l cam descalificasi dintre potentialele preferinte
Acuma despre cetatenie, io nu-s asa sigura ca e exact acelasi lucru atunci cand o ai prin nastere sau atunci cand o primesti. Simplu, in primul rand pentru ca nu te obliga nimeni sa ceri cetatenia tarii in care esti rezident! O faci daca consideri tu ca impartasesti aceleasi valori ca si cetatenii tarii respective altfel n-ai nici un motiv. Aici de exemplu, cu o carte de rezident ai exact aceleasi drepturi ca si un cetatean, doar dreptul de vot nu-l ai. De ce sa ceri de buna voie dreptul de a participa la viata politica a unei tari pe care o urasti?
In plus atunci cand primesti cetatenia semnezi de buna voie un angajament cum ca respecti niste valori si esti loial tarii respective, contract pe care apoi il incalci prin apelul la boicot. Deci este exact ceea ce spui tu: in cazul respectiv cetatenia a fost obtinuta prin frauda si minciuna. Ca urmare tara care te-a primit are dreptul sa-si retraga increderea pe care ti-o acordase. Diferenta intre un cetatean nascut intr-o tara si cel ce cere sa fie primit acolo este ca cel din urma semneaza de buna voie si nesilit de nimeni un contract/angajament, iar celalalt nu. Aici nici copiii care sunt nascuti in familii de straini nu capata direct cetatenia ci trebuie sa astepte sa ajunga la majorat ca sa o ceara ei insisi deci trebe sa fie un act constient si benevol.
Aprops, am citit undeva ca in germania se va institui un fel de examen pentru cetatenie, vor fi intrebari din istorie si cultura dar si teme de loialitate, despre drepturile omului, drepturile femeilor, despre casatoriile fortate, despre 11/09 etc. vikinga sau bombi poate stiu mai multe .
haha, imi placu' poza aia cu intarcatul, asa o sa fac si io probabil! bietu' cupil!
Lilutz, asa zic astia, ca ar fi crima antisemita (victima era evreu iar rapitorii ucigasi erau... ghici?!) Ii arestara pe toti in afara de pe seful bandei care cica a fugit la el acasa in Coasta de Fildes(valeeu!) Pentru cei ce nu stiu povestea: un tanar, Ilan Halimi, vanzator de telefoane, a fost ademenit de neste fufe, rapit si torturat pana a murit. S-a cerut initial o rascumparare de 450.000€. Acuma inca nu-i clar ca motivul crimei ar fi fost etnic, cica unul din membrii bandei ar fi zis ca "l-au ales pentru ca era evreu si astia au bani". Mama victimei spune insa ca sigur e crima antisemita dar ca politia nu vrea sa spuna asta de frica musulmanilor. Om mai vedea care-i adevarul, ancheta e in curs, politistii plecara in Coasta de Fildes sa-l prinda si pe sef. Problema e ca deja au fost cateva manifestatii care s-au lasat cu neste pumni intre evrei si musulmani. Sa speram ca raman la 'armele' astea manuale si nu iese artileria grea.
gata, plecam la plimbare desi plooooo
lilanda spune:
quote:
Originally posted by Adela99
Guillou nu cred ca are o culoare politica stabila, e o persoana controversata cu o parere despre aproape orice, de ex in 2002 sau 03 a fost declarat homofobul anului dupa declaratia ca homosexualiatea e mai degraba o chestie de moda decat de cum te nasti. ii ceva ce vine si trece in istorie. fiica-sa are parteneriat inregistrat cu alta iar el spune ca nu are nimic impotriva si ca nu e homofob.
Pai cum sa zica bre, ca te nasti cu ea (cu homosexualitatea adica?)?? I-ar fi fluturat, atunci fii-sa, vina pe sub nas Da' acu' pe bune, oare si nefericitii astia, tot ca-i la moda, au ales sa fie homosexuali???
Adelucctza ai citit Ondskaben a lui musiu' Guillou, carte autobiografica??? Fiindca acolo, omul isi manifesta ura nestavilita pentru rasisti si extremistii de dreapta (il descrie in termeni foarte duri pe profesorul de istorie care facea comparatii antisemite pe elevii de o origine sau alta), dar in acelasi timp nu-si ascunde dispretul pentru francezi (de unde nu ma mira ca s-a legat de bietu' Henrik ), asta fiindca ta-su vitreg fu' diplomat francez in Suedia si ceea ce i-a oferit ca si educatie, a fost bataia !!!
Gata, hai ca plec la scuala de limba!!! vikinga, tu ce faci cu germana???
pozulici si www.desprecopii.com/forum/topic.asp?ARCHIVE=true&TOPIC_ID=24607&whichpage=4" target="_blank">calatoria lui Ilie spre tara lui Hamlet