V-ati dat copilul la cresa ???
Raspunsuri - Pagina 2
ankalaura spune:
Si fata mea merge la cresa de la 1 an si 2 luni. E adevarat, privata, dar din motive pur subiective.
In primul rand, Mamagiuliei, spui ca s-ar putea sa nu ai alta varianta, parerea mea, da-i inainte cu curaj!
Partile bune ale cresei: copilul se obisnuieste de mic cu alti copii. Aici parerile sunt impartite
- ca pan' la 3 ani mai bine sa stea acasa> da, daca ai cu cine sa il lasi acasa!
- ca socializarea nu e necesara, si ca e o falsa impresie, mai ales ca la 1-2-2,5 ani copilul se joaca alaturi de alti copii, nu impreuna cu ei. NIMIC MAI GRESIT! Vei vedea asta citind postarile mamicilor de copii de 3 ani, disperate ca pustii urla cumplit la gradinita in primele saptamani bune! Cu cat il duci mai tarziu cu atat accepta mai greu! CLAR! Daca il duci de mai mititel, mai ales daca nu prea ai de ales, nu inseamna ca esti un parinte rau, ca il rupi pe copil din dulcele camin, ca il arunci in valurile vietii, aiureli! NU, cu cat il duci mai mic, iti spun din experienta noastra de un an jumate de cresa si a altora din jur, ca va invata sa manance singur, sa se imbrace, sa mearga la baie, sa imparta, va avea program foarte echilibrat si multe multe altele! Va invata sa se joace cu alti copii, depinde numai de educatoarea cu care va sta, sigur, aceasta va trebui sa isi faca meseria cu constiinta, nu sa ii uite acolo in scaunele pe pici!
Alte aspecte pozitive:
- copilul invata prin imitatie. Ai sa vezi (daca n-ai un bebe exagerat de mofturos),
* ca la cresa va manca mai bine decat acasa
* ca la cresa bebe va dormi la pranz fara sa comenteza
* ca la cresa isi va dezvoolta o gramada de abilitati precoce care te vor uimi - de la vorbire pana la indemanare in diverse situatii.
De ce? Pentru simplu fapt ca la cresa nu le cauta nimeni in coarne si se dezvolta fiind independenti - in sensul ca acolo sigur cineva le va ridica izmenele, dar nu le va baga mult cu lingura in gura!
E un risc - se va mai si imbolnavi, dar nu-ti face griji, va pati chestia asta si daca il duci la 3 ani la gradinita, crezi ca la 3 ani nu se va imbolnavi? Ohoo, ba si la 4 si la 5 si asa mai departe. Fi-mea s-a imbolnavit in primul an, dar asa, civilizat, niste muci, o tuse... Chestii normale. Nu mi-a facut febre exagerate, nu mi-a facut enterocolite sau viroze periculoase. Mi-a facut o laringita pacatoasa, ei si? A trecut! Mult mai bolnav a fost anul trecut baietelul unei colege de serviciu, copil tinut acasa pana la 4 ani jumate, cu o bunica mai "speciala", copil care a stat cateva saptamani in spital, cand cu una cand cu alta.. de prea cocolosit ce fusese. El acum avand aproape 7 ani si inca la gradinita! Fireste, sunt cazuri si cazuri. Nu pleca cu panica inainte!
Mai nasol mi se pare ca se jegoseste! Nene vine uneori cu hainele varza! de ce? Pentru ca li se da libertate - tu ai avea tupeu sa lasi copilul sa manance orice singur? Fara teama ca iti tapeteaza peretii? Sau ca se face ca un purcel? Pentru ca picteaza. Si pentru ca se joaca afara. Eu cand ies cu fata, stau cu ochii in 4, sa se murdareasca cat mai putin, o tampenie, sigur!
Sfatul meu e sa alegi cu incredere cresa, dupa ce, fireste, te-ai dus sa vezi cum stau lucrurile, ce educatoare sunt. Sigur, asigura-te ca fata ta va beneficia de atentia cuvenita (vezi ca vine 1 marite, 8.... un gest fruos conteaza).
Daca totusi fetei nu ii va fi bine acolo, iti vei da seama repede de asta, si vei putea cauta o alta varianta - daca exista! O vecina / bona, o bunica... ceva...
Da-i fetei ragazul sa se obisnuiasca, nu face greseala sa plangi tu de sa sara camasa pe tine cand o lasi acolo (cand citesc despre reactia asta a unor mamici, pe aici prin'prejur nu pot sa nu imi ridic niste intrebari...) - ca doar nu o duci nene intr-un lagar de munca! E important sa fii tu convinsa, optimista, si sa lasi copilul in pace daca o sa iti planga cateva zile, n-a murit nimeni din asta, stii....
Nu te lasa influentata foarte tare de tragedii citite prin reviste sau chiar pe aici, repet, nu pleca cu raul in fata, ai incredere in puterea de adaptare a copilului tau si in rezistenta lui!
Copilul e asa cum il invatam noi sa fie, daca o sa il infofolim si o sa incercam il ferim de toate cele, cu atat mai mult se va imbolnavi in prima zi, daca piciu' cade si noi sarim in sus, o sa planga de o sa rupa, daca noi, parintii, nu incurajam prietenia cu alti copii, sigur va fi un copil care va cafti cand i se va lua masinuta, un copil care va urla cand va fi atins, si asa mai departe -
Mult succes!
Anca si papusica Eliza (26.august.03)
Eliza mica, Eliza mijlocie, Eliza mai mare
alinkav spune:
Anca , mai bine de atat nici nu se putea descrie!!!!! Mi-am regasit copilul in aproape toate afirmatiile tale!!
Alina si Alex Andrei(22 noiembrie 2003)
enn spune:
Morcoveata al nostru merge de la 1 an+ 3luni la cresa si, facīnd abstractie de virozele pe care la contacteaza regulat - si cu care din pacate ne contamineaza si pe noi, suntem cu totii super-īncīntati de cresa. Īnainte nu spunea decīt "bu", īntre timp vorbeste īn 2 limbi, manīnca/bea fara sa se murdareasca (tare), se spala pe dinti, se descalta singur si īncearca sa se si īncalte, si multe-multe altele.
Si sa nu uit lucrul care ne bucura cel mai mult: vazīndu-i pe micii lui prieteni īncīntati de surioare/fratiori, nu se mai teme ca vom mai avea si noi īn curīnd un bb mic. Care va merge bineīnteles la aceeasi cresa
carmenp spune:
dario, io l-am dat pe micu` de la 1,3 ani pina la 1,7 ani la o cresa de stat ca pe vremea aia nu aparusera astea particulare. au fost multe lucruri care m-au deranjat la vremea aia de la meniul care nu acoperea necesitatile unui copil, probleme organizatorice ( ex. stergeau copiii cu acelasi prosop, desi ii dusesem oala de acasa, in decursul zilei facea pe care apuca)).. in fine, era racit mai mereu, aproape tot timpul cu tratament si cind a facut pneumonia am zis "halt", nu-i pentru noi. in concluzie, nici eu nu-s pentru dusul in colectivitate mai devreme de 3 ani, cind are cit de cit sistemul imunitar dezvoltat...
Carmen,Ilinca&Ionut
tzucurei de tzucurei 1, 2, 3
annablue spune:
as fi vrut si eu sa raspund, si eu am copilul la cresa de un an si jumatate si sunt foarte multumita.
insa, citind raspunsul Laurei, nu mai am ce adauga, sunt total de acord cu tot ce spune acolo.
eu am rezolvat problema cu hainele care mi le murdarea cu pete de mancare ramase uscate prin faptul ca nu l-am imbracat ultimul racnet la cresa si am preferat sa am un rand de haine "de cresa" pe care le roteam si am pastrat hainele "bune" pentru vizite si iesit afara cu mine...
Deci, da-i bataie cu cresa, nu inainte de a te asigura ca are conditii civilizate si educatoare cat de cat "saritoare".
Mult succes si nu te descuraja usor !
Ana
Annablue si Adita(1.11.2002)
"De noi depinde sa avem o viata frumoasa..."
szivarvany spune:
Va multumesc pentru raspunsuri.
Acuma stam asa: cica bona actuala poate sa vina ... ei bine, parca nu mai vreau eu nopti nedormite peste catva timp. Gradinita aia particulara nu e sigur ca incepe din 1 aprilie, aici sunt conditii super, deci as duce-o cand se va deschide ...
Sptamana viitoare voi cunoaste o alta bona, recomandata de persoana in care am cea mai mare incredere. M-am tot gandit, deh, ce sa faci noaptea daca nu ai somn de ganduri, si cel mai mult mi-ar placea sa iau bona asta noua, dar sa o duca pe Giulia 2-3 ore la cresa aia de stat.
Ufff, am scris alela de intortocheat, scuzati
Ankalaura - ma crezi ca inainte sa-ti citesc mesajul, de fapt de vineri cand a zis bona ca nu mai vine, i-am sortat hainutele de gradi separat de restu` ?
Daria & Giulia (2004 08 16)
Haideti la bazar sa-l ajutam pe ALEX !
Supercopiii iulie/august 2004
katik spune:
salutare!
ankalaura mare dreptate ai!!!
la noi tot asa a fost si sunt super multumita. cu hainele am facut la fel si a mers!
enn, . si noi suntem in situatia voastra cu bb2 sper ca se rezolva.
http://pg.photos.yahoo.com/ph/katiktm/album?.dir=e12f
gabibarta spune:
Daria, ti-am mai spus probabil, ai mei amadoi au fost la cresa. In general am fost multumita, singura noastra problema a fost ca ne-am certat cu idioata de administratoare fiindca am avut tupeul sa-i atrag atentia asupra programului afisat pe usa ei. Insa chestia cu bolile nu se poate generaliza, Robert a facut doar toamna o raceala si atat, nici Lili nu a racit mai des ca inainte.
Gabi+Robert 20.05.1997Lili 17.05.2002
pozici poze iarna 2005/2006
filofteia spune:
Eu am preferat bona, dar sunt convinsa ca nu i-ar fi rau...Adevarul este ca singurul lucru rau sunt bolile, dar unii sunt mai rezistenti, altii nu...
Adi a mers la gradinita anul trecut,la 3 ani si 9 luni, la 4 ore... in primul an la fiecare raceala il tineam acasa ... ca un parinte constiincios... si asa a ajuns copilul meu ca mai mult de jumatate din an sa stea acasa...
Asa ca anul acesta, ca un parinte iresponsabil, l-am trimis la gradinita si racit... a stat acasa numai 2 saptamani in total, cand a fost mai rau... Ne ducem in fiecare luna la doctor sa-l mai consulte, dar mai mereu tuseste putin sau ii curge nasul... Ce sa fac acum? Sa-l tin acasa? Trebuie si el sa se invete sa faca fata infectiilor...
Am ajuns la concluzia ca si parintii aceeia care ii aduc la cresa raciti au dreptatea lor... cu cine sa-i lase acasa? Nu te poti invoii din doua in doua saptamani...
Daca nu ai alta solutie il poti da linistita la cresa... asa cum spun fetele sunt si o gramada de avantaje in evolutia lor...
Gandacel spune:
Si eu trebuie sa hotarasc repejor cu cine sa las copilul... Va deranjeaza daca dati si niste repere ale creselor unde dati copiii? Ca poate sunt in stare si eu sa aleg, in functie de locatie si parerile voastre, la prima mana! Multumim!
Gandacel si Bogdanel (14.11.2005)