Vorbirea: un joc in 2! - metoda Hanen

Raspunsuri - Pagina 17

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns saphir spune:

Dragelor, este minunat ceea ce ati facut aici

Eu acum am gasit acest subiect, am printat tot si acum ma apuc de citit.
Baietelul meu implineste in curand 3 ani, dar la capitolul vorbire stam nu prea bine. Cunoaste foarte multe cuvinte, majoritatea in ebraica, intelege romana, dar nu face propozitii mai mari de 2 cuvinte.
Am fost aici la specialisti si de pe 21 februarie o sa incepem "tratamentul", daca ii pot spune asa. In fiecare saptamana o sedinta de o ora cu un logoped si un psiholog, vreme de 22 sedinte. Daca pana in toamna nu va vorbi foarte bine, o sa urmam o gradinita speciala, unde sunt cate 10 copii in clasa si se lucreaza cu fiecare in mod separat in fiecare zi. Eu nu cred ca va fi cazul, dar, cine stie?

Intre timp, n-i s-a recomandat un control la urechi, un control special unde am descoperit ca, daca un copil normal are nevoie de 20 decibeli sa auda, al nostru copil are nevoie de 35-45 decibeli. Acum urmeaza un alt control la ORL sa depistam cauza, poate un dop, poate apa.

Mamicile care nu au efectuat un astfel de control copiilor, este indicat sa-l faca , chiar daca nu aveti impresia ca nu v-ar auzi copilul. Si al meu, ma aude, imi raspunde, uneori nu imi raspunde, dar niciodata nu am crezut ca nu imi raspunde pt ca nu ma aude , mereu am considerat ca nu vrea sa imi raspunda. De multe ori i-am vorbit si in soapta si m-a auzit.

Din cate am inteles, daca copilul nu aude bine, nici nu o sa vorbeasca bine. Cunosc cazul unei vecine, care mi-a spus ca imediat ce si-a operat copilul, a si "deschis gura", adica a inceput sa vorbeasca.

Multumesc inca odata pentru subiect si mult succes tuturor.


Saphir, Amos si Ailish

pozele noastre

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns mamaluidavid spune:

Parca David a inceput sa isi dea drumul putin,sa fie coincidenta sau oare chiar atat de repede sa vad rezultatele?
Incearca sa ma imite tot mai des si foloseste mai mult cuvintele pe care le stia.
La doctor nu am mai mers pentru ca tocmai am primit scrisoare de la centrul de asigurari in care ne anunta ca pe 23 sa mergem la controlul de vorbire,se pare ca aici la 2 ani se verifica progresele de limbaj ale copilului;eu nu stiam si sotul a uitat sa imi spuna.
Inca un motiv pentru care apreciez tara asta
O sa il vada un logoped,sunt tare curioasa ce o sa ne spuna si sper sa nu fie probleme.

Stefania, mami de David(24 dec.2004) si Patricia(12 iul.2006)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns kiwwy spune:

Fiul meu are aproape 3 ani,si nu vorbeste...este inteligent,intelege tot,execut tot ce ii cer,dar nu spune decat"ce e aia",in rest nimic.
Nu vorbim decat o limba in familie,dar pur si simpplu nu vrea sa comunice cu noi.
Eu il duc de un an la logoped si psiholog,dar nu vad nici un rezultat.Mai mult se joaca acolo,nu invata nimic ....Soecialistii m-au asigurat ca totul e ok. cu el,ca este normal,si numai de la 4 ani se considera ca are o problema daca nu va vorbi.Asa cum au trecut 3 ani fara sa vorbeasca,va mai trece un an...si nu va spune nimic,poate.Din toamna vreau sa il dau la gradinita,dar daca nu vorbeste...ce sa faca acolo?toti vor rade de el...ca el numai un singur lucru spune..."Ce e aia" si" da"
Nu mai stiu ce sa fac.....uneori sunt disperata,vad pe strada copii de un an care vorbesc perfect.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns fran spune:

Kiwwy-nici mie nu-mi place chestia ca o sa vorbeasca dupa 2 ani...la 3 sigur...mai stam pana la 4...Si mie mi se pare ca stam degeaba, dar in afara de a vorbi cu ea pana facem "spume", de a-i arata poze in carti la greu, powerpointuri cu obiecte din casa...nici eu nu mai stiu ce sa mai fac. Mergem iar la psiholog saptamana viitoare, sa vedem ce ne mai zice. Dar nici eu nu sunt prea multumita, o verifica la niste chestii care mie imi sunt clare, pot sa i le zic si eu fara sa mai duc si copilul cu mine...si sigur ne zice iar sa asteptam...
Baietelul tau raspunde cand il strigi, arata in carti animale, obiecte cunoscute cand il intrebi?



Fran si Patricia Annelise (05.05.05)
Iepurete mititel
Iepurete a crescut

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns kiwwy spune:

Eu zic sa te duci la psiholog,poate acolo in Bucuresti,sigur iti va spune la fel...adica sa nu iti faci griji,ca sigur va vorbi...
La fel facem si noi...ii aratam,ne ocupam de el toata ziua,dar degeaba...cred,pt.ca nu am nici un rezultat...copilul e la fel!
Cand era de un an,imita animale,dar acuma-NIMIC! Logopedul imi spune sa nu mai reactionez la trasul lui de maneca,atunci cand isi doreste ceva...iar psihologul imi spune sa nu cumva sa il ignor,cand incearca sa imi spuna sau sa imi arate ceva,sau sa ma cheme undeva....Chestia este ca eu nu mai stiu cum sa reactionez....


Copilul imi arata obiecte,imi arata in carti tot felul de lucruri,pe care asteapta sa i le spun,dar nu repeta nici macar o vocala,sau un inceput de propozitie.
Putem sa mai vorbim,tinem legatura te pup


Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns silvi_2005 spune:

Va citesc in continuare cu interes si aplic tot ceea ce aflu aici si ma bucur sa vad ca functioneaza.
Chiar daca nu pare foarte la subiect vreau sa va impartasesc si voua aceasta informatie, poate ca multe dintre voi procedati deja asa dar eu am vrut sa postez in ideea ca sunt poate persoane ca si mine care nu au stiut.
Eu am observat la piticotul meu ca e tare activ dar superficial in tot ceea ce face, nu avea rabdare sa ne jucam cu o jucarie mai mult de 2 minute, nu avea rabdare sa citim din carti, sa facem ceva constructiv mai mult de cateva minute.Am pus-o pe seama vartei ca e micut...abia acum a facut un an si o luna..dar nu era asa. Mi-a spus cumnata mea care e educatoare la o gradi privata ca eu gresesc lasandu-l inconjurat de jucarii tot timpul.Are deja 3 saci de jucarii, i-am luat si noi in prostie si a si primit o multime, cum se intampla cu fiecare copil.
Vreau sa va zic ca i-am ascultat sfatul si de o luna i-am "confiscat" jucariile le-am sortat pe categorii si le-am dus in alta camera, primeste zilnic cate 2 jucarii, le mai schim dimineata unele, dupa-masa altele.Daca citim din carte are numai 2 carticele nu are jucarii langa el, daca ne jucam cu cuburile avem doar cuburile si o bascula cu care le caram.S-a schimbat f mult de cand procedez asa, are rabdare sa ne jucam si e mult mai cooperant. E mult mai atent si vad ca progreseaza.M-am gandit sa va spun si voua, in cazul in care va confruntati cu copilasi care nu au rabdare cu nimic si nu raspund la joaca, poate e si asta un motiv ca le e prea mult distrasa atentia de tot ce ii inconjoara.
Va doresc numai bine si sunt in continuare cu ochii pe voi si va multumesc pentru ceea ce faceti.

Silvi si bebe Alain 19.01.2006


Daca ceva se intampla o singura data, se poate sa nu se mai repete niciodata dar daca se intampla de doua ori, se va repeta sigur si a treia oara.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns fran spune:

Eu am inceput sa aplic chestia aia cu fiecare obiect sa aiba locul propriu in casa...prin urmare o gramada de jucarii au ajuns pe balcon-urmand sa fie "promovate" in casa prin rotatie. Nu e vorba de jucariile/cartile care ii plac foarte mult si ii trec zilnic prin maini. Asta am preluat-o din met. Montessori. Copilul a devenit mult mai ordonat -sigur mai mult decat mine
Dar de vorbit...evident ca nu ne-a ajutat la nimic...Joi mergem la psiho. In 2 luni avem urmatoare le "progrese": imita mai mult GESTURI-da din maini ca personajele din Little Einsteins, canta "la-la-la"-melodiile le prinde imediat, da' fara cuvinte, vocalizeaza (toata ziua) cu sunete mai diversificate-adica acum doua luni isi gasea un grup de sunete-"batzii-batzii"-de ex-si ni le zicea 2-3 zile pana ne capia, apoi schimba repertoriul, acum nu mai are stereotipii din astea...Si asta e TOT. Zice si "mama" si "tata"-dar nu noua, ca sa ne strige...De ex, a venit taica'su de la serviciu si a intrat in baie sa se spele pe maini inainte sa vina la ea- s-a uitat dupa el si a zis INCET "tata". Dar a doua zi a mai zis de cateva ori "tata" fara nici o legatura cu subiectul...ce naiba sa mai inteleg?
In schimb cred ca am prins o chestie, cand zice ceva cu "adresa" zice foarte incet. La voi s-a mai intamplat asa ceva?

Fran si Patricia Annelise (05.05.05)
Iepurete mititel
Iepurete a crescut

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ardeiash spune:

bravo fete ! suntti nmaipomenite!

s-auzim numai de bine! si

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Otilia spune:

Precizare:

In varianta originala (in engleza) cartea e impartita in felul urmator:

Cap 1 – Mai multe despre comunicarea copilului dvs

Cap 2 – Lasati copilul sa preia initiativa

Cap 3 - Urmati initiativa copilului

Cap 4 – Pastrati interactiunea

Cap 5 – Rutinele care ne ajuta

Cap 6 – Adaugati limbaj la interactiune

Cap 7 – Hai sa ne jucam!

Cap 8 – Sa impartim cartile

Cap 9 – Sa evoluam cu ajutorul muzicii

In varianta franceza capitolele sunt urmatoarele:

Introducere

Cap. 1 Lasati copilul sa preia initiativa

Cap. 2 Adaptati-va pentru a urma initiativa copilului

Cap. 3 Adaugati limbaj si experiente

Cap. 4 Sa ne jucam de-a "cei 3 A"

Cap. 5 Cum sa invatam amuzindu-ne: jocurile

Cap. 6 Sa invatam prin muzica

Cap. 7 Cartile: sa citim impreuna

Cap. 8 Sa creem impreuna

Concluzii

Printul care se credea o pasare: poveste populara la moda celor "3 A"

Grila de observatie a dezvoltarii

Index

Eu impreuna cu flaviutza am tradus dupa varianta franceza si suntem la capitolul 5.

Leloo a tradus din engleza si vad ca a inceput capitolul in care se vorbeste despre carti (adica cap. 7 din franceza)

O sa incerc sa termin capitolul 5 si sa-l incep pe-al saselea cit de curind...




Adιlie la p'tite souris
Bijoux passion
Floricici din gradina mea

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns amoodia spune:

fetelor va multumesc pentru munca depusa. abia acum am descoperit subiectul.baiatul meu e trilingv si are 2 ani si 5 luni. vorbeste in cam toate limbile cate ceva, in romana deja a inceput sa spuna cate 2 cuvinte legate, in araba la fel, in norvegiana stam mai prost.am printat tot ce ati scris pana acum , si chiar acum ii iau in parc si-mi iau si eu foile cu mine sa citesc cum sa-i imbunatatesc vocabularul.
vreau sa va cer celor care aveti varianta in engleza, sa-mi trimiteti si mie va rog descrierea pentru nivelul 4 .adresa de email este amoodia@gmail.com

Mergi la inceput