Scoatere copil din tzara- caz special
As dori sa va intreb daca aveti idee de vreo lege care sa ma edifice intr-o problema:
Am dori sa mergem la vara la Disneyland Paris cu copilasii, si in plus, sa o luam si pe fetita sotului din prima casatorie. A fost sotul la Politie sa se intereseze cum o poate trece pe pasaportul lui sau daca ii poate face pasaport individual (are 8 ani jumate) si i s-a raspuns ca sunt excluse ambele variante si, in plus, nu are voie sa o scoata din tzara sub nici o forma, desi are acceptul mamei copilului (la notar). Mentionez ca fetita i-a fost incredintata mamei sale prin divort, iar sotul meu nu este decazut din drepturile parintesti.
Stiti cumva daca exista vreo lege in acest sens?
Laura si bebitele: Bianca (6 ani si 10 luni) si Ramona (3 ani si 9 luni)
poze_cu_fetele_mele
Raspunsuri
ADINUTZA spune:
Laura, eu stiu ca la nr de tel 959 este o linie destinata furnizarii de informatii catre cetateni cu privire la conditiile care trebuie indeplinite pentru trecerea frontierei. Suna si cred ca vei gasi raspunsul.
Daca nu e urgent as putea sa-ti dau un raspuns avizat saptamana viitoare.
Distractie placuta in Franta!
www.adina.as.ro/" target="_blank">noi
tot noi
Darria spune:
Pasaport individual nu poate sa aiba pana la varsta de 14 ani.
Pe pasaportul tatalui poate fi trecut(chiar daca parintii sunt despartiti) cu acordul mamei(exprimat la notariat). Si pt. iesirea din tara e necesar acordul mamei.
Uite aici ca sa te convingi:
http://www.romania.fi/consular/pasapoarte.html#2.%20Inscrierea%20unui%20copil%20minor%20in%20pasaportul%20solicitantului
"1. Inscrierea unui copil minor in pasaportul parintilor
Conditiile in care se face inscrierea sunt urmatoarele:
pasaportul solicitantului sa fie valabil;
copilul/copiii sa sa nu fi implinit varsta de 14 ani;
solicitantul sa fie unul dintre parintii copilului/copiilor;
sa existe consimtamantul scris si autentic al celuilalt parinte.
Acte necesare
pasaportul solicitantului;
formularul tip 4, completat in doua exemplare de solicitant si semnat (completarea se face cu cerneala de culoare neagra, iar semnatura nu trebuie sa depaseasca interiorul chenarului anume desemnat);
certificatul de nastere al copilului, eliberat de autoritatile romane;
2 (doua) fotografii color, format 2,5 x 3,5 cm, recente, identice, din fata (nu din profil) ale copilului;
o declaratie data si semnata de celalalt parinte, prin care acesta isi exprima consimtamantul pentru inscrierea copilului(copiilor) minor(i) in pasaportul solicitantului; Aceasta declaratie va fi autentificata de un notar public sau de consul."
Laura T spune:
Adinutza, iti multumesc pt ideea cu telefonul. O sa incerc. Si da, nu cred ca ar fi prea tarziu nici saptamana viitoare pentru a afla un raspuns avizat...astept...
Darria, asa ar fi normal, sa o poata inscrie in pasaportul sotului, dar cei de la Politia Ploiesti nu vor. O sa incerce sa mearga la comandant in audienta, sa vedem daca obtine ceva...
Am citit pe situl www.politiadefrontiera.ro si de acolo ar rezulta ca in pasaport nu ar putea-o trece, si mai nou ar fi doar 2 cazuri in care se mai face pasaport individual la copiii sub 14 ani (tratament medical sau concursuri scolare). Legea e cam interpretabila, nici nu stiu ce sa zic...nu e stipulat niciunde cazul lor...
poze_cu_fetele_mele
Darria spune:
M-am uitat pe acel site dar nu am gasit de unde rezulta ca nu poate fi trecut in pasaportul tatalui daca sunt indeplinite conditiile necesare.
Uite si aici legea mentionata de ei:
http://www.politiadefrontiera.ro/comunicat.php?id_com=40
http://www.dreptonline.ro/legislatie/legea_liberei_circulatii.php
Nici de aici nu vad interdictia de a fi trecuta pe pasap. tatalui, din contra ai mai multe situatii in care minorul poate avea pasaport individual.
ADINUTZA spune:
Eu am pt Bodo pasaport individual, nu a fost nici o problema sa-l obtin, pur si simplu asa am solicitat desi ieseam din tara pt concediu si sotul venea si el cu noi.
La Andrada am optat sa o trec in pasaportul meu pt ca dura mai putin decat daca i-l faceam individual.
Eu nu inteleg retinerea lor de a-i face pasaport individual fetitei pt ca in definitiv copilul poate calatori cu oricare dintre parinti.
O sa-ti dau un raspuns avizat saptamana urmatoare dar te rog spune-mi daca fetele voastre sunt pe pasaportul tau sau al sotului.
www.adina.as.ro/" target="_blank">noi
tot noi
Laura T spune:
Adinutza, multumesc de raspuns. Probabil ca tu i-ai facut pasaport baietelului in anul acela in care se faceau individual (parca 2003, ca in 2004 deja nu se mai faceau decat in cazuri exceptionale). Nu pricep nici eu cu ce ii deranjeaza pe ei, atata timp cat exista acceptul mamei la notar.
Astazi o sa incercam cu o "pila" (de..., asa merge la noi...) sa obtinem fie trecerea pe pasaportul tatalui, fie sa-i faca pasaport individual, o sa va spun maine daca am rezolvat.
Fetitele noastre sunt trecute pe pasaportul meu, inca din 2004 de cand mi-am refacut eu pasaportul.
poze_cu_fetele_mele
Rozi spune:
Laura, sper sa nu te superi daca ma bag si eu cu 2 intrebari peste subiectul tau, ca au legatura.
1. Este adevarat ca mentiunea pt un copil, in pasaportului parintelui, este valabila doar 3 ani, indiferent daca pasaportul parintelui expira peste mai mult de 3 ani ?
2. Mi-am facut pasaport la varsta de 34 de ani; pe el scrie ca este valabil 5 ani, dar auzisem ca ar fi valabil 10; e o greaseala sau dupa 5 ani trebuie sa merg inca o alte cozi ca sa-l prelungesc?
Multumesc si eu pt raspunsuri!
Darria spune:
Rozi:
1. http://www.infotravelromania.ro/legea248_liberacirculatie.html
"Art. 19
(1) Valabilitatea mentiunii privind inscrierea minorilor in pasaportul parintelui este de 3 ani, dar nu mai mare decat valabilitatea pasaportului, precum si decat perioada ramasa pana la implinirea varstei de 14 ani de catre acestia."
2. http://www.dgeip.kappa.ro/index7.htm
"Pasaportul simplu se elibereaza cu o valabilitate initiala de 5 ani, care poate fi prelungita o singura data, fara a se putea depasi 10 ani de la data emiterii.
Pasapoartele simple emise inainte de 01.05.2002, raman valabile pana la expirare.
Acestora nu li se mai prelungeste valabilitatea si vor fi retrase treptat din circulatie (H.G.460/2001 privind punerea in circulatie a noilor tipuri de pasapoarte romanesti)."
Laura T spune:
Hai ca acum se naste alta intrebare...Eu mi-am facut pasaport in 2004 (expira in 2009), moment in care le-am trecut in pasaport si pe fetele mele. Sa inteleg ca in 2007 expira trecerea in pasaport a lor. Cum se procedeaza apoi, ca sa le pot avea in continuare in pasaport? Ca nu mai este loc sa le pun alte poze, mai recente? Va trebui sa-mi schimb eu pasaportul din 3 in 3 ani pana ce ele vor implini 14 ani?
poze_cu_fetele_mele
dia_codat spune:
Fetelor dar la problema mea aveti careva un raspuns?
Cu privire la intrarea copiilor in tara! Credeti ca as avea nevoie de ceva din partea tatalui?
Mentionez ca sunt cetatean roman dar locuiesc in strainatate, in 9 martie voi pleca in Romania doar eu cu cea mica.
Initial am vrut sa plec singura si apoi sa vina sotul cu fetele cu masina, dar cea mica e pe pasaportul meu deci el nu poate calatorii cu ea! Asa ca , o voi lua eu iar de intors ne intoarcem cu totii cu masina.
ce credeti? Sper ca nu o sa am probleme la vama ca eu nu intentionez sa facem drum a proasta la Paris, sa dam o gramada de bani pentru o "autorizatie" la Ambasada.
Dia & printesele : Caroline Iulia (14 iulie 2002), Stephanie Daria (09 martie 2004)