America

Raspunsuri - Pagina 4

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns Siminaf spune:

Geaba ai calatorit prin Europa, Iulia, daca nu ai trait fie si citeva luni in America, nu ai de unde stii cum este. Un prieten neamt-neamt, dar care traieste in US zice ca US este cam cu juma' de secol inaintea Germaniei. Iti dai seama cu cit este inaintea Romaniei?!

Si nu, nu din frustrare s-a raspuns aici. Cel putin eu nu din acest motiv. Nu-s deloc frustrata, ma simt foarte bine aici, parca as fi de-o viata aici. Am raspuns insa pentru ca m-am saturat de asa-zisii neadaptati, nemultumiti, ma rog, numeste-i cum vrei, care stiu doar sa denigreze totul si atit. Nu este totul roz, citeste cu atentie ce s-a scris, sint nuante, deci nu este totul roz. Si eu am ceva nemultumiri legate de sistemul lor medical, de exemplu. Dar de aici pina la a arunca cu noroi in tot ce ma inconjoara e cale ca de la cer la pamint!



Simina & Andrei (Deiutzu) & Raluca

Virsta bebe2
Virsta Deiu


Home, wherever you are...

Excursie la Lake Arrowhead
Laguna Beach
Beach Cities
Noi 3, cu Raluca in burtica

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns yank spune:

Anul asta se fac 20 de ani de cind sint in US si nu stiu daca pot spune ca este the best place in the world.America e alta lumea,e total diferita de Europa si e normal ca fiecaruia sa i se para ciudat ceva ce nu functioneaza cum este el obisnuit.Americanii au alta scara valorica,pun pret pe alte lucruri,au alt stil de viata si nu oricine se poate adapta si sint foarte multi care pleaca de unde au venit.Apoi nefericitul a avut ghinionul sa nimereasca in California,loc in care si eu am aterizat prima data si am stat vreo 14 ani.California are multe legi si interdictii,multe stupide,oameni sint alfel sint mult mai reci ca in Florida de exemplu,si la inceput te simti izolat,nu exista familiarisme cu vecinii ca in romania,nici sa ii intrebi ce fac nu e indicat.
Da americanii se distreaza la cumparaturi,pentru ca POT,in europa se face mai mult window shopping.About credit history? E ceva absolut normal,si sanatos.Altfel cum ar vrea individul sa il finanteze banca ptr casa,masina si alte minuni?Nu vad ce anume e deranjant in credit history.De ce sa intarzii cu facturile atata timp cit compania te plateste la timp?
Una peste alta eu il inteleg,si ii inteleg pe toti care privesc asa prima data,este un impact peste care treci in timp si dupa ce il treci deja incepe sa iti placa si sa beneficiezi de avantajele pe care ti le ofera sitemul.Nu e de blamat tipul,o sa isi revina.Are tendinta sa dramatizeze si sa exagereze,dar asta e si idea scrisorii,isi exprima frustrarea.O sa ii treaca....sau nu![
usa]



Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns amuleta spune:

Chiquitita, nu-i usor de raspuns si o sa-ti dau un exemplu : eu iti descriu un barbat pe care nu-l pot suferi si spun despre el ca e brunet, cu ochii intunecati, poarta parul lung, e un dezordonat, e prea romantic, ma suna prea des, e pictor, are nasul strimb...iar tu il vezi si ti se pare ca am aberat si ca de fapt tipul e superb. Ei, care are dreptate ?
Omul e clar subiectiv, adica nu s-a acomodat si-si varsa si el oful. Asta-i doar parerea lui, altul poate sa vada tara asta cu alti ochi.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns adrienne12 spune:

Io's de parere cu yank. America e mult diferita de Europa si tipul asta e deranjat de anumite aspecte ale vietii cu care probabil ca se intineste prima oara. Acum si eu sint de acord cu el ca marfurile din walmart nu sint de calitate (e.g rezista putin ca sa poti sa cumperi altele dupa) dar in general citi dai bani atita face. Cind am venit in sua am cumparat o tigaie extrem de ieftina de la un magazin in downtown in care am intrat din intimplare. Dupa citeva saptamini am araruncat-o: era subtire, se zgiriase; nu era buna de nimic... Apoi m -a invata cineva ca mai bine cumpar ceva mai scump i n sale... Stiti voi vorba aia "sint prea sarac ca sa-mi permit sa iau lucururi ieftine". Nu stiu cum e in SF dar lucururi bune se gasesc peste tot iar daca e nemultumit de magazine de ce nu cumpara on-line? Despre carti, filme si informatie? Asta e tara in care poti gasi orice publicat oricind... as fi in stare sa-mi cheltui toti banii pe asca ceva. Chestia cu istoria de credit e exagerata. Cradit card au intr-adevar policy sa platesti pina in ziua de la ora 12 cred. Daca ai intirziat iti pun taxa de intirziere. informatia ca ai intirziat cu plata sta in computerul lor 6 luni... Dar nu e atit de grav. Cel mai grav este sa nu-ti platesti mortgage... In fine pt. evitarea acestor lucururi omul trebuie sa-si aleaga o zi in care sa faca toate platile si sa isi stabileasca ziua de plata cu cartile de credit cind ii convine lui (ca se poate). Sau si mai simplu, eu le fac pe toate on-line...de fapt mai tot ce spune tipul asta are o nota comica-groteasca precum emisiunile din Romania dar pleaca de la adevar. In fine, mie mi se pare extrem de fun sa merg la cumparaturi. Sa va amintesc numai de anul trecut cind europenii veneau sa-si faca cumparaturile in New York pt. ca paritatea euro dolar le permitea? Sau ca un coleg neamt care s-a intors inapoi in Germania a facut cumparaturi de haine pt. toata familia pt. urmatorii 5 ani pt. ca acolo sint mult mai scumpe? Poate ca de-asta erau rafturile goale ca dupa lacuste :-)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns corneliaa spune:

Sunt doar de 3 saptamaniaici si poate nu am vazut destule.
Dar:
- imi place faptul ca daca am copilul in brate ,nu sunt lasata la coada cate o ora doua....si chiar nufolosesc copilul ca momeala pentru asta cummi se spunea in Romania
- copilul meu are locuri decente de joaca
- cu 6 salarii in romania(cate 3 de caciula, adica munca non=stop)nu i-am putut lua copilului ceea ce i-amluat aici in 3 saptamani fara servicii inca
- prefer sa mi se zambeasca in fata decat sa fiu barfita sauinjurata pe la spate,in gura mare
- prefer sa platesc taxele la timp si sa fiu bine vazuta, decat sa le platesc la timp si sa-mi fie taiata caldura de exemplu din vina vecinilor milionari care "uita" sa plateasca
- prefer sa muncesc ca un robot in america decat sa muncesc non-stop ca un sclav pe plantatie in romania si sa nu strang bani nici de un concediu cu cortul la mare
Infine,sunt multe de spus si de comparat. Dar eu sunt noua cum am spus. Sunt si lucruri mai putin placute depinde de fiecare ce pune in balanta si ce asteapta de aici.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns nematics spune:

apropo de intirzierea cu plata la credit card - mi s-a intimplat odata sa fiu plecata cind venea billul (atunci nu se putea plati on-line ca acum) si am rugat pe o prietena sa plateasca ea -ea a incercat si nu a reusit sa plateasca la timp- sincer nu-mi mai amintesc detaliile. Compania de credit mi-a pus o amenda de 25$. Cind m-am intors (dupa doua luni) am sunat compania ( nu stiam ca informatia sta doar 6 luni in calculator, ma gindeam ca o sa iasa o istorie intreaga din intirzierea asta) si mi-am pledat cauza, explicindu-le ce sa-ntimplat. Urmarea - cei de la credit card mi-au anulat amenda si mi-au dat banii inapoi.

Cred insa ca am avut si noroc, persoana cu care am vorbit a fost foarte amabila - cred ca daca as fi dat peste una mai putin amabila s-ar fi putut sa nu mi-o anuleze.



" Cita luciditate, atita drama - Camil Petrescu"

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Ira spune:

"12 Februarie 2006
Calatorie in viitor
Marius Chican, SUA

Parere. "Cine simte gustul Americii nu mai are nevoie de altceva", spune Doru, un roman stabilit in orasul californian San Diego.

Masini de forma unor tancuri, autostrazi interminabile, parcari incapatoare, benzina ieftina, mancare aproape pe degeaba, internet la discretie, malluri uriase si spectacol din plin: la televizor, pe strada si pe stadioane. Toate acestea nu reprezinta Romania secolului viitor, ci America prezentului. Iar California, statul unde echipa noastra de Cupa Davis infrunta reprezentativa SUA, este varful de lance al civilizatiei americane.

Viata ieftina

California, statul condus de fostul culturist austriac Arnold Schwarzenegger, este cel mai bogat din SUA. Daca ar fi luat separat, s-ar situa pe locul patru in topul celor mai avute tinuturi din intreaga lume. La Jolla, oraselul din mijlocul metropolei San Diego, nu face exceptie. Desi salariul mediu este de 12 ori mai mare decat in Romania, produsele alimentare, imbracamintea, benzina si transportul sunt mult mai ieftine decat la noi. Spre exemplu, un litru de benzina costa mai putin decat echivalentul a 20.000 de lei vechi.

"America e socanta"

"Dom’le, America e socanta la inceput, fiindca aici totul e ieftin si mult. Hamburgerul este urias, toata lumea circula cu niste monstri de masini, iar ultimele etaje ale cladirilor nu se mai vad de nori. De exemplu, la gradina zoologica din San Diego exista peste 4.200 de animale. Pana si cand tragi apa la toaleta ai senzatia ca vine un tsunami. Cine simte gustul Americii nu mai are nevoie de altceva", ne-a spus razand Doru, un bucurestean stabilit de sase ani in San Diego.
Numarul romanilor din California se apropie de 80.000. Cateva mii locuiesc si in San Diego, multi dintre ei insa fara forme legale.

Profesorul Palade

Cel mai renumit dintre compatriotii nostri este, de departe, doctorul George Emil Palade (93 de ani), decan al sectiunii stiintifice de la Facultatea de Medicina din San Diego. Rasplatit, in 1974, cu Premiul Nobel pentru Fiziologie si Medicina, pentru descoperirea ribozomilor cu ajutorul microscopiei electronice, profesorul Palade, multimilionar in dolari acum, este ginerele fostului celebru industrias Malaxa.

Lege si ordine

Cu cinci-sase dolari se poate lua masa intr-unul dintre miile de fast-food-uri, care sunt aici ca si ciupercile dupa ploaie. Restaurantele cu staif sunt rare, fiindca americanii au spirit pragmatic.

Desi inseamna aisbergul civilizatiei si al democratiei, SUA se ghideaza dupa legi extrem de stricte, care, mai mult, sunt si respectate.

Nimeni nu indrazneste sa fumeze in locurile publice, asa cum putini sunt cei care se aventureaza sa depaseasca viteza-limita de 65 de mile pe ora (100 de kilometri pe ora) pe autostrada. Mai mult, in California este interzisa prin lege inmatricularea automobilelor pe motorina, tocmai din pricina poluarii excesive pe care acestea o produc.

Sunt la moda investitorii japonezi

Centru comercial si turistic, San Diego, poarta Statelor Unite catre zona Pacificului, este principala atractie pentru investitorii straini, in special japonezi, asa ca, pe langa populatia de culoare si mexicani, folositi indeosebi la munca de jos, asiaticii sunt la "moda".

Pana si cersetorii au simtul responsabilitatii aici. "La inceput mi-am permis o chirie de 40 de dolari. M-am mutat la 30 de dolari, apoi la 18. Acum am ajuns sa stau doar la 12 dolari. Mai putin nu se poate. Ajutati-ma!", scrie pe cartonul agitat de un batranel neingrijit. Putini il iau insa in seama, fiindca timpul costa bani.

Poftiti de cumparati!

Aici, ca de altfel in toata America, foarte putini sunt cei care circula pe jos, distantele intre locatiile importante fiind enorme. Viata americanilor se desfasoara intre locul de munca si malluri. Un mall pentru haine, unul pentru distractie, altul pentru electronice si tot asa. Situate la periferii, aceste centre comerciale sunt practic niste orasele locuite doar pe durata celor 12 ore de program.

Aici este paradisul celor pasionati de shopping. Sute de magazine de firma la un loc vand orice la preturi de fabrica. O comparatie hilara arata ca o pereche de blugi Levi’s costa aici numai 25 de dolari, in timp ce in Romania este cu cel putin 100 de dolari mai scumpa. Acelasi lucru se intampla in cazul pantofilor sport. Ultimele modele de Nike, Adidas si Reebok pot fi achizitionate incepand de la 20 de dolari, pret la care in Bucuresti nu-i poti cumpara nici in perioada reducerilor.

Socant este insa ca niciun produs nu poarta pe el inscriptia "Made in USA", majoritatea fiind fabricate, sub licenta, in China, Thailanda, India, Vietnam, Mexic si chiar Turcia. "Ce dracu’ mai fac americanii, daca totul se aduce din strainatate?", tipa un turist italian, nemultumit ca sacoul de firma este fabricat in China. "Mister, americanii gandesc!", ii raspunde prompt si arogant vanzatoarea.
"

Sofie :)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns soma spune:

Doru asta din SD (adicalea San Diego)este opusu celui de la care a plecat discutia. Fiecare are dreptate in felu lui. A stat sa numere cate animale sunt la ZOO.. Hehe 6$ lunch-ul la junk food-uri... ce frumoasa viata. In fine, sa fim cu toti sanatosi. Pa de alat parte, atunci de ce colegu meu american din SD nu vrea sa se intoarca neam in orasu' sau de bastina unde sunt si oportunitati pe job-ul lui! Fiecare cu socotelile lui!

Dar am si eu o intrebare legat de contul bancar si mai ales de loan. Adica daca nu am history in US dar am job stabil si bine platit si ceva bani la ciorap, inseamna ca iau mai greu imprumut sau ca-mi pun dobanda mai mare? Eu sunt un cetatean cinstit si platesc la timp darile, dar tre sa ma creada pe cuvand cineva la inceput, nu?

merci

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns conchita spune:

no, uite, ca acum si articolul lui Marius Chican mi se pare cam gogonat. nu neaparat ca minte, dar le cam infloreste, parca prea suna a reclama. si sufera de aceeasi meteahna ca scrisoarea sotului Denisei, porneste de la jumatati de adevaruri si creeaza o legenda care are prea putin de-a face cu realitatea.

In SF n-am fost, dar in SD da. si pot sa depun marturie ca restaurante cu staif sunt cu duiumul! nu pot sa-mi explic ce l-or fi incantat pe autor asa tare fast-food-urile? mie nu mi s-au parut c-ar fi ca ciupercile dupa ploaie in SD si probabil ca motivul e ca nu m-am uitat asa mult dupa ele.

preturile, da, la mancare sunt cam la acelasi nivel cu celelalte state, dar benzina e mai scumpa, si asta ridica pretul la servicii. viata nu prea poti sa zici ca e ieftina in CA, pentru ca se platesc taxe locale cam mari, iar casele sunt si alea scumpe. sigur, salariile sunt mai mari.

pasajul de mai jos m-a dat pe spate, pare scris de sandra brown sau de ailalata, barbara ...whatever, cea care poarta numa' roz. :-)) imaginati-va cum ar fi sunat totusi comentariul asta scris de Brucan in anii '70 cand a vizitat el America si tot ce-a gasit de retinut era tocmai faptul ca-s cersetori pe strada si nu-i baga nimeni in seama.

"Pana si cersetorii au simtul responsabilitatii aici. "La inceput mi-am permis o chirie de 40 de dolari. M-am mutat la 30 de dolari, apoi la 18. Acum am ajuns sa stau doar la 12 dolari. Mai putin nu se poate. Ajutati-ma!", scrie pe cartonul agitat de un batranel neingrijit. Putini il iau insa in seama, fiindca timpul costa bani. "

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Ira spune:

Io-l prefer pe Doru, l-as prefera si ca amic, si ca prieten, si ca coleg, si ca angajat, si ca superior, si ca sot, ca si companion de drum, si ca copil, etc. Oricum stiu ca el spune adevarul, pentru ca tara in care ma aflu nu e departe de USA.


Langa ofticatu' celalalt as muri incet. Ptiu-ptiu.

Pe mine m-a amuzat cu telef. mobile, in Ro munceam pe rupte si vorbeam la 3 secunde cu sotu', dupa aia la o secunda, si dupa aia ne facuseram semnaluri de bip-uri, si aici vorbesc de ma dor urechile la mobil, desi n-am muncit inca.

Sofie :)

Mergi la inceput