cum ii spui copilului mic...
...ca sora cea mare are alt tata?
Pana acum n-am avut probleme, cea mica nu intreba ce si cum. Acum, are 2 ani si 5 luni, iar cand cea mare a plecat ieri la tatal ei, a inceput sa planga, spunand:" nu peca Dia fara mine..." Iar dimineata cand se trezeau in we, erau inmpreuna in camera si se jucau, veneau la noi in camera, era veselie. Azi dimineata statea linistita in pat, cand m-am trezit prima intrebare a fost:"unde e Dia?" I-am spus ca e plecata, m-a intrebat unde, i-am zis ca la Zalau si ea a concluzionat: "la buni?" penntru ca mama sta si ea acolo. Asa ca am lasat-o moarta cu concluzia ei...insa imi punn problema ca va trebui sa ii explic cat de curand ce se intammpla, de ce sora ei pleaca si ea nu...insa ma intreb cum sa-i spun unui copil de varsta ei ca Diana are alt tata? Va intelege sau isi/ne va pune mai multe intrebari?
A fost/este cineva in situatia mea? Cum ati gestionat-o?
Ajutati-o pe Alina sa-si implinesca visul!
Raspunsuri
Principesa spune:
Ce te face sa te temi sa ii spui ca sora ei provine dintr-o alta relatie/iubire anterioara?
Fiecare om este un inger cu o singura aripa si numai imbratisandu-ne unul pe altul putem zbura
mihaela_s spune:
Faptul ca e prea mica sa inteleaga lucrurile, sa nu priceapa altceva...cum adica e sora ei si are alt tata, de fapt nici nu picepe inca de ce Diana e sora ei...i-am explicat doar ca e sora ei si ca eu sunt si mama Danei si a ei, dar de tata n-am pomenit. Am omis pentru ca eu sunt tema discordiei intre ele, adica cea mica ii spune mereu celei mari ca sunt mama ei si sa ma lase cea mare in pace(in momentele de tadrete);cu sotul meu actual nu s-a intamplat inca sa-i spuna ca e tatal e si sa-l lase in pace. Sunt sigura ca mai devreme sau mai tarziu, la camin va afla ce e familia si atunci isi va pune intrebari, n-am cum sa-i explic inca de ce Diana are alt tata.
Sa las lucrurile sa evolueze de la sine si cand va venni intrebarea sa incerc atunci sa-i explic? Cand va mai creste?
corinadana spune:
Mihaela ai doua fete frumoase, sa ti traiasca! M am uitat si eu un pic pe poze.
Eu zic ca ai putea incet incet sa i explici ptr ca altfel se vor ivi binevoitori care sa explice ei! E mica intr adevar dar asa pe intelesul ei ii poti spune ca cea mare are alt tatic cu care tu nu mai esti impreuna ptr ca n a fost un om bun si uite de aia l ai ales acum pe noul tau sot care sa e un om bun si are grija de fetele lui!
Corinadana mama Ralucai www.ralucaostoia1.exploretalent.com
Principesa spune:
Mihaela, ce altceva te temi ca ar putea pricepe fiica ta cea mica?
Fiecare om este un inger cu o singura aripa si numai imbratisandu-ne unul pe altul putem zbura
susur spune:
Imi dau si eu cu parerea,poate gresesc...Eu cred ca cel mic intelege prin " tata" persoana care sta cu noi in casa zi de zi si care-i face toate poftele si se joaca cu el.Gandirea copilului de 2 ain jumate e inca legata de concret si egocentrica, el e buricul pamantului si toate se invart in jurul lui pt. a-l satisface pe el .Va gandi ca de ce sora beneficiaza de doi tati iar el numai de unul si se va simti frustrat.Eu zic ca e prea devreme sa te aventurezi la explicatii de orice fel si mai lasa putin timpul sa treaca,sa treaca de 3 ani poate chiar pe la 4 ani.O sa vezi ca la gradi in grupa mica o sa deseneze " familia mea" .Atunci cred ca e momentul sa incepi incet-incet sa vorbesti de tatal fetii.Sa stii ca eu vad problema serioasa si mai bine decat sa faci vreo prostie mai intreaba vreo doi-trei psihologi ca sa nu gresesti.Si eu sunt cam in aceeasi situatie si deja ma gandesc la calea cea mai inteleapta.Pare simplu dar nu este,o mica greseala si mintea copiulului ( care oricum e sugativa de fabulatii) poate imagina cele mai teribile scenarii.Bafta in alegerea potrivita!
ange spune:
sa-ti traiasca fetitele! am dat o "tura" prin pozele tale:))
eu daca as fi in locul tau mi-as pregati o istorioara frumoasa despre surioara si taticul ei.Nu vad de ce-ti e frica!
Am cunoscut multe surioare cu tati diferiti.Era tare "interesant" cum vinerea venea sa le ia de la gradi 2 tati diferiti.Cea mai jenata eram eu(eram educatoarea lor)nicidecum fetele sau tatii:)))
Cu siguranta va intelege si cu siguranta dragostea lor va ramane neschimbata.Garantat.Succes.
ange,mamica de 2 ori
foto
www.desprecopii.com/forum/topic.asp?ARCHIVE=true&TOPIC_ID=12366" target="_blank">povestea Maiei
www.desprecopii.com/forum/topic.asp?ARCHIVE=true&TOPIC_ID=16811" target="_blank">povestea lui Robert
isabela spune:
Cand m-am recasatorit, fiica mea avea 2 ani, iar sotul meu avea 2 fete din casnicia anterioara. Nu stateau cu noi, iar atunci cand mergeam sa le vedem, fiica mea era nedumerita, de ce ele au alta mama. La aceea varsta ,i-am spus ca asa cum ea a avut un alt tata, asa surorile ei au si ele alta mama. A fost multumita cu acel raspuns si o perioada nu a mai intrebat nimic. Apo pe masura ce a crescut i-am explicat cum de ele, cele 2 surori si fiica-mea, nu au aceeasi mama.
mihaela_s spune:
Multumesc pentru raspunsuri! Sunt contradictorii asa cum sunt si raspusurile pe care mi le-am dat si eu. Cand ma gandesc sa-i spun despre tatal Dianei, fetei celei mici, ma gandesc ca nu are ce sa gandeasca gresit, apoi o intorc ca la Ploiesti si ma razgandesc, imi pun tot felul de probleme.
Ma gandesc sa nu perceapa gresit ideea de familie, cu mama, tata, sora si ea, unde intrusul nu are ce cauta, nu? Nu-l cunoaste, nu l-a vazut, dar Diana vorbeste deseori la tf. cu el si cea mica intreaba mereu cu cine vorbeste Diana...cand ea i-a raspuns:"cu tati" si sotul meu nu era acasa, a inceput sa strige ca vrea si ea sa vorbeasca cu tati, deci in mintea ei tati al ei e si tati Dianei. S-a intamplat sa fie sotul meu acasa si atunci Silvia a intrebat nedumerita:"cu tatal tau????" insa e prea mica sa continue intrebarile. Cred ca atunci cand va incepe sa-si puna ea probllema de ce tatal ei nu e si tatal Dianei si va intreba, am sa-i spun. Poate va mai trece o vreme si va fi mai mare, asa cum spui susur. Principesa, cam astea ar fi temerile mele.
Corinadana si ange, mersi mult pentru apreceri!
isabela, ti-am scris un PM, nu l-ai primit?
Va pup, mai astept pareri, nu stiu inca ccc cum ar fi mai bine.
oanademunck spune:
Mihaela incearca sa ii zici sub forma unei povestioare adevarul, fara alte detalii care nu sunt necesare, si incearca sa subliniezei rolul pe care tatal ei natural il are si in viata surorii ei mai mare (daca am inteles bine ambele fetite stai cu voi).Copiii inteleg mai multe si mai bine decat cerde-ma noi, explicai sincer dar pe limbajul ei si nu va fi nici o problema, ai incredere si ai sa vezi ca nu va fi nici un fel de problema.
pupici
Alexa Ioana spune:
situatia mea nu se suprapune exact, dar are totusi ceva legatura cu situatia ta. la cursul pe care l'am facut pentru a obtine atestatul de familie adoptatoare, s'a discutat si problema "cand si cum ii spunem copilului ca e adoptat", mai ales ca problema "binevoitorilor" e eterna si binecunoscuta. ideea era sa nu se vorbeasca de adoptie ca de ceva iesit din comun, ci ca de ceva normal, care exista si se intampla. deci copilul sa se obisnuiasca de mic cu ideea si sa cresca cu mentalitatea ca nu e "big deal" (pt ca se stie ca la noi in tara inca se priveste ciudat adoptia - exact cum unii inca privesc ciudat si divortul si situatiile care pot rezulta). concluzia era ca atunci cand cineva ii spune copilului ca e adoptat, reactia acestuia sa fie "no, si ce daca?"... oricum, habar n'am cum o sa procedez si cum o sa reactionez cand va veni momentul...
si exact cum spunea oanademunck, copiii privesc mult mai simplu si mai sanatos toate lucrurile, si nu au tendinta sa le complice ca noi... s'ar putea sa fie mult mai simplu decat ne asteptam. copiii accepta adevarurile si nu le judeca...
oricum, mult succes, si scuze ca m'am intins atat.
(si sper sa nu se considere offtopic)