Cum alegem o bona? Recomandari de la cei 'patiti'

Cum alegem o bona? Recomandari de la cei 'patiti' | Autor: mikka

Link direct la acest mesaj

Sunt si eu pe cale de a 'recruta' o bona. Dar mi se pare atat de dificil sa gasesc pe cineva potrivit pt copilul meu... Asa ca vor pe cei care ati trecut prin asa ceva si ati avut patanii, experiente, reusite, sa povestiti cum ati procedat. Ce le-ati intrebat, cum le-ati testat, cum le-ati supravegheat etc.

De exemplu am auzit de bona care ii pune copilului somnifere ca sa doarma mai bine si ea sa stea degeaba, sau de persoane care bat copiii pentru ca nu fac la olita. Stiu ca e greu sa vezi de la inceput, dar de asta e forumul, nu?

la toata lumea!

&Ioana

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns Tink spune:

Eu nu am avut bona la copil ca nu am avut nevoie. Insa am un exemplu fericit. Finii mei au angajat o bona pentru baietzel de 1 an printr-o agentie. S-au dus pur si simplu la agentie, si au avut cam 8 interviuri (organizate de agentie, la sediul agentiei). Din astea 8 au ales 2, insa una din ele cerea foarte multi bani. Au ales o doamna de vreo 50 ani de care sunt foarte multumiti si acum, la un an de cand e la ei. Le-a placut mult la agentie ptr ca, inainte de prima selectie, parintii au spus exact ceea ce cauta ptr copil, iar cei de la agentie le-au selectat pe cele 8 in functie de solicitarile parintilor. In plus, agentia le-a dat fisa psihologica a fiecarei candidate si un fel de garantie pentru bona angajata!. Fina-mea (mama copilului) imi spunea ca, la interviu, a pus o gramada de intrebari de genu: "Ce ati face daca copilu face febra?" etc. Ea spune ca, iti poti da seama, dupa raspunsuri cam ce fel de femeie e cea care candideaza la postul de bona. Pana una alta, vad rezultatele: femeia aia are grija de finutzul meu ca de ochii din cap si mai face si menaj usor desi nu a cerut nici o marire de salariu pentru asta!
Precizez ca fina mea s-a chinuit cateva saptamani prin cunoscuti sa gaseasca o femeie pentru copil, dar nu a gasit. In plus, in primele saptamani, a plecat cate putin de acasa pana ce copilul s-a obisnuit cu bona. Nu spun aici numele agentiei ca sa nu zica lumea ca fac reclama!
Pe de alta parte, am auzit si eu cazuri de bone nebune care n-au grija de copil!

Ai grija, si multa bafta! Iti tin pumnii sa gasesti si tu o bona cum iti doresti ptr bb

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns mikka spune:

Tink, merci de raspuns!
La interviu au mers si cu copilul? Adica au vazut-o cum reactioneaza la cel mic si cel mic fata de ea? Pt ca am mai auzit si cazuri in care bonele se prezinta superok la interviu si apoi ii dau copilului, de exemplu, sa manince din bucata de mar din care a muscat ea... Plus ca eu nu am cu cine sa las copilul acasa ca sa ma duc la interviuri.
Pls, da-mi pe PM numele agentiei daca il stii... Merci frumos!

&Ioana

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns szivarvany spune:

1. ideal e cineva gasit recomandat de un cunoscut de incredere
2. stai acasa cu bona si cu bb si ii observi, dupa care pleci si revii cand iti tuna tie sa vezi ce se mai intampla; poti pune un webcam
3. la plimbari, rogi mamicile cunoscute din parc sa fie atente si la bona
4. nu-i plasa alte sarcini decat grija copilului
5. ii spui de la inceput la ce te astepti din partea ei
(eu ii spun ce papa, ce are voie sa bea)
6. caietul de notite: orar de mese, meniu, ore de somn sa stii si tu ce program a avut bb in acea zi sa nu te stresezi degeaba daca cumva adoarme mai tarziu sau nu papa (o fi avut o zi mai somnoroasa si mai mancacioasa) Eu ii scriu meniul si ea completeaza orele.

Astea mi-au venit mie in cap ... neaparat sa aiba celularul deschis non-stop si sa aiba toate numerele unde te poate gasi.
Eu de exemplu i-am spus clar ca daca i se pare ca Giulia ar avea febra sau altceva, sa ma sune imediat, sa nu incerce sa-i dea medicamente. Si asa si facem, eu vin acasa si mergem la medic (nu suntem de specialaitate).
Sa-i spui din timp orarul ei sa nu faca mutre pentru 20-30 minute intarziere ...
Sa nu fumeze pentru mine a fost foarte important !
Daca imi mai vin idei, editez.
Succes la cautari !

P.S. Bona noastra se ocupa de Giulia, o plimba si 5 ore daca ii cer eu, doar ca e o dezordonata fara remedii

Daria & Giulia (2004 08 16)
Haideti la bazar sa-l ajutam pe ALEX !
Supercopiii iulie/august 2004

Mergi la inceput

mamagiuliei are perfecta dreptate! Asa a procedat si fina mea!
mikka iti voi da un PM cu site-ul agentiei respective. Fina mea a fost ea impreuna cu sotul la interviuri si apoi, pe doua dintre ele (finalistele!) le-a adus acasa. Ea a angajat bona cu vreo 6-8 sapt inainte de inceperea serviciului. Asta ptr a putea pleca de acasa ptr ceva timp si se intorcea incognito sa vada ce se intampla!

Eu am incercat anul trecut si am vorbit cu o doamna la telefon si m-am ingrozit ce auzeam! "Da o cafeluta sau o guritza mica de mancare pot sa iau de la dvs?" Asta e doar un exemplu Am dat bir cu fugitii si l-am lasat in continuare la gradinita. Mentionez ca femeia care il ingrijeste pe finutzul meu vine de acasa cu sticla de apa plata pentru ca, zice ea "eu ca un serviciu normal"! Va spun, fina mea a avut noroc cu femeia asta! Uneori sta si in weekend cu copilu si nu cere suplimentar (se simte fina-mea cu mici cadouri).

Bafta si tie mikka. Si daca imi permiti, ptr inceput eu nu as lua copilul cu mine la interviuri ptr ca as fi foarte atenta la copil si m-as lasa impresionata de reactiile copilului (uite, la asta a zambit, la asta a plans!) in loc sa le interoghez zdravan pe doamnele de acolo

Mergi la inceput

Mamgiuliei, merci frumos pt recomandari! La unele ma gindisem si eu, dar la chestia cu carnetul de notite nu m-as fi gandit. Sar'na mult!

Tink, am primit mesajul, merci mult! Tare faza cu cafelutza. Cred ca i-o turnam direct in freza... Clocotita, ca-i mai buna! Buna ideea sa nu iau copilul la agentie... nu m-am gindit la ce mi-ai spus, ca n-as mai fi atenta la femeile respective. Sar'na!

Am acum in asteptare o bona racolata prin cunostinte pe care am chemat-o acasa, i-am dat adresa completa si i-am explicat cum sa ajunga. Si ea intra in scara blocului da' nu gaseste apartamentul... clar ca nu si-a luat adresa cu ea, si nici macar nu stia cum ma cheama, ca scria clar la avizier. A coborat sotul dupa ea - nimik. Pai ma giundesc, pot sa am incredere in aceasta persoana? Plus ca zicea ca nu mereg interfonul, da' mergea bine-mersi. Ori n-a fost deloc, si vroia sa ma abureasca. Ce ziceti?

Eu zic... alta la rand!

&Ioana

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns CristinaT spune:

mikka, ai dreptate ... mai bine alta la rand. Am avut si eu una care uita diverse lucruri si am zic ce mare lucru ca doar o iau sa aiba grija de copil, nu pentru IQ... vreau sa zic ca o gasea sotul de nenumarate ori cu gazele deschise ca uita ceaiul pe foc

www.babiesonline.com/babies/o/oana/" target="_blank">6 ani - 14 februarie 2006

Mergi la inceput

Cristina, cum sa uite gazele deschise?? Aud din ce in ce mai multe grozavii de-astea... Pai eu vreau sa-mi pun webcam si s-o urmaresc de la munca... Hehe, cum ar fi sa o sun si sa-i spun 'femeie, du-te si inchide gazele ca ai uitat ceaiul pe foc' Chiar sunt curioasa cum ar reactiona!
Mare noroc au cele care si-au gasit si sunt multumite...

&Ioana

Mergi la inceput

Mai, mai! ma tot minunez cand aud d'astea despre bone "fantastice"! am auzit si eu povesti de genul ....schimbat 5 bone in 2 luni
mikka sper sa n-ai parte de asa ceva!
si pe langa problemele tale mai pun un pic de sare pe rana! copilasul tau e mic si nu poate mititelu sa zica nimik din ce face "bona minune" cu el toata ziulica! vreo vecina de incredere care sa supravegheze bona ai? ar fi minunat sa poata trece de cateva ori pe zi sa vada ce face micutzu!

bafta multa

PS: si aia care cica n-a gasit ap......next! Ca asa am zis si io pass aleia cu cafeluta (nu ca nu as servi-o cu o cafea, dar vorbeam ptr prima data la tel, nici nu ne cunosteam!)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Gandacel spune:

Tink, ce ai facut tu, de spui ca nu ai avut nevoie de bona? Ai stat acasa cu el? Cat timp? Sau aveai un serviciu lejer?
Daca nu te superi, imi poti trimite si mie un PM cu numele agentiei? Ca eu am intrat deja in CIC si am o rata de 11 mil. lunar de platit si nu-mi permit sub nici o forma. Trebuie sa ma intorc degraba la serviciu si nu am cu cine sa las copilul.
Daca mai ai idee si de numele altor agentii de bone, te rog mult sa-mi dai. Raman datoare!

Mergi la inceput

Tink, nu am vecina care sa mai treaca pe acasa in lipsa mea... Dar o sa-mi instalez un webcam wireless ca sa-l pot muta prin diverse camere s-o vad ce face. Sper sa ma ajute. Si mai vreau si eu sa trec pe acasa, asa, 'din intamplare', sa mai vad cum sta treaba. Si o sa-i si spun asta, ca sa stea cu frica... Nici eu nu am o problema cu o cafea, acolo, ca doar nu stau sa numar liunguritele. Da' nici sa-mi spuna la telefon ca asta o sa faca. Adica daca vreau si merita, sunt superom cu ea, da' daca nu...
Si iar ajungem la discutia 'a sta cu copilul din placere sau pentru bani'. Daca s-ar putea amandoua...

Gandacel, daca ai vreo experienta ne / placuta cu agentia, pls spune-ne si noua!

&Ioana

Mergi la inceput