Nazdravani de aug-sept 2003 (69)
www.nazdravani.ro
sau...
...tot ce vreti sa stiti despre noi!
Raspunsuri
liliac1 spune:
He, he, he...iata cum mi-s prima! sau mi-o ia altcineva inainte??
Cris daca te ajuta cu ceva, eu chiar m-am inscris la scoala de soferi. Azi am a doua lectie pe masina. Moama, la prima lectie m-am stricat la burta si mi-a venit si ciclu instantaneu, asta de frica. M-am apucat si de semne. Fetelor o sa randeti, dar nu inteleg!!! Il mai iau pe hazband la intrebari, asta se enerveaza...imi vine si mie sa-mi bag picioarele...dar in cele din urma ma incurajez ca dupa 4-5 examene voi lua si eu carnetul.
iuliana Mult succes, si oriunde ar fi Emma, ei sa-i fie bine!! restul mai putin conteaza...zic si io
Si...da, Andra ma pupa destul de des; ma prinde de gat, ma tzoncaneste apasat, si-apoi imi tranteste: Ailaviu, mami!!! Si asta doar cu mine. Tat-su cerseste cate-un pup!
irinucaOfff, si voi??? Cu micii gradinari chiar ca e o mica problema. Pana acum ma incurajam ca poate la noi o sa fie bine, dar uite, ca pe masura ce fiecare isi spune pasul incep sa cred ca asa o fi peste tot (asta daca n-ai suficiente resurse)...Sper sa treceti cu bine peste aceasta experienta si sper sa nu fi racit Raduc prea tare
poate trece mai repede!
Liliana&
Andra-Maria
Avem 2 ani
poze Andra Ghiberdica
liliac1 spune:
Aoileoooo, se pare ca si neuronul meu da rateuri...
Anka Si Andra e la capitolul dezbracat de la jumate in jos, dezbracat bluzite cu capse...Daca are nasturi, trage de ea pana zboara sau se rupe materialul (ori-ori). Am incercat sa-i arat cum se face dar...n-am avut succes! Reuseste sa se incalte cu papucii de casa (am prins-o intr-o dimineata ca lipaia prin casa in timp ce eu dormeam si ea isi pusese regulamentar papuceii
) si mai nou a inceput sa-si puna pantalonii de pijama, seara, dar e o adevarata aventura!! Inca o chestie care reuseste sa o faca...sa-si dezlege funda de la caciula dar daca are nor, trage de nojite pana le rupe. Asa ca tre sa avem grija sa facem funda de-aia de se desface cu totul (nu stiu cat e de coerent)...
Nici fermoarul nu mai e un secret pentru ea: il inchide/dechide...mai greu e cu bagatul de la inceput, dar se straduieste...nu se lasa!
Si tu ai pus o intrebare pertinenta: nu stiu cat e de normal sa ii ceri unui copil de 2 ani jumate sa faca lucrurile astea, dar cred ca daca se arata doritori sa le faca, atunci e bine sa le arati cum, nu sa-i fortam!
Si la dimensiuni...aseara am avut treaba
93 cm si 14-15 kg! Eu zic ca este bine, mai ales ca este asa de sclifo la mancare! Offf, macar am reusit sa o invat sa manance intr-un singur loc, nu cu alergaturi in toata casa. Dar cu mestecatul
tine in gura ca hamsterul si tre sa-i amintesc la fiecare inghititura ca TREBUIE sa mestece.
Si daca tot vorbeati de pampers...mandra mea de vreo 2-3 luni n-a mai facut deloc noaptea, asa ca am scos pampersul din uz. Dar ziua...spune ca vrea pipilica in ultima clipa si pana ajungem la wc/olita deja da cativa stropi in kiloti si apoi inocenta "Mami, m-am scapat, dar numai un pic-un pic!!!! te rog, iarta-maaaa!" cu o fatza de-aia de miloaga de nu-ti mai vine sa-i mai zici nimic. Asa ca toata lumea sta cu "bunghiul" pe ea, ca am descoperit ca atunci cand ii vine sa faca, isi strange picioarele sau le impreuneaza intr-un anume fel. Si atunci, mai intrebam, dar uneori ne mai si pacalim...
Liliana&
Andra-Maria
Avem 2 ani
poze Andra Ghiberdica
danat spune:
Nu stiu cum se face, ca observ ca ciclic revenim la aceleasi subiecte gen olitza, vorbit, inaltime, greutate....nu ca nu mi-ar pacea, da' iete din ce se compune viata noastra
A nu se intelege ca nu imi place, numai ca ma intrebam ce subiect urmeaza....si chiar, hai sa-l propun eu: vorbitul!
Raduc al meu e tot cam mutu de la Juventus, nu in sensul trasului pe nas
ci in cel mai propriu sens al cuvantului. Cand are chef sporovaie continuu (in legea lui, adica 10-20% maxim cuvinte inteligibile), dar de cele mai multe ori arata tot cu degetul, insotit de un "mmmm" prelung. Eu una ma fac ca nu pricep, dar asta nu-l face neam sa pronunte cuvantul (pe care stiu ca-l stie!).
Chiar ma intreb cand o incepe si puiul meu sa vorbeasca mai mult, mai clar?!?! Asa, are zile cand face propozitii, scurte, simple din 3 cuvinte maxim, dar nu e regula. Tanjesc si eu sa ne intelegem, sa comunicam mai bine, verbal, nu ca maimutele ![]()
Altfel, face la olitza, si kk si pipi, dar ce folos, ca trebuie sa il punem noi periodic, altfel el nu cere!
E adevarat ca nu a mai facut kk in pampers de o perioada destul de lunga, dar asta numai fiindca am inceput sa invatam noi cam care ii e metabolismul. Uneori e asa haios ca mi se pare mie ca pute a kk, il intreb "ai facut kk?" nu zice nimic, de parca nu ar stii ce-i ala, ma apuc si-l controlez daca a facut in pampers, ma lasa sa ma uit, nu zice nimic, iar dupa ce ii trag la loc pantalonii zice "nu-iiiii!!!" ridicand din umeri a mirare...hmmm! Nu mi-ar raspunde cand il intreb!
Asa ca, mai mamicilor, aveti vreo solutie? Aveti vreun raspuns sa-mi dati de ce nu coopereaza baiatul asta al meu sa imi raspunda??? Chiar asa puturosi sunt (unii) baieti??? ![]()
"Prietenii sunt aceia care te iubesc chiar si atunci cand te cunosc"
Dana
mama lu'
Radu Stefan (Fecioras de 2003)
Radu mamii (intre 0-2 ani) si Raduc de la 2 anisori :-)
cristinamh spune:
liliana, ah, deci nu sunt singura pe-aici cu neuronul chinuit de volan. aseara dupa ce mi-a mai explicat tati cate ceva am reusit sa mai avansez... de la 14-15 raspunsuri corecte la 17-19, ba chiar am scos si-un 20
. cica atunci cand oi face constant 24-25 ma lasa sa ma inscriu... ei, io sper ca pana atunci sa nu mai confund stanga cu dreapta.
cred ca daca faceam testele pe carte ma plictiseam rapid. asa, on-line is foarte misto. mai ales seriile de intrebari la care te corecteaza imediat... azi ca sa ma simt bine am inceput cu "primul ajutor"... ah, nici o greseala!!! mi-am propus sa ma apuc de semnele de circulatie. cred ca, daca o tin in ritmul asta, pana la sfarsitul lunii ma duc la scoala
.
prima zi de scoala... sper sa nu am emotii de-alea asa puternice sa-mi vina cm ca ma impusc
io imi fac curaj, daca iuliana mica si anca au reusit cu copil sa-si ia carnetul, inseaman ca nu se dileste neuronul chiar asa rau, nu??
Cristina
Andrei-Razvan(2.08.2003) si
Iris-Sabina(17.11.2005)
www.andreirazvan.home.ro" target="_blank">Andrei si www.iris-sabina.home.ro" target="_blank">Iris
www.nazdravani.ro" target="_blank">Nazdravani de august-septembrie 2003
liliac1 spune:
danat Nu stiu daca exista o solutie universala pentru a "face" un copil sa vorbeasca. Oricum atat timp cat intelege si se manifesta cat de cat, e pe drumul cel drept. Iar chestia cu baietii sunt mai "puturosi", hmmmm...am intalnit si exceptii cum de altfel am intalnit si fetite care la aproape 3 ani nu emit sunete prea clare pentru necunoscatori. Totul e ca ei sa prinda curaj si atunci cand vor incepe, pai sa te tii frate!!! Mai ai putina rabdare ca de-acum o sa vina valul!
Noi suntem intr-o etapa in care nimeni n-are voie sa discute cu nimeni. Toata lumea trebuie sa vorbeasca doar cu Andra
.
Uneori am evitat acest subiect tocmai pentru a nu se crea o anumita stare frustranta...dar uite ca spun acum...Andra vorbeste destul de cursiv (mai are ale ei hopuri, dar sunt simpatice
), intelege destul de bine tot ce se spune, si este rrita (mica frantuzoaica a mamei!) adica il constientizeaza pe r in majoritatea cuvintelor. Mai avem problema la acorduri, dar sunt altii care au facut ceva scoala si vorbesc agramat, asa ca n-am pretentii la ea.
Cea mai simpatica chestie a ei este "mi-s place" in loc de "imi place". Cand numara in engleza iese ceva ciudat rau (poate si din cauza ca la mine suna aiurea) iar cantecelul "Are you sleeping" iese cam asa: "a iu slipiiing, blada gion, monibes ariding, dingdang doooooon".
Pupici la copilasi.
P.S. Cand nu scriu, nu scriu, dar si cand ma pun pe scris nu ma mai opresc...
Liliana&
Andra-Maria
Avem 2 ani
poze Andra Ghiberdica
irinuca spune:
Ieri dupa amiaza tasu l-a luat pe cupil mai devreme de la gradi ( am anuntat ca ne ducem la 5 si s-a dus la 3 juma ca sa le prinda p'alea in flagrant!)si l-a gasit vioi, razand si destul de bine.Cu raceala ne-am luptat cu tratament homeopat si dimineata pot spune ca era muuult mai bine ca ieri.
Asadar, toate bune si frumoase, mergem la gradi de dimi si....."nu ma lasa aici!", "nu pleca fara mine!", "nu-mi place mie la gradinita!" si se lipea cand de piciorul meu stang cand de gatul meu cand ma lasam in jos.Singura solutie a fost"smulsul" lui si plecatul meu fulgerator.Nu va spun ce jale am tras eu in masina...
Am sunat dupa juma de ora si cica se linistise.
Din seria "care-i cea mai ieftina mancare posibila pe care o putem da copiilor la micul dejun?", azi au avut ceai cu paine cu pateu(cred ca cel mai ordinar posibil nu de pui sau alte zburatoare cum ii mai da din an in pasti masa)si m-au anuntat ca n-a vrut sa manance si ca amancat paine goala(!!!).
La pranz le-a zis "nu mi place mie mancarea asta" si a mancat numai ciorbitza.
Irinuca 17+
& Raducu
http://community.webshots.com/user/broscutza
irinuca spune:
Danateu, despre vorbit ce sa-ti spui...eu cred ca ereditatea joaca un rol fff important aici.Si eu si sotul meu suntem fff guralivi si-am vorbit foarte devreme si Radu se pare ca ne calca pe urme.
El vorbeste binisor, se face inteles, face fraze de cate 5-6-7 cuvinte dar pot spune ca nu comunica chiar tot ce ar vrea pt. ca nu stie cum.Adica Daria a lui Tango ( o dau pe ea de ex pt. ca mi-e cea mai cunoscuta)isi spune pasurile singurica.Spune "mama mi-e greu la gradinita pentru ca ma cearta doamna pentru ca am plans".Eee....la Radu treaba nu sta asa.El zice "mama nu merg la gradi".Si mai departe trebuie sa pun enshpe intrebari ajutatoare "De ce?", "ca ma cearta", "Cine?", "doamna aia", "De ce?","ca am plans" si tot asa.....
Nu stiu dace e regula ca baietii sunt mai puturosi (la Radu a functionat chestia asta la mers- a mers la 1 an si 2 luni!).
In ceea ce priveste imbracat, incaltat....Radu reuseste sa se dezbrace singur (ghetele cu sireturi pana sus sunt totusi de nedeschis!)iar de imbracat...recunosc ca nu prea l-am lasat nicioadata(sunt mereu pe fuga si n-am timp sa stau dupa el).Ii place insa mult sa-si puna papucii de casa dar si-i da jos dupa primele 2 minute si tot descult merge.
Am reusit si noi sa-l mutam in pat de "copii mari".Aveam niste lemne ramase de la casa socrilor si Mircea i-a facut un patut(a iesit incredibil de dragut!)de 1,35/70.L-am slefuit, l-am lacuit, i-am pus roti, am luat saltea si suntem foarte multumiti.Numai ca.....media cazaturilor este de 2/noapte si nu stiu cand se va termina...Avem 4 nopti dormite deja in el.Nu vreau sa-i pun iar gratii ca-mi place tare mult sa stau seara pe marginea patului sa-i spun poveste...
Ii punem pe jos perne dar tot se sperie cand cade....
La voi cum e?NU cad piticii?
Irinuca 17+
& Raducu
http://community.webshots.com/user/broscutza
Elena-Teodora spune:
Salutare la toata lumea! V-am citit mereu, insa de scris... Nu prea am avut timp, fiindca am o perioada tare aglomerata la serviciu si de-abia ce incep un rand, ca si trebuie sa-l las balta.
Irinuca, Teodora doarme singura in pat de la un an si 2 luni, intr-un pat de copil mare, vreau sa spun. Nu a luat decat o busitura in tot acest timp. Sa-ti spun cum am facut la inceput, fiindca si mie mi-a fost tare frica sa nu cada... Cum adormea, ii puneam la margine o plapuma groasa, rulata. Venea in somn pana la ea si se oprea... In timp, s-a invatat sa doarma in perimetrul, ca sa zic asa, unde nu era plapuma. Acum, cred ca de pe la un an si 8 luni, nu a mai fost nevoie sa-i pun. s-a invatat singura, desi de multe ori o gasesc pe margine. Banuiesc ca, prin somn, simte cand mana sau piciorul ies in afara patului si nu mai exploreaza mai departe. Nu stiu, dar doar o data a cazut, pana sa-i pun plapuma.
Cristina, si eu am permisul de conducere de curand luat, adica de prin septembrie anul trecut, asa ca intru in randul incepatorilor cu copil mic!
Si eu am inscris-o pe Teodora la gradinita (deocamdata, pe o lista neoficiala, actele trebuie sa le duc prin iunie, am inteles). mai am si una de rezerva in cazul in care ma razgandesc, desi nu cred ca am s-o fac, fiindca gradinita are recomandari excelente si, in plus, am fost acolo, am vazut copiii, am vazut cum se poarta cu ei (din umbra), meniul etc. Dar am de-acum emotii pentru la toamna, dupa ce am citit ce ati povestit de puiutii care merg deja la gradinita.
Vorbim destul de bine si ne intelegem una pe alta excelent , ne imbracam si dezbracam singurele, inchidem fermoare daca sunt scurte, altfel nu, si ne incaltam cum putem, fara a reusi sa innodam sireturile: de multe ori, stangul este in dreptul si invers...
Azi sunt foarte fericita fiindca am gasit sa-i cumpar mandrei un tablou destul de mare (tablou pentru copii, facut dintr-un material maleabil, viu colorat, cu rama aurie dar nu foarte stridenta, care se lipeste de pereti ca si abtibildurile alea decorative. este cu ursuletul teddy... Sunt fericita fiindca fiica-mea, de la o vreme, de cand este foarte interesata de revistele de copii si, in special de cea Prichi, tot vazand tabouri in imagini, ma intreaba ca ea de nu are unul asa... iata ca de azi va avea! estre foarte frumos si sunt incantata ca i-am putut implini aceasta dorinta!
M-am lungit si eu cu vorba... va pup si mai vorbim!
Georgiana
Tango spune:
Danat solutii nu-s ca sa-i faci mai repede vorbitori cum nu-s nici sa-i faci mai mancaciosi
(filosoafa mai sunt). Rabdare ca va veni vremea cand o sa vorbeasca si in somn. Mandra mea cand se trezeste intai vorbeste si apoi deschide ochii. Iar sambata si duminica tare ai vrea sa-i mai taca gurita pana iti mai trece tie somnul
Ieri ii exlicam lui tac-su de ce nu prea as mai duce-o pe mandra la gradi si cum vreau eu sa duc fata la psiholog ca sa-mi spuna daca e bine sa mai continui cu gradi sau....totul in franceza ca sa nu inteleaga fata. termin si ma intreba mandra ce am spus. Ii explic si ei ca vreau sa mergem impreuna la doamna psiholog ca sa-mi spuna de ce nu se joaca ea cu copiii si de ce este trista la gradi.Continuare in dialog:
-Sau poate imi explici tu, puiul lui mama de ce nu te joci cu copiii. Hai, ii spui mamei ce te supara pe tine la gradi?????
-Mamica, eu sunt doamna psiholog??????
Noi cu gradi tot la balarii suntem: Azi am aflat ca gradi are psiholog la care au ajuns copii stresati de doamna rea, dar fara rezultat...ca au retras parintii copiii din cauza doamnei cu pricina, cu scandal cu tot, fetita doamnei care mi-a povestit mai toate astea plateste un pret al adaptarii la gradi:isi roade unghiile.....Acum caut si bona ca oricum imi trebuie ceva si pentru vacante. Am gasit o tantita care se pare ca e minunata dar nu poate sa vina acasa la noi. Ma duc in seara asta sa vad care este situatia in casa femeii.
Stiu ca discutiile despre bani sunt intotdeauna spinoase, dar macar pe PM daca mi-ati putea spune niste limite superioare decente pentru dus copilul la bona, de la 8 la 18, cu gatit bona pentru copil, dar evident cu materia prima de la noi...mi s-a spus in jur de 5 mil....
N-as fi crezut niciodata ca este asa de greu cu gradi...
daca voi credeti ca sunt tacanita sa nu ezitati sa-mi spuneti, poate sunt eu prea prinsa de suferinta dariei si prea subiectiva......
Va pup si va doresc un sfarsit de saptaman linistit.
victoria si minunea mea Daria
http://pg.photos.yahoo.com/ph/victoriaciolacu/my_photos
Anny spune:
Tango,
De ce nu incerci sa gasesti alta gradinita?
In privinta bonei....5 mil nu e f mult.
Eu ii dau 5 milioane si se ocup exclusiv de copil. Il plimba, ii da sa pape, ii calca lucrusoarele.
Nu face mancare (decat din astea usoare gen orez cu lapte, mamaligutza etc)
Manaca de la noi la pranz si ii platesc o cartela prepay de telefon.
Apropo de cazut din pat, la noi din fericire pana acum nu s-a intamplat, dar patul lui Sergiu e ceva mai lat. L-am facut de 1m latime tocmai ca sa incap si io langa el (stau cu el pana adoarme) iar apoi rulez o patura f groasa la margine. Vorba Georgianei, s-a obisnuit cu zona lui asa ca nu depaseste patura rulata.