Pentru viitoare mirese
La noi, românii, nunta se săvârșește sâmbătă seara, apoi fiind prilej de bucurie, slujba este urmată de o masă festivă și de distracție. Aceasta, în genere, ține până a doua zi dimineața, iar nuntașii, fiind foarte obosiți, vor dormi în timpul Sfintei Liturghii de duminică ceea ce este un păcat foarte mare. Deci, fiind prilej de bucurie și de veselie, cununia se săvârșește în zi de sărbătoare, dar îndată după Sf. Liturghie când credincioșii se află la biserică.
Inelele de logodnă au și ele o însemnătate deosebită: ele sunt semnul iubirii, al credincioșiei, al legăturii tainice pe care o făurește Taina Căsătoriei între viitorii soți. Cât privește săvârșirea slujbei, aceasta trebuie să își desfășoare ceremonialul numai în casa domnului, în Biserică, și nu în case particulare.
Se intâlnesc și unele practici neliturgice și necanonice: legarea mâinilor celor doi cu o batistă albă, după ce preotul le citește rugăciunea a treia și le împreunează mâinile, este întâlnită în părțile Transilvaniei și nu are nici o justificare.
În unele localități este așa de îndătinat, ca și cel cu aruncatul bomboanelor, încât mirii se așteaptă de la început de aceasta, iar dacă preotul nu procedează așa atunci se produce nedumerire și chiar nemulțumire a nuntașilor. Obiceiurile nu trebuie comentate căci ele sunt, fără îndoială, greșite, se denaturează și se și ridiculizează la un moment foarte important al slujbei
Obiceiul frângerii pâinii se mai păstrează și azi în unele părți. Astfel, mireasa părăsește casa părintească aruncă din pragul casei, cu spatele spre lume, o bucată de pâine, aceasta fiind mâncată de nuntași. Practica, însă, nu are o semnificație religioasă și a rămas o datină populară. Obiceiul practicat în Transilvaniei de a da loc de vin miere, nu se justifică.
Înconjurarea mesei sau dansul ritual, trebuie făcut cu decență și sobrietate nu cu pași agitați, ritm de dans sau țopăieli. Acest moment exprimă bucuria sau întemeierea unei familii, în vederea nașterii de prunci așa cum a născut Maica Domnului în urma prorociei lui Isaia 7, 14, ca și sfinților prin viața virtuoasă în cadrul căsniciei. Dansul acesta nu este hora lumii în care intră tinerii, cum mai auzim spunându-se cu acest prilej, de către unii preoți, ci un dans ritual cu semnificație teologică și morală.
Atitudinea mireselor de a se feri una de alta, și de a evita să se întâlnească pe drum, este una din practicile superstițioase care nu se justifică în nici un fel. Biserica și slujba nu ne îndeamnă la o asemenea comportare, ci, dimpotrivă, ne recomandă comuniunea. Miresele ar trebui să se întâlnească, să se îmbrățișeze, să se felicite, amintindu-și toată viața că s-au cununat la aceeași biserică. Atunci ar trebui să se manifeste prietenia și dragostea, iar nu dușmănia și ura. Biserica nu dezbină ci unește.
Am citit acestea pe net la si m-am gandit sa va scriu si voua ce mi s-a parut interesant.
http://ro.wikipedia.org/wiki/Cultura_Popular%C4%83_Rom%C3%A2neasc%C4%83
Numai bine!
Raspunsuri
Raza de soare spune:
quote:
Initial creeata de iuliana76
Atitudinea mireselor de a se feri una de alta, și de a evita să se întâlnească pe drum, este una din practicile superstițioase care nu se justifică în nici un fel. Biserica și slujba nu ne îndeamnă la o asemenea comportare, ci, dimpotrivă, ne recomandă comuniunea.
Si totusi, preotii sunt cei care ascund miresele undeva in dreapta, cum intri in biserica. Oare de ce ? N-or avea destule pile Sus ? N-or sti ei suficient ?
Raza de soare
Foto
emilyjeuly spune:
mi se pare normal ca religia ortodoxa si biserica sa nu aiba nimic de-aface cu superstitiile care sunt un rezultat al unor babe care nu au ce face toata ziua decat sa inventeze chestii fara sens! nu aruncati rosii! parerea mea!
Emily
Inima cunoaste ratiuni pe care ratiunea nu le cunoaste
http://photos.yahoo.com/emilyjeuly
http://daisyPath.com/days/060715/0/1/+1/1
oana8188 spune:
Raza are dreptate: pe mine m-a indrumat in dreapta biserici un om care lucra la Biserica si care se ocupa de detaliile organizatorice. El ne-a zis sa stam acolo ca sa nu ma vad cu cealalata mireasa care era in Biserica. Deci......??
Oana
http://pg.photos.yahoo.com/ph/oana8188/my_photos
olguttza spune:
quote:
Originally posted by oana8188
Deci......??
deci nu un preot!
Daca ar fi sa am doua vieti, as trai o singura data.
zozela spune:
Emilyjeuly,sunt de acord cu tine!!Nu cred in superstitii...Eu m-am intalnit cu o mireasa la Biserica si nu ne-am ferit,ba mai mult,ne-am admirat si..ne-am zambit ..nu am avut paine franta-n cap....nimic..
Olguttza la fata!!
Nunta noastra-26.06.2005
lavinai spune:
si eu am vazut destule mirese la nunta mea. si totusi raza are dreptate si pe noi ne-a indrumat cineva de al biserica intr-o incapere in dreapta (pt ca era alta mireasa inauntru....)........
lavinia "nunuta noastra 02.07.2005" - cea mai frumoasa zi din viata mea
pozele noastre:http://pg.photos.yahoo.com
oana8188 spune:
quote:
Originally posted by olguttzaquote:
Originally posted by oana8188
Deci......??
deci nu un preot!
Daca ar fi sa am doua vieti, as trai o singura data.
E adevarat, nu era preot, dar eu cred ca e cam imposibil ca preotii de la bisericile unde se "practica" aceste superstitii sa nu stie ce se intampla. Mi se pare cam prea neverosimila o asemenea situatie...
Oana
http://pg.photos.yahoo.com/ph/oana8188/my_photos
irinabobe spune:
fetelor dar legat de superstitia ca nu e bine sa faci nunta in mai ce parere aveti? eu as vrea sa fac cununia civila in mai dar am o mica strangere de inima asa ca voi incerca in aprilie desi atunci e nebunia cu postul pastelui, insa avand in vedere ca fac doar cununia civila cred ca merge. ce parere aveti?
Lilly79 spune:
Eu de cand ma stiu am vrut sa fac nunta in mai, si chiar in mai voi avea nunta (atat cea civila cat si cea religioasa)
Parintii mai eu avut nunta in mai si au avut si inca mai au o casnicie fericita.
Sfatul meu e sa faci nunta atunci cand simti tu. Nu te lua dupa superstitii.