Pentru viitoare mirese

Pentru viitoare mirese | Autor: iuliana76

Link direct la acest mesaj

La noi, românii, nunta se sãvârºeºte sâmbãtã seara, apoi fiind prilej de bucurie, slujba este urmatã de o masã festivã ºi de distracþie. Aceasta, în genere, þine pânã a doua zi dimineaþa, iar nuntaºii, fiind foarte obosiþi, vor dormi în timpul Sfintei Liturghii de duminicã ceea ce este un pãcat foarte mare. Deci, fiind prilej de bucurie ºi de veselie, cununia se sãvârºeºte în zi de sãrbãtoare, dar îndatã dupã Sf. Liturghie când credincioºii se aflã la bisericã.

Inelele de logodnã au ºi ele o însemnãtate deosebitã: ele sunt semnul iubirii, al credincioºiei, al legãturii tainice pe care o fãureºte Taina Cãsãtoriei între viitorii soþi. Cât priveºte sãvârºirea slujbei, aceasta trebuie sã îºi desfãºoare ceremonialul numai în casa domnului, în Bisericã, ºi nu în case particulare.

Se intâlnesc ºi unele practici neliturgice ºi necanonice: legarea mâinilor celor doi cu o batistã albã, dupã ce preotul le citeºte rugãciunea a treia ºi le împreuneazã mâinile, este întâlnitã în pãrþile Transilvaniei ºi nu are nici o justificare.

În unele localitãþi este aºa de îndãtinat, ca ºi cel cu aruncatul bomboanelor, încât mirii se aºteaptã de la început de aceasta, iar dacã preotul nu procedeazã aºa atunci se produce nedumerire ºi chiar nemulþumire a nuntaºilor. Obiceiurile nu trebuie comentate cãci ele sunt, fãrã îndoialã, greºite, se denatureazã ºi se ºi ridiculizeazã la un moment foarte important al slujbei

Obiceiul frângerii pâinii se mai pãstreazã ºi azi în unele pãrþi. Astfel, mireasa pãrãseºte casa pãrinteascã aruncã din pragul casei, cu spatele spre lume, o bucatã de pâine, aceasta fiind mâncatã de nuntaºi. Practica, însã, nu are o semnificaþie religioasã ºi a rãmas o datinã popularã. Obiceiul practicat în Transilvaniei de a da loc de vin miere, nu se justificã.

Înconjurarea mesei sau dansul ritual, trebuie fãcut cu decenþã ºi sobrietate nu cu paºi agitaþi, ritm de dans sau þopãieli. Acest moment exprimã bucuria sau întemeierea unei familii, în vederea naºterii de prunci aºa cum a nãscut Maica Domnului în urma prorociei lui Isaia 7, 14, ca ºi sfinþilor prin viaþa virtuoasã în cadrul cãsniciei. Dansul acesta nu este hora lumii în care intrã tinerii, cum mai auzim spunându-se cu acest prilej, de cãtre unii preoþi, ci un dans ritual cu semnificaþie teologicã ºi moralã.

Atitudinea mireselor de a se feri una de alta, ºi de a evita sã se întâlneascã pe drum, este una din practicile superstiþioase care nu se justificã în nici un fel. Biserica ºi slujba nu ne îndeamnã la o asemenea comportare, ci, dimpotrivã, ne recomandã comuniunea. Miresele ar trebui sã se întâlneascã, sã se îmbrãþiºeze, sã se felicite, amintindu-ºi toatã viaþa cã s-au cununat la aceeaºi bisericã. Atunci ar trebui sã se manifeste prietenia ºi dragostea, iar nu duºmãnia ºi ura. Biserica nu dezbinã ci uneºte.

Am citit acestea pe net la si m-am gandit sa va scriu si voua ce mi s-a parut interesant.
http://ro.wikipedia.org/wiki/Cultura_Popular%C4%83_Rom%C3%A2neasc%C4%83

Numai bine!

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns Raza de soare spune:

quote:
Initial creeata de iuliana76

Atitudinea mireselor de a se feri una de alta, ºi de a evita sã se întâlneascã pe drum, este una din practicile superstiþioase care nu se justificã în nici un fel. Biserica ºi slujba nu ne îndeamnã la o asemenea comportare, ci, dimpotrivã, ne recomandã comuniunea.

Si totusi, preotii sunt cei care ascund miresele undeva in dreapta, cum intri in biserica. Oare de ce ? N-or avea destule pile Sus ? N-or sti ei suficient ?

Raza de soare

Foto

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns emilyjeuly spune:

mi se pare normal ca religia ortodoxa si biserica sa nu aiba nimic de-aface cu superstitiile care sunt un rezultat al unor babe care nu au ce face toata ziua decat sa inventeze chestii fara sens! nu aruncati rosii! parerea mea!

Emily

Inima cunoaste ratiuni pe care ratiunea nu le cunoaste

http://photos.yahoo.com/emilyjeuly

http://daisyPath.com/days/060715/0/1/+1/1

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns oana8188 spune:

Raza are dreptate: pe mine m-a indrumat in dreapta biserici un om care lucra la Biserica si care se ocupa de detaliile organizatorice. El ne-a zis sa stam acolo ca sa nu ma vad cu cealalata mireasa care era in Biserica. Deci......??

Oana

http://pg.photos.yahoo.com/ph/oana8188/my_photos

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns olguttza spune:

quote:
Originally posted by oana8188
Deci......??

deci nu un preot!

Daca ar fi sa am doua vieti, as trai o singura data.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns NicoletaB spune:

nu va mai acriti sufletelul cu toate superstitiile...

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns zozela spune:

Emilyjeuly,sunt de acord cu tine!!Nu cred in superstitii...Eu m-am intalnit cu o mireasa la Biserica si nu ne-am ferit,ba mai mult,ne-am admirat si..ne-am zambit ..nu am avut paine franta-n cap....nimic..
Olguttza la fata!!

Nunta noastra-26.06.2005

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns lavinai spune:

si eu am vazut destule mirese la nunta mea. si totusi raza are dreptate si pe noi ne-a indrumat cineva de al biserica intr-o incapere in dreapta (pt ca era alta mireasa inauntru....)........

lavinia "nunuta noastra 02.07.2005" - cea mai frumoasa zi din viata mea
pozele noastre:http://pg.photos.yahoo.com

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns oana8188 spune:

quote:
Originally posted by olguttza

quote:
Originally posted by oana8188
Deci......??

deci nu un preot!

Daca ar fi sa am doua vieti, as trai o singura data.

E adevarat, nu era preot, dar eu cred ca e cam imposibil ca preotii de la bisericile unde se "practica" aceste superstitii sa nu stie ce se intampla. Mi se pare cam prea neverosimila o asemenea situatie...

Oana

http://pg.photos.yahoo.com/ph/oana8188/my_photos

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns irinabobe spune:

fetelor dar legat de superstitia ca nu e bine sa faci nunta in mai ce parere aveti? eu as vrea sa fac cununia civila in mai dar am o mica strangere de inima asa ca voi incerca in aprilie desi atunci e nebunia cu postul pastelui, insa avand in vedere ca fac doar cununia civila cred ca merge. ce parere aveti?

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Lilly79 spune:

Eu de cand ma stiu am vrut sa fac nunta in mai, si chiar in mai voi avea nunta (atat cea civila cat si cea religioasa)
Parintii mai eu avut nunta in mai si au avut si inca mai au o casnicie fericita.
Sfatul meu e sa faci nunta atunci cand simti tu. Nu te lua dupa superstitii.

Mergi la inceput