Cum sa ii spun ca baiatul ei are o problema
Prietena mea cea mai buna are un baietel de 3 ani si un pic.
La varsta asta nu vorbeste, are un vocabular de maxim 20 de cuvinte pe care cu greu le intelegi. Mama lui mai "traduce"
cateva cuvinte, dar eu nu stiu cat de "exacta" este traducerea ca mie nu prea imi suna a cuvinte.
Inca nu leaga cuvintele in propozitii, desi pe limba lui vorbeste toata ziua...numai ca nimeni nu il intelege.
Nu stiu daca asta e cauza (eu asa banuiesc) dar a inceput sa aiba ssi ceva pb comportamentale, musca, impinge, bate, plange cand nu are motiv, se enerveaza ca nu se poate exprima si tzipa. De inteles intelege tot, dar nu se poate exprima.
Mama lui spune ca sunt copii care incep sa vorbeasca la 4 ani si nu se ingrijoreaza deloc. Iar eu vreau sa o indrum sa consulte un logoped sau un psiholog. Dar nu stiu cum sa ii spun sa nu se supere...Pentru ca odata imi spunea ca discuta cu sotul ei si isi spuneau ca daca copilul lor e mai "retardat" o sa il faca sportiv...
Iar atitudinea asta a ei nu imi place deloc, copilul eu cred ca e istet dar are o pb si trebuie ajutat...si mama lui nu realizeaza...
Am lucrat 2 ani la gradinita, si am cunoscut copii cu diferite dificultati in vorbire, dar nu am intalnit nici un caz de copil care sa isi dea drumul deodata in fraze fara "munca" de la 3 ani in sus...
Si cu cat intarzie cu atat va fi mai greu de "recuperat"...
Cum sa ii spun?
E normal ca la 3 ani sa nu vorbeasca??? Nu trebuie ajutat?
Iau in fiecare zi viata de la capat
Sinzi, Radusi David
David
Raspunsuri
Marina spune:
Culmea e ca eu cunosc doi copii, baietei ambii care au vorbit dupa 3 ani, au inceput direct cu propozitii si in prezent sunt la varsta scolara si sunt ambii doi copii extrem de normali. Mama unuia dintre ei a fost extrem de alarmata, eram tinere acum 8 ani si nu stiam asa multe asa ca a consultat o multime de dr , inclusiv logoped si toti i-au spus ca e ceva frecvent si ca baiatul nu are nimic.
sinzi_ana spune:
Si pana la 3 ani nu au spus nici un cuvant corect?
Doar "bla-bla"??? Si nu erau frustrati ca nu se pot exprima???
Sinzi, Radusi David
David
Elise spune:
barbatu-meu n-a vorbit pina la 3 ani jumate, si acum sa vezi ce frumos "vrajeste"...
Cred ca baieteii sint ceva mai lenti in vorbire... cel putin, asa sint cei pe care ii stiu eu.
Elise
sinzi_ana spune:
Ce inseamna "n-a vorbit"?????
Pana la 3 ani nu a spus nici un cuvant si apoi a inceput brusc sa vorbeasca in propozitii???
Eu sincer nu cred ca un copil poate sa se trezeasca vorbind...dintr-un vocabular de 20 de cuvinte (pronuntate cu greu) nu cred ca se poate trezi vorbind in propozitii...
Si colegele mele (educatoare) pe care tot le-am intrebat mi-au spus la fel...
Sinzi, Radusi David
David
tinatache spune:
mie nu mi se pare nimic anormal. "Pb comportamentale" de care spui cred ca sunt tocmai raspunsul frustrarii ca nu se poate exprima, dar asta nu inseamna ca cc copilul e anormal. Am cunoscut copii care vb f bine si totusi muscau si bateau tot ce intalneau in cale, chiar inainte de a implini 3 ani. Logopedul se consulta dupa varsta de 4 ani. Am un copil care pe la 3 ani a inceput sa vb iar unul care la 2 ani face propozitii, care-i mai anormal dintre ei??
Cristina
-----------------------------------------------
Explica-mi, si am sa uit
Arata-mi, si am sa-mi aduc aminte
Lasa-ma sa fac singur, si am sa inteleg.
Confucius
sinzi_ana spune:
Cristina, copilul tau e bilingv???
Si eu nu inteleg...pana la 3 ani nu a rostit nici un cuvant????
Sinzi, Radusi David
David
tinatache spune:
quote:
Originally posted by sinzi_ana
Cristina, copilul tau e bilingv???
Si eu nu inteleg...pana la 3 ani nu a rostit nici un cuvant????
Sinzi, Radusi David
David
mai sanziana, eu nu inteleg care e problema ta, sunt anumite standarde pe care un copil TREBUIE sa le indeplineasca?? Nu stiu in ce masura sunt bilingvi, pt ca noi acasa vb doar romaneste, insa am intrat cu ei si in colectivitati unde se vorbea germana. De ce nu ma intrebi "chiar face prop la 2 ani???" De ce e asa mare prob. daca incepe sa vb mai tarziu? La 2 ani cunostea toate literele alfabetului deci nu e idiot. Spunea cuvinte disparate, probabil si prop. de 2-3 cuv., uite ca nu am considerat esential sa-mi notez. Ceea ce voiam eu sa subliniez e sa-ti vezi de treaba ta si daca peste 1 an copilul respectiv chiar da semne de retard, atunci sa incerci sa intervii.
Cristina
-----------------------------------------------
Explica-mi, si am sa uit
Arata-mi, si am sa-mi aduc aminte
Lasa-ma sa fac singur, si am sa inteleg.
Confucius
sinzi_ana spune:
Cristina, nu inteleg de ce te=ai aprins asa...sincer...(nu era vb de copilasii tai)...am vrut doar sa inteleg in ce masura spui ca nu vorbea pana la 3 ani...
Daca ai suspecta ceva la copilul tau ai astepta sa dea semne de retard ca sa faci ceva?? Sau ai incerca sa recuperezi cat mai repede???
Si, da, mi se pare o problema destul de grava, ca un copil (care aude din toate partile o singura limba) la 3 ani nu rosteste nici macar "mama" sau "tata" corect (si astea le spune de 2-3 luni), si inafara de 15-20 de cuvinte monosilabice nu stie alte cuvinte...
Si cred ca ar trebui ajutat...
Sinzi, Radusi David
David
narcisa spune:
Sinzi, pt. ca si eu am intrebat pediatrul acum ceva timp in urma(Patrick pocea cuvinte la greu) raspunsul a fost logoped se recomanda dupa caz la controlul de 4 ani.
Si Patrick e un copil care la 3 ani nu vorbea, 20 cuvinte e mult si ce zicea erau pocite, in a fara de noi nu-l intelegea nimeni, te lua de mina nu vroia cu nici un chip, daca nu-i convenea tipa; a inceput sa faca direct propozitii de cum a intrat la gradi in cca.1-2 saptamani. Poate vei spune ca e un copil bilingv, dar ce Vivi nu e bilingva si la 2 ani deja face propozitii si ride de noi cind are chef in ambele limbi?!
Cu muscatul depinde de copil, si Vivi musca si bate, da da nu se incurca, nici nu stiu cum sa o dezvat, a invatat sa se apere ca sa fie lasata sa se joace in pace, asta e instinctul.
Evident noi n-am vazut copilul, dar din experienta celor doi ai nostri e devreme la 3 ani si un pic. La 4 ani eu mi-as face probleme si mai ales daca intra in colectivitate si nu se vede nici o schimbare.
narcisa
numeioana spune:
Da, si noi ne-am alarmat destul de tare cand finuta parintilor mei nu prea vorbea la trei anisori, si putinele cuvinte pe care le spunea le pocea. Mai ales ca verisorul ei primar are un retard serios. In rest era un copil absolut normal, era foarte vioaie, inteligenta, insa putin cam rasfatata, ceea ce insemna ca trebuia sa faca ce voia. Nu va imaginati cat de uimiti am fost cand si-a dat drumul si a inceput sa faca propozitii. Ce usurati am fost cu totii. Eu cred ca unii copii sunt mai lenesi si nu vor sa vorbeasca. Ca parinte te alarmezi, dar pana la urma totul se rezolva. Sa dea Domnul sa fie asa si in cazul prietenei tale, Sanziana!
Ioana