Cum sa ii spun ca baiatul ei are o problema

Raspunsuri - Pagina 2

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns casandra spune:

Eu cred ca trebuie ajutat. Eu am auzit de copii care au inceput sa vorbesca dintr-o data, dar nu am cunoscut nici unul.
Din experienta mea, trebuie multa munca sa faci sa vorbeasca un copil cu intarziere de limbaj. Si ajutor specializat.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Elise spune:

quote:
Originally posted by sinzi_ana

Ce inseamna "n-a vorbit"?????
Pana la 3 ani nu a spus nici un cuvant si apoi a inceput brusc sa vorbeasca in propozitii???
Eu sincer nu cred ca un copil poate sa se trezeasca vorbind...dintr-un vocabular de 20 de cuvinte (pronuntate cu greu) nu cred ca se poate trezi vorbind in propozitii...
Si colegele mele (educatoare) pe care tot le-am intrebat mi-au spus la fel...

sinzi_ana,

chiar n-a vorbit.
deloc.
si pe la 3 ani jumate s-a trezit bunica-sa cu el scotind diverse cuvinte, singur, cind se juca la el in camera.
in foarte putin timp a inceput sa vorbeasca fluent.

Elise

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Marina spune:

sanzi..nu mai tin exact minte ca a trecut ceva vreme dar nu neintelegeam cu el..cred ca 20 cuv erau maxim..progresul de la mama apa la propozitii a fost o perioada de 2-3 saptamani...la fel logopedul i-a recomandat sa revina la 4 ani daca nu vorbeste.

ma uit si la ai mey bbei...maria la nici 2 ani vorbea bine si s-a integrat la gradi fara probleme...asta mic la 1 an jumatate zice numai mama, nimic altceava si nici nu cred ca are chef sa zica ceva prea curand...sunt frati da diferenta e mare

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ruxij spune:

Sinziana, eu zic ca e mai bine pentru tine sa iti vezi de treaba ta cel putin deocamdata. Asteapta pana la 4 ani si vezi ce se intampla. Daca era copilul tau, era una, puteai sa iei decizii, dar fiind copilul altora, nu cred ca trebuie sa le spui nimic, mai ales ca problema este discutabila, dupa cum vezi.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Alina spune:

quote:
Originally posted by ruxij

Sinziana, eu zic ca e mai bine pentru tine sa iti vezi de treaba ta cel putin deocamdata. Asteapta pana la 4 ani si vezi ce se intampla. Daca era copilul tau, era una, puteai sa iei decizii, dar fiind copilul altora, nu cred ca trebuie sa le spui nimic, mai ales ca problema este discutabila, dupa cum vezi.

Daaa,ai perfecta dreptate,zic si eu ca nu-i rost sa te amesteci!
Sa stii ca stilcitul cuvintelor e absolut normala la 3 ani si un pic,depinde si de cuvinte,desigur.

Alina

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns sinzi_ana spune:

Alina tu ai dreptate...dar noi ne-am crescut copiii impreuna ca fratii...

Problema care cred ca e mai grava nu e neaparat ca nu vorbeste...ci ca nici nu prea incearca...adica el are un limbaj propriu "blabla" pe care il inlocuieste cuvintelor...
Eu stiu ca una este sa inveti ceva, si alta este sa dezveti si sa inveti apoi in locul care ramane...
Si copilul trebuie "dezvatat" de limbajul pe care il foloseste acum...si apoi "invatat" sa foloseasca cuvinte si propozitii...

Si mai este o problema: sa nu fie o problema fizica...
Baietelul unei cunostinte (care e plecata in canada) a avut o problema asemanatoare, nu vorbea la 3 ani, rostea unele cuvinte si majoritatea foarte stricat.
Dupa investigatii au descoperit ca avea un defect la urechea interna si nu auzea sunetele joase...L-au operat si in cateva saptamani a recuperat formidabil...
Ideea era, ca putea sa recupereze oricum pe la 4-5 ani si cu defectul acela, dar doctorii i-au recomandat sa il opereze tocmai ca intre 3-4 ani are loc o "etapa" in dezvoltare prin limbaj ("retinere si redare") pe care el ar fi pierdut-o...iar recuperarea este grea si nu 100% in defavoarea varstei.
Adica la 4 ani au alte "achizitii" de facut, si nu comunicarea...

Asa ca eu cred ca un copil de 3 ani care nu vorbeste (nu face propozitii scurte de 2-3 cuvinte, nu incearca sa pronunte, nu are un vocabular de cel putin 50-100 de cuvinte) trebuie ajutat...

Si eu am auzit de astfel de copii care au vorbit peste noapte, dar nu am cunoscut nici unul...si repet..la mine la gradinita sunt 120 de copii, dintre care mai mult de 20% au dificultati in vorbire (sunt balbaiti, pocesc cuvinte, nu au un vocabular bogat, se poticnesc cand le vin cuvintele etc) dar "recuperarea" este destul de inceata...(in fine, toti au peste 3 ani).
Si am intrebat si educatoarele (colegele mele) care au experienta de o viata, si nu au putut sa imi spuna de un caz clar, care in 2-3 saptamani sa inceapa sa vorbeasca din senin...
Adica de la 20-30 de cuvinte, sa poata (de exemplu) peste noapte sa povesteasca Scufita Rosie...

De asta, ma gandesc ca baietelul ar avea nevoie de ajutor...si ca ar face mari progrese (pt ca e un copil istet) cu un logoped intr-un timp mai scurt decat ar face in mod natural...

Iau in fiecare zi viata de la capat

Sinzi, Radusi David

David

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns casandra spune:

Daca are o problema, e bine sa se inceapa lucru cu el cat mai devreme. O intarziere de 1 an de zile poate fi foarte daunatoare pentru copil.
Daca nu-i spui, s-ar putea sa ai relatii bune cu mama, dar timpul lucreaza in defavoarea copilului.
Daca-i spui, s-ar putea sa se supere pe tine, dar macar ii aprinzi un beculet.
Eu i-as spune.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns sinzi_ana spune:

Nu vreau sa supar pe nimeni, ci doar vreau sa o ajut pe prietena mea sa faca ce e mai bine pt baietelul ei...

Si inca ceva...eu stiu ca copiii care provin din familii unde se vorbesc 2 limbi (sau mai multe) au o intarziere (o marja de eroare) de 1 an in ceea ce priveste limbajul...Dar cum unii copiii vorbesc la 1 an, asa si unii copii pot folosi ambele limbi la 1.6 ani!!!!

Iau in fiecare zi viata de la capat

Sinzi, Radusi David

David

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns nematics spune:

Sinziana,

iti raspund la una din intrebari - baiatul meu nu a vorbit pina la 2 ani si jumatate deloc (a spus 'mama' pe la 7 luni, apoi tata, apoi nu a mai rostit cuvinte intregi, dar il auzeam exersind diferite combinatii de sunete); intelegea tot, daca voia ceva iti arata cu degetul, samd. Cind a inceput sa vorbeasca a inceput direct in propozitii si a pronuntat cuvintele corect (cu mici exceptii, la cuvinte mai complicate). Parca sa compemseze perioada de tacere, cind si-a dat drumul la vorbe nu s-a mai oprit- vorbea intr-una, si pe inspiratie si pe expiratie! Pur si simplu nu il puteai face sa taca!

I-a trecut logoreea, cu virsta, acum e un fel de mutulica, dar are momente cind, daca-si da drumul la vorba, din nou nu se mai opreste!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns IULIABRAILA spune:

eu zic mai intii sa te intrebi daca cumva parintii copilului stiu ceva, au fost undeva si deja stiu?
poate stiu, le este rusine sa recunoasca sau s-au impacat deja cu ideea asta.
eu cunosc un astfel de caz, imi este destul de apropriat.
si draga mea, pina la 3 ani si un pic avea deja alte simptome daca avea un retard, chiar daca nu se poate exprima, exista si alte simptome,un ochi avizat le-ar putea vedea.
mai asteapta, asa cum zic si fetele exista cazuri ciudate, in legatura cu virsta la care vine "vorbitul". nu este ca la crescutul dintilor sau a parului, sau a unghiilor, etc.
IULIA

Mergi la inceput