sa-l las...sau sa nu-l las inca??
SUnt intr-o mare dilema,nu stiu ce sa fac cu puiul meu.Marc-3 ani si 2 luni- e la gradi din septambrie trecut..prima luna 2 ore/zi,apoi cate 3 ore de la 9 la 12,si in ultimul timp si de la 2 la 4.Asta e programul scurt de aici.De la 1 februarie mi s-a spus ca am loc la fulltime,adica si alea doua ore de la pranz.In germania(sau zona mea cel putin)gradinitele au doar 9 locuri full si ar trebui sa ma consider norocoasa ca am primit loc,altii asteapta si ani.Gradi are 70 de copii.Full ar trebui sa platesc 180de euro/luna-care inseamna foarte multi bani,in conditiile in care nu se ofera nici o masa,adica micul dejun si pranzul si gustarea trebuie sa le ia in rucsac.Nasoooool cat se poate!!
Nu stiu daca mai tine minte cineva,de la alte postari,cam ce necazuri am avut cu fi-meu,ca mai altoia copiii,ca nu intelegea limba,ca refuza cu inversunare sa faca la oala.Acum nu mai e ninja,dar tot nu vorbeste multe,nici germana nici romana.E groaznic de frustrant si pentru mine,banuiesc ca si pentru el,saracutul.Spune sute de cuvinte,face niste kestii super destepte dar cand e vorba sa deschida gura si sa spuna,sa le lege-mai greu.EU si de asta l-as da la fulltime,sa stea mai mult intre copii ca ii lipsesc enorm,el e doar cu mine de cand s.-a nascut si astfel sa-si dea drumul.Educatoarea spune ca n-are efect,dar eu nu pot sa cred.
Acasa mai face la olita,dar la gradi trebuie sa-i dau pampers pentru ca nu spune.Si mi-ar fi un doooor de el..nu sunt decat doua ore in plus, poate ca sunt nebuna sa-mi fac atatea griji..
EU vreau musai sa fac o scoala,sau sa-mi gasesc un job part-time,mi-ar fi de folos sa il las pana la 4,dar pe de alta parte ..nu stiu cum sa scriu asta,am tot sters ,e foarte confuz,si totusi probabil i-ar prinde bine...in sensul ca o sa-si dea drumul la vorba si o sa se obisnuiasca mai repede cu regulile de acolo.
voi ce spuneti?il las sau nu??
Life is not measured by the number of breaths we take,but by the
moments that take our breath away.
Raspunsuri
Witchie spune:
Incearca! Daca nu merge nu merge, dar poate se obisnuieste!
Anda, mama Irinei
domnisoara Irina
In love with...
mamica dulce spune:
anda,asa m.-am gandit si eu..dar vezi tu..fi-meu nu-mi povesteste nimic..il intreb cum a fost la gradi si zice ca frumos,super,bravo..chiar daca e pedepsit,de ex. sau aflu alta pozna.E atat de dragut,dar nu pot sa nu spun ca abia astept sa inceapa sa turuie..nu cred ca mai vine vreodata vremea asta..
De mancat nu o face singur,de mers la wc nici atat.Aici e si vina mea poate ca am fost foarte sóft cu el..In plus...sa vezi ce mame sunt aici..95%stau acasa si nu concep sa nu faca asta,2-3 copii consecutiv,programul la gradi e pana la 12 jumate,respectiv 4 jumate dar la fara zece e deja coada la usa la recuperat copiii-extrem de rar se gaseste vreuna care sa lase copiii full time,din 25 de copii sunt doar vreo 5 care mai vin dupamaiaza si doar 9 in toata gradinita de 70 de copii care stau de la 8 la 4...si,desi consider ca e ridicol,au asa darul de a te face sa te simti denaturata si au facut-o la modul deschis cand era marc mai obraznic..efectiv eu nu stiu ce face la gradi,daca se joaca cineva cu el etc,el nu spune nimic,educatoarea...nu mai zic eu nimic dar nu am senzatia ca se implica in integrarea copilului,desi marc o place. Doamne ce tampenii spun,dar altcuiva n-am asa ca ma razbun pe voi.Sincer eu prefer fulltime decat sa ma mai plimb de 4 ori/zi la gradi si inapoi-nu e departe dar e stresant dupa cateva luni si ma mai ocup de altceva nu numai de pui.Cateodata ma simt usurata efectiv.
Cred ca il dau,sa nu pierd locul pentru ca din toamna sigur nu.l mai prind si atunci chiar ca o sa am nevoie.
Pe mine cel mai mult ma intereseaza sa inceapa sa vorbeasca odata si sa-si gaseasca prieteni.Insa mi-e foarte greu ca-l dau in gura lupului si nu stiu ce se intampla acolo,de ce a avut faza ninja cand el e de fapt un dragut,cand el nu-mi povesteste nimic ca nu poate..si eu sa-l dau de la 8 la 4 ca sa-mi fie mie mai comod.Nu ma simt ok deloc,sa nu stiu ce se intampla acolo si ce e in sufletelul lui...mai ales ca de 6 luni de cand e la gradi tot singurel il gasesc si in clasa si afara.Imi vine sa plang,mai ales ca el e un copil atat de bun si dragut si iubitor.
Poate suna aiurea,dar pe mine ma macina rau ideea asta.
Life is not measured by the number of breaths we take,but by the
moments that take our breath away.
tlaura spune:
In aceeasi situatie sunt si eu cu Andrei;in afara de faptul ca as vrea sa ma angajez. Il duc la o gradi particulara, cu ore de engleza saptamanale, dar unde de fapt se vorbeste numai in turca. Saracul copil, care el oricum a inceput sa vorbeasca dupa 2 ani si jumatate, acum e si mai derutat. Noi acasa l-am invatat engleza, acolo invata turceste. Nu mai stie care cuvant in ce limba e. Chiar sau sa ma intreb daca nu ii dauneaza cu ceva toate acestea. Ideea era ca il duc la gradi 3 ore pe zi, doar ca el sa aiba parte de compania copiilor de aceeasi varsta; dar... si el imi spunea la un moment dat ca nu se joaca copii cu el; si nici el parca nu ar fi interesat de ei (asta m-a spus-o doamna). E normal, atata timp cat exista intre ei bariere de limbaj. De multe ori, imi spun cei de acolo, se joaca singur sau prefera compania educatoarelor. Asta in cazul in care el e f. sociabil si innebunit dupa copii. E greu, e tare greu, dar cred ca mai mult pentru mine, nu stiu ce simte el; cateodata il iau de acolo f. incantat; cateodata imi spune ca nu mai vrea la gradi.
Eu as putea sa-l tin acasa, dar, as vrea totusi sa-i ofer o asemenea educatie, in care sa nu fie dependent de mine. Nici el nu mananca singur (vina mea)/ la toaleta se duce si face singur, isi da pantalonii jos si si-i ridica singur, dar e singurul lucru care il face singur. In rest... mami!
Acum tu faci ce simti tu ca e mai bine... dar pentru el, nu pentru tine. Cred ca problemele astea sunt de inceput, dupa care urmeaza perioada de stabilitate emotionala, acceptarea situatiei si integrarea totala in sistem. Eu m-am gandit ca daca stam 3 ani aici fara ca el sa aiba parte de integrare intr-o forma sociala, atunci cand vom merge in tara si el va fi destul de mare, cu atat mai greu se va face acea integrare.
Asa ca, asculta-ti instinctele , care asa cum ai spus si tu te indeamna sa-l lasi mai mult timp acolo, si nu iti mai face prea multe probleme din acest punct de vedere.
(Tu zici ca 180E sunt multi? sa vezi aici program full cu 400 si ceva de dolari. Noi platim pentru 3 ore 200$)
Numai bine si multa sanatate lui Marc
www.imagestation.com/album/?id=4287441075&code=8712142&mode=invite" target="_blank">Poze
ruxij spune:
Si eu zic sa il lasi, vezi cum merge. De pret, e super mic. Ia sa vezi cum am platit eu 800$/luna in California, fara nici o masa inclusa. Acum platim 440$/luna cu masa inclusa si suntem multumiti, dar Bogdan are 4 ani si face la WC singur, educatoarele nici nu ii sterg macar, cred ca la cei cu pampers ar fi ceva mai scump.
filofteia spune:
Si eu spun sa-l lasi, mai ales ca din toamna spui ca vei fi nevoita...
Al meu are 5 ani si nu spune ce face la gradinita... ba ne-a mai si mintit ca a luat buline negre si cand am intrebat educatoarea de fapt nici nu daduse buline...
Trebuie luat foarte pe departe ca sa afli ce face... dar acum am inceput sa-mi dau seama dupa cum se comporta... faptul ca a cerut sa fie dus la aceeasi gradinita dupa vacanta de iarna este un castig... stie toate domnisoarele... educatoarea, pe cea de engleza, germna, muzica... iar arata ca-i place... Anu trecut nu stia nici pe educatoare cum o cheama si nici nu vroia sa auda de gradinita...
Cu curaj... sunt doar doua ore...iar daca lui ii place educatoarea inseamna ca se poarta frumos cu el... copii sunt foarte sincer si simt si reactioneaza imediat daca cineva nu se poarta cu ei cum ar trebui.