Operatie de cataracta la... 95 de ani! Riscuri?

Operatie de cataracta la... 95 de ani! Riscuri? | Autor: ML

Link direct la acest mesaj

Aveti in familie pe cineva sau cunoasteti din intamplare batrani care s-au operat de cataracta la aceasta varsta?
Bunica nu mai vede aproape deloc si ar vrea sa se opereze dar mama ezita din cauza riscurilor legate de varsta.
Aveti povesti de succes/esec?
Multumesc.

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns heny spune:

E destul de greu sa sfatuiesti pe cineva sa se opereze sau nu de cataracta. E si mai dificil cand trebuie sa iei aceasta decizie in locul celui care suporta interventia, tinand cont de varsta bunici tale, de luciditatea la aceasta varsta si de afectiunile pe care le mai are.
Presupunem ca bunica ia aceasta hotarare.
1) anestezia: cea generala este riscanta la orice varsta, cea locala, probabil indicata bunicii tale, are riscuri mai putine.
2) interventia in sine (consta in inlocuirea cristalinului), este un transplant. Ca orice transplant, poate sa nu fie acceptat de organism. Inca nu am auzit cazuri legat de acest aspect.
3) complicatii post-chirurgicale exista (medicul va poate explica mai exact despre ce e vorba)
4) garantia ca pacientul isi va recapata vederea totala sau partiala nu v-o da nimeni. Iti explic si de ce: functionalitatea ochiului tine si de lichidul care se afla in spatele cristalinui. Medicul nu are posibilitatea sa constate daca acest lichid este transparent (aspect normal) sau nu inaintea interventiei, pentru a afirma 100% recapatarea vederii dupa transplant.
Daca opteaza pentru operatie, normal ar fi, sa fie constienta de acest lucru. Cum am specificat la inceput,voi aveti cea mai grea hotarare de luat. Depinde de constiinta daca spuneti da sau nu bunicii.
Daca nu puteti sa va impotriviti, sfatul meu e sa acceptati interventia la un singur ochi la inceput, pentru a fi convinsi ca sansele de a-si recapatarea vederea si la celalalt ochi sunt maxime. Interventia dureaza in jur de 15-20 min.
Reusite sunt destule si la varste inaintate, nereusite la fel. Orice interventie are factori de risc.

P.S. Bunica mea (84 ani - cataracta la ambii ochi) e reticenta in privinta interventiei din cauza riscului la care se poate supune, iar noi, familia, o sustinem 100%, chiar daca am dori sa-si recapete vederea. Mi-a spus asa: daca ma duc sa ma operez ca ziceti voi, imi semnezi ca nu mor acolo?

Heny

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns emoison spune:

Soacra-mea s-a operat (la un ochi) la 80 de ani (fara anestezie generala, a plecat dimineata si s-a intors seara), iar vederea i s-a imbunatatit simtitor...

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ML spune:

Va multumesc frumos pt. raspunsuri.
Heny dupa ce am citit mesajul tau m-am uitat si pe Google si, ai dreptate, par a fi riscuri la varsta ei(se mentiona in articolul respectiv ca dupa 90 de ani e problematic). Vom vedea. Ea este singura care insista sa se opereze.
Inca o data multumesc amandouara si sanatate bunicilor!

Mergi la inceput