Feministele... ce vor, dom'le?

Raspunsuri - Pagina 8

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns roxana1974 spune:

quote:
Originally posted by inaioana

Germaine Greer (1999) argumenteaza ca postfeminismul este o creatie a corporatiilor multinationale care trateaza femeile ca pe propriul lor teritoriu, educandu-le sa devina papusi Barbie care pot avea de toate : cariera, familie,copii, frumusete,tinerete, satisfactii sexuale,prin intreaga retea de servicii si marfuri care asigura o astfel de imagine (creme, pilule,, chirurgie plastica, hrana speciala, fitness,lifting, etc). Postfeminismul , sustine Greer , este un lux varat pe gat, de catre marile companii (si mainstreem-ul gandirii occidentale)ale Vestului dezvoltat, altor lumi in care femei foarte sarace lucreaza pentru succesul vesticelor din clasa de mijloc si de sus.
Principala motivatie a indoctrinarii prin media in privinta postfeminismului vine din dorita de descatusare a industriei de reclame si filme fata de limitele impuse sub influenta agendei feministe: tratarea femeilor ca obiecte sexuale, incurajarea dispretului si a violentei fata de femei.
Feminismul considera ca agenda feminista s-ar fi incheiat daca, mai intai de toate, patriarhatul ar fi devenit o amintire istorica sau "Voi fi postfeminista intr-o epoca postpatriarhala!"

Un procent tot mai semnificativ dintre femeile din Romania, experimenteaza (mai ales cele tinere) abia acum dependenta economica si de status fata de barbati, respectiv bazele patrarhatului modern. (Vezi Barometrul de Gen, 2000),astfel incat postfeminismul nu are o baza de conturare altfel decat ca optiune culturala. El devine insa foarte riscant ca optiune politica, deoarece obstructioneaza demersurile pentru egalitatea de sanse intre femei si barbati.




mai cu chestia asta sunt 100% de acord...drept pentru care acum 2 ani am incetat sa mai cumpar revista Cosmopolitan...

Serbanica talharica


ce-si face omu' cu mana lui se numeste lukru' manual ...

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns conchita spune:

quote:
]Originally posted by inaioanaIdeea principala este ca nu poti spune "detest politica pentru ca uite, exista Vadim sau Hitler" sau "detest toti Islamul pentru ca exista islamisti fumdamentalisti"


de acord. dar feminismul pe care il confruntam astazi a ajuns la extreme.

quote:
Invit de asemenea pe cele care au dat "verdicte" fara sa ne si explice, argumenteze ceva, sa ne lumineze spunandu-ne si "de ce" gandesc asa sau ce insiruire de deductii le-a facut sa ajunga la diferitele concluzii.


dar fetele au dat argumente cu duiumul, plus exemple. cu alte cuvinte, ele si-au facut timp sa raspunda pe indelete, deci numai remarca ta mi se pare nesustinuta. inteleg, insa, ca ai motive:

quote:
Nu am timp acum sa raspund puctual fiecarui post cu toate ca mi-as dori.




quote:
Postfeminismul , sustine Greer , este un lux varat pe gat, de catre marile companii (si mainstreem-ul gandirii occidentale)ale Vestului dezvoltat, altor lumi in care femei foarte sarace lucreaza pentru succesul vesticelor din clasa de mijloc si de sus.


cinic, nu? asta e o observatie foarte buna, ca feminismul, astazi, lucreaza pro-elite si anti-clasa muncitoare.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns mist spune:

Conchita, ma tem ca nu era nici una din cartile de care spui, era una cu opere mai recente, tot ce imi amintesc era ca una din autoare era o chinezoaica-americanca, dar in rest nu mai tin minte mare lucru...

quote:
Originally posted by ruxij

Mai, eu nu sunt deloc de acord cu teoriile feministe insirate de voi si nici ca barbatul alb e dusmanul poporului.

Ruxij, nu cred ca te-a acuzat cineva ca ai fi de acord cu chestiile de mai sus. Daca asta s-a inteles din mesajul meu, sorry, my bad. Din ce ai scris pana acum nu reiese ca ai fi o feminista radicalista (desi nu iti neg dreptul de a fi ce vrei tu, bineinteles).


Mesajul lui ruxij a adus insa in discutie cateva idei pe care le-am auzit destul de des exprimate fie de catre femei pe care le-am cunoscut personal, fie in media. Nu sunt de acord cu aceste idei si am sa explic mai jos si de ce.

De exemplu: "In legatura cu discriminarea pozitiva, poate nu este corect la prima vedere, dar eu cred ca este nevoie de o sansa acordata si noua [...]"

Eu personal consider ca nu poate sa existe nimic bun in aceasta discriminare "pozitiva". Chestia asta cu "ala discrimineaza in favoarea barbatilor, eu o sa discriminez in favoarea femeilor" nu o vad ca o rezolvare a problemei.

Discriminare pozitiva pt unii inseamna discriminare negativa pt altii, iar sa inlocuiesti un abuz cu alt abuz nu reprezinta o scuza sau o solutie.

Apoi, mai consider ca discriminarea pozitiva si angajarile pe baza de "quotas" care sunt acum la moda in America nu fac decat sa loveasca de fapt in interesele femeilor sau ale minoritatilor, pt ca arunca deja o umbra de indoiala asupra competentei acelor persoane, chiar si atunci cand nu e cazul.

Nu ar fi mai bine ca, asa cum zicea si liris, sa nu existe discriminare pozitiva sau negativa, ci sa existe aceleasi criterii si pt femei si pt barbati? Desi si aici exista o teorie feminista care ataca ideea cu criteriile, dar nu are sens sa mai lungesc mesajul si cu asta. De ce sa nu fim cu totii egali in drepturi si indatoriri? (am gasit termenul, cred ca eu sunt egalitarista ).

E drept, in Romania situatia e diferita si femeile mai au de luptat pana sa isi castige respectul si toate drepturile. Dar mi-ar placea ca in ziua in care lucrurile vor sta mult mai bine decat stau azi, sa fim mai isteti ca americanii si sa nu alunecam in exagerari precum discriminarea pozitiva.


"nu e cazul sa facem noi pe avocatii barbatului alb, ca doar el este la putere, nu a devenit asuprit deocamdata, iar daca are sa isi apere pozitia impotriva cuiva poate sa se apere si singur."

Nu stiu daca ar fi corect sa spunem ca doar barbatul alb e la putere in America. In felul in care vad eu lucrurile, exista diverse grupuri de interese care se razboiesc pe mai multe fronturi pt influenta. Uneori castiga unii, alteori ceilalti... Dar in principiu, asa cum spunea si cataghe, in USA "exista deja cadrul necesar pt ca femeile sa se poata manifesta ca si cetateni cu drepturi egale cu barbatii [...]"., oricat de putin le-ar placea unora sa recunoasca asta.

In privinta luatului de aparare, mi se pare incorect sa vina sa ne spuna cineva oricareia dintre noi, ce e sau ce nu e cazul sa facem... Eu de pilda, refuz sa ma conformez unui curent sau altuia, sa fac parte dintr-o tabara sau alta. Nu ma uit la sex sau culoare sau varsta, la cine e acum la putere si cine nu, pur si simplu ma indigneaza nedreptatea indiferent de forma pe care o ia sau de tabara din care face parte victima. Asa vazand lucrurile, sunt (teoretic) cand avocatul femeii, cand al barbatului, depinde cine se intampla sa fie nedreptatit.


"Probleme mai sunt, prejudecati inca exista si o sa vedeti ca situatia se va imbunatati cu timpul, dar nu dandu-ne singure cu sutul in fund si in cap una alteia, asa cum obisnuim."

Sper ca asta nu e o reactie la faptul ca am adus in discutie problema discriminarii barbatilor in State. Nu am facut-o ca sa minimalizez problema si mai veche a discriminarii femeilor, ci ca sa prezint un tablou cat mai complet al discriminarii pe baza de sex care exista in societatea americana moderna. Asa mi s-a parut corect. Semnalarea abuzurilor care apar in sens invers si refuzul de a promova discriminarea pozitiva, NU ar trebui sa insemne pumni si picioare in fund date femeilor.

E adevarat ca tot ce am analizat mai sus se aplica societatii americane, iar in Romania este alta situatie. Este absolut necesar sa avem si noi o miscare feminista, asa cum zicea si Mirela Miroiu. Dar in momentul in care suntem de acord cu asta, trebuie sa ne gandim si la modul in care o organizam. In mod inevitabil, vom "trage cu ochiul" si la feminismul modern occidental, care ne e cel mai la indemana ca sa spun asa si care are si parti bune si rele. De ce sa nu ne familiarizam cu TOATE aspectele problemei, in asa fel incat sa ocolim greselile si sa incercam sa luam doar ce e bun?


"La gente tira a matar cuando volamos muy bajo."

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns amuleta spune:

Inaioana, uite, vine o cucoana la mine si-mi spune cum sa ma simt, cum sa ma port cu barbatii, cum sa gindesc, cum sa ma port cu sefu si-mi zice la sfirsit ca daca nu gindesc asa ca ea,militant si "angajat", atunci sint o manipulata, o spalata la creier si sint condamnata la nefericire si nedreptate sociala pe vecie.
Hai s-o luam pe madam Greer putin sub lupa, fiindca o adusesi in dscutie. Ia uite ce zice dinsa in cartea "Femeia eunuc": zice ca femeile nu-si dau seama cit de mult le urasc de fapt barbatii. Nu stiu cum o fi fost la tine in familie dar la mine in familie a cintat mereu gaina, ca s-o spun pe sleau iar barbatii au fost niste domni. Ce zici, pe cine sa cred ? Sa cred ce zice maica-mea despre barbati, care a avut o casnicie fericita de peste patruzeci de ani sau pe madama asta a carei casnicie a durat exact...trei saptamini. Ea zica ca femeia casatorita isi reprima dorintele sexuale, ca a devenit un fel de eunuc. Ea le indeamna pe femei sa guste din propria menstruatie si sa renunte la monogamie, ca doar astfel se vor elibera. Pai, daca scirbosenia ar fi culmea in feminism, atunci Bivolaru-i al mai mare feminist pe care-l cunosc. Tot ea zica ca familia nucleara este un loc rau de crescut copiii si marturiseste ca tatal ei era un om distant, rece.
Citate din Greer :
"I have always been principally interested in men for sex. I've always thought any sane woman would be a lover of women because loving men is such a mess. I have always wished I'd fall in love with a woman. Damn."

"The misery of the middle-aged woman is a gray and hopeless thing, born of having nothing to live for, of disappointment and resentment at having been gypped by consumer society, and surviving merely to be the butt of its unthinking scorn."

"Women's liberation, if it abolishes the patriarchal family, will abolish a necessary substructure of the authoritarian state, and once that withers away Marx will have come true willy-nilly, so let's get on with it."
In traducere, ultimul citat zice ca eliberarea femeii, daca aboleste familia patriarhala, aboleste de fapt o structura a statului autoritar si odata ce acesta se va spulbera, Marx va deveni valabil volens-nolens, deci sa-i dam bataie...
In tinerete, fusese adepta amorului liber. Atit de liber, incit a sfirsit cu nenumarate avorturi, drept care pe la 30 de ani a incercat fara succes sa aiba un copil. Recurge la tratament pentru infertilitate (pe care il si infiereazae prin oarece scrieri) dar fara succes. Zice ea :" I have always been quite keen on the polygamy option. I don't mind sharing a man. Men are bloody hard work."
Pe la 40 de ani ajunge la concluzia ca sexul nu-i mare brinza de fapt...
In concluzie, ce reprezita madam Greer pentru mine : o femeie care dispretuieste inteligenta si respectabilitatea celorlalte femei, cu conditia ca si ele sa fie adeptele amoriului liber prin spatele scenei (la propriu, nu la figurat), o marxista care n-a trait nici o zi marxismul aplicat pe pielea ei, o femeie stearpa din propria prostie, o femeie incapabila de dragoste pentru cei din jur, incapabila de caldura sufleteasca si de relatii umane normale, o nefericita acrita de viata care si-a permis sa le dea celorlalte femei sfaturi despre cum sa fie fericite.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ruxij spune:

Draga mist, ce am scris eu nu a fost o replica la ceea ce ai scris tu, desi am mentionat treaba cu barbatul alb dusmanul poporului. A fost pur si simplu parerea mea. Am scris cam mult, una peste alta ceea ce vreau sa spun este doar ca ca mai sunt inca prejudecati referitoare la capacitatile femeilor si ca mai exista discriminare. Ce se poate face, nu stiu. Cred ca ai si tu dreptate in ceea ce spui.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns AC spune:

Eu votez cu Lia ... dintr-un motiv banal... suntem amandoua femei cu copii in lumea academica... si am trecut prin experienta sa zicem anglo-saxona a acetei lumi, ca cea frantuzeasca e dintr-un sos total diferit.

Da, exista discriminare... Si inca destula nu doar in US ci si in Europa... In 97 cand am aterizat eu in Olanda la o universitate tehnica destul de renumita... erau trei femei intr-un departament in afara secretarelor si toate trei erau studente la doctorat... intre timp situatia s-a schimbat enorm... o femeie profesor, cateva assistant, altele reseacheri... in fine un peisaj interesant, in continuare insa un peisaj extrem de alb... desi strada olandeza arata destul de colorat.

Cum se face discriminarea in mediul academic? Pai simplu. In general daca pana-n 35 nu ai un tenure track (pozitie "permanenta") ai cam pierdut trenul. Trebuie sa fii exceptional ca sa schimbi aceste legi nescrise. Ori o femeie desteapta nu asteapta sa-i creasca riscul de copii cu SD si sa si-i faca dupa 35... deci daca-i face inainte...poate face ea capacitiv cat vrea, cantitativ va face mai putin... Parcursul standard este doctorat, postoc, cercetator sau assistant prof... Adica este evaluat strict dupa 4-5 ani, 1-2 ani, 2-3 ani... si oriunde in anii astia ai baga un concediu de maternitate (4 luni: una inainte, trei dupa) sau un concediu de boala cu copii bolnavi... ai incurcat-o!
Imi aduc aminte cand intr-o perioada imi plangeam de mila pe chat.. cu cineva aflat in aceeasi galeata... de cum am trimis galusca la mama doua luni ca altfel iesea cu tam-tam daca nu mergeam la nu-s care conferinta... Adica sacrificii pe care nimeni nu le cere moral barbatilor..
Sau de exemplu acum sunt invitata visting pentru trei luni si port negocieri pentru un loc la cresa pentru fiul meu care-i prea mic sa fie lasat cu taticul lui... Si daca nu reusesc... a mea va fi vina lipsei din cv??? Sau sa nu mai spun cum arata planificarea mersului la conferinte...

Asa ca fara discriminare pozitiva nu s-ar balansa decat arareori efortul depus de o femeie extra-curicular in anii de inceput de cariera. Ani decisivi in orice cariera! Atunci cand copii mei sunt bolnavi vor la mama, tot eu m-am trezit noaptea sa-i alaptez, tot eu alergam in pauzele de cafea si pranz la nursery ca sa-i pot alapta.... Timp in care colegii mei masculini erau relaxati sau puteau lucra. Si fara aceea discriminare o tipa cu familie si copii ar trebui sa aiba la acelasi parcurs, un numar egal de articole cu un tip casatorit si cu copii si el. Chiar daca n-au avut aceleasi conditii de lucru, nuuu? In schimb dupa 35-40 de ani, copii cresc si diferenta se estompeaza, dar accesul la o universitate top, sau la una orisicare fost deja redus simtitor!

Asa ca prin discriminarea pozitiva a femeilor nu se inlocuieste nici o nedreptate veche cu una noua. Cel putin nu din punctul meu de vedere. Eu n-am putut beneficia de o asa discriminare pozitiva, nefiind cetatean totul a mers pe principiul un sut in dorso-posterior e un pas inainte... si am ales o tara in care am venit cu un cv mult mai bun decat media si-mi permit sa traiesc din "amintiri" macar un an pana se ridica putin brotacelul. Si pentru fetita D-zeu sa-i ajute mamei pentru acele luni esentiale fara decare nu finalizam nimic dintr-o munca de ani.

Si zau femeile si barbatii nu-s egali... decat poate dpdv al capacitatii de a rationa. Mi-ar placea ca fiica mea sa si poata trai visele fara compromisuri sau amanari... in indiferent ce meserie. Un vis cam feminist! Si care nu are nimic de a face cu radicalismele galagioase ale unora care nu pricep ca si barbatii si femeile ar trebui sa se poata implini ... si-n familie si-n profesie sau doar intr-una daca asa isi doresc. Si ca nu e drept sa judeci doar rezultatele cuiva ci si conditiile in care a ajuns la ele... si daca toate acestea sunt egale... atunci abia sa-ti dai cu parerea despre discriminare.

Andreea si galusca si brotacelul

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns mist spune:

Of, am scris iar un mesaj lunguietz si vrand sa il editez, l-am sters :(

Inaioana, in primul rand te felicit pt deschiderea subiectului, sper ca va fi citit de cat mai multa lume si mai ales de persoane tinere, care au inca mintea in formare si mai au timp sa se scuture cu usurinta de prejudecatile mostenite de la parinti. Batranii mai pot fi eventual fortati de niste legi, ca ideile n-o sa li le mai schimbe nimeni...

Important este insa nu sa fim alimentati cu un set de teorii, ci sa adunam opinii cat mai multe si mai diverse despre ce inseamna si pt femeie si pt barbat sa traiasca confortabil in societate, iar in final sa tragem singuri concluziile si sa actionam ca atare. In sensul asta, ciocnirile de idei care vad ca au avut loc deja pe forum sunt extrem de bine venite (ruxij, eu iti sunt datoare cu o floare si da, ai dreptate, mai sunt inca femei discriminate in State, nu neg asta nici o clipa).

quote:
Originally posted by inaioana

Extremisti exista in orice domeniu care tine de politic, social si religios , manifestari extremiste de asemenea dar a le cita doar pe acelea generalizand mi se pare o atitudine simplista si paguboasa!

Nu stiu daca ai avut timp sa citesti tot ce s-a scris intre timp, probabil ca nu, dar in ce ma priveste, despre extreme n-am vorbit decat atunci cand am amintit-o pe Mary Daly, careia i-am dedicat un fragment destul de mic in comparatie cu restul mesajului . In rest am vorbit de o atitudine pe care eu una o percep ca fiind generalizata in societatea americana.

De exemplu, discriminarea pozitiva -un fel de inlocuire a nedreptatii cu alta nedreptate cu scuza ca alta cale nu exista- este o idee imbratisata cu caldura de foarte multe femei, nu doar de extremiste.
Link-ul dat de amuleta, de asemenea, aduce in discutie situatia de-acum generalizata a baietilor in scoala publica americana, carora li se aplica cel mai adesea o educatie conforma normelor feministe.

Cine spune ca odata cu declansarea unei miscari feministe organizate in Romania, n-or sa apara si la noi asemenea probleme? Mai ales ca, asa cum spuneam si in mesajul precedent, este mare probabilitatea sa ne "inspiram" si de la altii, care au mai multa vechime in domeniu.

Inainte de a trece la o actiune, este important sa incercam sa ii anticipam toate efectele, in masura in care este omeneste posibil. Sa ne straduim sa privim la kilometri intregi in fatza noastra si nu doar la un metru. Azi ne facem griji ca fetitele noastre (ma includ teoretic in grupul parintilor, nu am copii deocamdata) vor fi discriminate pe baza de sex. Oare vrem ca maine sa ne facem exact aceleasi griji pt baietii nostri? Cred ca mai degraba suntem cu totii de acord ca esential ar fi sa inlaturam odata pt totdeauna discriminarea bazata pe sex, punct. In acest sens, nu ar fi in folosul tuturor sa facem treaba bine de la inceput?



"La gente tira a matar cuando volamos muy bajo."

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ruxij spune:

Andreea, bine ca ne intelegem noi una pe alta, ca am trecut tot p'acolo. Tu inca ai doi copii, eu nu cred ca pot visa sa mai am unul, desi mi-am dorit dintotdeauna doi. Dar stii ceva? Trebuie sa ne simtim bine, pentru ca, dupa cum ai spus, in conditii mai grele, tot am reusit sa facem ceea ce fac ei (si chiar mai mult decat unii dintre ei). Eu sper sa reusesc sa ii fac sa imi dea si tenure in 5 ani, ca de nu, ii dau in judecata pentru discriminare

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns AC spune:

Lia pai daca nici noi, nu
Da mey... eu am ales cei doi copii si renuntat la tenure track in US inainte de a o lua razna di tat...
Dar ai dreptate... vii la Aix in vacanta si deschidem o sampanie frantuzeasca...Moet et Chandon? Veuve Cliquot? Dom Perignon?
La umbra leandrilor... si ca sa dovedim ca nu suntem radicale in loc de dansatorii din buric, ne uitam cum alearga plozii proprii

Andreea si galusca si brotacelul

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns amuleta spune:

Discriminarea la locul de munca e una iar ura impotriva barbatilor e alta. Uite, eu una nu-mi vad fetele pe post de amazoane, folosind cite-un barbat de prasila si apoi decapitindu-l.
lumea academica e plina de BS si politichie, jos palaria pentru cine poate sa reziste, eu am virat-o rapid spre privata dupa visele de academia din liceu si primii ani de facultate. Sint locuri unde o femeie e privita crucis din obisnuinta, ignoranta sau misoginism. Dar daca revenim la copii si cariera, am ideea mea proasta da fixa : pentru o femeie, cariera-i basca. Asa-i facuta lumea si in afara cazului in care vine unu cu un uter artificial de mascul, nu vaz cum se poate coti natura umana.

Mergi la inceput