Feministele... ce vor, dom'le?
M-am gandit ca e numa' bun un subiect despre feminism pentru ca lumea habar-n-are ce e ala si cu ce se mananca.
Perceptia obsnuita despre feministe este ca sunt niste femei isterice, cu aspect masculinizat sau macar urate rau, la care nu se uita nici un barbat, drept care sunt fete batrane toate si de frustrare se fac feministe. De asemenea cica detesta barbatii, i-ar vrea eliminati, eventual sunt lesbi daca nu sunt asexuate total, etc, etc.
Chiar relativ curand, am citit/vazut (nu mai tin minte!) un interviu cu Elena Francisc - editor sef la Cosmopolitan Romania (revista de altfel feminista pana la cotor si inapoi!) care intrebata daca e feminista spune: "Nuuuu, sub nici o forma, eu prefer sa fiu feminina!", adica, vezi Doamne, feminismul si feminitatea sunt in opozitie! Feminismul- caah! si feminitarea -ok![emoticon mare cu okii iesiti din orbite de mirare]
Ideea de baza a feminismului este ca femeia are aceeasi capacitate innascuta de a rationa ca si barbatul.
Pe oricine crede asta, il anuntz cu respect ca este feminist(a)!
De aici, decurg diferite consecintze : in acest caz (avand aceeasi capacitate de a rationa) ea ar trebui sa poata vota (vezi sufragetele), sa fie platita egal pentru munca egala, sa se bucure de aceleasi drepturi civile, etc, etc.
Fiind o teorie morala si politica, feminismul are diferite curente.
Exista de toate de la feminism crestin (si studii feministe foarte serioase in acest sens) pana la feministe radicale lesbocentrice. Ca in politica de la stanga la dreapta si de sus in jos.
Personal sunt o feminista de tip nou (tang-ding-daaaang!) adica ccc consider ca barbatii si femeile au aceeasi capacitate de a rationa, trebuie sa aiba egale drepturile care decurg de aici, sunt diferiti dar complementari, si intre o femeie casnica si o alta carierista nu exista nici o deosebire valorica, pur si simplu fiecare om se implineste cum doreste si face ce ii aduce fericirea proprie!
Am sa fac aici si o lista cu feministi/feministe care se vor declara pe parcurs dorind astfel sa se supuna oprobiului public!
De asemenea astept sa participe si anti-feministi(e) ca sa ii/le putem converti!
Ioana 23 saptamani si Katja(30 martie 2004)
poze cu mami, tati si katja
Raspunsuri
brendamitran spune:
quote:
Initial creeata de inaioana
M-am gandit ca e numa' bun un subiect despre feminism pentru ca lumea habar-n-are ce e ala si cu ce se mananca.
Perceptia obsnuita despre feministe este ca sunt niste femei isterice, cu aspect masculinizat sau macar urate rau, la care nu se uita nici un barbat, drept care sunt fete batrane toate si de frustrare se fac feministe. De asemenea cica detesta barbatii, i-ar vrea eliminati, eventual sunt lesbi daca nu sunt asexuate total, etc, etc.
Chiar relativ curand, am citit/vazut (nu mai tin minte!) un interviu cu Elena Francisc - editor sef la Cosmopolitan Romania (revista de altfel feminista pana la cotor si inapoi!) care intrebata daca e feminista spune: "Nuuuu, sub nici o forma, eu prefer sa fiu feminina!", adica, vezi Doamne, feminismul si feminitatea sunt in opozitie! Feminismul- caah! si feminitarea -ok![emoticon mare cu okii iesiti din orbite de mirare]
Ideea de baza a feminismului este ca femeia are aceeasi capacitate innascuta de a rationa ca si barbatul.
De aici, decurg diferite consecintze : in acest caz (avand aceeasi capacitate de a rationa) ea ar trebui sa poata vota (vezi sufragetele), sa fie platita egal pentru munca egala, sa se bucure de aceleasi drepturi civile, etc, etc.
Fiind o teorie morala si politica, feminismul are diferite curente.
Exista de toate de la feminism crestin (si studii feministe foarte serioase in acest sens) pana la feministe radicale lesbocentrice. Ca in politica de la stanga la dreapta si de sus in jos.
Personal sunt o feminista de tip nou (tang-ding-daaaang!) adica ccc consider ca barbatii si femeile au aceeasi capacitate de a rationa, trebuie sa aiba egale drepturile care decurg de aici, sunt diferiti dar complementari, si intre o femeie casnica si o alta carierista nu exista nici o deosebire valorica, pur si simplu fiecare om se implineste cum doreste si face ce ii aduce fericirea proprie!
Am sa fac aici si o lista cu feministi/feministe care se vor declara pe parcurs dorind astfel sa se supuna oprobiului public!
De asemenea astept sa participe si anti-feministi(e) ca sa ii/le putem converti!
Subscriu!~
BRENDA
"Lumea nu-i decit un Nicaieri universal.De aceea n-ai unde sa te duci niciodata."(Cioran)
http://community.webshots.com/user/brendamitran
irina.c. spune:
quote:Abia astept sa vad asta!Nu stiu daca sunt feminista sau anti-feminista,nu mi-am pus vreodata problema asta.Dar cred in egalitate de drepturi pentru toti,indiferent de sex,rasa,varsta,etc..
Initial creeata de inaioanaDe asemenea astept sa participe si anti-feministi(e) ca sa ii/le putem converti!
Ma intreb totusi daca acest curent feminist nu a scapat oarecum de sub control,in sensul ca,sub presiunea acestui slogan al egalitatii,femeile si barbatii incep sa-si piarda identitatea sexuala.Irina si bb Ilinca(26 apr '04)
Traiesc in Romania si asta imi ocupa tot timpul
today
ocebine spune:
Inaioana eu te felicit pentru abordare dar m-am lovit tare rau de acest concept pe DC...
Si eu ma declar o feminista convinsa...feminismul este ideea ca imi pot face alegerile din viata fara a fii judecata prin prisma ca port fusta sau nu.
Un exemplu poate fii decizia de a lucra vs. stat acasa.Deci daca vreau sa fiu casnica sa nu-mi sara in cap mamicile care lucreaza, iar mamicile care prefera sa munceasca sa nu fie judecate la rindul lor.
Un barbat poate avea orice nenorocit de servici dar o femeie ca sa fie acceptata trebuie sa aiba o cariera neaparat, altfel este o nereusita si in plan profesional si in plan familial. Si asta este un aspect pe care l-am observat aici pe DC si m-a socat foarte mult.
Feminismul il vad ca pe o evolutie. Sa reusesti sa fii si stapina pe tine insati, libera de a-ti croii destinul dar si respectata si iubita pentru ca esti femeie. Feminismul inseamna pentru mine puterea de a nu depinde de un barbat dar in acelasi timp ma pot darui trup si suflet lui.
Eu am o teorie si am vazut-o in actiune aici pe DC de nenumarate ori: "Dusmanul cel mai mare al unei femei, este alta femeie". Se aplica extraordinar in acest subiect despre feminism. De cele mai multe ori obiectiunile vin din partea femeilor decit a barbatilor. Si cele mai combative la acest subiect sint femeile. Vorbesc strict de DC. Ma intreb de ce acest fenomen?
Anamaria mama la Nick (7)& Alex (5)
People who say they sleep like a baby usually don't have one.
mariuta spune:
quote:
Originally posted by irina.c.
Ma intreb totusi daca acest curent feminist nu a scapat oarecum de sub control,in sensul ca,sub presiunea acestui slogan al egalitatii,femeile si barbatii incep sa-si piarda identitatea sexuala.
Irina si bb Ilinca(26 apr '04)
Pe mine m-a deranjat mai mult sa nu mai pot iesi din sala de conferinte din cauza barbatilor care se inghesuiau la usa (se intampla in Olanda). A trebuit sa apara un rus mai in varsta ca sa ma fereasca, olandezii te calcau efectiv in picioare.
Un alt aspect neplacut: oricat ai fi de obosita, nu iti da locul nimeni pe scaun (sa zicem la o intalnire intre colegi), nici prin cap nu le trece sa te intrebe daca vrei sa stai jos.
Sau, oricate bagaje ai avea, nu te ajuta. Cica astea sunt considerate jigniri!
(ca doar suntem egali, nu?)
Un coleg irlandez (am patit-o si cu britanicii, e drept nu cu toti), mi-a explicat ca genul asta de intamplari ar fi consecinte ale ideilor feministe. Dar daca ma uit la definitia data de inaioana, nu ar avea legatura, ca e vorba de puterea de a rationa, nu de forta fizica.
InaIoana, ar fi interesanta o clasificare a curentelor feministe, ce zici?
mariuta
lilanda spune:
quote:
Uite eu cred pina in pinzele albe in ideea asta, dar stau pe ginduri daca e sa ma consider feminista ori nu :-)) Cred ca feminismul exista acolo unde este nevoie de feminism, acolo unde exista discriminare sexuala. Ideea ca femeia are aceeasi capacitate innascuta de a rationa ca si barbatul este litera de lege intr-un stat ca Danemarca (si in majoritatea tarilor nordice, de altfel). Ei bine, asta inseamna ca societatea respectiva este feminista??? Nu cred. Aici femeia si barbatul sint atit de egali in drepturi si indatoriri, incit situatiile descrise de mariuta sint foarte normale...chiar ma gindeam odata, cit de asexuat e privit individul in societatea daneza (ma refer la relatiile sociale exterioare) si lucrul asta n-are nici o legatura cu efectele miscarii feministe din anii´70(ma refer aici la temeri de genul celei ca oricare gest de politete al unui barbat in fata femeii ar putea fi considerat discriminare). Mai mult, orice economist danez, considera ca accesul femeilor la posturile de top din companii, a avut efecte mai mult decit beneficie asupra mediului de afaceri!!!
De altfel, cuvintul feminism a suferit, in utlimii 30 de ani, o modificare de sens in Dictionarul Limbii Daneze: el este definit acum ca lupta(nu miscare sau curent social-poltic) a femeilor pentru cistigarea, in societate, a unei pozitii sociale egale cu cea a barbatului.
pozulici si www.desprecopii.com/forum/topic.asp?ARCHIVE=true&TOPIC_ID=24607&whichpage=4" target="_blank">calatoria lui Ilie spre tara lui Hamlet
fdoina spune:
Subscriu si eu la cererea Mariutei, ca sa vedem fiecare pe unde ne incadram, ca nu poate fi vorba doar de capacitatea de a rationa
Cred ca, istoric vorbind, s-a depasit etapa asta...
Ca-si mai permit unii sa faca glume despre blonde...treaba lor. Da-n general au observat multi ca fetitele e mai destepte decat baietii, cateodata
inaioana spune:
quote:
Originally posted by fdoina
Subscriu si eu la cererea Mariutei, ca sa vedem fiecare pe unde ne incadram, ca nu poate fi vorba doar de capacitatea de a rationa
Cred ca, istoric vorbind, s-a depasit etapa asta...
Ca-si mai permit unii sa faca glume despre blonde...treaba lor. Da-n general au observat multi ca fetitele e mai destepte decat baietii, cateodata
Doina, stii ceva? Daca stii tu sigur ca nu poate fii vorba doar de asta, de ce nu vii cu un argument, ceva? Baga tu o definitie sa o discutam, te rog!
Nu s-a depasit "istoric" etapa asta. Poate la nivel declarativ, nimeni nu isi mai permite sa sustina serios si cu voce tare ca femeile sunt mai putin dotate intelectual decat barbatii prin insasi natura lor (asa cum se credea "stiintific" mai demult) dar pana la nivelul asumarii consecintelor acestui fapt... mai e cale lunga. Si asta nu numai in Romania ci si in multe alte tari mai civilizate. Doar ca acolo cazurile sunt mai subtile. In Romania sunt inca grosolane! (aici un interviu cu o profa de semiotica, deci din domeniul tau, despre feminism : http://reclama ilegala - conmsidera acesta un avertisment/content/show_article.php3?article_id=2245&page_nr=1 )
Apropo, mi-am adus aminte de un exemplu tare de tot : in cuvantarea de sfarsit de facultate (2004!!!)la "ingineria mediului" UPG, decanul spune urmatarea fraza catre asistentza majoritar feminina : "Si cum spunea marele X (am uitat eu pe cine a pomenit el, un francez parca) decat o femeie inteligenta, o prefer cu barba!". Asistentza: rasete, chicoteli!
Cat despre curente, nu credeam ca va intereseaza lucrurile asa de specializat. Eu zic ca nu am reusit sa parcurgem partile elementare.
Dar daca va mentineti cererile, maine vin cu explicatii mai largi, academice, despre fiecare curent in parte!
Aici cate ceva despre curente: http://www.ele.ro/articol_1644_p2.html
Pentru cine este relamente interesat(a) de acest lucru, recomand cu caldura aceasta carte : http://www.anticariat.net/carti/17008/Lexicon-feminist/Otilia-Dragomir,-Mihaela-Miroiu-(editoare)
care ii va lamuri toate lacunele despre subiect!
Anamaria,
Femeile au prostul obieci de a se "lua" de suratele lor dar asta este un efect al societatii patriarhale in care traim, demn de mila. Mie mi-a sila de nu mai pot de femeile care in grupuri de barbati declara sus si tare "Vai, femeile sunt proaste!" in speranta (si cu ideea) ca in felul asta se diferentiaza de "plebe", ca sunt "deasupra" celorlalte femei. Eu cred sincer ca prostia este egal distribuita intre sexe si acele femei isi fac un deserviciu singure. Dar societatea patriarhala le-a invatzat ca un asemenea comportament e ok, practic se dau mari la "sefi". Practic se gandesc ca daca se dezic de gashca de inferioare, vor fi mai bine vazute de catre superior. Jenant!
gangurici_licurici spune:
quote:
...adica ccc consider ca barbatii si femeile au aceeasi capacitate de a rationa...
Si daca eu cred ca femeile au capacitate mai mare de arationa decat barbatii? asta cum se numeste? hai ca glumesc.
De fapt eu am o intrebare stupida si complet off-topic: ce inseamna ccc???
analuz spune:
quote:
Originally posted by inaioana
Poate la nivel declarativ, nimeni nu isi mai permite sa sustina serios si cu voce tare ca femeile sunt mai putin dotate intelectual decat barbatii prin insasi natura lor (asa cum se credea "stiintific" mai demult)
Nimeni, in afara de presedintele Harvard, Larry Summers, in discursul facut anul trecut :). Da... si eu sunt feminista, desi deocamdata nu prea stiu cu ce se mananca, dar m-am saturat de stereotipurile sexuale. O sa citesc cu interes mesajele pe aceasta tema.
inaioana spune:
quote:
Originally posted by gangurici_licuriciquote:
...adica ccc consider ca barbatii si femeile au aceeasi capacitate de a rationa...
Si daca eu cred ca femeile au capacitate mai mare de arationa decat barbatii? asta cum se numeste? hai ca glumesc.
De fapt eu am o intrebare stupida si complet off-topic: ce inseamna ccc???
Ganguriciul
Nici eu nu stiu ce inseamna dar am observat ca toata lumea il pune in cazul unei cacofonii. Iar mie mi-a fost lene sa caut sinonim si am pus ccc-ul asta ca sa se vada ca am observat propria-mi cacofonie!