Feministele... ce vor, dom'le?
Raspunsuri - Pagina 6
liris spune:
inseamna ca-n Europa e mai bine din acest punct de vedere ... aici nu am auzit niciodata de contracte separate pe sexe, ci pur si simplu de contracte.
iar excutive-ul din Dubai, pai asa-s arabii. acolo da discriminare si nimeni nu a comentat o tara araba in care se stie care e statutul femeii.
insa de la aceasta discutie pina la a considera barbatii niste incapacitati, si ca femeile sunt cele mai bune...s.a.m.d , asta mi se foarte eronat.
eu cred ca femeile si barbatii trebuie supusi aceluiasi tratament dc concureaza pe aceiasi pozitie. nu discriminare pozitiva si nici negativa.
cea mai buna solutie ptr ca femeile sa nu mai strige ca sunt discriminate: aceleasi contracte, aceleasi concursuri. si apoi vom vedea cum sta situatia si vom trage concluzii. si despre femeile deosebite si despre femeile on average in comparatie cu barbatii din respectivele categorii.
parerea mea pesonala este ca nu poti compara doua entitati diferite asa cum sunt femeile si barbatii. nici unii, nici altii nu-s mai buni. sunt pur si simplu diferiti.
inaioana spune:
Roxana, multumim pentru interviul postat.
Intamplarea face ca o cunosc pe Mihaela Miroiu personal, i-am citit si aproape toate lucrarile si o admir foarte mult, chiar daca nu sunt de acord cu toate ideile ei. Totusi in acest interviu eu nu detectez nimic care sa ma deranjeze, raspunsurile ei mi se pare foarte la obiect si cu argumente solide explicite sau implicite.
Astept cu interes sa iti argumentezi comentariile facute pe marginea interviului.
Ioana 23 saptamani si Katja(30 martie 2004)
poze cu mami, tati si katja
ocebine spune:
quote:
Originally posted by liris
inseamna ca-n Europa e mai bine din acest punct de vedere ... aici nu am auzit niciodata de contracte separate pe sexe, ci pur si simplu de contracte.
iar excutive-ul din Dubai, pai asa-s arabii. acolo da discriminare si nimeni nu a comentat o tara araba in care se stie care e statutul femeii.
Contractele nu sint diferite doar ca iti ofera mai putin compensatie pentru aceeasi pozitie. Salariile nu sint batute in cuie, sint negociate intr-un fel dar daca punctle de pornire sint diferite si rezultatul este implicit diferit. Iar aici salariile sint confidentiale intr-o companie...
Deci daca la un interviu se prezinta doi candidati: o femeie si un barbat, pentru acelasi post, barbatului i se va oferi in medie cu 25% mai mare salariul. Fara alte calificari suplimentare. Este un simplu fapt.
Pina una alta, executivul este angajat de firma mea...nu este de capul lui in Dubai...deci ar trebui sa se conformeze si unde mai pui ca este un tip crescut si educat in State...(este adevarat ca la origine este arab dar ma gindesc ca poate o educatie ajuta).
Anamaria mama la Nick (7)& Alex (5)
People who say they sleep like a baby usually don't have one.
roxana1974 spune:
sorry, c-o mana scriu, c-o mana ma tin de copil...
deci... ideile sustinute de d-na/d-ra cu pricina in art. de mai sus nu sunt argumentate ele insele...pe alocuri am "aratat" ideile cu care nu sunt de acord...nu stiu cum ar putea fi cineva de acord cu chestiile astea, astept la randu-mi argumente...
generalizarile facute aici sunt...cum spuneai, pe la alt topic? paguboase? :) adica misoginismul este o trasatura culturala... - nu pot fi de acord cu chestia asta...
si ma repet, da, generalizeaza, pornind de la exemple izolate, pe care le ridica la rang de ipoteze, prin mecanismul "trasului spuzei pe turta sa"
a, si feminismul devine o chestie patetica si trista atunci cand feministele ajung la nivelul la care incearca sa anuleze diferentele dintre femei si barbati, din dorinta de a distruge "mituri" probabil...mituri care oricum nu sunt mituri ci realitati...
nu pot sa scriu mai mult acum...mi-ar placea miscarea asta si mai mult daca nu s-ar ajunge si la extreme...altfel, e ok sa fii feminista...personal, ma consider undeva la mijloc!
ce-si face omu' cu mana lui se numeste lukru' manual ...
inaioana spune:
Roxana, inteleg ca iti e greu sa tastezi cu o mana si sa tii copilul cu cealalta asa ca astept momentul in care vei avea timp sa te concentrezi mai mult pe subiect.
In continuare cate ceva despre feminism, semnificatii , istoria lui pe scurt.
In sens larg, feminismul reprezinta pledoaria pentru drepturile femeilor. Termenul s-a raspandit in jumatatea sec al XIX-lea in Europa, dar feminismul ca atitudine si abordare a precedat mult folosirea canonica a termenului ca atare. Din punct de vedere istoric feminismul a debutat ca parte a discursului european iluminist. a avut un impact important in lumea moderna, in discutiile despre universalizarea cetateniei si drepturilor.
Semnificatiile minimale ale termenului sunt urmatoarele:
a) femeile sunt sistematic aservite (oprimate)
b)relatiile de gen (adica intre femei si barbati) nu sunt naturale si imuabile;ele nedreptatesc femeile si pentru asta se impune o angajare politica pentru schimbarea lor
Folosirea termenului a fost respinsa de diferite grupari (chiar daca erau de acord cu ideile de fond) din motive diferite. De exemplu multe feministe indiene il resping ca "imperialist" (reflecta experientele femeilor europene si americane, mai ales ale celor albe din clasa de mijloc precum si o traditie iudeo-crestina , la care se raporteaza).
Alexandra Kollontai, conducatoarea organizatie de femei al Partidului Comunist al Uniunii Sovietice , il respingea ca fiind liberal si reformist, preferandu-l pe cel de "emancipare'.
In Romania , utilizarea termenului intampina numeroase dificultati: este tratat ca avand o conotatie negativa (militantism strident si agresiv) sau ca nepotrivit pentru o experienta post comunista. Un alt motiv de respingere este lipsa constiintei ca exista o veritabila istorie a feminismului romanesc.
indiferent de rezerve si inamicalitati terminologice, feminismul a avut si are o contributie substantiala la schimbarea situatiei femeilor si a relatiilor de gen. In cadrul feminismului s-a creat o teorie critica,au aparut domenii noi de cercetare, s-au produs miscari politice cu impact major in viata politica, sociala , in media si in viata privata. Sansele femeilor au crescut enorm in accesul la orice domeniu , in independenta si autoafirmare.
Curentele importante ar fi : ecofeminism, feminism academic,feminism liberal, feminism marxist,feminism radical,feminism socialist). Cine e interesat de un anumit curent, sa spuna ca explic mai pe larg.
Istoria feminismului a fost impartita in trei "valuri".
Feminismul valului 1
A fost caracterizat ca un feminism al egalitatii. Inceputurile sale se gasesc in doua lucrari influente in lumea britanica, dar ideile lor au avut o circulatie mai larga. In 1694, Mary Astell publica "A Serious Proposal to Ladies" o lucrare cu idei avangardiste , foarte emancipatoare pentru acea vreme, dar cea socotita de referinta este " A Vindication of the Rights of Woman" a lui Mary Wollstonecraft din 1792.
Termenul de "feminism" se pare ca a fost folosit pentru prima data in 1895 in Marea Britanie.
In fine, interesant este ca in Tara Romaneasca, Proclamatia de la Islaz (1848) prevedea la art. 16 " Instructie egala si intraga pentru tot Romanul de amandoua sexele". In 1866, Cezar Bolliac sustine in Parlamenul Romaniei universalizarea votuluiindiferent de clasa, avere sau sex dar Eliade Radulesc combate cu toata energia conceptia lui Bolliac in care vede o exagerare primejdioasa.
Feminismul valului 1 a raspuns problemelor predilecte ale unor categorii de femei: cele albe, de cultura europeana, apartinand clasei de mijloc. el s-a adresat mai putin problemelor rasiale si a celor specifice femeilor muncitoare.
Achizitiile majore ale acestei perioade au fost : accesul femeilor la educatia superioara, reforma invatamantului gimnazial si liceal,recunoasterea dreptului de proprietate a femeilor maritate, imbunatatiri ale legislatiei privind divortul, custodia asupra copiilor si obtinerea dreptului de vot.
Ioana 23 saptamani si Katja(30 martie 2004)
poze cu mami, tati si katja
yank spune:
In US intradevar femeile beneficiaza de compensatii mai mici decit barbatii dar nu se ajunge la nici o negociere.Cind se anunta avansarea se stie clar ca exista o marire de salariu si nimeni nu mai negociaza nimic,de fapt ii multumesti Lui ca ai fost tu ales,si apoi vezi ce ti se ofera.Putini sint cei care fac pasul inainte si negociaza si aici ma refer la avansari.Daca e vorba de o negociere ptr un post cheie si printre candidati exista o femeie,automat femeia va accepta un salariu mai mic dar va intrezarii perspectivele ca alte femei sa fie mai egal tratate dupa ce ea va ocupa postul si eventual dupa un an de succese isi va renegocia pretentiile.
Din proprie experienta va spun ca daca un manager isi alege o femeie pentru un post care de obicei apartinea unui barbat,o face pentru ca considera ca acea femeie este calificata iar acea femeie nu va accepta un salariu mai mic decit al uni barbat in acelasi post,cu siguranta managerul ii va oferi acelasi salariu.
inaioana spune:
Lupta feministelor romance pentru drepturi civile si politice s-a intesificat dupa 1866. In 1895 "Liga femeii romane" prezinta Parlamentului Romaniei o petitie pentru drepturi si pentru legiferarea recunoasterii paternitatii.
Constitutia din 1923 nu include dreptul de vot pentru femei dar mentioneaza faptul ca acest drept va face obiectul unei legi speciale.
In 1929 femeile capata drept de vor la nivelul comunei. Constitutia lui Carol al II-lea dadea drept de vor femeilor care au implinit 30 de ani, dar in conditii de dictatura acest drept nu a fost exercitat. In Constitutia din 1946 se introduce votul universal pentru populatia ajunsa la majorat fara nici o discriminare (si ce frumos s-a votat in vremea comunismului)
Feminismul valului II
La mijlocul sec xx, dupa o lunga perioada de militantism feminist, drepturile egale intre barbati si femei au devenit o realitate pentru cele mai multe femei din lume (ONU a impus acest lucru pentru tarile membre). Parea ca feminismul si-a atins scopul si si-a pierdut ratiunea de a exista. Numai ca egalitatea dintre femei si barbati s-a pastrat la nivelul legislatiei si a devenit prea putin un fapt de viata.
Genericul sub care se desfasoara cel de-al doilea val este cel al diferentei si eliberarii , ceea ce il distinge de primul val care s-a structural in jurul ideii de egalitati in drepturi.
Iarasi sunt doua carti care isi disputa rolul de punct marcant pentru inceputul acestui val : "Al doilea sex" de Simone de Beauvoir aparuta in 1949 si The feminine mistique de Betty Friedan , in 1963.
ultima inlatura valul confortabil de pe situatia americancelor casnice, cu imagine de femei implinite.
Modul in care a evoluat feminismul valului II difera in cele cateva culturi in care a avut impact (la noi deja nu mai era cazul).
Feminismul american al acestei etape debuteaza cu un proces important de trezire a constiintei, se desfasoara sub lozinca "Ceea ce este personal este politic!" (aceasta idee se refera la problemele din spatiul privat cum ar fi violenta domestica, dubla zi de munca, violul conjugal, atunci nereglementate legislativ, la noi nici acum!!!).
In Franta, feminismul valului II debuteaza in contextul revoltelor din 1968 si odata cu constatarea ca femeile angrenate in aceste revolte sunt segregate ca sa presteze roluri feminine.
In Anglia, British Women's Liberation Movement s-a asociat cu stanga radicala , concentrandu-se pe o agenda care includea: plata egala pentru munca egala, acces egal la orice tip de educatie, acces liber la contraceptie si avort, crese accesibile 24 ore, autonomie sexuala.
Aceasta miscare ca si cele din Franta si USA s-a bucurat de participarea in masa a femeilor din clasa de mijloc, mai putin a femeilor muncitoare.
Valul al II-lea a insemnat urmatoarele castiguri semnificative pentru femei: in drepturi familiale, in posibilitatea de control a sexualitatii si reproducerii, in plata egala, acces la profesii considerate "masculine", in politica si administratie.
Contestarile principale ale achizitiilor valului II sunt legate de faptul ca a reflectat prea putin experientele femeilor de culoare, ale celor sarace, ale orientalelor, est-europenelor.
Evident, in Romania valul II inca nu a avut loc. Exista o miscare feminista foarte slaba, reprezentate aproape exclusiv la nivel academic deocamdata, care imbina caracteristicile valului II si III.
Din pacate comunismul a sters cu buretele memoria istoriei feminismului romanesc si a facut sa nu exista nici un fel de educatie in acest sens.
Ioana 23 saptamani si Katja(30 martie 2004)
poze cu mami, tati si katja
Andrada spune:
In 1962 2 fizicieni si un zoologist primesc premiul Nobel pentru descoperirea revolutionara facuta de o chimista care intre timp a si murit.
Cei trei si-au cerut scuze in anii care au urmat ca au hartuit colega chimista din cauza sexului ei, unul dintre ei a spus ca de fapt nici nu a prea contribuit la descoperire, altul a marturisit ca i-a furat Rosalindei Franklin pozele cu structura DNA-ului (cind ceilalti o invitau la cina), toti 3 au admis in final ca i-a deranjat mult faptul ca Rosalinda, femeie fiind, reusise sa descopere singura ceea ce ei 3 nu reusisera impreuna. A doua zi au publicat In "nature" descoperirea "lor".
Rosalinda a murit de cancer la 37 de ani din cauza expunerii repetate la raze X (pentru aflarea structurii DNA)
Premiile Nobel nu se acorda post-mortem asa ca cei 3 barbati Watson Crick si Wilkins sint acum recunoscuti ca descoperitorii structurii DNA,
A
www.desprecopii.com/chatnew/Desprecopiichat/PaginapersonalaView.asp?nickname=Andrada" target="_blank">Camera lui Marcu
amuleta spune:
De ce spui "blonde" ? Vrei sa spui ca blondele sint mai grele de cap ? Hm, cum se impaca feminismul cu o asemenea idee ?
Ca sa intelegi de ce nu pot lua feminismul in serios, citeste-o pe Maureen Dowd
http://www.nytimes.com/2005/10/30/magazine/30feminism.html?ex=1288324800&en=19fa113abf29e967&ei=5090&partner=rssuserland&emc=rss
o cucoana patetica, trecuta de patruzeci de ani, singura si frustrata ca n-o plac barbatii ! Pai daca-i injura (in mod alfabetizat si articulat, ce-i drept), cum Dumnezeului s-o placa ?
Apoi ar mai fi Gloria Steinem, una din feministele ale mai infocate. Ce zicea cucoana asta : "A woman needs a man like a fish needs a bicycle" sau "A male gynecologist is like an auto mechanic who never owned A car" ba chiar a si scris un articol numit "Why I Will Never Marry". Spunea dinsa ca romantismul este un blocaj in evolutia femeii iar casatoria este o pierdere a identitatii. Tot ea spunea ca o femeie maritata devine o "semi-non-person" sau ca a fi femeie maritata este tot una cu a fi o prostituata part-time. S-a maritat in 2000, cu un multimilionar ambitios din Africa de Sud,
Mi se pare ca miscarea feminista a pierdut masura si tinuta, de-aia nu o mai iau in serios.
Discriminarea la locul de munca e alta mincare de peste dar tu intrebai ce credem despre feminism.
conchita spune:
quote:
Originally posted by amuleta
Discriminarea la locul de munca e alta mincare de peste dar tu intrebai ce credem despre feminism.
tu ai experiente de genul asta, amuleta? ca pe tine te-as crede. eu am ramas masca citind de salarii automat diferite aici in US pentru femei si barbati. si pe cuvant ca nu am bifat negativ evaluarea profesorilor pe criterii sexiste, am dat note dupa merit. presupun ca asa au facut si colegii mei, ar fi chiar absurd sa nu...