Biblia

Biblia | Autor: michelle7

Link direct la acest mesaj

M-a pus pe ganduri o discutie pe care am avut-o de curand cu sotul meu ( care nu e crestin). El sustine ca e naiv sa consideri litera de lege ceea ce scrie in Biblie , atata timp cat ea a fost scrisa si rescrisa de-a lungul timpului . Voi ce parere aveti si va cer o parere personala si nu una influentata de educatia religioasa.

Pe mine una de exemplu ma face sa zambesc faptul ca biblia ne spune sa dam 10% din castig bisericii, iar sfaturile date femeilor de a se supune fara discutie barbatului ma revolta de-a dreptul.

De fapt m-a pus pe ganduri si subiectul deschis de Bufnila care considera ca e necesar sa discutam despre cum femeile cuceresc lumea. Ei iaca ,subiect senzational.! Urmatorul subiect deschis va fi probabil " negrii cuceresc lumea " etc etc

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns oz spune:

biblia nu este litera de lege pentru ca a fost scrisa de oameni acum foarte multa vreme si a fost evident influentata de vremurile de atunci. am avut intodeauna senzatia ca barbatii au incercat din totdeauna sa fie siguri ca nu cresc copiii altora si asta a fost motivul pentru care au supus femeia si au facut reguli care sa o impiedice sa aibe relatii inainte de casatorie, sa o ingradeasca cat mai mult posibil, femeia care avea un rol central in conducerea societatii matriarhale a fost adusa la stadiul de obiect sexual, era buna numai sa incalzesca patul barbatului, sa faca treaba si copii, in rest sa fie supusa si cuminte , la fel fetele in familie erau vazute ca o bataie de cap, nu ca baietii care erau mandria familiei . eu nu pot sa identific cu o astfel de imagine dar nici nu vreau sa pun in carca religiei/crestinismului asta, cred ca este o imagine creata de barbati ca sa le fie lor bine. din pacate daca cititi pe situl cu sfaturi ortodoxe, care este actual, la capitolul cu adulterul femeia e porcaita in toate felurile si numai ea e de vina de tot desi statisticile arata ca barbatii sunt cei care alearga dupa aventuri si nu femeile.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns inaioana spune:

Eu sunt de acord cu sotul tau. Mi se pare o opinie logica si de bun simt.

Cat priveste cei 10 la suta, nu e o ideea asa de rea dar cu urmatoarele amendamente (ca la radio Erevan!) zeciuiala sa se dea la saraci nu la biserica, sau biserica sa aiba programe pentru saraci, etc nu "programe" de cumparat cele mai tari masini si telefoane mobile pentru popi si faptul ca pe vremea aceea celelalte biruri erau mai low catre stat. De exemplu stiu ca in Islam se dau acesti 10 la suta saracilor si nu prea sunt impozite la stat. Poate o musulmanca sa ne lamureasca mai bine.
In rest, nu prea inteleg ideea topicului ca se numeste cam vag "Biblia". Daca e feminist, spune ca ma bag. Chiar ma gandeam sa fac un topic despre feminism. Daca e feminism crestin sau crestinism din perspectiva feminista, ma bag iar dar spune-ne!

Ioana 23 saptamani si Katja(30 martie 2004)

poze cu mami, tati si katja

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Jocelyn spune:

Michelle, eu am o parere personala dar in acelasi timp nu pot sa neg faptul ca am gasit o biserica in care toate lucrurile sunt organizate iar femeia este privita asa cum e normal, ca egala a barbatului.

Iau intai exemplul zecimii. Acesta e valabil in putine biserici. Eu am aderat la aceasta biserica stiind de la bun inceput ca voi da cel putin a zecea parte din venitul meu. De ce? Fiindca biserica din care fac parte e singura (sau printre putinele) care nu a fost de acord sa primeasca bani din partea statului, credem in principiul separarii puterilor in stat, drept pentru care noi, membrii ne intretinem singuri bisericile, actele de caritate, ne platim pastorii, facem sponsorizari pentru diverse activitati. Conform bibliei, zeciuiala a fost instituita pentru ca cei care slujeau bisericii ca preoti. Deci zecimea pe care o dam este exclusiv pentru acest scop, de a plati salariile pastorilor si de a sustine cand e nevoie lucrarea misionara. Dar noi dam si alti bani pe care ii folosim la intretinerea bisericilor, pentru activitatile de caritate ale bisericii (ADRA-poti sa cauti pe net)etc. In afara zecimii, fiecare e liber sa dea (sau sa nu dea) cat vrea. Dumnezeu ne invata sa fim generosi si imi face placere sa dau acesti bani la biserica si sa ajut cat pot.

Acum, femeia "sa fie supusa barbatului". In Biblie sunt porunci dar sunt si idei care apartin de vremurile respective. Asta nu inseamna sa luam tot ad literam. Dar chiar si asa fiind, de exemplu dupa textul cu "femeilor, fiti supuse barbatilor vostri" e scris "barbatilor, iubiti-va nevestele asa cum si-a iubit Hristos biserica." A mai fost o discutie de acest gen si fiindca stii engleza, o sa scriu aici felul in care vede biserica mea aceasta relatie dintre cei doi si implicarea femeii, bolduirea imi apartine.

"Seventh-day Adventists believe that all people, male and female, are created equal, in the image of a loving God. We believe that both men and women are called to fill a significant role in accomplishing the primary mission of the Adventist Church: working together for the benefit of humanity. Yet we are painfully aware that throughout the world, in developing and developed nations, adverse societal conditions often inhibit women from fulfilling their God-given potential.

The Seventh-day Adventist Church has identified several major problems, well-documented by research, that often keep women from making valuable contributions to society. Stress, the environment, and increased demands have placed women at greater risk for health problems. Poverty and heavy workloads not only deprive women of their ability to enjoy life, but also impair their physical and spiritual well-being. Family violence takes a heavy toll on its victims.

Women are entitled to the God-given privileges and opportunities intended for every human being—the right to literacy, to education, to adequate health care, to decision making, and to freedom from mental, physical, or sexual abuse. We also maintain that women should play an increased role in the leadership and decision-making bodies of both church and society.

Ultimately, we believe that the church will fulfill its mission only when women are empowered to achieve their full potential."

http://www.adventist.org/beliefs/statements/main_stat28.html

Researchers have discovered that chocolate produces some of the same reactions in the brain as marijuana. The researchers also discovered other similarities between the two but can't remember what they are

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns hannen spune:

Ioana,ai dreptate.In Islam se calculeaza nustiucit%(efectiv nu stiu,cu rusine recunosc)din averea fiecaruia.Acesti bani merg la saraci,in fiecare an.Nimeni nu stie cit a dat vecinul,feciorul,tatal etc.Acesta este unul din stilpii Islamului si se numeste ZAKAT=DANIE.
Eu una habar n-am cit da al meu pt. ca nu e bine sa intrebi,suna ca ca o lauda.Sau e mai bine pt. donator sa nu zica(cum vrei s-o iei)pt ca zice Coranul ca pomana e primita atunci cind "nu stie stinga ce da dreapta".
Sunt pe fuga,sper ca s-a inteles in mare ideea.

Pomeniti-MA pe Mine(Allah)si o sa-mi aduc aminte de voi!Si sa-Mi fiti multumitori,sa nu fiti fara credinta fata de Mine(Sfintul Coran 2:152)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Elena spune:

Asa este, Jocelyn are dreptate, exista destule biserici in care se pune accent pe egalitatea in cuplu si in general in societate, a femeii si a barbatului (ca sa nu mai spun ca exista biserici in care si femeile sunt preotese...).
. Dar nu stiu cum se face ca atunci cand se discuta despre acest mult-disputat verset "femeilor, fiti supuse barbatilor vostri", se uita ca imediat dupa el este scris "barbatilor, iubiti-va nevestele asa cum si-a iubit Hristos biserica." (nu ma refer la ce ai scris tu aici, Michelle ci asa, in general). Pai cand un barbat te iubeste asa cum isi iubeste Hristos biserica, iti spun eu ca "supunerea" devine un lucru natural, firesc, pentru ca e facuta din dragoste !!!
Si inca o completare legata de acest verset: Pavel se referea aici la supunerea in cele duhovnicesti, si prea putin la cele lumesti ! in cele pamantesti, lumesti, femeia crestina nu trebuie sa-si urmeze in vreun fel sotul daca acesta o trage in jos.

Si pe mine ma revolta foarte mult atitudini de genul " asta-i "crucea" ta, trebuie sa suporti orice abuz al sotului in scopul mantuirii" , mai ales cand vin de la inalte fetze bisericesti.

Apropos de ce zice hannen despre zeciuiala, la fel este si in bisericile protestante, nu stie nimeni, vecinu´ sau prietenu´ cat ai dat la colecta; totusi sotul sau sotia stie si mi se pare firesc sa fie asa, sa hotarasca impreuna cat sa dea.

_

"Mare pacoste sa nu ai destul duh ca sa vorbesti frumos, nici destula judecata ca sa taci cand trebuie." (La Bruyere)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns impreuna spune:

Jocelyn, Elena

Nu prea as mai avea nimci de adaugat, decat la chestia cu supunerea, eu consider c asta nu inseamna ca femeia trebuie sa fie sluga barbatului, ci sa ii acorde respect si incredere ca el fiind capul familiei face totul cu dragoste, asa incat sa le fie cat mai bine. Nicidecum sa exploateze femeia, cum multi percep ideea de supunere.

Impreuna = mami Flavia, tati Mircea si Sara
"Daca astepti momentul potrivit, te intrec altii care nu-l asteapta"

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns denizel spune:

daaa, nici eu nu cred ca a aterizat intamplator in Biblie chestia cu zeciuiala. O iau ca pe o invitatie din partea lui Dumnezeu de a ne pune increderea in El. De ceva timp am inceput si eu sa dau o parte din castig (nu bisericii) si este intr-adevar o experienta deosebita.
Si, din ce rezulta din Biblie, nu este important actul de a te conforma si a plati aceasta zecime, ci motivatia pe care o ai in momentul respectiv.

" Maamiii, îmi place pielea ta. E ca de câltitză" :)) - din jurnalul unei mămici de băietzel.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns irina.c. spune:

quote:
Originally posted by inaioana

[green]Eu sunt de acord cu sotul tau. Mi se pare o opinie logica si de bun simt.Cat priveste cei 10 la suta, nu e o ideea asa de rea dar cu urmatoarele amendamente (ca la radio Erevan!) zeciuiala sa se dea la saraci nu la biserica, sau biserica sa aiba programe pentru saraci, etc nu "programe" de cumparat cele mai tari masini si telefoane mobile pentru popi [b][font=Comic Sans MS]poze cu mami, tati si katja

In Biserica Ortodoxa nu se da zeciuiala din venitul lunar,ci se percep doar taxele pentru nunta,inmormantare si botez.In rest,fiecare da cat il lasa inima si daca il lasa inima pentru Biserica,iar milostenia(adica sa daruiesti la saraci) se face dupa puteri.Zeciuiala se da doar la neoprotestanti,fiindca asa interpreteaza ei Scriptura.Irina si bb Ilinca(26 apr '04)
Traiesc in Romania si asta imi ocupa tot timpul
today

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns impreuna spune:

quote:
Originally posted by irina.c.

quote:

[green]Eu sunt de acord cu sotul tau. Mi se pare o opinie logica si de bun simt.

Cat priveste cei 10 la suta, nu e o ideea asa de rea dar cu urmatoarele amendamente (ca la radio Erevan!) zeciuiala sa se dea la saraci nu la biserica, sau biserica sa aiba programe pentru saraci, etc nu "programe" de cumparat cele mai tari masini si telefoane mobile pentru popi

[b][font=Comic Sans MS]poze cu mami, tati si katja

In Biserica Ortodoxa nu se da zeciuiala din venitul lunar,ci se percep doar taxele pentru nunta,inmormantare si botez.In rest,fiecare da cat il lasa inima si daca il lasa inima pentru Biserica,iar milostenia(adica sa daruiesti la saraci) se face dupa puteri.Zeciuiala se da doar la neoprotestanti,fiindca asa interpreteaza ei Scriptura.

Irina si bb Ilinca(26 apr '04)
today

Te rog a "N" oara sa vorbesti in dreptul tau, nu a altora pentru ca dai pe langa. Multumesc pt intelegere!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns irina.c. spune:

quote:
Originally posted by impreuna

quote:
Originally posted by irina.c.

quote:

[green]Eu sunt de acord cu sotul tau. Mi se pare o opinie logica si de bun simt.Cat priveste cei 10 la suta, nu e o ideea asa de rea dar cu urmatoarele amendamente (ca la radio Erevan!) zeciuiala sa se dea la saraci nu la biserica, sau biserica sa aiba programe pentru saraci, etc nu "programe" de cumparat cele mai tari masini si telefoane mobile pentru popi [b][font=Comic Sans MS]poze cu mami, tati si katja

In Biserica Ortodoxa nu se da zeciuiala din venitul lunar,ci se percep doar taxele pentru nunta,inmormantare si botez.In rest,fiecare da cat il lasa inima si daca il lasa inima pentru Biserica,iar milostenia(adica sa daruiesti la saraci) se face dupa puteri.Zeciuiala se da doar la neoprotestanti,fiindca asa interpreteaza ei Scriptura.Irina si bb Ilinca(26 apr '04)
today

Te rog a "N" oara sa vorbesti in dreptul tau, nu a altora pentru ca dai pe langa. Multumesc pt intelegere!

Flavia ,exact in dreptul meu am vorbit,nu vad unde e problema?Cu ce am gresit mai sus?Irina si bb Ilinca(26 apr '04)
today

Mergi la inceput