olita
Raspunsuri - Pagina 2
Androix spune:
carati si olita dupa voi??? sau puneti pampers???
Autor: Klaus29
mamici care ati scapat de pampers cum procedati cand plecati in vizita, la plimbare, chiar si la restaurant??? carati si olita dupa voi sau ii puneti pampers???
mie cu pampers mi se pare ca o sa innebunim copilul de tot (ba nu face in pampers ba fa acolo) nu mi se pare o varianta buna... iar cu olita dupa noi.... suntem totusi baiat mare...
avem vreo doua saptamani de cand facem la olita, ba chiar la wc cu capacel si inca nu am plecat in vizite sau la drum mai lung (doar iesitul zilnic pe afara... max.max.2ore) din cauza aceasta....
nu stiu cum sa procedez...
voi cum ati facut??????
Autor: crig72
Noi am scapat de pampers anul trecut in martie.I-am pus pampers asta vara in avion dar nu a facut.Imi spunea ca ea nu vrea sa faca pe ea.In rest fara olita si fara pampers.La drum lung de obicei oprim la peco si cand mergem in oras mergem la mc.
Autor: sinzi_ana
Eu foloseam pampers chilot. Adica si chilot daca vrea sa mearga la toaleta si pampers daca se scapa. Si il tin pe wc-urile publice deasupra fara sa atinga colacul...
Autor: diadaniela
Pai daca ati renuntat la pampers,gata,nu ii mai pui deloc.Daca pleci cu el ,indiferent unde,il intrebi daca face pipi sau il pui tu din timp in timp sa faca(chiar si afara).Eu zic ca mai rau il zapacesti daca ii mai pui pampers.Nu o sa mai inteleaga care-i treaba.
Mult succes!
Autor: CristinaT
noi am renuntat la pampers in primavara, tocmai sa nu se ude... la peste 2 ani. Mai devreme nu am putut pentru ca era iarna.
Autor: Ira
Daca ai renuntat la scutece, eu zic sa nu te mai intorci asupra deciziei, ca zapacesti copilul. Ia olita dupa tine in masina, care sa aiba o punga eventual. Se asaza pe olita si dupa aia arunci punga la gunoi, si stergi olita eventual cu un servetel umed dezinfectant, ca sa nu miroasa. Spun asta pt. ca stiu ca in Ro nu sunt WC-uri in toate parcurile, si daca sunt...ti-e greata sa intri, mai ales cu copil mic.
Autor: Ana_Alx
idem sanziana.Daca e sa fie in aer liber sa nu aveam wc in preajma ne bagam langa un copacel si facem pipi(o tin eu sa faca).Oricum kk nu a facut nicodata afara si nu cred ca va face ca ei ii trebuiesc conditii speciale pt ca sa il faca pe kk
Autor: vrabiuta
claudia - am vazut la mothercare chilot special pentru perioada de tranzitie de la pampers la chilot, in care se mai intampla accidente. nu stiu cat costa in romania, in strainatate e in jur de 4 euro perechea si sunt refolosibili. cred ca sunt cea mai buna solutie pentru a putea pleca linistiti de acasa, fara pampers.
Autor: pisi_ella
E cea mai mare tampenie sa-i pui pampers cand pleci undeva si sa-i spui "Fa pe tine, ca ai pampers!!!!" Am eu o cunostinta cu o fetita care facea (cica) in casa la olita si afara facea in pampers, ca-i zicea ea sa faca pe ea, ca are pampers!!!! Ma rog....fff ciudat, ce naiba sa mai inteleaga copilu' ala???? Mie una imi venea s-o bat!!
Deci afara...in vizita...oriunde...copilul trebuie sa faca pipi undeva, sa se adapteze in functie de situatie: pe jos, langa gard, la radacina unui pom , sau, ma rog...la wc, daca sunteti in vizita. Sau daca nu vrea sa faca la wc, la radacina unui pom sigur va face, asa ca luati copilul si scoateti-l afara sa faca pipi. Le place fff mult sa faca pipi in natura!!
Nu e bine sa luati olita peste tot cu voi. Nu neaparat ca e incomod, ci pentru faptul ca nu trebuie sa fie dependent de ea, ci trebuie sa se adapteze si sa faca oriunde, nu sa se declanseze reflexul doar cand sta pe olita!
Eu cu Emma nu am avut probleme, a facut de la inceput afara...la pom, la gard, in mijlocul trotuarului, in gradina, in vizita...oriunde. Prima data a fost mai greu....
Perseverati! Multa bafta!
Autor: silvana_salajan
Cand plecam undeva, in vizita luam olita cu noi, insa afara in parc facem langa pomisori. A inteles repede cum sta treaba insa e mult mai usor de invatat daca in preajma se joaca un copil mai mare care"stie". Copii imita tot!
Autor: Klaus29
offf, mai fetelor si acum iarna cum scoatem fundicul afara langa copac ?
ca pampers nu o sa ii mai pun deloc...
si nici olita nu am de gand sa o car dupa mine...
cel mai bine cred ca ar fi cum zice pisi_ella sa se adapteze oriunde...
Autor: ver@
Pisi_ella a spus foarte bine
Klaus,acum pe vremea asta cred ca nici nu-i vine sa faca afara
De regula inainte sa plecatzi il pui sa faca pipi si nu cred ca in juma de ora,hai o ora,o sa-i mai vina pipi.Zic si eu,ca asa-i la noi.Daca face pipi inainte sa iesim afara,abea cand intram in casa face,dar nu imediat.A...acum vazusi ca Andrei are 1 an si 10 luni.Da' daca stau bine sa ma gandesc Vladutz la 1,10 se "tzinea" bine
Autor: Klaus29
oricum, cred ca ar fi bine sa avem un rand de hainute de schimb la noi pentru orice eventualitate
Autor: Ship
asta da !
Obligatoriu ! E bine sa fii pregatita pentru orice situatie !
Chiar si dupa ce se acomodeaza cu diversele "medii" de a face pipi sau caca, tot se poate intampla sa se scape pe ei !
pisi_ela a spus tot !
Autor: pisi_ella
Pai acum, iarna...e bine sa iesi afara DUPA ce a facut copilul pipi...Si e iarasi bine sa nu fii foarte departe de casa, ca sa puteti intra daca zice ca face pipi. Ma rog...nu se poate intotdeauna. Eu, sincera sa fiu, nu am trecut prin faza asta in timpul iernii. Emma a invatat sa faca la olita prin martie-aprilie, asa ca...
Ce as face eu? I-as pune un chilotel din acela absorbant, acum, in timpul iernii. Se poate intampla sa faca pe el! Si ce faci? Mergi cu el ud pana acasa prin ger?? Asa ca e bine sa aiba chilotei absorbanti, acum, in timpul iernii. Insa, daca sunteti prin zona, e bine sa-l duceti in casa daca zice ca face pipi. E cam incomod....imbracat, dezbracat....dar asta e!
Androix spune:
pipi la olita, caca la pampers
Autor: monica ruxanra
Am un baietel de 3 ani si 3 luni, care asa cum scrie si in titlul acestui subiect,desi a invatat de ceva timp sa faca la olita, caca face doar in pampers. Nu stiu cum sa fac sa-l invat sa faca tot in olita. Trebuie sa va spun, ca de mic a suferit de constipatie, de cateva ori am ajuns si in spital, dar in ultimul timp, cand simte ca nu poate, imi cere sindur supozitor, si pampers. Apoi se retrage singur in dormitor( nu trebuie sa fie nimeni cu el), isi scoate o carte din biblioteca, si o rasfoieste in timp ce face. Dupa care ma cheama, ca e gata. Am incercat in toate modurile sa-l invat pe olita. Pur si simplu nu ii da drumul acolo. Intr-o zi desi nu mai putea sa tina, a preferat sa nu faca, si pentru ca imi era mila de el, i-am pus pampers-ul pana la urma. I-am aratat ca toata lumea face la wc, ca e baietel mare, si nu mai trebuie sa faca in pampers, etc.As vrea ca daca mai este cineva in situatia mea, sau a fost, sa-mi dea un sfat in aceasta privinta. Poate ma ajuta cei care au trecut prin astfel de situatii, povestindu-mi despre experientele lor.
Autor: Elly1977
Am patit-o si noi. Fetita noastra de la 2 ani si 4 luni facea pisu la olita, renuntasem si la pampersul de noapte dar caca nu voia sub nici o forma sa faca decat in pampers. Dar prin toamna m-am enervat rau intr-o zi si nu am vrut sa-i mai pun pampers. I-am pus supozitor si apoi direct la wc dar cu reducator. A plans, s-a jelit dar nu am cedat. A facut acolo pana la urma cu promsiunea ca primeste un ou Kinder. Si de atunci face numai la wc. Pisu face la olita dar caca doar la baie ca "sunt petitza mare".
Sper sa reusiti si voi cat mai repede. Incearca sa-i promiti ceva ce-i place lui ff mult.
Succes,
Elly
Autor: roxicucu
Stefan este mai mic, are 1 an si 9 luni, dar avem aceeasi problema, face pipi la olita sau la Wc, insa kaka, numai in pampers. Il pun la olita cand stiu ca trebuie sa faca, dar, oricat l-as tine acolo, nu face decat pipi si apoi se ridica, ii pun pampersul si face imediat si kaka. Cred ca e suficient sa reuseasca o data, poat edescopera cat e de bine sa fii curat la fundulet.
Autor: monica ruxanra
Cred ca asa este, trebuie sa faca odata. Dar cum sa reusesc?la fel am patit cu pipi. Nu facea decit din picioare in olita. Si i-m cumparat o olita mai inalta, gen scaunel, si l-am tinut fortat.Si i-a placut . Dupa aceea a facut numai stand pe ea. Dar pentru caca nu stiu cum sa fac. Ca nu-l pot tine fortat, caci nu ma primeste in camera cand face. Am incercat si sa-i promit tot ceea c-si doreste, am stat si eu cu el, pe o alta olita,l-am pus si la desene. Nu mai am nici o idee.oricum va multumesc pentru raspunsuri.
Autor: craluca
mai fetelor, sunteti fericite daca dragutii vostri fac kk in pampers; la noi treaba e asa: pisu la olita / wc iar kk pe jos!!!!
asa ca am inaugurat de curand tehnica stelutelor rosii primite atunci cand face kk la olita / wc; de 2 zile fac asta si am deja 2 stelute lipte pe faianta din baie!
Autor: Edessa
Fetita mea a renuntat destul de greu la pampers, la 2 ani si jumatate. Cand a inceput sa faca la olita, cred ca tot din cauza ca era constipata ,refuza sa faca kk pe motiv ca ii este <frica sa il vada>. In schimb isi dadea imediat drumul in cada, cand i-o umpleam ca sa ii fac baie... Neplacut...Totusi cred ca e in legatura cu starea de disconfort pe care i-o dadea constipatia.
Androix spune:
pipi la olita, kk in pampers
Autor: she_wolf
Cristi a inceput in sfarsit sa faca pipi la wc sau olita, dupa chef, dar numai pipi. kk nu face in ruptul capului si nu inteleg de ce. Asteapta sa ne pregatim de iesit la plimbare si sa-i pun pampers sau asteapta uneori pana seara la culcare cand iar ii pun pampers si face atunci.
Cum sa-l conving?
Autor: eve44
Si noi avem aceeasi problema ,daca nu punem pampers nu face .
Noi avem 2ani si 4luni si e destul de tirziu ca sa mai folosim pampers dar asta e.Am impresia ca se simte mai sigur cu pampers.
ce virsta aveti voi?
Autor: liliac1
La noi a fost greu sa facem trecerea de la olita la wc. Metoda de convins?? A functionat perfect replica "Printesele fac intotdeauna la wc!! Ia uite la mine, eu sunt deja regina!!!" De-atunci nu mai avem probleme...
Si asta pentru ca ne saturasem sa caram olita peste tot
Autor: sinzi_ana
Noi am scapat de pamapers pe la 2,5 ani, doar noaptea ii mai pun. Dar de curand iar apucase sa faca kaka pe el...nu stiu de ce...
Eu l-am convins ca e baiat mare, si ca toti baietii mari fac kaka la wc, si ca copii mari au parte de mai multe jucarii, de masinute de baieti mari...etc...
Si dupa vreo 1-2 sapt de facut pe el (nu facea chiar in fiecare zi, dar destul de des) a revenit pe "drumul cel bun"!!!
Ba chiar si noaptea se trezeste sa ceara pipi...
Cred ca ar fi bine cand iesiti afara sa nu ii mai pui pampers..mai ales daca si vremea iti permine...
Ia cu tine, chiloteti si pantalonasi si schimba-l daca face pe el...(si eu cati chiloti am aruncat asta vara...ca nu ii mai caram murdari de kaka acasa!!!)...
Autor: kover
Baiatul meu a facut in olita de la 6 luni,sint cuvintele lui soacra-mea,asa ca si al meu Robert(1 an si o luna)are olita pe care o impinge pe covor si spune brum-brum.eu ma gindeam ca la vara(sa fie cald) ma voi inarma cu multi chilotasi si rabdare,si sper ca vom reusi sa scapam de scutece.daca nu,vara urmatoare!nu ca nu o cred pe soacra-mea,dar la 6 luni abia stau in fundulet singuri,sau o fi fost sotul meu un copil"precoce".sanatosi sa fie,o sa scapam si de scutece .Carola
Autor: daniella4
Si noi, la 1 an si 1 luna amanam operatiunea olita pana da firul ierbii. L-am pus odata pe olita, a facut pipi, dar la kk s-a constipat si am renuntat deocamdata.
Autor: heny
Incearca si cu un capac special pentru copii . Au desene si sunt viu colorate. Imi amintesc ca al meu credea ca pica in wc; am cumparat un capac, ne-am pus pe toti pe rand pe el si dupa putina vreme a mers.
Autor: bubu05
Baiatul meu face ca al tau, Kover. Are un pui mare de plus si il pun acolo si ii zic ca el face pipi...dar Vladutz, nu are de gand, se joaca cu olita, o pune in cap...La fel am zis si eu ca la vara o sa-l invat.Acum am pus-o in dulap sa nu o mai vada un timp ca sa stie apoi pt. ce e olita.
Autor: she_wolf
Va multumesc mult pentru raspunsuri.
As astepta si eu sa vina vara, dar nu mai am rabdare, iar Cristi este deja mare, a implinit 3 ani in decembrie.
eve44, daca la voi e tarziu, la noi e foarte tarziu.
sinzi_ana, probabil ca asta ar trebui sa fac, sa-l las fara pampers cand iesim. Este racorel afara, dar stiu mai multe locuri in oras unde-l pot schimba la toaleta. Offf...
liliac1, macar sa ajung in faza aia cu trecutul de la olita la wc, eheheeeee...
Ce mai intriga cel mai tare este ca totusi accepta sa faca la olita sau pe wc cu reductor, dar numai pipi, kk nu. Astazi a facut kk pe covor , langa patutul lui, unde si-a luat un obicei de a face kk si atunci cand are pampers. Se retrage acolo, dupa perdea si face kk, ceea ce ma face sa banuiesc ca-l incearca o oarecare jena totusi. Acum i-am pus olita acolo, poate-l inspira.
Autor: mariana tache
Stefan ( 1 an si 8 luni) mai are pampers doar noaptea; ziua spune cand face si kk si pishu.
Am reusit sa-l facem sa spuna punandu-l f des pe olita (sau wc) si repetand mereu "cum trebuie sa spui cand faci kk sau pish?... mami caca, mami pishu`"
Succes.
Autor: she_wolf
Merci Mariana, problema este ca el nu se lasa pus cu usurinta pe wc sau olita. Trebuie sa-l rog frumoooos, sa parlamentez, sa-l momesc, ba mai nou am ajuns sa-l amenint ca nu-l mai las la desene si altele asemenea daca nu face.
Poate ca am inceput prea tarziu cu operatiunea olita? Pe la 2 ani si jumatate am avut primele tentative serioase in acest sens (inainte au fost mai mult indemnuri si explicatii), dar nu s-a lasat si am mai amanat-o putin si tot asa pana acum cand a ajuns sa faca pipi, ceea ce ma bucura, dar...mai avem.
Autor: crig72
claudia asa a fost si la noi.Doar pipi la wc dar cu o conditie sa fie mac macul pus(avem un capac cu un cap de ratusca)kk insa deloc.Si ce mai aplaudam si o incurajam ,nimic.Era obisnuita sa faca singura fara sa fie cineva in prezenta ei,stand in picioare si nicidecum la wc sau in olita.Astepta seara pampersul si atunci START .Nu i-am mai pus pampers si sa stii ca accidente au mai fost.O data eram chiar in centru.Servetelele umede m-au salvat si o toaleta din apropiere.
mereu ii repetam ca toti copiii fac la mac mac si nu dupa mult timp am reusit dar numai pentru ca a vrut ea.S-a si speriat un pic cand a facut prima data.asta a fost reactia ei.Si am tras apa dupa ce am spalat-o si a iesit din baie..Nu va spun dupa, ca oriunde mergeam vroia capacul.pana la urma facea si fara el.
Nu prea ai cum sa-l convingi.El va hotari cand te va multumi.
rabdare si in curand te asteptam sa ne spui Uraaa am reusit!!!Nu mai e mult ai sa vezi.
Din punctul meu de vedere nu ai inceput tarziu cu olita.Fiecare cu ritmul lui.Si oricum in general dupa 3 ani ei se regleaza.Sigur mai sunt si exceptii.
Autor: Midori
Claudia,
Am auzit si eu la niste prieteni ca nu vroia sa faca K la olita,
numai in pamparas. Ajunsese la 4 ani si parintii chiar incetasera sa-l mai convinga. A cunoscut o fetitza la mare
care a ras de el si i-a spus ca baietii mari nu fac in pampars.
De atunci a scapat si el si bietii parinti de pampers.
Incearca metoda exemplului, asta da mereu roade.
Eu n-am avut aceasta problema.
A mea are 2 ani si 10 luni si-i pun pamparas noaptea,
uneori se scoala si cere olita, dar nu-i regula.
Mie imi spun unii sa ma trezesc eu si s-o pun pe oala, dar
mi se pare imposibil s-o iau asa adormita, abia isi time capul.
Autor: bogdidicris
nu stiu altii cum sunt, dar pe bogdan de la 6 luni l-am obisnuit ca dupa fiecare somn sa stea pe olita.la el s-a format de acum un reflex mai ales ca primea si mancare. cred ca si tu ar trebui sa ii dai ceva de fiecare data cand face kk la oala sau macar sa ii promiti ca va face o activitate placuta lui. incearca si asa poate merge
Autor: karmen
Si noi am trecut prin aceeast chestie, nu voia kk la olita deloc. Pe la 2 ani jumatate am reusit cat de cat sa ne intelegem. El voia sa faca, adica avea uneori tentative de a cere olita dar era prea tarziu. IN general se intampla ca iesiam la plimbare, il imbracam frumos si in 5 minute facea afara pe el. Imi venea sa ma urc pe pereti. Cineva m-a invatat sa ii pun supozitor cu glicerina, cam la momentul cand stiam eu ca face si sa-l pun pe olita, atunci cand vad ca se agita. Si sa stii ca a mers, chiar daca nu intotdeauna, dar cred ca a contribuit si asta la intreaga strategie. Era psihica problema lui, nu se simtea confortabil sa faca kaka in acel loc, pe cand in pampers era relaxat. De fapt asta-i problema, copilul trebuie sa se simta bine pe olita, altfel nu reuseste, se constipa. Vezi si tu, du-i oala intr-un loc preferat (langa jucarii) -temporar nu sa devina o obisnuinta-, da-i un ceai laxativ (sau altceva) si incurajeaza-l sa faca acolo. Bineinteles daca reuseste, lauda-l la toata lumea. Pana se obisnuieste si nu se mai teme de aceasta situatie.
Autor: Stinu
Din fericire Vladut e nascut vara si la 2 ani am renuntat la scutece si a facut la olita ,noaptea ,de teama accidentelor i-am mai pus vreo 1/2 de an dar era mereu gol ,asa ca am renuntat .Nu am avut niciodata accidente cu el .Sunt curioasa la fata cum o sa fie .
Si de pus pe olita l-am pus prima oara la 1 an ,si de pe la 1 an si 3 luni kk facea numai la olita .
Iustina ,Vladut ,6 ani si 1/2 si Ana 8 luni
Autor: ange
noi avem 2 ani si 9 luni si pot sa-ti spun ca abia acum de o sapt. am reusit sa "intelegem" de ce este facut wc-ul si ce trebuie sa facem in el.
Chiar nu mi-am facut probleme ca face 3 ani sau 4 sau merge la scoala si el nu ajunge sa faca kaka la wc.
Mi-am spus tot timpul ca atunci cand va fi "pregatit" va face cu siguranta.Degeaba alergam cu olita prin casa dupa el,degeaba am cumparat colaci colorati,olitze muzicale,degeaba...a facut cand a vrut el si gata.
Si daca face pipi deja la toaleta atunci sa fi sigura ca in curandul apropiat va face si kaki.garantat.
Succes.
Autor: DanaMario
M-am hotarit sa deschid subiectul asta dupa ce mi-am epuizat toate ideile.
Noi nu mai folosim pampers de 3-4 luni insa avem probleme cu kk.
Spune ca face insa nu vrea sa stea pe olita parca-i e frica.
Se duce pina la olita dar cind ajunge linga ea se intoarce inapoi si inceaca sa faca orice sa se abtina se muta de pe un picior, sta lungit in pat si cite o ora.
Se tot abtine pina nu mai poate si apoi merge la olita problema e ca uneori nu mai apuca sa-si dea corect pantaloni in jos si citeodata se abtine si 2-3 ore.
Si la gradinita face la fel ori sta culcat pe jos ori joaca intr-un picior si-i spune educatoarei ca face kk dar nu vrea sa se duca la toaleta.
Am incercat orice sa-l iau cu frumosu, sa stau si eu cu el sa-i spun ca plecam undeva daca face , sa-i dau dulciuri daca face.
Toate ideile mele au tinut o singura data apoi gata nu l-am mai putu pacali, ieri se uita la bomboane dar a preferat sa renunte la ele decit sa faca la olita si circul a durat 5 ore.
Androix spune:
Cum ati ales prima olita
Autor: coral
Buna mamici,
Ne-am gindit sa incepem sa-l invatam pe cel mic, aproape 11 luni cu ideea de olita.
Ce model de olita a functionat sau a avut succes la voi?
Acu, o intrebare intrebatoare pe ce criteriu ati ales-o, olita.
Multumim de sfaturi
Autor: diadaniela
prima olita a primit-o cand a implinit 1 an ,de la o prietena.E o olita simpla,rosie in care face si acum.
poti sa il iei cu tine cand mergi sa cumperi olita si vezi care il incanta mai tare.
Autor: Cristina_C
Principalul criteriu a fost sa-i incapa funduletul. La 2 ani, cand i-am luat prima olita, erau deja in magazin numere mai mici. Prima a fost una simpla, albastra. Dar, pana la 2 ani si jumate, cand a scapat de pampers, i-am mai luat una verde marca Chicco cu floricele si fluturasi, cea mai mare pe care am gasit-o.
Olitele care canta sau mai stiu eu ce minuni mai fac mi se par aiurea - nu-i de mirare ca unii copii nu le iau in serios si se joaca doar cu ele.
Succes la mersul la olita!
Autor: Teodora D
he, he, ma batea intr-o vreme un gand sa deschid un subiect "olite de succes". intre timp insa am gasit o olita de care am stiut ca piticul se va indragosti la prima vedere.
e ca un scaunel din plastic, cu spatar, iar partea in care intra funduletul e detasabila astfel incat sa o duci doar pe aceea la baie pt. spalat, ramanand scaunelul cu un orificiu in care poate sa se mai aseze daca doreste. evident ca ii place f. mult, se asaza tot timpul pe ea, o monteaza si demonteaza, iar deocamdata nu i-am dat intrebuintarea de baza, care am decis ca va incepe la primavara.
Autor: corinadana
Noi am avut olita care atunci cand Uca facea pisi olita canta! Si asa de incantata era ca iar si iar vroia pisi la olita!
Autor: aurelia1278
Apai eu am luat cea mai simpla si ieftina olita pe care am gasit-o in Carrefour. Una cu spatar, rosie-rosie cu o ratusca galbena lipita pe spatar. Si a fost perfecta pentru funduletul fetitei mele.
Autor: Natasa
Atentie la cele pt baietei, sa aiba mai inalta partea din fata, ca altfel stropesc :), va spun din proprie experienta.
Autor: Teodora D.
prima oara aud chestia asta, ce noroc ca olita noastra are partea din fata mai inalta, habar nu aveam ca e asa utila prelungirea respectiva.
cat traieste omul invata!
Autor: Diana9703
la primul copil iti vine sa iei cele mai traznite lucruri, care apoi se dovedesc a nu fi si foarte practice. Cand iei olita, trebuie sa fie simpla,comoda pentru copil, sa o poti transporta prin casa si sa o poti lua usor in masina cand pleci undeva.
Autor: ange
pai nu stiu daca este atat de importanta olita pe cat ar fi dorinta de a face la ea:)))
ai mei nu au vrut cu nici un chip sa stea pe olita.
asa ca am asteptat sa faca 2 ani si am inceput incet,incet sa facem la toaleta adultilor:)))
Abia acum la 2 ani si 9 luni face singur,singurel la toaleta.
succes.
Autor: pisi_ella
Noi am cumparat prima olita de la Carrefour, cand Emma avea vreo 9-10 luni. E mare, rosie, cu ghidon si bila...Cred ca stiti despre ce vorbesc. Are in fata un botic de iepuras....Emma a fost super-incantata de ea de la inceput....o calarea tot timpul, dar nu facea nimic in ea...De fapt...a facut la olita cam la 1 an dupa ce i-am cumparat-o ....Cam pe la 1 an si 11 luni...insa a invatat repede, in 2-3 zile! Cu vreo 2 luni in urma ii cumparasem si olita de-aia tip scaunel...am zis ca poate-poate o face la vreuna Si a facut...primul pipi in olita cu ghidon...apoi primul caca in olita scaunel....si le-a tot alternat o perioada, pana m-am saturat eu de atatea olite prin casa si am urcat-o pe cea rosie pe sifonier, sa nu o mai vada ...Face si acum in cea tip scaunel, e ff practica. V-o recomand cu caldura!!
Sfatul meu: nu insista cu olita. Oricum nu va face mult timp de acum incolo O sa vezi cat de repede invata dupa 1 an si 8 luni...cand constientizeaza ce si cum!
Autor: simona_filipas
La fel am procedat si noi si uite ca-i place, la 8 luni si jumatate, s-o foloseasca.
Autor: roxana1974
quote:
Originally posted by Cristina_C
Principalul criteriu a fost sa-i incapa funduletul.
Olitele care canta sau mai stiu eu ce minuni mai fac mi se par aiurea - nu-i de mirare ca unii copii nu le iau in serios si se joaca doar cu ele.
exact asta e si olita noastra de succes! despre ea am vrut sa scriu si eu...ulterior am mai gasit una, ca deh, ne trebuiau 2, cealalta are un cap de ... ceva nu stiu ce, magar, iepure, 2 manere galbene, de care se tine si o bila in 2 culori care se invarte si nu se plictiseste copilul in timp ce asteapta sa se intample minunea...
Autor: diana11
Eu i-am luat o olita simpla pe la 7 luni. Atunci nici vorba sa stea pe ea, asa ca nu am insistat. Acum la aproape 1 an am incercat din nou si surpriza ca sta si nu numai, ci si face in ea. Cat despre melodii, cant eu o melodie dedicata numai olitei, si oricat ar fi de suparata dimineata pe loc incepe sa zambeasca.. Sper sa ne tina!
Autor: crisia76
Tocmai am cumparat ieri o olita pentru fetita mea de 7 luni. Nu am ales-o pe un criteriu anume ca m-am gandit( asa cum vad ca ati facut si voi)ca oricum mai e pana la momentul cu pricina si va mai avea si alte olite. E in forma de broasca destul de mare si am si cuibarit-o deja pe olita. Nu a plans ci a studiat-o cu mare atentie. Deci prima intalnire nu a fost de respingere din contra. Acum astept si rezultatul . Stiu ca e absurd sa cer copilului sa faca la olita la varsta asta,fizic nu este pregatit, dar macar din intamplare, acolo....
Autor: RaluD
Asa e, mai, important e sa vrea sa faca.
Dar si noi avem olita normala si olita tip scaunel si pot sa va spun ca o prefera pe aia scaunel. Sta pe ea si se uita la desene animate si asa face kk fara pb, desi inainte, cand facea in pampers, aveam show, ca o durea funduletu' de numa', saraca... A fost constipata o perioada, capatase frica si cand simtea ca face kk strangea funduletul ala... Acum nu mai avem pb, se relaxeaza pe olita.
Va recomand si eu olita-scaunel, daca gasiti.
Autor: adrianafedorca
am inceput si eu pe la 8 luni si ceva sa-l pun la olita ...am mai incercat eu si inainte dar plangea asa ca am mai asteptat...noi am luat una simpla are un spatar la spate dar nu f inalt ...e si o poza in album ...acum face dimineata cand se trezeste pe la 8 si dupa masa de parnz...dar pana o sa stie ce face si o sa ceara el e cale lunga...oricum eu sunt multumita si asa ca sta si nu mai plange
Autor: adseana
Noi am cumparat 2 olite, una simpla de tot, si un in forma de broscuta.Ei ii este draga cea de-a doua, dar...sa se joace cu ea, nu sa faca ce trebuie acolo.Sincer, e mult mai practica cea simpla!
Coral te asteptam la bebelusi de martie-aprilie 2005, sa ne povestesti de George!
Autor: mariana tache
Eu am mers pe ideea ca trebuie sa iau o olita f simpla, ca sa priceapa ca nu-i de jucarie ci de facut kk si pishu` (zic ca am facut o alegere f buna, ca avem mare succes cu olitza!).
Asa ca am ales o olita fara nici o imbunatatire-distractiva, din plastic (normal), care are in fata ridicat sa nu faca pishu` pe afara si in spate un mic spatar.
asa arata.
sau te uiti aici
Autor: leeloo2004
Si eu am ales olitza pe aceleasi considerente - sa fie practica si sa nu se asocieze cu jucariile intrucit are cu totul alte scopuri decit joaca...
Asa ca am luat una simpla, clasica asa cum imi amintesc ca am avut si eu in copilarie si le-am evitat pe cele cu animalutze, minere, sunete, etc.
Deocamdata reusim sa facem doar kk si asta ca il pun eu cind vad ca il apuca - suntem departe de data cind va simti el ca-i vine si ma va anunta...dar nu disperam!
Pupicei la toti piticii!
Androix spune:
La ce varsta au inceput sa faca?
Autor: fica
la ce varsta BB vostru a binevoit sa faca la olita pentru ca noi avem ffff mai probleme la 1 an si 7 luni
Autor: oanabandol
rares face miercuri 2 anisi abia de 2 saptamani face la olita.daca incercam sa-l pun, facea criza de isterie si se invinetea tot.m-am resemnat.....si intr-o seara l-am gasit uns tot de kk si olita la fel.se dezbracase singur, isi desfacuse pampersul si a incercat sa faca kk la olita dar nu prea a nimerit directia.de a doua zi l-am lasat fara pampers in timpul zilei....pus din ora in ora pe olita si acum se dezbraca singur, se aseaza si face apoi imi aduce olita sa-l aplaud.
ti-am povestit si din experienta noastra ca sa vezi ca nu esti singura si ca trebuie muuuuuulta rabdare.
pupici,
Autor: iga
Aceiasi problema o avem si noi.meu are 2ani si 2luni si inca nu face la olita si eu o pun foarte des pe olita,sta pina ma duc sa o ridic ,dar din pacare nu face nimic.Eu zic sa asteptam ca timpul le rezolva pe toate!
Autor: georgetaim
Andrei al meu are doi ani si jumatate si face la olita de la 1 an si zece luni.Sa va povestesc cum am procedat.
Multe cunostinte se laudau cu puii lor ca fac de mult la olita si se mirau cind auzeau ca Andrei nu vrea.Eu il consider pe Andrei un copil f.inteligent si m-am gindit ca la un an si 10 luni are capacitatea sa inteleaga ce-i cer.Am inceput dresajul intr-o zi de luni.L-am lasat fara scutec toata ziua.Cind il puneam pe olita nu facea,dar cind il imbracam facea pe el.Il dojeneam cu una la fundulet si-l puneam pe olita imediat.Bineinteles ca lasam orice alta activitate deoparte.La inceput nu facea in olita,dar citeodata facea pe el si apoi eu cind vedeam il asezam pe olita si continua acolo sa faca pipi. Eu il laudam si-l pupam si-iubeam ca a facut pipi.Un adevarat spectacol.Apoi iar facea pe el,iar il puneam.Tot timpul stateam dupa el fiindca facea des cite putin ,ei nefiind invatati sa se tina isi dau drumul tot timpul in scutec.Acum nemaiavind scutec nu se simtea prea confortabil cu pantalonii uzi si venea repede sa-mi arate.Eu ii repetam continuu pipi la olita,fiindca aveam impresia ca nu intelege ce tot vreau de la el cu olita.Tin sa precizez ca era vara si cald.Asa am tinut-o trei zile.Apoi s-a facut mai frig si de teama sa nu raceasca ud fiind mai tot timpul i-am pus pampers.Olita era la indemina si surpriza... Se mai scapa putin in pampers,dar imi zicea pipi,sau il vedeam ca se tine cu minuta de obiect si-l puneam la olita.Caca era mai usor de cotrolat fiindca se strimba mai rau pina facea si-mi dadeam seama la timp.Cam in doua saptamini se obisnuise sa ia singur olita si sa faca mai in serioa mai in joaca de dragul de a fi laudat si felicitat atunci cid facea in olita de toti cei care se nimerea sa fie prin preajma tata matusa mamaia si nu in ultimul rind eu.Cam atit.Acum ca a trecut si nu face decit la olita mi se pare ca a fost usor,dar... Oricum trebuie pus la olita imediat cum se trezeste,cind se scoala din somn ,la 20-25 minute dupa masa,inainte de a pleca undeva,cind vii de afara de undeva.Niciodata nu mi-a facut noaptea pe el si l-am culcat fara pampers.Facea dimineata cum se trezea.
Aceasta a fost experienta noastra,sper sa va ajute cu ceva.Va pup
Autor: pisi_ella
La 1 an si 11 luni. In 2 zile facea si caca si pipi la olita!! Am lasat-o fara pampers. Asta e singura solutie. Invata ff repede asa.
cristina01 spune:
Salutare tuturor, suntem noi pe forum si vrem sa va spunem si noi ce facem cu olita: ne jucam, stam, dar nu facem nimic. Se intampla sa mai scape cate un pipi la olita, in rest nimic.
Teoretic, doctorita mi-a spus ca se invata copilul intre 2 si 3 ani, iar de la 3 ani este inadmisibil sa mai faca in pampers. Noi facem sapt. viitoare 2 ani si nu facem la olita, dar incercam pana reusim.
Bine v-am gasit si va pupam
Cristina si ingerasul Andrei
<a href="http://www.youngnutrition.net" target="_blank"></a>www.youngnutrition.net/member/tickers/25785/ticker2.png" border="0">
Androix spune:
refuza olita,la 2 ani!
Autor: kiwwy
Nu mi-am obligat niciodata copilul sa stea pe olita,daca nu a vrut.
Acum este mare,a implinit 2 ani,si l-am pus din nou,dar nu vrea sa faca acolo kk.,cand se plictiseste de stat pe olita,se ridica si pleaca,iar eu ii explic ca nu este bine sa se ridice daca nu a facut nimic in ea.Insa imediat ce s-a ridicat face kk pe el ,actioneaza foarte rapid, efectiv se ridica si fuge, eu nu mai am cand sa ii pun scutec,pana ma duc eu dupa pampers ,el a si facut!!m-a pacalit deja de 5 ori,si odata l-am si certat,iar el a inceput sa planga.Efectiv are groaza de olita.
Nu mai stiu ce sa fac.,imi pierd diminetile incercand sa il determin sa stea pe olita, sa faca tot ce trebuie ,in zadar.
E foarte smecher,cum vede ca nu sunt atenta la el o clipa cum isi da drumul in scutec,sau pe langa,depinde de situatie.
Cred ca azi s-a abtinut vreo 2 ore,in tot acest timp,a mancat ,s-a jucat ,a mai stat pe olita,a facut pipi de 3 ori .
Voi cum ati procedet? toata lumea spune sa nu ii obligam,dar intr-un final cred ca se va ajunge la fortare,ca nu este alta solutie,eu nu prea il vad sa ceara singur olita ,daca ar fi dupa el,cred ca nici la 3 ani nu ar cere-o!!!
Autor: Ioana Sora
Copilul meu are doi ani si opt luni si abia acum invata sa faca la olita, din acelasi motiv... A refuzat olita, reductorul, WC-ul portabil... A inceput sa ceara singura la olita abia dupa ce am dus-o la cresa. Se pare ca spiritul de turma a fost mai "convingator" decat eforturile mele. Si la inceput cerea la olita, dar nu facea. Asa ca i-am promis ca ii dau o "surpriza" ( in limbajul ei asta inseamna ceva dulce ) daca face la olita. A mers metoda asta. De fiecare data cand facea, primea o bomboana. Plus laude peste laude, aplaudat, cantat... Cum facea ceva cat de putin la olita, toata lumea din casa trebuia sa para extaziata. :)))) Nu o fi cea mai buna cale, dar a fost singura metoda care a tinut la copilu' meu. I-am stricat de cateva ori masa de pranz, dar a meritat... Acum incerc incet, incet, s-o dezvat de aceste "surprize".
Autor: Rufus
Incearca sa-l pui pe WC (cu reductor, sau cum il cheama), "ca oamenii mari", ca mama, ca tata...
Apoi spune-i ca daca mai face pe langa, o sa il manance cu lingurita, la pranz.
Autor: crissandrada
Andrada a facut la olita pe la 2 ani si jumatate dupa vreo 6 luni de cresa. A venit asa.... de la sine. Intr-o zi am intrebat-o daca nu vrea sa faca la olita , mi-a spus ca da, i-am dat pampersul jos si din aceea clipa nu a mai avut nevoie de pampers decat inca 2 nopti. Dapa aceea nici noapte nu a mai avut nevoie.
A fost fara tipete, fara cearta.
Atunci a fost ea pregatita.
Am mai avut , cei drept, cateva tentative dar fara succes si nu am insistat.
Autor: clau2toma
Si baietelul meu a refuzat olita pana la 2 ani dar venind o fetita putin mai mare care o indrageste el mult si cerand pipi la wc a vrut si el inmediat dar eu am rugat-o pe aceasta fetita sa se aseze pe olita si atunci l-am pus si pe al meu pe alta[eu luandu-i vreo 4 olite si 3 capace de wc pt ca am crezut ca nu ii place nici prima ,nici a doua ,hai sa incercam cu alta ] .Si uite cum copilul meu de atunci [s-au facut 2 luni ] face si la olita si la wc dar cel mai tare este cand face ca tati direct la wc .
Autor: anca tanasica
pitix are zile intregi cand cere oala (oaa) si nu face deloc pe ea...si zile intregi in care uita complet ca exista oala...cred ca se ia cu joaca...dar sunt convinsa ca pana la urma se va invata singura sa nu mai faca pe ea...avem 2 ani si 5 luni...nu disperam...
Andreea mamica lui Filip Stefan
Androix spune:
cum ati invatat copii sa faca treburile pe olita
Autor: elena_oona
Ma confrut si eu de cateva saptamani cu problema olitzei...
Manu e acum destul de marisoara si as vrea sa abandonam pampersul,dar cum???I-am cumparat pana acuma 2 olitze, ca cica la una nu i-a placut culoarea,si nu vroia nici cum sa se apropie de ea.
Sta pe olitza de multe ori,de la 45 min pana la 1h 30min, si nu face nimic.Apoi cand ii pun pampersul in 2 min face ... mai si plange de multe ori ca nu-i place sa stea pe olitza sau mai stiu eu.
Intr-o zii mi-a facut treaba mare pe olitza ,eu eram in culmea fericirii , iar ea cand l-a vazut a luat-o la sanatoasa ,a inceput sa zbiere :nu, nu, nu, si ce sa se mai apropie de olitza vreo 3-4 zile.S-a speriat fata .........
Voi cum i-ati invatat pe copii vostrii sa-si faca treburile la olitza? ce metode a-ti folosit?De cate ori pe zii ar trebui sa o pun, pana se acomodeaza cu ea?
Multumesc pentru raspunsuri!
Autor: laura72
AL MEU ARE UN AN SI O LUNA SI N-ARENICI UN GAND SA STEA.VREM SA STIM SI NOI.
Autor: marimar
Pentru ca nu sint pregatiti !
1 an si o luna e mult prea mic sa fie invatat la olita, la virsta asta il poti eventual dresa dar nu ti-as recomanda....nu are fizic controlul muschilor necesar pentru a incepe antrenamentul cu olita si nici capacitatea verbala pentru a exprima ce vrea.
Solutia: sa ii lasati in pace cu olita pina dupa 2 ani, e mai santos asa, copilul trebuie sa fie pregatit din toate punctele de vedere.
La al meu copil am scapat de scutec la 2 ani si 7 luni si asta in 2 zile, nu a facut niciodata de atunci pe el sau in pat. A fost o combinatie de factori: ca e copil mare nu mai e baby cu nappy, i-am luat niste chilotei "cool" cu animalele preferate, caractere din desene animate, si i-am explicat pina a inteles ca numai atunci va putea sa treaca la gradi la grupa urmatoare ( unde erau alti prieteni ai lui mai maricei) cind va face la toaleta/olita.
PS: la noi nu a abut succes olita, ci direct pe scaunulul de wc !
Autor: gazzella
incerc sa-mi inchipui copilul care sta 45 de minuete o ora pe olita
nu zic ca nu-i imposibil, zic doar ca pentru al meu ar fi imposibil.
marimar, al meu are 1 an si 6 luni si face pisu atunci cand stiu ca tre sa faca. ii dau jos chilotii, il pozitionez deasupra unui vas, nu neaparat olita, acum face foarte bine direct pe wc el fiindu-mi in permanenta in brate.
asa, afara e doar fara pampers de cateva zile bune si face cand il vad ca lanseaza semnale, atunci il iau usor, ii dau jos pantalonasii, chilotii, ii fac psss si el face
si te asigur ca nu-i dresaj.
la fel am procedat si anul trecut pana-n luna decembrie cand mi s-a parut ca-i prea frig sa-l faca sa faca pisu prin parcuri.
doar cu kk avem probleme, tot asa, anunta kaka, zice clar kaka, dar nu vrea sa stea nicicum pe olita, adica sta cateva secunde si se ridica, tare as vrea sa gasesc metoda sa-l tin ocupat cu ceva pe olita sau sa-l determin sa stea in bratele mele deasupra unui vas pana cand face.
ei, pana atunci ii pun un chilot, astept sa faca si curat.
http://www.timl.com/ipt/
m-am inspirat foarte mult din experienta altor mame care au folosit tehnica EC, care nu are nimic de-a face cu dresajul.
elena, banuiesc ca abordezi gresit oarecum problema, lasa olita.
pune-i fetei doar chilotei, are sa faca la inceput pe ea, intre timp tu inveti sa-i recunosti timpii, ea va incepe sa constientizeze inainte de-a face ca-i pe punctul de a face, asa ca va lansa semnale, tre doar sa fi pregatita sa le recunosti. atunci ii propui sa faca pishu la olita sau in orice alt recipient.
foarte pe scurt asa functioneaza.
Autor: marimar
gazella: what's the rush?
tu zici : face pisu atunci cand stiu ca tre sa faca....mie asta imi suna a ceva ce seamana cu dresajul..no offence
sa nu te miri daca o sa scape pipi in pat si pe la 5-6 + ani...
am sa dau un citat din cartea:"Totul se intimpla inainte de 6 ani"
"Din când în când mã întâlnesc cu mame care încearcã sã înveþe copilul sã se pãstreze curat încã din primul an de viaþã. Este o greºealã rarã, dar în acelaºi timp “monumentalã”. O mamã care a fãcut aceastã greºealã a venit într-o zi la consultaþie împreunã cu fiica sa, în vârstã de ºapte ani. Copilul avea un mare numãr de probleme psihologice, printre altele, o fricã teribilã de a merge la ºcoalã, dificultãþi în a lega prietenii, un ataºament exclusiv faþã de mamã ºi o mare greutate de a relaþiona cu oamenii din jur. Tuturor acestor probleme li se mai adãuga faptul cã uda patul în fiecare searã.
În momentul în care un copil mai mare de cinci ani face pipi în pat, putem fi siguri cã educaþia acestuia a fost defectuos realizatã. În cele mai multe cazuri copilul, în subconºtientul sãu (deoarece acest act nu este nici conºtient, nici deliberat) se rãzbunã pe pãrinþi pentru vexaþia pe care a suferit-o în tip ce aceºtia îi impuneau sã se menþinã curat.
Mama despre care vorbeam mai sus, a încercat sã înceapã sã-ºi educe fetiþa de la vârsta de opt luni. Aº înrteba-o de ce aºa devreme? I-aº mai spune cã mai degrabã s-a educat ea însãºi decât fetiþa, care nu a ajuns nici mãcar în stadiul de a-ºi controla propriile reacþii. S-a conformat doar sã rãspundã pasiv mamei care se ocupa personal de nevoile fetiþei.
Pentru ca un copil sã înveþe sã fie curat trebuie mai întâi sã stãpâneascã un numãr de activitãþi complexe, incluzând controlul neuro-muscular al sfincterelor. Acest control neuro-muscular este absolut imposibil pânã la vârsta de aproximativ doi ani. Atunci este momentul pentru a începe educaþia, nu mai devreme. Puteþi întradevãr sã educaþi un copil mai mic de un an, dar aceastã educaþie precoce va fi plãtitã foarte scump din punct de vedere psihologic. Personal, nu cred cã meritã."
si intreb din nou: what's the big rush?
Autor: marimar
Acum am vazut:la fel am procedat si anul trecut pana-n luna decembrie cand mi s-a parut ca-i prea frig sa-l faca sa faca pisu prin parcuri
tu vrei sa spui ca il inveti si il lasi sa-si faca nevoile in natura? ca un lucru normal?
no comment
Autor: alondra25.2006
Fetita mea are aproape 7 luni si de la 6 luni am pus-o pe olita.Am tinut-o eu caci altfel cade intr-o parte.Ea sta singura in fundulet,si de accea i-am facut cunostiinta cu olita.Dimineata m-am obisnuit ca dupa masa de la ora6-6,30(lapticul),ea trebuie sa faca kk.Asa ca...in fiecare dimineata...la olita.Asa e pe deoparte cu sfincterele,dar,trebuie invatata de mica sa nu se sperie de olita.Faptul ca face in fiecare dim.kk e deja ceva natural...ori pampersul ori olita.Asa ca prefer olita.
Nu sta mai mult de 15 min.si face ceva ori pipi ori kk.
Simplul fapt ca are olita este de ajuns sa se acomodeze cu ea,s-o pipaie,sa se joace cu ea si apoi trecerea la treburi mai serioase este important.Alice sta pe olita,se joaca cu o jucarie,chiar pipaie olita sub funduletul ei.Nu cred ca am gresit ca am pus-o atat de devreme.
Autor: alondra25.2006
Fetita mea are aproape 7 luni si de la 6 luni am pus-o pe olita.Am tinut-o eu caci altfel cade intr-o parte.Ea sta singura in fundulet,si de accea i-am facut cunostiinta cu olita.Dimineata m-am obisnuit ca dupa masa de la ora6-6,30(lapticul),ea trebuie sa faca kk.Asa ca...in fiecare dimineata...la olita.Asa e pe deoparte cu sfincterele,dar,trebuie invatata de mica sa nu se sperie de olita.Faptul ca face in fiecare dim.kk e deja ceva natural...ori pampersul ori olita.Asa ca prefer olita.
Nu sta mai mult de 15 min.si face ceva ori pipi ori kk.
Simplul fapt ca are olita este de ajuns sa se acomodeze cu ea,s-o pipaie,sa se joace cu ea si apoi trecerea la treburi mai serioase este important.Alice sta pe olita,se joaca cu o jucarie,chiar pipaie olita sub funduletul ei.Nu cred ca am gresit ca am pus-o atat de devreme.
Autor: JARMO
Gazzella ,eu sunt in totalitate de acord cu tine , bravo tie ca ai reusit sa-l inveti la olita sau chiar " in natura " sa faca pipi, nu esti nici prima nici ultima mamica al carui copil face pipi in natura . Si mai cred ca totusi la 2 ani si 7 luni e cam tirziu totusi pentru al dezvata de pampers , in special vara copilul are nevoie totusi de putina " aerisire " la organele genitale. Copilul meu e mult prea mic pentru a vorbi de dezvat , insa seara de seara il las fara pampers cate jumate de ora, inainte de baita, aici fiind deja foarte cald .
Autor: anca tanasica
eu nu am fortat.o deloc...acum, la aproape 2 ani si 7 luni a renuntat singura la pampers...facea dupa usa, acum face doar in cada!!! nu face pp sau kk in timpul nici unui somn...la oala sau wc nu vrea inca (desi stie la ce folosesc!)...dar sper ca tot singura sa se invete sa fol.oala sau wc.ul...
Autor: andreea_tx
al meu deja la un an jumate nu mai folosea pampers.
cum se trezea dim ii dadeam pampersul jos si facea la olita,apoi il lasam fara toata ziua si il puneam des pe olita.se mai scapa si pe el uneori dar pana la urma am reusit.apoi cand am renuntat de tot nu-i mai puneam nici noaptea si il puneam de cateva ori pe olita asa adormit cumn era si nu s-a intamplat niciodata sa faca in pat.
dar ideea e ca a acceptat olita de prima data si cand il puneam ii lasam o masinuta ceva langa el care sa-i distraga atentia,si a mers.
si n-am avut decat una singura gen sacunel asa cu spatar fara alte minunatii pe ea ca sa-l inspire sa o ia drept jucarie.
Autor: carolinah
Si noi le-am pus pe ambele fete la olita din momentul cand au stat f bine in fund (cam pe la 8 luni, asa). Si le-am dat o jucarie ceva si se simt f bine si confortabil acolo. Nu le-am fortat niciodata, daca nu au chef nu stau pe olita. Alina nu mai foloseste pampers deloc de la 2 ani, Ana are un an si nu face treaba mare decat pe olita, nu mai face pe ea.
Sora-mea locuieste in Germania, copilul ei are 2 ani si nu sta nici picat cu ceara pe olita, ca acolo nu pune nimeni copiii pe oala asa de devreme. Acum sa imi spuna si mie cineva care este castigul mamei sau al copilului ca face toate treburile pe el, e iritat cateodata groaznic, pute de mori samd?
Si poate ca o fi dresaj, dar la copilul mic multe sunt dresaj, sau nu?
Si nu cred ca sunt multi cei care incearca sa tina copilul curat inainte de un an. Dar dupa 1 an si jumatate mi se pare de bun simt, fara suparare.
Autor: anya
La noi (baietel) dezvatul ziua de pampers s-a petrecut pe la 2 ani si 5 luni. Vara, la mare, in Turcia. De mentionat ca nu a vrut si nu a facut niciodata la olita si nici cu reductorul de WC. Doar la WC-ul mare ca toti oamenii. KK facea dimineata dupa masa de dimineata si cu pp-i udam marea.
Evident a fost o etapa (2 sapt)in care nu vroia pp-i decat la borcanel, sa vada el.
Acum, la 3 ani si 4 luni va urma dezvatul de pampers noaptea. El bea f. multe lichide (seara bea 350 lapte + apa + daca mai scapa si o felie de pepene... clar ii vine peste noapte). In ultimele sapt.s-a trezit noaptea si a cerut pp-i, asa ca sper sa rezolvam cu pampi de noapte.
Chestia cu invatatul de mic la olita, la noi nu atinut, pt ca copilul meu sta locului mai mult de 2-3 minute. Poate doar in scaunelul de masa, dar acolo era legat. Olita cu "lanturi" ati vazut? Nu de alta, dar acum vine randul celui de-al doilea, care face 8 luni si e mai agitat ca primul.
Prevad inca vre-o 2 ani de cotizat la producatorii de absorbante.
Autor: gazzella
pai in natura, daca eram in natura.
vara eram acasa cat sa-si faca somnul de dupamiaza si sa manance la ora 2 consistent, in rest de la 9 la alte 9 in parc.
asa consideram si consider eu ca cresc pruncii mari si vigurosi.
in conditiile astea sigur ca-si facea nevoile in natura.
inca rad, ma intreb daca e posibil ca unii sa nu fi iesit niciodata din marile metropolitane, daca am crescut si crestem cu totii doar pe asfalturi?
noi suntem pasionati de natura, de munte asa ca mi s-a parut normal sa-l ducem in natura cat mai des, la 5 luni facea baie in apa de lac de munte, la 7 luni si-a facut botezul muntelui la cota 2140 si inca mai supravietuieste.
Autor: anya
Asa e, gazella, cu amandoi baietii am iesit la munte de pe la 1 luna jumate. Si sunt nascuti in ianuarie si septembrie, deci au prins perioada de frig...La 8 luni la mare. Cta despre parcuri... toata ziua cu mici pauze de mancare. Pisu facem la copac, iar in caz (rareori) de kki si nici-un WC cat de cat onorabil in preajma, pe servetel, langa copac si apoi mami ia servetelul si il duce la gunoi. Cat despre munte-munte... ati vazut WC-uri ecologice pe acolo?
Autor: gazzella
Ce este EC?
Inainte de toate EC nu este educatie la olita (sau cel putin nu in sensul in care majoritatea poate sa se gandeasca la o educatie la olita).
Nimeni nu se asteapta ca un nou nascut sa spuna ca trebuie sa faca
caca sau pisu. Dar este de asteptat ca mama sa poata se recunoasca
semnalele pe care copilul ei le lanseaza inca de la nastere pentru a comunica care-i sunt propriile nevoi. Deci mama este cea care trebuie sa invete sa vina in intampinarea nevoilor copilului ei.
I se spune "Elimination Communication"(EC) deoarece constituie un parcurs in doi. Nu
este de asteptat ca bebelusul sa dea de inteles ca-l scapa, cel putin nu din perspectiva antrenamentului clasic la olita. In cazul EC adultul e la fel de activ si implicat ca si nounascutul, cu respect fata de copil, nelimitandu-se doar la semnalul pe care
copilul il da in momentul evacuarii.
In primul rand este vorba despre a acorda atentie, despre a da satisfactie, de a
fi disponibil, de a-i respecta propriile ritmuri care in timp pot deveni si ale noastre.
O mama poate sa invete sa-si sincronizeze propriile ritmuri cu cele
ale copilului ei. In fond omul nu s-a nascut cu scutec. Inca sunt
multe popoare care nu-l folosesc. Chiar si in Romania exista mame
care nu l-au folosit niciodata. Din pacate societatea actuala ne propune un anumit standard pe care majoritatea nu se simt pregatiti sa-l depaseasca.
Cateva intrebari despre EC.
- Cum face un nou nascut sa stie cand trebuie sa-si faca nevoile?
In acelasi mod in care stie si cand ii este foame, cand ii este somn sau
cand ii este frig....necesitatile fiziologice sunt nevoi ale fiintei
umane, coexista inca de la nastere (chiar de dinaintea nasterii)
nounascutii stiu bine care le sunt nevoile. Nounascutul recunoaste
stimuli de a face caca sau pisu si avertizeaza in toate modurile
posibile persoana care se ocupa de ingrijirea sa folosindu-se de limbajul non verbal, dar cum nimeni nu este atent la mesajele lansate de el, in disperare de cauza face pe el. Cu trecerea lunilor isi da seama ca mama nu este pregatita sa asculte aceasta necesitate a sa
si in consecinta nu va mai lansa semnale si se va obisnui sa faca in scutec.
Ce va gandi un copil ajuns la 2 ani si jumate, trei cand mama sa ii va cere sa faca la olita. Aceasi persoana care ignora mesajele lansate de el acum decide de la o zi la alta sa
renunte la scutec pentru a incepe educatia la olita.
- Cum se face inteles copilul?
Acesta este punctul central al EC. E vorba despre stabilirea unui
sistem de comunicatie intre mama si copil, este vorba despre o
comunicare non verbala, facuta din gesturi, sunete tipice, expresii
ale fetei, senzatii sau chiar "al satptelea simt" care se va
dezvolta in mod natural odata cu decizia de a aborda acest tip de comunicare.
Nu puteti face EC daca credeti ca nu puteti
comunica cu propriul copil sau ca acesta nu poate comunica cu voi! Nu exista reguli de urmat sau un manual care sa va invete metoda corecta, in cele mai multe cazuri "metoda corecta" pentru o persoana nu este valabila si in cazul altor persoane. Devine deci foarte importanta
priorizarea raportului, interactiunea constanta, continua cu copilul in toate aspectele sale. Daca aveti deja o relatie de acest gen cu propriul copil atunci EC este o alternativa naturala rezonabila.
-... Si daca se murdareste?
Raspunsul e foarte simplu: in loc de a schimba un scutec se schimba
un alt chilot sau un pantalon (pe timpul iernii).
In ceea ce priveste repulsia pentru acest lucru, pe mine ma deranjeaza mult mai mult faptul ca
bebelusii sunt constransi uneori sa stea in propriile excremente.
Sau, cum zicea o prietena: "In Romania a-l lasa fara scutec inseamna ca nu dispui de bani pentru a le cumpara, si atunci, din orgoliu trebuie sa demonstrezi
tuturor ca situatia nu este asa, deci te conformezi de ochii lumii."
- "Nu este nefiresc?"
Nefiresc este sa-l faceti sa traiasca incorsetat intr-o bucata de material
(hartie, plastic) in permanenta pentru primii trei ani de viata.
Multi parinti care adopta EC o fac si din motive legate de sanatatea
propriului copil (am sa revin cu detalii).
- "Dar nu este prea devreme?"
Nu este niciodata prea devreme. Sa eliminam insa un echivoc: EC nu este
o metoda menita sa-l faca pe copil sa-si controleze sfincteri in mod
precoce, chiar daca se observa ca in medie copiii care au fost lasati
fara scutece reusesc sa o faca inaintea "colegilor" cu scutece. Nu e este niciodata prea
devreme pentru acei parinti care vin in intampinarea copiilor, incercand sa inteleaga
nevoile acestora. In acelasi mod in care ii hranim atunci cand le este foame ii ajutam si sa
elimine atunci cand au nevoie sa elimine.
Textul apartine grupului "Copiii stelelor".
http://groups.yahoo.com/group/copiii_stelelor/
Pasul unu: scoateti scutecul din uzul copilului
Nu exista un alta modalitatea decat sa incepeti prin a nu mai folosi scutecele. Se poate sa fiti preocupati din diferite motive, in functie de varsta copilului: daca e prea mic si deci e tinut in barte in marea majoritate a timpului poate sa existe grija ca are sa faca pe el. Daca copilul este mai maricel, nu mai sta tot timpul in bratele cuiva poate sa existe frica ca o va face acolo unde pe noi ne-ar deranja, pe covor, pe divan, in pat....Toate acestea pot sa faca parte din normalitate, face parte dintr-o educatie pe care marea parte am primit-o chiar si noi atunci cand eram la varsta copiilor nostri. Nu trebuie considerat ca un pipi scapat pe covor e sfarsitul lumii.
Acum, exceptand faptul ca sunteti colectionari de covoare persiane, caz in care ati fi indreptatiti sa aveti unele retineri, trebuie sa va amintiti faptul ca urina unui copil e practic incolora, inodora si chiar daca ar avea loc un incident se usuca locul cu pricina.
Avis: sfaturile care urmeaza nu sunt "standardizate", incerc sa va explic uniformizand pe cat posibil varsta la care se incepe. Nu trebuie totusi sa uitam ca este diferit EC-ul la un copil abia nascut de EC-ul unui copil de 7 luni sau a unuia de 12 luni! Retineti din aceste sfaturi doar ceea ce vi se pare potrivit pentru voi si copilul vostru.
Pasul doi: observare, intelegere, invatare.
Acordati tot timpul necesar: observati propriul copil, incercati sa intelegeti cum se simte fara scutec (poate sa fie o gama foarte variata de situatii, al meu plangea de fiecare data cand i-l puneam, la 5 luni jumate am observat ca si-l scotea singur, il pierdea prin casa pe unde era) Aceste situatii depind mult si de varsta copilului: cu cat sunt mai mici cu atat “sufera” mai putin de absenta scutecului. Daca termenul “a suferi” vi se pare prea puternic aduceti-va aminte ca copilul vostru a fost conditionat sa foloseasca scutecul atunci cand s-a nascut, nu cunoaste un alt mod de a trai, si cu cat creste mai mult in compania scutecului cu atat va fi mai greu sa-l faceti sa inteleaga de ce la 2-3-4 ani vreti sa schimbati jocul. (majoritatea parintilor se confrunta cu greutati imense in momentul in care au decis ca copilul poate sa-si controleze sfincterele si deci incep antrenamentul la olita). Invers, cu cat va fi mai mic copilul cu atat mai usor va v-a fi sa va puneti de acord asupra problemei. Probabil, in aceasta situatie, sfaturile care urmeaza nu va vor fi nici macar necesare deoarece va deveni natural, firesc sa asecondati nevoile propriului copil, asa cum lui ii va fi firesc sa le exprime.
Observati ce se intampla inainte cu o secunda-doua ca copilul vostru sa faca pisu. Probabil ca la inceput o sa vi se para ca nu se intampla nimic, ca face pisu si ....atat. Incercati sa va concentrati asupra lui, incercati sa surprindeti un gest tipic, probabil ca-si atinge burtica sau organele genitale, probabil face o mutrisoara, plange intr-un mod aparte, etc. Aduceti-va aminte ca aceste semnale variaza in functie de varsta copilului si se modifica in timp o data cu cresterea acestuia. Pe masura ce comunicarea devine mai complexa, cu cat s-a exersat mai mult EC cu atat semnalele vor fi mai clare. Nu uitati ca semnalele se modifica si in functie de starea lui de spirit, e dificil ca toate zilele sa-i fie egale asa cum e dificil ca si reactiile la diferiti stimuli sa fie egale.
In timp ce copilul elimina explicati-i ce i se intampla, spuneti-i ca acela este pisu lui, caca lui. Pe masura ce creste probabil va incerca sa-l atinga, aceasta n-ar trebui sa constitue o problema. Daca vreti incercati sa asociati actului eliminarii un sunet gen pssssssssssss, shhhhhhhh, pipi, etc.
Pasul trei: colaborare.
Incet, incet veti vedea ca stabiliti o legatura intre semnale si eliminare. Ati ajuns la momentul in care voi puteti sa-l faceti sa inteleaga ca vreti ca el s-o faca in diferite locuri. Alegeti voi instrumentul (in vana, deasupra vanii, deasupra chiuvetei, deasupra lavoirului, etc.). O data ce ati ales instrumentul cand vi se pare ca copilul a lansat semnalul, ajutati-l sa stea intr-o pozitie comoda si invitati-l sa faca pisu folosind semnalele sonore shhhhhhhh, pisu, etc. Veti vedea ca daca este momentul bun, are stimul, copilul va sti sa elimine in totala colaborare.
Greseli comune:
Nu insistati: daca nu este momentul potrivit nu obtineti nimic decat poate sa atrageti atipatia copilului fata de acest joc.
In nici un caz nu reprosati copilului ca nu elimina acolo unde ar trebui.
Aduceti-va aminte ca voi sunteti in masura si nu el sa decideti unde se poate elimina, el nu poate sa cunoasca de la inceput intentiile si dorintele voastre. Explicati-i ca ati fi mult mai fericiti daca in loc s-o faca pe divan, in pat ar face-o acolo unde vreti voi. Este important sa nu dati o conotatie negativa incidentelor pentru ca s-ar putea ca copilul sa piarda interes pentru joc, sau sa se inchida in el insusi, in special daca copiii sunt mai maricei.
Fiti coorenti: pe cat posibil evitati sa puneti, scoateti scutecul in functie de situatii (ex. in casa fara; afara cu; ziua fara; noaptea cu) Exista riscul ca copilul sa faca confuzie si sa nu mai inteleaga ce dorim de la el. Se poate ca la inceput pana cand castigati incredere in voi insasi, in copilul vostru sa-i puneti scutec in situatiile expuse mai sus, dar progresiv incercati sa scoateti de tot scutecul din dotarea copilului.
Nu va dati batuti: Daca totul la inceput pare sa nu functioneze e normal sa fiti intr-o stare de confuzie, atat voi cat si copilul aveti nevoie de o perioada pentru a va adapta noii situatii iar asta solicita o investitie de timp, energie, rabdare. Fiti siguri ca functioneaza, va veti imbogati cu o experienta extrordinara, aceea a comunicarii cu propriul copil, experienta pe care o poate trai oricine fara a fi supraom.
Textul apartine grupului "Copiii stelelor".
http://groups.yahoo.com/group/copiii_stelelor/
Motive pentru a face EC cu copilul vostru!
(articol datorat contributiilor membrilor YahooGroups
EliminationCommunication group)
Sanatate
1. Mai putine iritatii pentru pielea copiilor vostri datorita
faptului ca tine departe de corp urina si excrementele reducand
incidenta dermatitei de scutec.
2. Tine departe pielea copilului de cremele care contin diversi
compusi .
3. Nu trebuie sa terorizati copilul pentru o proba de urina.
4. Suport pozitiv asupra viziunii functiilor corpului.
5. Copiii invata cum sa urineze sub indicarea unui adult ( nu
este doar convenabil ci poate chiar sa previna probleme legate de
vezica)
6. Parintii pot sa dezvolte o mai buna atentie/observatie
privind sistemul digestiv al copiilor si sa reactioneze in timp la
problemele legate de iritatii, intoxicatii alimentare, intolerante
alimentare.
7. Poate sa salveze copiii de sex masculin de la posibilele
probleme de infertilitate de mai tarziu.
8. Reduce probabilitatea ca copilul sa urineze mai tarziu un
piscine, vana in locuri nepotrivite.
9. Parintii ii ajuta pe copii sa depaseasca temeri, fobii
legate de functiile corpului.
10. Mult mai igienic pentru copiii vostri si mult mai
confortabil.
Attachment Parenting
11.Incurajeaza dezvoltarea unei relatii de incredere cu copiii prin
intermediul comunicarii unei nevoi bazilare umane.
12. Da mai multe posibilitati de a fi in contact direct cu
copilul.
13. Confera o mai mare siguranta, incredere in sine a
copilului: " mami si tati asculta la ceea ce "spun", transmit si
raspund nevoilor mele.
14. Incurajeaza limbajul corpului in comunicarea cu copilul.
Ambientul
15. Reduce uzul scutecelor de unica folosinta ceea ce reduce
substantial poluarea planetei.
16. In timp reduce uzul apei si a detergentilor folositi in
spalarea scutecelor de panza.
17. Nu sprijina productia de diferite chimicale toxice
folosite in producerea scutecelor de unica folosinta.
Dezvoltarea capacitatilor copilului.
18. Copii au capacitatea care nu le este inhibata de a-si
comunica propriile nevoi.
19. Un copil care a practicat EC va coopera mult mai bine in
viitor in a-si da jos si a-si ridica pantalonasii.
20. Copiii castiga in indemanare pe masura ce cresc, deci merita
sa-i ajutam sa castige incredere in ei insasi incepand cu ceea ce
ei stiu si pot sa controleze
21. II da copilului oportunitatea de a demonstra cat de istet
este si de a demonstra cat de bine poate sa comunice.
O diferita perspectiva
22. Antranamentul conventional la olita incepe cu "tine" in
schimb EC incepe cu "da-i drumul, elimina" . Asta poate sa dea o
mare diferenta in perceptia copilului privind eliminarea si viata in
general.
23. Contrar a ce se sustine scutecele de unica folosinta nu tin
copiii uscati si curati, ii tin doar uscati in raport cu propriile
haine si mediul imediat inconjurator (pat, canapea, carucior, etc.)
Disciplina
24. Nu va fi nevoie sa se duca o lupta cu olita mai tarziu, la
varsta de 2-3-4 ani.
25. Mai putine frustrari pentru parinti si copii.
26. In mod non explicit (dar care functioneaza!) se transmite un
mesaj educativ copiilor inca din primele luni de viata. In loc de a
i se spune : "Nu, tie nu ti se permite la baie" i se va spune: "Esti
invitat sa folosesti baia". E ceea ce da constanta, continuitate,
fara a se lansa mesaje care pot sa induca intr-o stare confuzionala
copilul.
N.P. Intotdeauna ramaneam surprinsa cum unii copii reusesc ca la
varsta de 2-3-4 ani sa cunoasca poezii, alfabetul, povesti, sa fie
capabili sa comunice in diferite planuri si sa manifeste o totala
atitudine negativa fata de olita. Acest aspect este unul din
motivele care m-au convins ca EC este pentru noi. Cu un copil este
necesar sa fi consecvent, normele se invata in permanenta, continuu,
prin observare si exemplu personal.
Istorie
27. S-a practicat EC de-a lungul secolelor, scutecele de unica
folosinta este o inventie relativ noua.
28. Veti descoperi ca bunicile voastre au practicat EC fiecare
in modul sau personal fara a astepta ca "expertii" sa le releve
varsta la care un copil poate sa fie invatat sa foloseasca olita.
Textul apartine grupului "Copiii stelelor".
http://groups.yahoo.com/group/copiii_stelelor/
Sfaturi utile in EC
Care ar putea sa fie semnalele?
Gama de semnale e foarte ampla si variaza in functie de varsta, caracter, momentul particular, etc. Dau o lista a celor mai frecvente semnale intalnite, lista nu se vrea a fi completa.
• plansul (sau un sunet daca copilul este mai maricel) caracteristic
• isi atinge burtica, funduletul sau organele genitale.
• in cazul baietilor o usoara “nelinistite” a “trompitei”
• neliniste generala, agitatie generala
• noaptea – trezire (aparent) nemotivata sau agitatie in timpul somnului
• mutrisoare
• contractia burtii
• oprirea respiratiei pentru 1-2 secunde (chiar inainte de a elimina!)
• se opreste spontan in timpul jocului
• in cazul in care face kk se vede clar cum “impinge”
Dand credit capacitatii voastre de a comunica veti invata sa dati o mai mare importanta propriilor voastre senzatii decat semnalelor. Veti invata impreuna cu copilul vostru ca EC se face impreuna, veti gasi codul vostru personal de comunicare sau copilul care intre timp a devenit mai maricel va deveni parte activa purtandu-va in baie sau unde a fost obisnuit sa elimine, va va purta olita sau va va cere ajutor pentru a face pipi.
La cat timp trebuie sa astept pipi?
Depinde de la copil la copil. Variaza in functie de varsta copilului, clima, dieta, etc.
• Varsta: de obicei cu cat sunt mai mici cu atat mai des fac pisu. Timpul poate sa varieze de la 15-20 minute la 2-3 ore.
• Clima: daca copilul transpira mult chiar daca se integreaza des lichide va face mai rar pisu.
• Dieta: in cazul copiilor alaptati la san (si care sunt si foarte mici) exista ritul de a face pisu si kk dupa fiecare masa sau chiar inaintea finirii mesei. In cazul copiilor mai mari stimulul apare de obicei de fiecare data dupa ce copilul a baut.
• Tipic este ca copilul sa faca pipi de fiecare data cand se trezeste din somn sau in momentul in care se reintra in casa dupa o plimbare afara.
Va trebui sa dezvoltati propriile voastre”tabele de lucru” aducandu-va aminte constant ca nici voi nici copilul vostru nu sunteti masini, deci exceptiile, schimburile de frecventa vor fi cat se poate de naturale.
Ce pozitii pot sa-l faca sa adopte pentru a face pisu si kk?
Cu siguranta important e rezultatul, sau mai bine zis, ca pisu va fi facut acolo unde noi vrem. E clar ca un nounascut nu sta in fundulet deci suntem noi cei care-l vom ajuta sa adopte o pozitie adecvata eliminarii tinandu-l de picioruse in asa maniera incat sa-i oferim un suport din bratele noastre pentru coloana vertebrala si cap (se creaza un fel de fotoliu improvizat din bratele noastre) Tinand copilul in aceasta maniera putem sa-l invitam sa elimine in chiuveta, deasupra toaletei, in vana sau deasupra oricarui obiect ni se pare oportun (sau chiar in aer liber)
O alta varianta este aceea de a se aseza persoana care face EC pe toaleta cu picioarele departate in asa fel incat picioarele sa formeze un fel de “reductor”. Este o pozitie destul de comoda in situatia in care se asteapta ca copilul sa faca kk, deci timpii sunt ceva mai lungi.
Sau, tot cu copii foarte mici, se tine intre picioare o olita sau un vas, se tine copilul in brate in asa fel incat funduletul sau sa fie pozitionat deasupra olitei.
Pentru baietei se poate tine la indemana o galetusa sau ori alt contenitor pentru a intercepta jetul.
Cand copiii sunt mai maricei si deci dpdv fizic pot sa stea asezati pe olita li se poate cere sa elimine chiar in aceasta maniera. Aduceti-va aminte ca pentru ei a elimina nu este ceva neplacut, incomod (asa cum ar putea rezulta observatorilor adulti!), e o actiune cat se poate de naturala, depinde doar de noi sa nu fortam nota, EC nu se face doar de catre o parte implicata, se face de ambele parti, suntem noi cei care trebuie sa-i facem sa participe facandu-i sa se simta protagonistii situatiei.
Ce olite sau contenitoare imi sunt de folos?
Orice contenitor e foarte bun, important e sa fiti voi si copilul comozi.
Olitele fiziologice pot sa fie foarte bune din momentul in care copilul este capabil sa se aseze pe olita.
Ce tip de imbracaminte sa adoptam?
Intrebarea este pusa la plural pentru ca ambii veti fi udati in aceasi maniera. Raman valabile consideratiile expuse in alte materiale: urina copilului, exceptia facand-o doar copiii cu probleme mari de sanatate, este inocua.
Imbracamintea copilului: trebuie sa se ia in considerare ca funduletul copilului trebuie sa fie liber in cateva momente de la perceptia semnalului. Evitati deci body-uri, salopete, toata acea imbracaminte dintr-o singura bucata care va constrange sa-l dezbracati greu, iar in cazul unui “accident” va obliga sa-l schimbati cu totul.
Exista anumite solutii:
• A sta descoperit cu funduletul in vant e solutia cea mai simpla si pentru copil si pentru persoana care se ocupa de copil. Nu va fie frica de raceli, daca casa e incalzita la un minim de 19-20 grade e imposibil ca copilul sa raceasca.
• Chilotei: pentru diferite motive copilul nu poate sta descoperit, atunci puteti sa-i puneti chilotei . Procurati-va un numar cat mai mare de chilotei dat fiind ca in primele saptamani va uda foarte des.
• Pentru a imbraca parte superioara a corpului sunteti liberi sa adoptati orice mod de a-l imbraca.
Noaptea cum se procedeaza?
E o prejudecata sa credeti ca copiii in timpul noptii nu reusesc sa ramana curati. In realitatea (am notat eu insami asta) e mult mai usor sa faci EC noaptea decat sa faci ziua.
• In general noaptea copilul doarme deci nu i se distrage atentia facand alte activitati
• Si noi dormim
• In situatia in care nici noi nu suntem concentrati sau nu ni se distragea atentia reusim sa percepim mult mai usor semnalul.
• Noaptea se creeaza un ritm mult mai regular.
• In general se face mult mai putin pipi decat ziua sau nu se face deloc!
Va veti intreba cum se face sa percepi semnalul daca se doarme. Raspunsul e la indemana mamelor, in general la indemana tuturor mamelor si in mod deosebit a celor care au adoptat un mod oarecum “original” de a culca copilul. Am folosit ghilimelele pentru ca nu este deloc original sau cel putin pana acum cateva decenii nu a fost deloc original pentru mamele romane faptul ca-si culcau noinascutii langa ele. Din pacate, am adoptat o cultura conventioanala, care ne-a facut sa ne indepartam de unele modele comportamentale innascute in specia umana.
Cu siguranta EC functioneaza mai bine in cazul in care copilul doarme langa parinti. In acest fel mama va observa imediat o trezire a copilului, eventualele miscari ciudate din timpul somnului sau oricare alt semnal. Un motiv pentru trezirile repetate ale copilului poate sa fie si necesitatea de a elimina. O data individualizatala cauza noptile pot sa devina mult mai linistite.
Cum se face:
• Pentru a evita udarea cearsafului puteti folosi o bucata de material impermeabil peste care sa puneti un scutec de panza. Aceasta va va servi la inceput cand nu veti reusi sa percepeti semnalele sau cand veti fi atat de obosite incat nu veti avea puterea de a va trezi!!!
• Cand ati prins un semnal puteti sa utilizati diverse metode: ori sa ridicati copilul si sa-l purtati in baie incurajandu-l cu un pssssssssss ori sa puneti un vas sub copil acesta fiind inca in pat. Puteti chiar sa-l lasati sa ude acel scutec de panza pentru a-l schimba imediat. (e metoda pe care am adoptat-o eu pentru a nu risca sa-mi trezesc feciorul)
• Trebuie sa aveti in considerare ca nevoia de a elimina se face cunoscuta mamei in timp ce copilul doarme, deci va gasiti in fata unui copil adormit. Evitati sa-l treziti brusc (uneori contactul cu chiuveta rece poate sa fie “traumatica” asa ca recomand maximum de atentie. Toate miscarile voastre trebuie sa fie blande, invitatia de a face pipi se va face fara a se simti din tonul vostru frustratia. Veti vedea ca e mult mai dificil in a explica decat in a proceda.
Daca trebuie sa iesim de ce avem nevoie?
Putine lucruri: cativa chilotei (trebuie sa-i numarati in functie de timpul petrecut afara si de frecventa cu care bb face pisu). Daca copilul merge va trebui sa va ganditi si la ciurapei de schimb in cazul unui accident. Puteti considera ca acestea nu sunt indispensabile, nu este o regula faptul ca se pot intampla accidente, este o exceptie. Eu personal am inceput sa reduc numarul schimburilor pentru a ma stimula, stiind ca am la indemana cu ce sa-l schimb nu prea dadeam atentie semnalelor sale. Asa cand stiu ca am doar un schimb la indemana sunt mult mai atenta. Stimuleaza aceasta atitudine.
Cand veti castiga incredere se va intampla tot mai des sa “uitati” acasa schimburile sau nici macar nu veti mai realiza ca ati “uitat” acasa schimburile decat seara la sfarsitul zilei cand veti realiza ca nu prea aveti chilotei murdari. In mod clar necesitatea de a purta schimburi depinde si de tipul de iesire, daca se va sta afara pentru toata perioada zilei, daca este frig, etc.
In masina cum se procedeaza?
Preventiv se va pune un scutec de panza sau un prosop intre copil si scaunul de masina. Daca se fac drumuri lungi e indicat sa se faca mai intai pisu sau ca masina sa se opreasca din cand in cand pentru a-i da posibilitatea copilului sa elimine.
La cresa cum se face?
Vorbiti cu personalul: exista persoane care sunt dispuse sa faca acest tip de experienta cu atat mai mult cu cat EC se practica de mult deci copilul comunica bine. Daca exista reguli fixe se va adopta un sistem mixt de a face EC. La gradinita cu scutec de unica folosinta in restul situatiilor fara scutec.
Poate si babysitter sa faca EC? Si bunicii pot sa faca EC?
Oricine vrea sa se implice e binevenit! Daca se intampla ca copilul sa aiba perioade in care vrea sa colaboreze doar cu o anumita persoana sau doar intr-un anumit loc s-ar putea ca la inceput sa se creze probleme, dar de obicei cine se ocupa de copil si este dispus sa o faca pana la urma reuseste sa aiba rezultate fara mari probleme. In unele situatii e necesar ca bunicii sau alte persoane dispuse sa o faca sa fie secondati de mama pana in momentul in care situatie se normalizeaza.
Care e momentul cel mai bun pentru a incepe?
Cu cat mai repede cu atat mai bine! Cu cat va fi mai putin obisnuit cu scutecul cu atat se va renunta mai usor la el. Semnalele pot sa fie mai evidente cu cat copilul e mai mic, pe parcurs ce acesta creste se poate observa o lipsa a semnalelor. Acest fapt are un semnificat evident: de ce as lansa semnale daca tot nu-i cine sa le asculte? Daca te tin in scutec vrea sa insemne ca trebuie sa elimini in scutec. De obicei parintii incep sa-si dea seama de asta cand incep educatia traditionala la olita cu copiii lor, cand aud fraze de tipul: “Nu-si da seama ca face.” sau “Oricat i-as cere nu vrea sa foloseasca olita.” Evident e un contrasens sa pretinzi sa renunte dintr-o data la o conditionare (aceea a scutecului) care persista inca de la nastere si care in timp va fi cu atat mai puternica cu cat a fost mai mult timp impusa.
Dar copilul meu are un an? Nu e prea tarziu?
Realitatea este ca semnalele diminuesc in timp. O alta realitate este ca nu stim cu exactitate cand un copil inceteaza sa mai lanseze semnale. In cazul unora se intampla la 7 luni, in cazul altora poate sa se intample chiar si la 11. Altii demonstreaza ca pot sa fie comunicativi chiar si la 18. Cu toate acestea cu cat se incepe mai devreme cu atat mai bine e. Daca ati venit in contact cu EC mai tarziu, copilasul vostru este deja maricel merita totusi sa incepeti sa practicati EC. S-ar putea sa intampinati dificultati sa percepeti semnalele, s-ar putea ca copilul vostru sa se simta prost fara scutec, dar incercati totusi sa-i vorbiti, sa-i explecati ca o faceti inspre binele lui, incercati sa-i explicati ca fara scutec se misca mai bine, ca sunteti fericiti cand va lanseaza semnale, etc....
Copilul meu abia s-a nascut. E prea devreme?
Nu e niciodata prea devreme. Un nou nascut are ritmuri de eliminare foarte regulare chiar daca eliminarile sunt foarte frecvente. S-ar putea sa “prindeti” 8 kk si nenumarate pipi pe zi, dar ganditi-va ca asta protejeaza pielea delicata a copilului vostru. Daca alaptati la san luati in considerare ca inainte, in timpul sau la terminarea mesei se face pisu sau uneori chiar si kk. Veti intelege cand elimina si deoarece in timp ce elimina inceteaza sa mai pape. Daca va gasiti in dificultate sa folositi un recipient in cazul unui pui de om de 3 kg folositi simplu un scutec de panza impaturit pe care-l pozitionati sub funduletul copilului.
Copilul meu nu colaboreaza, ce se intampla?
Pot sa intervina si momente de criza. Se poate intampla ca copilul sa lanseze semnale, dar sa nu vrea sa fie dus sa elimine, sa nu vrea sa se aseze pe olita, sa nu accepte nici intr-un mod sa vrea sa elimine. De obicei dupa un acest refuz e bine sa-l lasati liber pentru cateva minute. Veti vedea ca elimina fara un semnal vizibil. Ce se intampla? Motivul cel mai plauzibil e ca copilul vostru se gaseste intr-o faza in care simte in mod acut nevoia sa-si afirme propria autonomie. Nu vrea sa mai fie purtat, dus la olita pentru ca nu mai vrea sa fie subiect pasiv, sau vrea sa incerce sa-si controleze sfincterii pana cand ajunge la limita.
Sfatul este sa va ganditi ce a dus la aceasta modificare de comportament? A invatat sa mearga de-a busilea, sa mearga, sa vorbeasca, sunteti in vacanta sau ati schimbat casa, exista un joc nou care-l absoarbe in totalitate, ati inceput sa introduceti alimentele solide, etc? In orice caz, independent de motivul posibil al acestei schimbari e important sa intelegeti ca daca ati ajuns la concluzia ca copilul se revolta deoarece se simte constrans va trebui sa schimbati atitudinea incercand sa-l implicati cat mai activ in EC. Noi personal in momentul in care elemina discutam despre asta. Il intreb ce face, daca-i place, el gesticuleaza, ii dau posibilitatea sa stea cat vrea, il ridic atunci cand vrea, in momentul in care l-am ridicat il felicit, ii dau multi pupici, iar el e foarte orgolios de ce a facut. Peste zi ii spun: “Daca faci pipi ii “spui” la mama, asa-i?”In fine, este el cel care decide cand il scapa, eu sunt doar cea care-l ajute sa elimine atunci cand il scapa.
Nu vad nici un semnal, ce se intampla?
S-ar putea sa incercati sa gasiti ceva ce nu exista, un cuvant, un gest care sa semnalizeze....nu sunteti pe aceasi lungime de unda cu copilul si nu reusiti sa va faceti intelesi. Tot acest discurs se schimba daca incepeti EC cu un copilas mai mare, in jurul a 12 luni, in acest caz poate fi cu adevarat ca copilul nu lanseaza semnale pentru ca a fost obisnuit sa nu le lanseze, a fost obisnuit sa-si ignore propriile nevoi. A invatat ca trebuie sa faca in scutec si...atat! Ce trebuie facut? Dati-va timp. Pentru a incepe EC cu un nou nascut sunt suficiente chiar si 10 zile, pentru a incepe EC cu un copil marisor e nevoie de mult mai mult timp (chiar si o luna). Luati totusi in considerare ca este in favoarea voastra nevoia de libertate, autonomie a copilului, demonstrati-i cum se face pisu, cereti-i sa incerce sa faca si el. Incercati cu momentele cheie in eliminare: dimineata, la pranz, seara, etc. Cand il vedeti ca face pisu ganditi-va la ceea ce a facut o secunda inainte. E sigur ca nu a fost nici un semnal care sa avizeze pisu?
Un sfat: incercati sa evitati sa privici EC ca o intrecere. Sunt unii copii care la 8 luni reusesc sa comunice total, altii la 10, altii la 12, altii la 18....Important e nu cand a reusit sa nu mai piarda pisu si kk ci faptul ca voi instaurati un raport viu cu el bazandu-va pe o continua cunoastere reciproca. Important e ca voi faceti ceva pentru a imbunatatii calitatea vietii copilului vostru.
Textul apartine grupului "Copiii stelelor".
http://groups.yahoo.com/group/copiii_stelelor/
Autor: clyo
carolinah,
eu sunt de acord cu tine. asa am procedat si eu.
fetita mea are 1,10 ani si cere la olita, zice mami caca, pipi (depinde de caz).
ma rog, mai face si in pampers dar mie mi se pare un lucru bun faptul ca spune din timp.
inca ceva: sunt zile cand pur si simplu nu se suporta cu pampers, trage de el, si-l scoate singura.
Autor: ralu
Draga Elena,
Si eu sunt de parere ca este mai bine , sa astepti pana cand copilul este pregatit!! Fetita mea cea mare a scapat de scutec la 1 an si 8 luni, dar pana atunci nici nu a vrut sa auda de olita sau WC. S-a dezvatat intr-o saptamana direct la WC-ul mare si de atunci nu a mai avut nici o problema. Fetita mea cea mica, peste 2 saptamani face 2 ani si de abia acum are chef sa stea pe olita. Dar face doar pipi, iar caca in scutec. A mai avut ea o tentativa pe la 1 an, dar cred ca a fost mai mult o joaca, pentru ca vedea pe fetita unor cunostinte care facea la olita. Eu nu o oblig in nici un fel. Poate in vara asta o sa incerc sa o las fara scutec, doar in chilotei, dar daca nu si nu, asta este. Pana la 3 ani are tot timpul.
Te pup si multa rabdare!!!
Autor: anca tanasica
da...asa am zis si io...ca doar nu s.o marita cu pampers...
...as vrea sa va atrag atentia ca totusi fortatul copilului ca sa nu mai fol.pampers poate fi periculos...eu am suferit pana pe la 9 ani de enuresis nocturn si medicii le.au spus parintilor ca e din cauza faptului ca m.au fortat la oala atunci cand nu eram pregatita...pe vremea aia nu existau pampersi si era greu cu scutecele...
Autor: mary_ary
Buna,
Alexandra implineste azi 8 luni. Face la olita de pe la 7 luni. I-am cumparat o olita haioasa, in forma de animalut cu cornite. Prima data cand am pus-o pe ea abia am putut sa o iau jos. Acum o apuca rasu cand ma vede ca o iau repede o dezbrac si o pun pe olita sa faca kk. Nu o tin mult. Nu pot sa spun exact cat, pentru ca nu am cronometrat niciodata.
Eu sunt de principiul cu cat mai repede cu atat mai bine, cu conditia sa nu se impotriveasca bb-le. Exact ca la mancare: nu vrea un aliment, faci pauza si dupa o perioada incerci din nou!
Bafta,
Androix spune:
Autor: Cristina_C
Uite ca nu-i deloc asa.
Stau in Germania dar as fi procedat la fel cu olita daca as fi fost in Romania - adica n-as fi fortat lucrurile si as fi asteptat momentul cand copilul este pregatit.
Da, copilul meu a scapat de "pampersi" la 2 ani si 5 luni. Pana atunci nu s-au intamplat ororile de care amintesti pentru ca il schimbam si il spalam la fundulet imediat dupa ce facea kk si-l dadeam si cu crema ca sa nu se irite. Cat a avut "pampersi" l-am dat tot timpul cu crema, indiferent daca erau marimea 1 sau 4. Asa ca nu ne-a mutat nasul ca nu l-am uitat cu orele murdar si nici nu s-a iritat. In cazul asta chiar nu vad care-i problema.
amandoi am avut de castigat pentru ca nu ne-am stresat cu antrenamentul la olita. Ne-a ramas mai mult timp pentru altele. Si toata lumea a fost fericita.
Autor: Field_mouse
Am inceput sa-mi invat copii sa faca la olita cam la 1 an 8-9 luni, pana atunci i-am lasat in pace. Am explicat ce vreau de la ei, sa-mi SPUNA cand vor pipi-kaka. 2-3 saptamani tot apartamentu' era pisat/k@k@t, dupa asta au invatat. Nu i-am tinut minute in sir la olite, ma "bucuram" cand reuseau sa faca la olita, etc.
Autor: Cerasela67
Nu am citit tot ce s-a scris anterior pt. ca nu mi s-a parut concludent. Un lucru este sigur: cunosc copii care poarta pampers si la 5 ani pt. ca mamele lor au respectat anumite reguli si nu au stresat copii.Mi se par false multe afirmatii facute anterior. trebuie sa ne amintim ca in epoca in care nu se inventase inca pampersul copii faceau la olita de la 1 an, chiar mai repede.
Experineta mea este urmatoarea: de la 7 luni am pus-o pe olita cateva minute dimineata, la 1 an facea caca in fiecare zi (era un reflex controlat) la 2 ani am renuntat la pampers ziua, la 3 ani si la cel de noapte. Niciodata nu am tinut-o mai mult de 5 minute pe olita. Normal ca ii e frica sa stea pe olita cand stie ca va fi consemnata acolo ore in sir. In plus pot apare si hemoroizii. Totul se face progresiv si la un moment dat va veni de la sine. Cine incepe "experimentul" la 3 ani il va finaliza pe la 5-6 ani. Parerea mea!
Autor: Flaflo
Am cumparat si eu 2 minunatii de olite, auzisem ca se pun copii pe ele de cind incep sa stea in fundulet... A mea nu a vrut chip sa stea, asa ca nu am insistat si le-am pus la "naftalina". Baietelul prietenei mele are 2 ani si 3 luni si face la olita. Intr-o zi au venit in vizita la noi si cel mic s-a cerut la olita. Bianca a observat ea cit a observat, la un moment dat mi-a dat de inteles ca vrea si ea! Eu, sceptica, am scos olita de pe unde era dosita si Bianca s-a asezat pe ea! Nu va spun ce mare mi-a fost mirarea cind intr-adevar a facut pipi in ea (asta a fost saptamina trecuta)! Kk inca nu face, dar nici nu am de gind sa o stresez! Nu obligati copii sa faca la olita, ei vor face cind vor fi pregatiti pentru asta!!
Autor: Cristina_C
Nu cred ca-s multi care-si propun sa inceapa "experimentul" la varsta asta. De-abia observatia asta nu mi se pare deloc concludenta.
Copilul meu s-a intarcat singur la 10 luni.
A mers cand a fost pregatit (la 11 luni) - n-am folosit premergator
Si a acceptat olita atunci cand el a crezut de cuviinta (2,5 ani). Pur si simplu a-a dus la olita ca si cum asa ar fi facut de multa vreme si nu l-am pregatit special pentru asta. La pampersul de noapte a renuntat inainte de 3 ani.
Ideea e ca asta a fost ritmul lui, eu n-am intervenit cu nimic la capitolele astea.
Autor: sinzi_ana
Noi am inceput pe la 2,4 ani si in 2 saptamani am scapat complet de pampers...
A fost asa usor!!! In parc ieseam cu vreo 4-5 perechi de chilotei si pantaloni scurti dupa mine (era vara) si il puneam in fiecare jumate de ora la toaleta...
Eu cred ca copilul renunta foarte usor la pampers cand e pregatit si nu e stresat
Autor: elena_oona
Multumesc mult pentru sfaturile pe care mi le-ati dat.
Nu cred ca-mi stresez fetitza cu olitza, o pun doar de 2 ori pe zii ,suntem la inceput,am inceput doar de vreo 2 saptamani...iar cand nu vrea sa mai stea ii pun pampersul .De obicei ii pun multe jucarii in preajma ei si se joaca cu ele....
As vrea totusi sa scape de pampers mai repede,pentru ca aici vara este foarte cald, si oricat de des o schimb tot se irita.
O sa incerc sa o las fara pampers intr-o zii sa vad ce reactii are....poate o sa ceara olitza ,daca nu ...mai asteptam.....
va pup pe toate
Autor: laura_dimitris
Al meu a renuntat la pampers cand a vrut el... pe la 2 ani si 6 luni. Pipi a facut singur si din proprie initiativa la olita. KK..... nu mai vroia nici pampers dar nu facea nici la olitza... Va dati seama in ce stare de disperare ajunsesem dupa vre-o 2 saptamani de astfel de practica.....
Apoi, pur si simplu, intr-o zi s-a asezat singur pe olitza si facut kk. De atunci nu am avut nici o problema cu el. Acum are 3 ani si a avut un singur "accident" de facut pipi intr-o noapte.
Succes tuturor !!!
Si, in alta oridine de idei.... sper sa nu fiu considerata off topic...
Mi-a ridicat o problema postarea lui marimar.....
Intrebare: Ce fac cu copilul de 3 ani pe care il trece pisu in parc ????Il pot convinge sa se "tina" pana ajungem acasa?????
Mi s-a intamplat sa-mi spuna in parc ca face pipi. Nu m-am gandit pana acum ca ar fi o "rusine" sa-l duc intr-un loc retras si sa-l las sa faca acolo.... Mai aloes in conditiile in care stam si 4 ore in parc. Mai ales ca bea foarte multa apa. Mai ales ca am mai vazut parinti/copilasi de varste apropiate care fac la fel....
Intrebarea mea serioasa si chiar vreau sa stiu parerea voastra in aceasta situatie.....
tuturor!!!
Autor: marimar
Laura,
scuze, cred ca am uitat ca nu peste tot e la fel, pe aici pe oriunde mergi gasesti toalete, la orice plaja cit de mica, in orice parc mai ales.
Ocazional cred ca e ok, mai ales ca e mic si nu poate sa tina....Dar nu mi se pare normal sa inveti copilul sa-si faca nevoile mereu in natura, ca ceva natural si normal, sintem fiinte civilizate nu animale, ce ar fi daca toti ar face la fel ????
Androix spune:
Autor: Dorsilia
la noi parcurile nu-s dotate cu wc-uri ecologice sau de alt tip, asa ca fiecare copil face intr-un coltisor pisu can dii vine. Si oricum pe langa domnii si doamnele ce isi vantura potaile tot prin parc printre copii, mi se pare nesemnificativ ceea ce fac copiii fata de duhorile pe care le "planteaza" potaile prin iarba unde se aseaza copilasii sa se joace. Si za, am vazut babute rabdatoare rau, vin cu potaia constipata care se screme si 10 minute si se taraie pe coada cativa metri buni pana sa faca ceva, e dezgustator, eu una cu asta nu-s de acord, si cu faptul ca nu strange nici unul gunoil dupa propria javra si nici nu sta in spatiul amenajat strict pt lighioane.
PS. oricum copilas mai mare de 3 ani facand pisu pe langa pomisori nu am vazut. Intervin conform stagiilor dezvoltarii rusinea si autocontrolul si alti factori, asa ca nu e un pericol public ceea ce se intampla. La noi si daca ar exista wc-uri, pun pariu canu s-ar putea folosi de catre copilasi, din cauza "animalelor" adulte
Autor: teodraghici
marimar,
In primul rand extras din regulamentul forumului:
Limba mesajelor pe acest forum este Romana. In mod exceptional se pot folosi citate intr-o limba straina, cu conditia sa fie acompaniate si de traducere. Nu agreem publicarea mesajelor sau glumelor in alta limba.
Imi pare rau ca tre sa intervin dar cred ca parintii nostri (pe vremea cand nu existau pampersi) nu ne-au lasat linistiti pana pe la 3 ani sa facem KK pe noi....ci dimpotriva cred ca ne-au pus pe olita mult mai repede decat punem noi BBi nostri astayi.......cel putin eu nu cunosc oamenii cu probleme psihologice de aceeasi varsta cu mine....tocmai din cauya ca au facut KK la olita la 8 luni......Hmmmmmmm
Autor: teodraghici
Marimar draga, sa nu intelegi ca am ceva personal cu tine....era vorba strict de text...ok? Dupa ce am postat m-am gandit ca poate o sa te superi...dar intentia mea a fost alta
Pupici
Autor: laura_dimitris
Mai m-am linistit.
Admit ca nu este frumos, si, cred ca pe masura ce trece o sa aiba capacitatea de "a se tine"..
Cum spunea si dorsilia.... WC-uri ecologice nu sunt in toate parcurile. Si apoi,.... sa te fereasca Dumnezeu sa intri intr-un astfel de WC ecologic.... Ma gandesc la cele din parcul moghioros din dr. taberei... daca ai merge prin parc cu ochii inchisi le-ai gasi dupa miros.... Si probabil asa sunt toate in bucuresti.
Autor: lori99ursu
Desi postarea mea poate parea off topic,iertata sa-mi fie intrebarea pentru mamele de baietei: cum ati invatat baieteii sa faca pisu, asezati pe olita sau din picioare? Intreb pentru ca si noi tb sa incepem "experimentul".
Autor: Gabrielama
La mine a mers cu:
- puterea exemplului (mami face pipi, face si Mara???);
- olita cantatatoare cumparata de la Cora - cum face pipi incepe olita sa cante - ce bucurie!!!!
Succes!
Autor: anya
Eu am baietel si deoarece nu am reusit sa gasesc olita ideala in care sa-i incapa si fudnul pt kk si putzi pt.pp.... l-am invatat direct la wc. Si pp face din picioare - e mult mai distractiv! La inceput a facut vre-o 2 saptamani la borcanel (nu vroia sa schimbe camera in care se afla pt a "rezolva" problema), sa vada el ce si cum si apoi la wc.
Autor: lori99ursu
Draga Anya, revin cu intrebarea de mai-sus, l-ai invatat de la inceput sa faca pisu din picioare sau l-ai asezat la inceput pe olita/wc?
Autor: Laura25
Eu mi-am pus copilasii pe olitza de la 7 luni, cand stateau f. bine in funduletz. Ii puneam dupa ce se trezeau cate 8-10 minute. Ei deja faceau kk dimineata de obicei ,asa ca faptul ca il fac la olitza ma ajuta sa economisesc niste pampersi, sa fie ei mai curati (nu intotdeauna descopar kk in pampers imediat dupa ce l-au facut si cum acum mananca aproape orice, va dati seama si mirosul cum e... si bubitele ce apar una-doua).
Acum le stiu aproximativ orele cand fac kk, in continuare ii pun pe olitza cand se trezesc, dupa ce mananca si dupa ce vine de afara. De fiecare data fac macar un pic de pipi. Binenteles ca nu stiu sa spuna cand vor sa faca, nu cer olitza, dar important mi se pare ca stau pe oala, stiu ce au de facut acolo (fata mea chiar se distreaza foarte tare cand trage parturi si rasuna in olitza, sau cand face pipi cu presiune si se aude).