olita

Raspunsuri - Pagina 3

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns Androix spune:

Autor: Laura25

Nu vreau sa duc subiectul asta la ZZ, dar chiar nu inteleg de unde vehementza asta anti-olitza. Mi se pare o tampenie sa spui ca fortezi copilul, ca nu e pregatit! Adica? Nu sta in fund singur, nefortat? Daca sta in fund si face kk pe el, pozitia nu e aceeasi ca atunci cand sta pe olitza? Ca doar, Doamne fereste, nu isi leaga nimeni copilul de oala, nici nu il lasa sa urle acolo daca nu vrea sa stea. Si nu am auzit de nici o mama care sa isi apese copii pe burta sau sa le puna supozitoare ca sa faca copilul neaparat in oala.
Parerea mea e ca teoria asta cu "lasati copii sa fie pregatiti, pana pe la 3 ani daca se poate..." e scoasa de firmele care fac scutece de unica folosinta, ca altfel cui ar mai vinde ei!?!?
Sunt curioasa daca ati avea aceeasi vehementa in sustinerea ideii daca ati avea de spalat si fiert zeci de pelinci din bumbac zilnic. Cred ca toate am fost puse pe olitza cel tarziu la 1 an si eu personal nu am intalnit absolut nici o persoana care sa fie nebuna ca nu a lasat-o maica'sa sa se kce pe ea. Scuzati expresia... m-a luat valul.



Autor: Nicoleta

Salut.
Eu cred ca ideea e sa lasi copilul sa ajunga in mod natural in momentul in care stie ca urmeaza sa faca caca sau pipi si invata sa anunte. Si fiecare copil are ritmul sau.
E similara situatia cu aceea a introducerii mancarii solide, a aparitiei mersului de unul singur... Parerea mea.
Copilul meu a trecut extrem de natural de la scutec la chilotel si din momentul in care am renuntat de tot la scutec nu a avut niciodata accidente noaptea. Asa voi proceda la al doilea, sunt extrem de incantata. Nu am tras de el daca se ridica de pe olita sau sa il pun dupa masa...nu l-am stresat. Dar de la 2 ani si 7 luni nu face pe el. Stiu copii care faceau la olita cu mult inainte de al meu, insa si acum fac pisu noaptea in pampers (Stefan are 3 ani si 4 luni).
Si facem si in natura daca e cazul...E ok si a venit atat de natural incat metoda ma depaseste acum.
Ma gandesc daca vrea cineva sa afle.
Nicoleta


Autor: Cristina_C
Laura25,

Am vazut in magazine borcanase cu carne de porc de la 4 luni!! Cine-ar da asa ceva unui sugar? Si li se face reclama pe toate drumurile. Si ce daca?!
Daca exista "pampersi" de diverse marimi nu te obliga nimeni sa cumperi toata gama de pe raft. Poti sa te opresti la marimea 2 sau la 4, poti nici sa nu te-atingi de ei. Pentru doritori sunt de cumparat si pelinci din bumbac. Daca as fi folosit pentru copil pelinci in loc de scutece de unica folosinta, nu le-as fi fiert ci le-as fi spalat separat de mana sau la masina. Sunt si firme care se ocupa de asta contra cost, am vazut la televizor. Dar asta in "zilele noastre". De cand eram noi mici si pana acum s-au schimbat multe.
Si nici o mama cu capul pe umeri nu se lasa influentata de ce gaseste in magazine si de ce aude si vede la reclame. In schimb vorbeste cu un pediatru si impreuna hotarasc ce e mai bine pentru copil.


Autor: Bic

gazella, tocmai am aflat si eu de EC si as vrea sa o invat pe-a mea. As fi vrut sa aflu mai devreme sa o fi invatat din timp, dar cele doua carti pe care mi le-am luat spun ca nu e tirziu nici 6 luni.
Tu aplici EC? Cum merge?
Absolut in mod intimplator, ieri si azi a facut kk la closet, dupa ce am tinut-o intre picioarele mele pe tron vreo 10 minute. (partea a doua e ca azi dupa ce a facut cu mine, a mai tras un kk zdravan de tot in scutec peste vreo ora. )


Autor: Dorsilia

eu de obicei, de felul meu sunt grabita, m-am grabit sa-l fac pe pui sa stea pe fund, spre binele lui m-am oprit la faza de a-mi dori doar sa stea pe fund la 6-7 luni. A stat abia la 8. A mers singur abia la 1 an si un pic, altii mergeau deja de la 10 luni. Acum vreau sa vorbeasca. Altii vorbesc. Asa si cu olita. Mi-am luat-o de la 8 luni, de cand a stat in fund, la indemnul mamei. Statea pe ea dar nu facea nimic. Apoi la un moment dat a respins-o desi nu-l tineam fortat pe olita, nici nu-l lasam mai mult de 4-5 minute. La 1 an nici nu dorea sa se mai aseze in joaca pe ea, imbracat. Am lasat olita la coltul ei si nu i-am mai vorbit de ea decat tangential, cand venea vorba de kk, ii spuneam ca acolo va face si el peste putin timp. Acum la 1 an si 10 luni a inceput sa o bage in seama si sa se aseze pe ea imbracat, se screme in joaca. Il mai las putin si-i voi da si pampersul jos sa stea pe olita, dar numai cand o vrea el.
Si eu cred ca pusul copilului la olita la varsta mica, cand nu are anumite achizitii ( ca de ex. urcatul scarilor singur, limbajul cat de cat) este nociva pt evolutia lui psihica ulterioara. Cine bagatelizeaza chestia asta n-are decat, fiecare isi creste copilul cum considera, aici e spatiu public si e liber sa ne spunem opinia. Mie cel putin imi folosesc mult parerile altora, si daca nu coincid cu ale mele, ceva poti invata de la toti.


Autor: anca tanasica
Dorsilia, ai pus punctul pe i...

bre...si io ziceam ca faza cu pui bb pe oala e de la firmele de scutece...dar am intrebat pediatra (e unul dintre medicii care citesc...si mai are si specializare in psihiatrie infantila)...si pediatra (pe care n.am de ce s.o banui ca ar lua bani de la firmele de scutece!)...mi.a zis rabdare...mi.a spus sa nu o fortez cu nimic...(a zis ca un copil e pregatit sa faca la oala atunci cand urca singurel scarile, fara sa te tina de mana si fara sa se tina de perete sau bara...atunci sfincterele sunt mature si poate tine si constientizeaza...orice greseala facem noi din graba, fie ca diversificam prea devreme, fie ca tinem copilul pe oala prea devreme...se va vedea la maturitate...pediatra mi.a mai spus ca un copil nu trebe pus prea devreme pe oala pentru ca sa nu.l tii acolo mai mult de 1 min...atunci cand constientizeaza se va aseza pe oala doar cat isi face treaba...si atat...de tinut cu minutele e periculos pentru muschii din zona!!!!)...asa ca io n.am fortat copilul nici sa stea in fundulet, nici sa se ridice in picioare, nici sa mearga (si io si pediatra suntem impotriva premergatorului)...bre...si le.a facut pe toate...serios...cu oala am zis la fel...doar nu s.o marita cu pampersul la fund...bre...acum nu face nici noaptea pe ea (de 2 sapt.a renuntat la pampers...adica l.a dat singura jos...si n.a mai vrut...a facut intai cateva zile dupa o usa...acum face in cada...sigur se va hotara sa faca la oala...dar nu mai face deloc pe ea...nici macar noaptea...)

..io am preferat sa.mi cresc copilul cat mai aproape de natural...sa faca ea ceva atunci cand este pregatita...n.are rost s.o fortez...

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Androix spune:

Autor: marimar

draga teodraghici,

- mamele noastre au facut muuulte greseli cu noi iar noi ar trebui sa invatam din aceste greseli si sa nu le repetam cu copiii nostri
- pe vremea cind noi eram copii nu existau scutece de unica folosinta, nu stateau acasa mamele noastre timp de 2 ani si in consecinta existau alte dificultati

Inainte de a categorisi ceva ca "o timpenie" poate ar trebui reflectat mai mult, citi mai mult si informat mai mult..
Daca ceea ce spune un psiholog ( si nu numai unul)nu va da macar de gindit nu mai am nimic de comentat....



Autor: floarea_soarelui

Pe Ioana am pus-o la olita in jur de 6 luni, cand statea bine in fundulet. Am pus-o mai mult in joaca si nu a protestat de loc, deci nu am fortat-o. Mai a facut, mai nu a facut, dar oricum la trezire si dupa papa am pus-o la olita. Ea se distra ..dar si facea. Si usor, usor am ajuns la 11 luni sa nu mai vrea neam sa faca pipi si kk in pampers, zicea pish si se ducea la olita. Unde presta una din cele doua. Nu a mai facut in pampersi niciodata pe timpul zilei iar noaptea se trezea si urla ca vrea la olita. Am dus-o asa pina catre 1,5 ani, cu trezit dat pampers jos, pus la olitsa...altfel nu vroia copchilu si pace. Am avut momente, recunosc cind ii spuneam sa faca in pampers ca simteam ca mor de oboseala dar succes n-a fost sa am. Asa ca la 1.5 ani am aruncat pampershii cit colo si de atunci nu face decit la olita sau la WC-ul ei personal cu colacel si scarita. Nu mai tipa dupa ma-sa decit cind vrea sa fie stearsa temeinic si isi duce si aduce singura olita cind are nevoie. Si de cind am renuntat la pampershi numai de 2 ori a mai scapat "pe delaturi" si atunci a fost in viteza cu care si-a dat chiloteii jos pt ca prea-i fusese draga joaca ca sa o lase pt un pipi amarit. Si in genere fii-mea nu se suporta murdara sau uda, e bai mare daca ii cade apa pe bluzita sau e murdareste. Iute, iute vrea schimbata. Acum or avea psihologii ideea asta cu fortatul copilului dar eu nu consider ca mi-am fortat moima sa stea pe olita sau sa se deprinda curata...pur si simplu a acceptat de la inceput asta, si incetut incetut a constientizat. Iar noi din citi suntem "an fami" , n-am suferit niciunul dezechilibre psihologice si nici nu am facut pe noi de stresati ce am fost cind ne-au pus mamele pe oala. Acum is copii care accepta mai usor si copii care trebuie luati cu incetutul...dar totusi si eu sunt de parere ca la peste 2 ani olita nu ar mai trebui sa fie un bau-bau. Numai bine va dorim si multa, multa sanatate:).


Autor: Laura25
marimar,

Am rugamintea (la modul cel mai serios), sa imi trimiti si mie o adresa, un articol, ceva... scris de un psiholog (sau un doctor) in care se arata clar in ce mod este afectat psihicul copilului daca e pus pe olitza de la 7-8 luni.
Diversificarea la 6-7 saptamani, marul cu biscuit de la 3 luni, zaharul si sarea in mancare, laptele cu gris ... sunt greseli ale mamelor noastre pe care medicina le-a demonstrat clar. Dar despre deprinderea unui obicei sanatos de igiena personala nu am auzit ca ar fi daunator. O situatie similara este spalatul pe fata dimineata, pe dinti seara. Sunt lucruri pe care o mama le face puiului ei inainte de a sti el sa vorbeasca si sa ceara, pt ca sunt chestii de igiena cu care copilul trebuie sa se obisnuiasca, e o deprindere de viatza santoasa. Despre astea nu am auzit pe nimeni sa spuna ca streseaza copilul, atuci de ce statul pe olitza il streseaza? Sunt perfect de acord ca daca este un copilas ce plange, refuza sa stea pe oala, nu trebuie insistat, nu trebuie fortat. Dar daca pe bebe nu il deranjeaza, unde e problema? Pot sa spun chiar ca la ai mei copii statul pe olitza dimineata e un moment de veselie totala. Atunci discuta in bebeleasca lor, poate isi povestesc ce au visat noaptea, fac schimb de jucarii.


Autor: Laura25
anca tanasica

Sunt perfect de acord ca unui copil care nu este anatomic destul de matur nu i se poate cere sa faca numai la oala, sa se tina, sa nu faca pe el. Dar la faza cu 1 minut ... nu stiu ce sa zic. De multe ori nu iti iese "din prima", la prima scremere. Si atunci ce faci? Ridici copilul in prin proces, ca a trecut minutul? Mai vroiam sa intreb la care muschi se refera pediatra ca sunt afectati? Cei ai feselor? Cei din jurul anusului? Chiar ma intereseaza!


Autor: anca tanasica

...bre...faza cu un minut se referea atunci cand il pui pe bb pe oala asa...de amorul artei...io recunosc ca n.am pus.o pe oala degeaba...i.am explicat pur si simplu la ce foloseste si am lasat.o pe ea sa decida cand o va folosi...dar nu se referea la strict 1 min...desi atunci cand stie la ce foloseste oala...se aseaza pe ea si nu cred ca.i ia mai mult de 1 min sa termine treaba...

..si da...se referea la muschiul sfincterelor (e un muschi lung in 8 care acopera atat sfincterul anal cat si cel pt.pipi...nu mai stiu exact cum ii spune...e o denumire lunga...e ala pentru care noi facem kegel!)...acel muschi se maturizeaza in jurul varstei de 2 ani...la unii mai devreme...la altii mai tarziu (din cate stiu io...de defecatiea de ex.raspund 2 randuri de sfinctere...unul controlat involuntar de catre sist.nervos vegetativ, altul controlat voluntar de noi! pana cand cel controlat voluntar nu s.a maturizat pentru ca bb sa.l poata folosi...orice fortare e daunatoare...)

...si tinutul pe oala pana face...lezeaza sfincterele din zona...sfincterul anal nematurizat poate aluneca in jos...

...deci...ideea de 1 min.era sa se aseze singur pe oala si sa faca...nu sa.l pui tu pe oala si sa.l lasi acolo pana face...

...acu...ce sa zic...io am ales sa nu o fortez cu nimic...a supt cand si cat a vrut ea, s.a intarcat cand a vrut ea, papa ceea ce vrea ea (si am observat ca oricum organismul cere ceea ce are nevoie singur...)...am lasat.o sa.si aleaga singura momentul oala...chiar dc si io ma gandeam ca ma rupe meleonul prestat pe pampersi lunar...si acum 2 sapt.a decis singura ca nu mai vrea pampersi...dar nici oala...ea presteaza totul in cada (acu ma rupe breful cu care dezinfectez de nspe ori pe zi cada!)...sunt convinsa ca va vrea curand si oala sau wc...dar nu o fortez deloc...i.am explicat doar ca nimeni nu mai presteaza in cada...ca pentru asa ceva se fol.wc.ul sau oala...a inteles...astept sa si aplice...dar am rabdare...copilul meu este o individualitate si nu ma astept sa.l dresez...


Autor: mariussimiuc
gazzella,

Gazzella,tot respectul pentru munca ta,dar pot sa nu fiu de acord?Multumesc!

Cand un copilas de cateva lunisoare sta cu puta goala pe covor si este absorbit de cine stie ce minunatie si isi face impasibil nevoile fiziologice,ce semnal transmite?

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Androix spune:

Autor: gazzella
mariussimiuc,

Pasul doi: observare, intelegere, invatare.
Care ar putea sa fie semnalele?
Vezi postul de mai sus al gazzelei.



Autor: lordra

Gazella, ceea ce sustzii tu e interesant insa destul de greu de pus in practica, cel putin din p.d.v.-u' meu. Nu stiu daca o mama singura (adica fara alt ajutor, sotzul fiind la servici), poate sa stea 24 din 24 sa urmareasca semnalele bebelului. Incerc sa-mi fac rost de cat mai mult timp sa stau cu ea, insa cineva trebuie sa faca si curat/spalat/mancare/plimbare, so, sunt destule momente in care bebe sta singurica. Poate daca ai pe cineva care sa se ocupe de toate astea, itzi permitzi sa stai cu copilul non-stop, pt. a-i prinde toate semnalele si a-l duce in permanentza la buda.
Alta chestie care mi se pare ciudata: cat timp copilul este foarte mic, cre'ca nu constientizeaza ca face in pampers sau cineva il cara deasupra chiuvetei/wc-ului, deci nu vad cum s-ar imbunatatzi situatzia. Cred ca in momentul in care muschii sfincterelor vor fi suficient dezvoltatzi, abia atunci se va putea vorbi de un stat pe olitza eficient. Da, si mie imi transmite semnale cand face kk, insa in acel moment e la sānul meu si doar n-oi alerga cu ea la buda, sa faca unde trebuie. Cata vreme face kk in special cand mananca, nu vad ce ash putea face. Nemaivorbind de culcatul cu bebe in pat, chestie cu care nu-s absolut deloc de acord. Bebe are patutul la 1 metru de patul meu, insa are locul lui si n-am de gand sa schimb asta doar pt. a-i surprinde reprizele de pipi. Imi ajunge ca ma trezesc s-o alaptez....daca ar fi sa-i vanez si fiecare pipi, cre'ca n-ash mai functiona la parametri normali.
Ma rog, asta e strict parerea mea. Am grija s-o schimb imediat ce face kk, deci nu dau ocazia aparitiei iritatiilor. Si nici n-am de gand s-o fortzez cu olitza. Cum spuneau mai multe persoane antescriitoare, cand va fi pregatita, va face singura unde trebuie.


Autor: mariussimiuc

Lordra,la asta ma gandeam si eu...Cand ai de facut mancare,spalat,calcat,plimbat copilul,citit sa te mai documentezi in psihologia copilului...cand sa mai ai timp sa captezi semnalele unui banal pisu?


Autor: Samurai-lady

Noi am sarit peste olitza si l-am pus direct pe wc.
Cu capac special pentru bebei,si asa mi-a fost muuuult
mai ushor.De ce >? Nu a mai trebuit sa il invatz de la
olita la toaleta.
Succese !!!


Autor: ja

.....Eu personal cred ca faza cu "nu fortati copilul la olitza "e pt bbei ca al meu...care niciodata nu a vrut sa stea pe ea..si eu mama sensibila nu l-am fortat(adica nu l-am presat pe olita).
Recunosc ca am luat-o de la 7 luni,s-a jucat cu ea,dar nici imbracat nici dezbracat nu a folosit-o pe post de scaun.Periodic am mai incercat..si acu la 1.4 luni am ajuns la performanta de a il aseza pe ea si in secunda 2 e in picioare,dar nu mai urla la asezat.
Am incercat de cand a venit caldura sa-l las fara pempers,a facut pe el nu l-a deranjat(ba il si distreaza balta de pe parchet)..dar am obs. ca facae pisu la 30-45 de min..si am incercat la acest interval olita.....NUUUU..apoi wc...NUUUUU....pur si simplu nu sta(oricum o idee originala la cineva mai sus tinut pe wc intre picioarele mamei...o incercam si pe asta).
Deci ce pot face//????..decat sa astept sa vrea .Sper ca la cresa,din toamna,din instinc de turma sa vrea.
ana


Autor: anca tanasica

iubita...ai rabdare...la cresa da...se invata mai repede...

...dar io am cunoscut un tata care la 9 luni si.a pus copilul pe oala si nu i.a dat voie sa se ridice de acolo pana n.a facut...si mai apoi l.a batut de fiecare data cand facea pe el...si copilul ala de la 11 luni face la oala...si tatal ala se mai si lauda la mine ca.s io proasta...ca asa se face...


Autor: Pepsi

si eu am citit ca numa de la doi ani sint capabili sa-si controleze sfincterele, cind ei urca scarile cu un picior in fata celulilalt. acuma e drept ca de pe la 1 an am incercat si eu cu Dominic, si facea la olita aproape in fiecare zi, asta pina s-a dus la gradi, ca acolo nu se ocupau de asta ca ziceau ca-i prea mic. acuma are 2 ani si de ceva timp am inceput din nou, si face aproape in fiecare dimineata, dar nu-l fortez niciodata, il intreb si daca vrea face, daca nu, nu. oricum nu e nici o graba si cind va fi pregatit va face!
acuma ce sa zic am citit mai sus
`Da si mai erau si altoiti sau dati cu nasul in treburile facute ca sa se invete minte...`
nu mi se pare util deloc, ei nu au notiunea ca e murdar, al meu isi baga mina in rahat si fug imediat sa-l spal, ca el nu-si da seama si-ar pune peste tot....am avut si un catel si credeam ca asta e metoda ca sa faca afara, dar nici macar la ei nu se aplica!
laura 25 uite ceva articole :
http://www.desprecopii.com/info.asp?id=437
http://www.desprecopii.com/info.asp?id=243

http://www.cps.ca/francais/enonces/CP/CP00-02.htm


Autor: Laura25
Pepsi,

Sunt perfect de acord (am mai spus de altfel asta) ca e o aberatie si o prostie totala sa bati, sa certi si sa obligi copilul sa stea pe oala sau sa faca numai la olitza atata timp cat nu este pregatit.
Multumesc pt link-urile trimise. In nici unul din articole (e adevarat ca franceza mea de balta nu mi-a permis sa inteleg 100% ultimul articol) nu scrie ca sunt traume psihice daca sta copilul pe oala.
Citez din primul articol: "Dar reusita la varste prea mici e intamplatoare sau, mai degraba, rezultatul unui veritabil chin pentru amandoi, presupunand exasperarea mamei in fata nenumaratelor esecuri, frustrarea copilului care nu intelege de ce tipa la el cei din jur. "
Eu nu mi-am pus copiii pe olitza la 7 luni pt ca la 1 an de ex. sa am pretentia sa faca numai la oala. Nu m-am simtit nici o secunda frustrata daca a facut kk in pampers, nu am tipat niciodata (nici macar in gluma nu i-am certat). Ideea e ca i-am observat si m-am prins cam cand fac ei kk (asta e principalul meu "obiectiv", sa faca cat mai putin kk in pampers) si daca "ne iese" (fara a-i forta nici o secunda sa stea pe oala daca nu vor) e super ok. Cei mici sunt mai curati, mirosul nu mai e la fel de puternic in camera, am salvat un pamers.
Zicea cineva de milionul pe care il da pe Pampers ... la 2, sunt 2 mil. Folosind olitza, am ajuns sa economisim 1 mil, bani cu care le cumpar o hainutza in plus, o jucarie mai frumoasa, sau ceva mai bun de mancare. Eu zic ca merita. Plus ca ei accepta olitza si cand o sa fie pregatiti si anatomic, o sa ne fie usor, fara negocieri interminabile, tipete, refuzuri categorice ... trantit oala de pereti etc, etc, etc ...


Autor: marimar

Laura,
in primul meu mesaj era un citat din cartea " Totul se intimpla inainte de 6 ani" referitor exact la ce intrebi tu.

Daca imi trimiti adresa de email iti pot trimite cartea in format electronic.


Autor: gazzella

Inchei interventia mea la acest subiect aici.
Din pacate s-au facut niste confuzii, atunci cand am spus ca feciorul meu face la olita marea majoritate s-au lasat indusi in eroare crezand ca feciorului i-a fost data o educatie clasica la olita, mizandu-se pe controlul sfincterilor. Total gresit!
Primul link a fost cel lasat lui Marimar, care s-a grabit sa-mi dea un pasaj din " Totul se petrece...". Redau link-ul
http://www.timl.com/ipt/
Dupa s-a ajuns la problema eliminarii in natura. Aici intradevar incape foarte mult subiectivism, fiecare va vedea problema in functie de propria atitudine fata de natura, eu una consider ca un pisu la umbra unui copac nu-i mai nociv decat alte sute de pisate ale cateilor la umbra acelui copac. La toaletele ecologice eu una n-am sa-mi duc copilul cine are curajul e liber s-o faca. Referitor la parcuri, sunt parcuri si parcuri, cel frecventat de noi cu regularitate se intinde pe o suprafata de peste 100 de hectare, unde sunt spatii libere intretinute si nefrecventate imense. Deci chiar nu vad problema. Iar in varful muntelui cred ca domnului soim nu-i mai pasa ca un pui de om face pisu. Marimar, EC inseamna a-ti invita copilul sa elimine acolo unde mama considera oportun, nu a-l invita sa tina. Mie mi se creaza o stare de discomfort atunci cand trebuie sa tin, chiar daca copilul ar avea un foarte bun control al sfincterilor as cauta sa-i dau oportunitatea sa elimine.
Jarmo, daca te intereseaza in limba italiana ai foarte multe informatii.
Urmareste unele link-uri, daca vrei sa te incumeti da-mi un buzz.
http://www.promiseland.it/view.php?id=1571
www.evassist.it
www.white-boucke.com/reviews/ipitalian.html
www.neeta.it/sonno/ec.htm
http://it.groups.yahoo.com/group/senzapannolini/
Ultimul link e un grup de discutii yahoo pe acesat tema. Ai sa intalnesti foarte multe mame cu experiente similare cu a noastra, a mea si-a fiului, EC e un parcurs in doi.

Anca tanasica, am inteles ca ai suferit pana la 9 ani de enuresis nocturn si-mi pare nespus de rau.
din fericire EC nu se identifica cu antrenamentul care tie ti-a fost facut la olita. Te rog reciteste cu atentie acele cateva articole pe care le-am postat pe prima pagina a discutiei.
vad ca ti-ai intrebat pediatrul, foarte pregatit.
intreaba-l, te rog, si care-i pozitia Accademiei Americane de Pediatrie (Rugolotto S, Sun M. Toilet training. Pediatrics. 2004 Jan;113(1 Pt 1):180-1) referitor la EC. Din ce am citit eu nu exista riscul tutoror acestor traume amintite.
cand avea 6 luni felix am observat dimineata ca avea pampersul foarte putin ud, fapt care m-a intrigat, l-am lasat fara pampers. in prima noapte n-am dormit mai deloc, tot puneam mana sa vad daca-i ud, astfel am observat ca elimina dimineata chiar in momentul trezirii in timp ce-si intindea mainile si bratele.
mi-a trebuit o lunga perioada de timp ca sa gasesc metoda sa-l determin s-o faca din bratele mele la chiveta sau la olita, dar pana la urma am reusit. de atunci copilul meu doarme fara pampers noaptea, ca dimineata la prima oara sa fac pisu, fara sa stea minute intregi pe olita. ideea e ca el elimina oricum, doar ca elimina acolo unde vreau eu avand acordul lui.
Se mai uda in timpul noptii foarte rar (cand a descoperit pepenele rosu mancat seara si bautul din cani). Practic, in acele zile a baut excesiv de mult pentru ca se distra. Crede-ma ca nici nu-mi aduc aminte de cand n-am mai avut un accident noaptea si nimeni niciodata nu i-a facut un antrenament la olita, nu in aceeptiunea generala. Efectiv acesta este ritmul sau pe care am avut curajul sa-l descoper, asa cum au zis alte fete tre sa fie o nebunie sa faci EC cu un copil, in sensul ca poate sa fie extrem de epuizant.
Epuizant este, dar in acelasi timp e si extrem de stimulant, extrem de invitant pe masura ce mama ajunge sa dezvolte un raport special cu copilul, pe masura ce se observa ca acele semnale despre care intreba mama lui mariussimic exista chiar daca-s imperceptibile ochiului neavizat. O prietena vazandu-ma ca-l iau pe felix si-l pun la copac, iar acesta facea m-a intrebat cum fac sa stiu. N-am stiut sa-i raspund, doar stiam, stiu cand il scapa, ii cunosc privirea, ii cunosc acea miscare imperceptibila urmata de o clipa de usoara tensiunea cand stiu ca are sa faca pisu. Iar atunci ii propun sa faca pisu, iar el foarte linistit face pisu in urmatoarele 2-3 secunde ca imediat sa se arcuiasca, sa se impinga ca vrea sus sa-si continue activitatea. Dupa cum vezi nu se trateaza de statul la olita asteptand un pisu care nu-i sa vina.
am citit ca copilul incepe sa foloseasca olita cand este pregatit s-o faca (asta referindu-ne la antranamentul clasic). da, copilul va renunta la pampers, la un conditionament, el nu cunoaste o alta realitatea decat cea a pampersului. cu cat conditionamentul i-a fost mai puternic cu atat va renunta mai greu. daca se insista se poate stresa, chiar traumatiza copilul! perfect de acord, dar sa nu uitam ca acei copii care practica EC nu au fost supusi acestui conditionament. EC se practica din primele zile de viata, de la caz la caz se poate practica chiar si de la 6 sau 12 luni. depinde de copil.

bic, daca vreti sa incepeti inscrie-te pe lista de discutii yahoo
de aici gasesti link-ul
http://www.pregnancy.com.au/mothering_mindfulness_and_a_babys_bottom.htm
oricum daca te intereseaza detalii practice, experienta mea iti stau la dispozitie.


mariussimiuc, referitor la timp, la efortul depus.
si eu sunt singura, fara nici un ajutor, fra mama, soacra, sora, cumnata, prietena, doar cu sotul care lucreaza de dimineata pana seara.
cand era mic oricum il aveam non stop in brate, daca iti mai aduci aminte, parca ne-am intalnit la un alt topic, eu sunt adepta attachment parenting.
adica cautam in permanenta sa raspund in mod direct, imediatt oricarei nevoi.
asta inseamna ca l-am alaptat la cerere, inca il mai alaptez chiar fiind insarcinata, nu va fi intarcat lasandu-i posibilitatea sa se intarce singur, doarme cu noi si va dormi cu noi pana cand va fi pregatit sa doarma singur, si-a facut singur diversificarea, a umblat la 8 luni si trei zile, asta in conditiile in care inainte cu 2 luni m-a epuizat efectiv cu dorinta lui de-a merge, credeam ca inebunesc cu el, cum il puneam jos urla sa umble, m-am tarat langa el, am umblat de-a busilea sperand ca va traversa aceste etape, de unde!?
mi-au mai trebuit alte cateva luni ca sa ma linistesc, nu exista nici o corelatie, nici o dovada stiintifica intre dislexie si saltul unei etape in procesul de dezvoltare a motricitatii.
de citit crede-ma ca citesc si eu noaptea diferite carti imprumutate de la bibliotecile comunale, uneori mai stau si sper sa nu-mi pierd timpul chiar degeaba pe forum.
la 11 luni mergea cu spatele (tot la 11 luni i s-a inghis si fontanela asta in conditiile in care el vitamian D si-a sintetizat-o doar la soare), la 12 facea scarile cu o mana, acum le face singur, se da singur pe topogane, face podul tibetan, in fine...
crede-ma ca n-am stat cu pistolul sa-l amenint sa faca toate astea.
doar atat ca i-am favorizat asa cum eu am crezut mai bine cresterea, dezvoltarea, refuzand sa ma ocup de mine, de sot, de casa in detrimentul lui.
dupa el potopul!
referitor la ritmurile naturale, modul natural in care ii crestem, nu cred ca pampersul are ceva de-a face cu naturaletea, cu respectarea naturii.
nu cred ca puiul de om a venit pregatit pe lume pentru oferta pampers, daca-i asa nu vad sensul cremelor si creminelor pentru a ajuta vindecarea eritemelor, sau doar pentru a le preveni.
de cand am inceput EC noi n-am avut nevoie de nici o crema.

am incercat sa valorific la maxim o idee intalnita intr-o carte

quote:

E vorba despre "reflexul intr-o scara in spirala"
sau "reflexul in urcare/crestere in spirala".
Nounascutul prezinta numeroare reactii instictive sau reflexe
instinctive care reprezinta indicele functionalitatii anumitor
aparate. O mare parte din aceste reflexe tind sa dispara o data cu
cresterea sa, in timp ce altele se vor manifesta in mod succesiv in
timpul primului an de viata. Nounascutul fiind o fiinta biologica
aparitia si disparitia acestor reflexe nu sunt inscrie intr-o data
precisa ci depinde de la copil la copil. Prin intermediul unei
activitati fizice se poate ajunge sa se stimuleze si acele reflexe
care tind sa se manifeste cu intarziere. In prima perioada a vietii
se vor urmari executia exercitiilor in baza reflexelor deja
existente. Cu cat se incepe mai devreme cu atat se va stimula mai
mult activitatea neoromusculara si cu aceasta miscarea.
Dezvoltarea fizica este data de predispozitia genetica, alimentaia
individului, activitatea si miscarile pe care copilul este in masura
sa le faca. Dezvoltarea muschilor, oaselor, articulatiilor duce la o
miscare cat mai complexa fapt care determina interconexiuni
cerebrale noi care la randul lor vor determina o noua dezvoltare a
muschilor, articulatiilor intr-un gen de spirala care poate fi
definita ca si reflexul in urcare/crestere in spirala. Academicianul
rus dr. Asharski a demonstrat ca fiintele vii atunci cand desfasoara
o activitate fizica consuma energie care ulterior va fi recuperata
prin odihna si alimentatie. De fiecare data fiinta se va gasi la un
punct de nivel energetic superior fata de acel punct de nivel
energetic initial. Cand fiinta isi rea miscarea/antrenamentul incepe
sa consume din nou energie si mecanismul se repeta.
Acquananda.

deja, m-am intins prea mult
sunt multe de spus....
sper sa va fi clarificat ce inseamna EC, in orice caz nu e o trauma indusa copilului.
nu mai intervin in discutii in contradictoriu, cine a vrut a avut sansa sa inteleaga, cine nu asta e! sa astepte cei 2-3-4 ani pentru a incepe antrenamentul clasic la olita.
cine vrea sa practice EC ii stau la dispozitie
o noapte buna tuturor!


Autor: sinzi_ana

Gazzela...mie totusi mi se pare ca un copil are mai multe de achizitionat la 6 luni decat facutul la olita!!! Parerea mea....
Eu prefer sa faca in pampers in timp ce ma joc cu el, ce ii citesc, ce merge de-a busi-lea, facem gimnastica sau se joaca cu copiii in parc...
Mi se pare prea stresant sa stai cu ochii pe el ca pe butelie sa pandesti semnele sa il pui la oala!!!
Care e scopul??? Castiga un premiu ca a mers la wc la 6 luni?

Cat despre varsta cand renunta singur...al meu la 2.3 ani a renuntat fara chin si in 2 saptamani nu mai facea deloc pe el...
Pur si simplu cand i-am pus chilot (cu toate ca 2.3 ani pana atunci facuse in pampers) a simtit imediat ce trebuie sa faca si in 2 saptamani cerea singur cand vroia pisu sau kaka...

Eu cred ca e bine sa astepti pana poate sa constientizeze si sa poata controla ceea ce face!!!

Asta e parerea mea...


Autor: gazzella

sanziana, n-a fot impiedicat copilul sa experimenteze absolut nimic.
iar eu nu ma jucam oricum cu el la sase lui.
e un tip de educatie non child centered, care se intalneste indeosebi la populatiile neindustrializate.
aceste populatii isi poarta copiii fara ca atentia mamelor sa se centreze (nu in modul in care o fac occidentalii, rupt de continnum, pe de o parte ii asalteaza de atentii straine copilului, jocuri, carusel, etc., diferite obiecte care se intentioneaza a fi obiecte de atasament, pe de alta parte se abandoneaza copilul convinsi fiind parintii ca acesta tre sa fie obisnuit si singur lasand-ul singur in patul lui, tarcul lui, etc.) asupra copiilor.
ii agata de ei si-si continua activitatea,, in tot acest timp copilul pe langa ca-si mentine un stadiu de bunastare observa, tinde ca din proprie initiativa sa devina participant activ al activitatilor cotidiene.
in general in civilizatia occidentala se pun la dspozitia copilului obiecte exclusiv destinate lui fiind invatat sa-si desfasoare activitatea in spatiu dedicat lui cu obiectele dedicate lui, parintele intervenint in mod direct, constant, organizat in procesul de dezvoltare al copilului.
nu spun ca educuatia child centered e gresita, sau ca cea non child centered e buna.
http://www.continuum-concept.org/readin...ntrol.html
al meu are un an jumate, de cand a fost capabil sa se urce singur pe usa de la aragaz il las sa amestece in oale, isi baga labutele in aluatul de paine, spala vana cu mine, aspira si el, cand sterg praful tre sa-i dau o carpa sa stearga si el, aseaza covoare, da cu mopsul. niciodata nu pot sa-l intrerup ca se enerveaza, de fiecare data ma uit la el cu o privire apreciativa, iar el sa umfla in pene.
avem si activitati child centered, ii citesc, ii desenez, il las in fata programului sau preferat la pc unde canta si el, canta vocalele: "aaaaa, aaa, aaa", il duc in parc zilnic la copii.
si nu era absolut nimic stresant in a-ti cunoasste copilul in cele mai subtile expresii.
cand eram la pc cu el si cand se intampla sa-mi faca in brate pisu, il indepartam usor pentru cateva secunde si-i faceam pssssss, pentru ca imediat dupa ce a terminat sa-mi fie din nou strans lipit de corp.
iar el constientizeaza ceea ce face, tocmai acesta e marele argument ce m-a convins sa abordam EC, in timp i se dezvolta o majora constiinta de sine.
da, copilul contrar a ceea ce se crede cum ca nu realizeaza curat-murdar decat la 3 ani( parca asa am citit) in momentul in care a facut kk in chiloti vine imediat si imi spune, imi arata kk, nu-i place absolut deloc sa fie murdar.
cand il alaptez in pat sau pe canapea si simte stimulul, se desprinde de la san, cand era mic, sub un an, se ducea in fata balconului, locul lui preferat, facea pishu acolo dupa care se intorcea la san. deci, pe mine chestia cu controlul sfincterilor pana la 2 ani nu ma convinge, un copil care a practicat EC dezvolta un precoce control al sfincterilor comparativ cu restul copiilor, cu toate ca EC nu porneste de la a-l indemna pe copil sa-si controleze sfincterii, acesta este doar o consecinta fireasca a EC.
acum pleaca singur la olita, se asigura ca-l vad, asteapta sa-l ajut sa-si dea jos chilotii, se aseaza si a facut pisu.
cred ca ai inteles ca scopul nu-i castigarea premiului la sase luni, ci favorizarea unui raport empatic, profund, de intima cunoasterea reciproca, favorizarea unei cresteri a constiintei de sine.
acum chiar ca nu mai intervin, incep sa-mi fac si eu curat in casa.
sanziana, dar de ce nu citesti tu cate ceva in engleza despre EC, porneste cu link-ul pe care i l-am lasat lui Bic.
ai sa vezi ca EC n-are nimic de-a face cu castigarea diplomelor, cu amorul propriu al parintelui.


Autor: lordra

Gazella, ma intereseaza tare mult tipul acesta de educatie aplicat de tine: non child centered. Io am o fetitza de 6 luni. E prea tarziu s-o incep? Please, da-mi detalii despre cum ai procedat tu.
Multzam mult


Autor: lena

gazzella nah ca vin io cu o metoda corcita a mea este extrem de independenta, bea singura, mananca singura, vrea sa faca fff multe din ceea ce poate nu este descris a fi tipic pentru un copil si totusi o las sa-si dezvolte imaginatia, si cu toate astea refuza sa faca la olitza(are 2 ani si 7 luni), si am incercat toate metodele cu ea, dar sincera sa fiu citind din experientele voastre, de pe linkuri...imi intaresc propria mea idee si anume aceea ca o voi face in ritmul ei, este un copil extrem de energic si foarte istet, deci probabil nu considera ea ca e momentul acum...si sincer nu vreau sa o stresez, dar asta e doar atitudinea mea vis-a-vis de copilul meu, dar sincera sa fiu nici complexata nu ma simt ca e "mare" si "nu face la olitza"!!

pe de alta parte argumentul cu ecologia, iarasi nu prea e solid, o spun dpdv al unei persoane ce traieste intr-o tara cu grad ridicat de reciclare a gunoiului, iar aici pampersii folositi sunt reciclati pe post de componente ale panourilor izolante pentru constructii.


Autor: lordra

Gazella, am citit parerile lui Liedloff referitoare la educatia not child centered, insa n-o pot lua la modul absolut. De aceea ma interesa cum ai aplicat tu metoda. Acuma, indienii Yequana ishi tineau non-stop copiii in bratze si ca sa-i fereasca de insecte, serpi, paianjeni veninoshi, nu neaparat fiindca se gandeau la bunastarea fizica/mentala a acestora. Probabil ca, date fiind conditiile de viatza, n-aveau incotro. Interesant de aflat e cat din metoda se poate aplica la familia "civilizata". Io cred ca nu potzi tine copilul in bratze cand gateshti si stai langa foc/abur, sau cand tai ceapa, sau cand intinzi rufe pe balcon. Sunt momente care prezinta un oarecare pericol pt. copil. De asemenea, dormitul cu copilul in pat: hmmmm, io-s nitzel contra nu numai din cauza pericolului de a-l sufoca in somn, ci si din cauza faptului ca nu mai exista intimitate conjugala. Io cred ca venirea pe lume a unui copil nu trebuie sa frustreze pe nimeni (stii la cine ma refer).
Eu, una, asha privesc lucrurile. Incerc sa stau cat mai mult timp langa fetitza mea si sa fac in asha fel incat sa nu simta nici un fel de frustrare. Sper sa si reusesc.
Oricum, spune-mi te rog cum ai aplicat tu metoda peste varsta de 6 luni, fiindca prima perioada am ratat-o, deci n-o mai iau in considerare.
Multzam


Autor: anca tanasica
lena,
...da...asa si a mea...so...nu dispera...io tocmai i.am luat ieri o olita scaunel si cand a vazut.o si.a dat chiloteii jos si s.a asezat pe ea...s.a indragostit!!!...acum face doar la acea olita...si duce singura oala detasabila la baie si trage apa...

...in ceea ce priveste cartile si metodele... am citit si multe astfel de carti...si am descoperit ca, cu cat citesti mai mult cu atat esti mai nestiutor...si ca sa.ti cresti copilul perfect...trebe intai sa faci o academie de vreo 10 ani...asa ca instinctul matern si bunul simt io cred ca trebe sa primeze...

ps.dc iei ad.literam toate cartile de psihologia copilului s.ar putea sa descoperi ca orice gest absolut minor iti poate transforma copilul in criminal in serie...asa ca devii prea stresata...si asta e chiar nociv...


Autor: ionaina

Fetita noastra are acum 7 luni.
am facut cunostiinta cu olita de 2 saptamani si ne intelegem bine.
dar avem si rezultate - avem intalnire de 2 ori pe zi, cate 10 minute, cu succes.
se ridica singura de pe ea, cand este gata.si ii place de minune sa se aseze pe ea.
nu consider de loc ca as stresa copilul astfel. nu vreau sa ma grabesc sa scap de scutecele, dar si olita trebuie sa apara din cand in cand in decorul nostru.
voi considerati astfel ca si baia ar putea fi o cauza de stres pentru copil?


Autor: greieras

Mama mea me-a spus ca m-a pus pe olita de la 6 luni, si la 9 luni faceam pe amandoua la olita regulat. Deci se poate.
Fetita mea are 9 luni si am pus-o la olita de la 9 luni si a facu foarte bine vreo 2 luni si pipi si caca. Dupa 2 luni s-a inbolnavit si a trebuit sa ia antibiotice care i-au dat diaree. De atunci nici pana azi nu a mai vrut sa faca la oala Acum are 17 luni si se vede clar ca e constienta cand face caca. De multe ori face caca in somn. Asa ca ce sa fac sa o intorc la olita? Eu vreau sa scap de pampers pentru ca se irita foarte tare mai tot timpul.
Cred ca o sa incerc sa ii pun chilotei in loc de pampers, sa vad daca tine treaba.


Autor: Bic

ha-ha, stiam eu lordra, ca pe tine o sa te intereseze attachement parenting.

Gazella, si Lordra, nu mai schimbati mesaje in particular, vreau si eu sa fiu implicata in discutiile astea. Daca vreti incepem un nou thread pe tema asta.

Si, da, pare greu la inceput sa practici EC, pina ajungi sa cunosti semnalele copilului, dar eu zic ca merita citeva saptamini de stat de fundul copilului. O sa vedem daca la noi mai merge, ca sintem cam marisori. E mai usor cu kk decit cu pp. Dar pot sa raportez doua succese consecutive ieri si unul astazi.
Lordra, intrebai ce faci ca face kk in timpul alaptatului. Cind e f. mic BB o pui pe un castron/olita.

Observ ca de cite ori apare un mesaj care contravine conventiei generale, cum majoritatea se arunca precum lupii la cel care a aruncat diversiunea in aer.

Sa-mi spun si eu parerea pe scurt: attachement parenting se inspira din stilul de crestere al copiilor din societatile neindustrializte, cum spunea si Gazella. Eu cred ca fiecare stil de puericultura este conditionat de mediu; in cazul societatilor primitive, femeia este obligata sa-si poarte copilul in timp ce-si indeplineste obligatiile pe linga casa. Nu are de ales. In plus, lipsa unui sistem comod de eliminare a dus la obisnuirea bebelusilor de devreme cu pp si kk. Societatea moderna pune la dispozitie metode (pampers, jucarii, televizor, etc.) de a prelungi timpul in care mama poate sta mai departe de copil ca sa-si poata face treburile. DAr in ambele cazuri esete vorba de conditionare. Cu scutec, bb este conditionat sa faca in scutec. Deci nici o diferenta.

Spunea cineva ca scutecele in Olanda se recicleaza... Aici NU se recicleaza si sint o mare problema pentru ca nu se absorb decit in vreo citeva sute de ani. Cind ma gindesc cit gunoi aveam saptaminal de la scutece, ma apuca raul. De doua luni folosesc scutece refolosibile si sintem tare fericiti (si mama, si copil) cu ele. Nu mai avem iritatii provocate de scutec si nu am mai avut o singura explozie de kk pe haine.

Revenind la attachement parenting, s-a observat ca bebelusul invata mai mult daca este participant la treburile mamei, decit daca este lasat sa interactioneze cu niste obiecte. De aceea attachement parenting promoveaza si purtatul copilului foarte mult.
Pot sa va spun din proprie experienta ca nimic nu-i face Smarandei mai multa placere decit sa fie purtata in spatele meu cind fac treburi prin casa. Sta chitic acolo si se uita, apoi adoarme.

Eu nu pot sa dorm cu ea in pat si asta e o parte a lui AP pe care o consider destul de extremea si nu mi-e comod sa o aplic.
P.S. Avantajul cu facutul la olita e ca afli ce mai maninca fii-ta in timpul zilei... cum ar fi etichete de sutien, din meniul de ieri constatat azi.. O sa mai vedem ce urmeaza.


Autor: mariussimiuc
Bic,

Am "reactionat" si eu cumva la acest topic,dar nu cred ca am facut-o ca un lup.Mi-am exprimat doar o nedumerire la ceea ce spusese Gazella,care nu stiu daca chiar s-a suparat si a incheiat interventia la acest subiect.Chiar as vrea sa stiu cum functioneaza acest EC,nu stiu daca as fi in stare sa-l si aplic,dar macar mai invat ceva.


Autor: gazzella

bune fetelor, nu m-am suparat, dar ca nu am timp de discutii in contradictoriu.
bic, i-am raspuns in privat lui Lordra din mai multe motive. consider ca mi-e mult mai usor sa comunic cu persoane care cel putin au disponibilitatea sa cunoasca si alte parcursuri, alte moduri de a face lucrurile decat cele general acceptate.
Lena, nu ai de ce sa te simti complexata, EC nu-i o intrecere decat cu sine insusi.
Iar fetita ta nu este inca pregatita tocmai ca nu cunoaste alta realitatea decat cea a pampersului.
Lena, in Italia nu se recicleaza pampersii, iar acestora le trebuiesc pana la 500 de ani sa se dezintegreze complet, iar eu ma simt vinovata ca fundul fiului meu pe care vreau sa-l cresc in respect fata de natura, calitatea vietii lui personale si a planetei poate sa produca tone de acest tip de deseuri in decursul a doi-trei ani. Disciplina nu se invata doar prin expunerea la mesaje verbale ci prin exemple concrete, prin rabdarea cu care parintele uneori chiar in prezenta esecurilor continua sa ofere modele educationale conforme cu principiul care se vrea transmis. Pentru a deprinde disciplina copilul trebuie sa aiba modele educationale de care sa fie puternic atasat, pe care sa le iubeasca, admire si de la care sa se simta iubit, admirat, doar asa din proprie initiativa se va adapta unei discipline oarecare, iar eu vrea sa-i imprim respectul, disciplina fata de natura, planta.
Bic, referitor de ce ziceai tu referitor la femeia din societatile neindustrializate cum ca nu are de ales, cred ca-i o mica confuzie.
Poate nu are de ales din perspectiva in care o privim ca pe o femeie care nu are o alta alternativa, asa cum au femeile din lumea industrializata. Nu are alternativa pampersului, a caruciorului, a tarcului, etc. Dar, ...si aici e un mare dar totusi au ales, daca vei citi cartea "The Concept of Continuum" vei vedea ca la un moment dat unul din parinti exasperat ca puiul i se tot indeparta de langa el ii construieste acestuia un tarc dupa care-l plaseaza in tarc. Puiul se revolta, incepe sa planga, in momentul imediat urmator tatal distruge tarcul, restabileste continuum intrerupt. Aceste societati primitive au refuzat cu ostinatie sa distruga continuum puilor lor.
Paul Klein sustine ca daca e adevarat ca descindem din mii de eneratii de vanatori-culegatori, cateva sute de generatii de agricultori si cateva zeci de generatii in era industriala atunci specia umana d.p.d.v. psihic si fizic a evoluat indeosebi in perioada epocii de piatra. chiar daca o perioada de 10.000 de ani pare o perioada indelungata, nu este decat un moment in intregul proces de evolutie umana. ceea ce suntem astazi este rezultatul unei selectii naturale care a avut loc in perioada in care omenirea era inca in stadiul de culegatori, vanatori. fiecare nounascut vine pe lume pregatit pentru stilul tipic al epocii de piatra, in aceasta viziune e curios sa stim cum este programat sa se nasca puiul de om, de cat timp exista carucioare, scaunele, patuturi menite sa indeparteze puiul de mama si daca aceasta perioada de timp i-a dat sansa puiului de om modern sa se adapteze noilor conjucturi care spre multumirea mea se pare ca au fost adaptate doar in lumea occidentala, restul populatiilor pamantului continuand sa-si tina puii aproape de corpul mamei.
in societatea noastra se rupe in mod frecvent continuum noinascutilor, mamele incercand in mod disperat sa-l reconstruiasca, dar in cea mai mare parte esuaza datorita faptului ca sunt conditionate sociocultural. cu toate suntem conditionate sociocultural sau chiar religios (unele intr-o masura mai mare, altele intr-o masura mai mica), de aici si incapacitatea noastra de a individualiza greseala si de a o elimina. referitor la leganatul copiilor care se practica doar in societatile occidentale in uterul mamei copilul nu statea niciodata intr-o pozitie inerta asa cum se intampla sa stea dupa nastere fiind pus in patut, etc.
este intr-o continua miscare, aude bataile inimii mamei, vocea
ei, odata nascut copilul si abandonat, pentru el este un abandon, el il percepe ca pe un abandon (Alice Miller sustine ca-i prima mare trauma care i se creeza fiintei umane),(a se vedea tratamentul copiilor in spitale imediat dupa nastere, separarea acestora de corpul mamei, prezenta acesteia), in patut constrans la staticitate acesta nemaiavand elemente familiare ca leganatul in ritmul miscarilor mamei, auzitul diverselor sunete va incepe sa pice intr-o disperare profunda, va plange, va urla (unii se vor resemna devreme si asa vom avea copilul "cuminte" in ciuda tratamentului acordat, altii vor continua sa se revolte, sa fie agitati, problematici).
mamele sensibile sau carora nu le-au fost create mari conditionamente socio culturale reusesc sa restabileasca imediat acel continuu luand copilul in brate.
ce incercam sa-ti spun, daca copilul este purtat in modul cat mai natural mama continuind sa-si faca activitatile imperturbata, va incerca acea stare de bunastare pe care a trait-o in uterul mamei
va fi un copil in permanenta senin, calm, relaxat.
nici macar nu va manifesta colicile "fiziologice" care numai fiziologice nu sunt. stii ca doar copiii nostru manifesta o serie de disturbari "fiziologice" de la colici, la dureri, stari de febra, marieli, mari probleme de somn, etc. carora uneori ne e greu sa le stabilim cauzele. toate acestea nu sunt decat un raspuns, o reactie disperata a organismului nounascutului care s-o impinga pe mama sa-i restabileasca cpontinuum, acela de a fi luat, tinut, purtat in brate, acela de a i se raspunde promt nevoilor.
se ajunge la colici in momentul in care nu se satisfac nevoile bazilare ale copilului, alaptat la cerere si tinutul continuu, neintrerupt in brate!
ei, unii copii pentru a suplini aceasta lipsa de satisfacere a nevoii de-a fi purtat, dus de colo incolo in modul cel mai natural cu putinta, vor incerca sa-si satisfaca nevoie de fluiditate in miscare cerand sa fie leganat.
cu timpul acest leganat devine o schema de control, un conditionament si biata mama ajunge in foarte multe cazuri sa sclereze daca trece de un an copilul....
Bic, incearca sa-ti procuri cartea, merita s-o citesti integral.
EC se inscrie in satisfacerea unor nevoi bazilare a copilului, cata vreme mama a incercat sa-si creasca copilul incercand sa fie cat mai atenta la ritmurile, nevoile acestuia EC nu este decat o consecinta fireasca.
nu stiu cand mai intru, nu gasesc timp, mai am de citit, sunt si putin obosita cu sarcina asa ca nu prea stiu cand am sa intru.
Bic, daca crezi, poti sa deschizi un thread nou pe aceasta tema, cata vreme nu se ajunge la polemizari sterile am sa particip in limita timpului liber pe care-l am (putin!)
bic, o intrebare buna e cat reuseste o mama occidentala cu toata bunavointa sa creasca un copil in continuum?


Autor: adinag
Lena, parca ai vorbi de a mea. tot iute si foarte independenta, are 2 ani si 10 luni. le face pe toate singura, ca asa vrea ea. si pur si simplu nu a vrut sa faca la wc/olita etc. doar din cand in cand, ca o amuza.
si acum vreo 3 saptamani imi spune intr-o dimineata: mama, eu acuma spun pa la pampers, nu mai am nevoie. i-am dat chilotei, in primele 2 zile s-au mai intamplat accidente, ca facea si cateva picaturi. de atunci, fara probleme, pisu si kk. ea ar vrea sa i le scot si noaptea, eu am rugat-o sa mai asteptam pana este mereu pampersul de noapte uscat (ceea ce cam este). noi ne mutam peste 3 saptamani si nu vreau s-o stresez prea tare.
deci da, copii stiu foarte bine cand le vine vremea sa se desparta de pampersi. si procesul nu dureaza pana la 5 ani, cum scria cineva.
cand citesc ca unii incep la cateva luni si dureaza tot pana la 2+ ani pana scapa de pampersul de zi, zau ca m-ar stresa prea mult.
si fiica-mea nu era iritata (in toti acesti 2 ani si 9 luni n-am consumat decat aproape un tub de alifie ptr. uns la zona genitala si fundulet). si nici nu putea, ca e fata dulce si spunea cand a facut.
mai devreme nu a vrut sa stea la olita, nu am silit-o. acum merge numai la wc.

si da, cum zicea cineva, nu vreau sa caut si sa arat cu degetul, probabil ca n-am bun simt ca am lasat-o atata cu pampersi.

va pup pe toate si fiecare cum crede!

ps: am impresia ca EC e ceva intr-adevar interesant, insa recunosc ca n-as fi avut timpul necesar.


Autor: anky
elena_oona,

Asteapta si tu pina implineste 2 ani.Eu am invatat-o dupa 2 ani direct pe toaleta,sigur pe un capac special pentru copii cu scara,ca sa nu cada.


Autor: greieras

Stiti la ce concluzie am ajuns eu? Cred ca e bine sa incerci sa inveti copilul sa faca la olita cand tu ca mama esti gata sa-ti iei pe umeri responsabilitatea asta. Cu alte cuvinte, cu copiii mai mici va fi mai greu pentru ca trebuie sa stai si sa ghicesti, pe cand cei mari pot sa comunice, si stiu exact ce fac. Nu-ti da nimeni diploma ca a facut copilul tau la olita la 1 an si nu la 3, si nici copilul nu iese mai destept. Cel mult te simti tu mama perfecta.

Si eu am incercat si voi mai incerca sa-mi pun fetita la olita (are 17 luni) pentru ca imi place sa cred ca sunt mama perfecta, dar in realitate banuiesc ca ea o sa faca la oala tot cand o sa vrea ea. Sincer mie mi-ar place sa scapam de pampers mai repede pentru ca se irita foarte rau, dar daca nu se poate, nu se poate. Deja am citit atatea pe tema asta ca pana la urma am ajuns la concluzia ca fiecare familie are ritmul sau. Cum am spus mai sus, nu numai copilul trebuie sa fie pregatit ci si parintele.


Autor: mariussimiuc

quote:

Originally posted by Bic
... ce faci ca face kk in timpul alaptatului. Cind e f. mic BB o pui pe un castron/olita.


Fara suparare,dar tu asa ai face? Sau asa ai facut?


Autor: gazzella

intrebarea nu mi-a fost adresata mie, dar iti spun cum vad eu lucrurile.
cand e foarte mica, deci nu sta in sezut nu se pune copilul pe olita, nu se pune copilul pe olita nici cand deja umbla daca nu vrea ci se tine in brate, se formeaza o pozitie gen "fotoliu" care si favorizeaza un mai bun control al sfincterilor.
e doar o sulutie, baietii de ex. pot sa faca pisu direct intr-un recipient oarecare, nu neaparat in olita, asta chiar cand sunt alaptati, sau pot sa faca direct pe un scutec menit evacuarii.
pe olita se poate, daca fetita sta, am inteles ca are peste 6 luni felita Lordrei, si daca Lordra este dispusa sa gaseasca acea pozitie care sa-i fie comoda si fetitei si ei. se cere doar ingeniozitate si disponibilitate si o buna capacitate de contorsie a corpului :-))


Autor: Bic

Fara suparare, nu si acum imi pare rau.


Autor: l_carmen2003

Alex are 2 ani 9 luni. Noi am incercat anul trecut, pe la 1 an si 11 luni sa renuntam la pampersi si a mers cu succes... apoi am plecat la mare si nu am luat olita cu noi si... in fine... am revenit la pampers.
Am asteptat sa se incalzeasca afara si acum 3 saptamani am reinceput... Ei bine, surpriza, a acceptat f usor olita si acum doarme si noaptea fara pampers si fara sa se ude! Nu imi vine sa cred ca a fost atat de simplu. I-am luat si colac de wc pt copii si a fost incantat de idee.
Acum 2 zile a uitat sa spuna din timp si si-a udat un pic chilotelul si a fost disperat, plangea in hohote! Stiu ca accidente se vor mai repeta insa importanta este consecventa!
Si cred ca e pur si simplu necesar sa fie el pregatit.


Autor: manon

eu am vazut copil de 7 luni care era agitat inainte sa faca treaba mare si mamica lui, care il "cunostea" il punea pe olita si totul era ok. baiatul meu s-a obisnuit la olita cam pe la 9-10 luni (facea treaba mare). stiam ca face dimineata si cum se trezea il asezam pe olita si...gata!! cand a inceput sa mearca, am pus olite prin casa (sa ma ierte mosafirii, dar se stia ca am copil mic) si se ducea, dragul de el, si se aseza pe olita cand voia sa faca ceva. uneori ajungeam la timp sa-l dezbrac, alteori nu, dar il laudam intotdeauna. oricum , la 2 ani nu mai aveam nevoie de pampers nici noaptea, se trezea singur daca voia sa faca pipi.
sa tii un copil 45 minute pe olita mi se pare absolut condamnabil (la hemoroizi nu va ganditi??)
mai bine ma trezesc eu cu o ora mai devreme (toata lumea are reflexul de a "face" ceva la trezire, si urmaresc momentul in care copilul da semne de trezire si actionez, cu blandete, zambitoare, ...
efectele se vad si mai tarziu. sunt copii foarte "curati" care se spala singuri peste cativa ani si tin la curatenie toata viata.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Androix spune:

Olita pliabila - de unde sa cumpar?

Autor: Marcelle
Buna seara mamici,

Am citit la un alt topic ca ar exista olita pliabila. Cred ca era din USA cea care scrisese.
Stiti voi ca ar exista in Romania sau in Franta o astfel de olita si care ar fi magazinele de unde pot cumpara??

Fetita mea de 2 anisori nu vrea sa faca in natura pisu , nici in ruptul capului, (nici la Wc pubic) cateva zile a tinut pana acasa si a facut tot la Wc.
Daca o scapa prea rau, i-am pus pampers in timp ce suntem plecate si deci a facut pana la urma in pampers.

Dupa cateva zile cand nu mai facea decat la WC,nu avuse nici un accident intamplator sa faca pe ea in casa, azi toata ziua a facut pe ea.
Stia sa zica dinainte ca ii trebuie si sa se abtina chiar si mult timp, dar azi cum a zis a si facut.
Eu cred ca e din cauza pampersului pe care il pun afara, o derutez cu el, si cand revenim acasa, nu mai stie, daca are pampers sau nu, asa ca imi trebuie olita pliabila sa o pot duce dupa mine sa faca oriunde.
Am citit ca in SUA , exista. Oare in Romania sau Franta sunt asfel de olite???? Stiti cumva de unde pot achizitiona una???

Merci mult.



Autor: Andra_

magazinul Mothercare din piata Dorobanti sau la Bucuresti Mall jos, stiu ca a luat o colega de acolo


Autor: ioana2004

Si stiti cumva cit costa?????
Vreau si euuuuuuu

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Androix spune:

OPERATIUNEA OLITZA

Autor: TOMALAVINIA

Buna! As dori si eu niste sugestii! Fetita mea are un an si 7 luni si vreau sa profit de aceasta vara si sa o invat la olita! Ne chinuim de 4 zile,mai face pipi pe ea, pe iarba cind mai nimeresc si eu dar inca nu imi cere! Am citit in mai multe carti ca numai dupa virsta de 2 ani ar fi capabila sa ceara la olita! Voi ce parere aveti? Va multumesc mult!



Autor: ralu

Au fost mai multe subiecte pe aceasta tema!! Cred ca daca dai o cautare, reusesti sa le gasesti!
Fetita mea cea mare a renuntat la scutec la 1 an si 8 luni, iar cea mica are deja 2 ani si de abia acum a inceput sa se retina. Inca nu suntem 100% dezvatati, dar vom reusi noi!!
Parerea mea ca depinde de fiecare copil. O sa vezi ca parerile sunt impartite!!!


Autor: anda141

Eu ce sa mai zic de al meu la 2 ani si 5 luni ca nu vrea sa spuna....


Autor: floaredecolt67

De la varsta de 2 ani am inceput sa-l pun pe Radu la olitza, dar...vai ce figuri facea!!! Nu voia si pace! Incet, incet, cu ceva interesant in mana( jucarie) am reusit sa-l fac sa stea macar pe olitza.
Acum avem 2 ani si 9 luni si nu spune el singur chiar mereu cand vrea sa faca dar cel putin poate sa se abtina chiar si 3 ore ceea ce e ceva.
Trebuie foarte multa rabdare si depinde de la copil la copil, nu e o regula ca de la varsta X invata sa faca la olitza.


Autor: aaalex

Eu ma prosteam si l-am pus pe Alex de la 7 luni pe olita,iar dupa multe esecuri de la 1 an am inceput sa nimeresc atunci cind facea.Eu tin olita linga patutul lui si acum la 1 an si 2 luni (atunci cind este in patut) imi arata cu degetelul olita,il pun si face.Nu va spun ca pina mi-am dat seama..........Cind nu sintem in camera cu olita ,nu are ce sa-mi arate si face in pampers.Secretul cu olita linga patut, mi l-a spus si mie tot o mamica.ADINA si ALEX SUCCES!!!


Autor: Lauraa

La Lara dezvatul de scutec a durat o zi!!! Sincer, trecerea de la Pameprs la olita s-a facut de pe azi pe maine. Acum 10 zile a dat caldura ca lumea pe aici si am hotarat ca e cazul. De mult asteptam sa treaca frigurile sa putem incepe. Asa si am pus-o pe olita de dimineata,a facut pipi dupa care am imbracat-o cu chilotel si i-am zis sa imi spuna daca o scapa pipi sau kk,sa nu faca pe chiloti. SI asta a fost tot! Ii mai pun noaptea Pampers ca inca am observat ca mai face,bea mult lapte seara la culcare,poate de aia. Dar in rest nimic,nici la somnul de amiaza,nix. Are doi ani si o luna. Cand plecam in oras sau la cumparaturi iau olita cu mine in plasa si o pun faca atunci cand ma anunta, egal unde suntem,pe strada,in magazin,oriunde.


Autor: TOMALAVINIA

Multumesc tare mult pentru sfaturi si voi incerca sa nu cedez in privinta olitei, mai ales ca in decembrie se va naste al doilea bebelas. Macar pina atunci sa scap de o tura de scutece!!!! Sanatate si crestere mare copilasilor vostri!!!


Autor: Field_mouse

Noi am inceput "operatiunea olitza" la 1 an si 8-9 luni, ca tot vara era. Ma tineam dupa copii mei si incercam sa prind cu olitza "productiile", fara sa-i cert, fara sa ma disper. Rezultat: toata casa era pis@ta/c@c@ta, dar in vre-o 2 saptamani au inceput sa-mi ceara olita (la inceput, mai des dupa producerea "marelui eveniment).
Eu nu mi-am tinut copii ore in sir la olita, pt mine era mai important ca ei SA CONSTIENTIZEZE ce se petrece cu corpul lor, chiar daca asta a insemnat sa alerg toata ziua cu un burete si detergent in mana (in prima faza, veneau la mine si-mi aratau locul unde au facut treburi, asta daca nu eram eu pe faza).


Autor: annita72

Eu am doua experiente diferite cu copiii mei. Cu Ioana, cea mare, am inceput operatiunea exact la varsta pe care o are fetita ta acum, tot asa in vara. Nu mai tin minte cat a durat (a treecut mult....ca Ioana are 7,6 ani acum), dar, sigur, in noiembrie cand a implinit 2 ani nu-i mai puneam nici noaptea pampers.
In schimb, cu cel mic, am inceput anul trecut in vara la 1,6 ani si am reusit pana in iarna sa scotem pampersul peste zi. Mai spunea, ii mai dadea drumul pe el, dar am reusit. Numai ca cel de noapte inca il mai punem, acum la 2,6 ani.
Ce vreau sa-ti spun e ca fiecare copil are timpul lui. Rabdare si nu dispera.


Autor: aime

Uf...grea operatiune ...al meu pui are 1 an si 7 luni si am inceput operatiunea cam de 2 saptamani...ei, bine, cateodata face, cateodata nu (n-are rabdare mereu sa stea, cu toate jucariile si exchibitiile din lume)...dar important e ca a facut legatura intre olita si proces ...cateodata el arata ca vrea sa faca ceva, dar pana dam jos pantalonasii gata, a facut. Ma gandesc ca trebuie sa mai treaca o vreme pana se obisnuieste, sa ne spuna cand "e pe vine". Oricum cand isi vede fapta la olita e tare bucuros si o arata vesel .
Astept sa mai citesc si alte sfaturi.


Autor: belnicol

Da, si eu sint interesata. Am incercat sa-l las cu chilotei, a facut bine mersi in chilotei, nu l-a deranjat deloc ce simtea acolo la funduletul lui, si cind i-am aratat olita a luat-o la fuga. Si doar stie foarte bine pentru ce e ... dar nu vrea. Darmite sa mi-o ceara ... Eeeh, e grele, la noi cred ca o sa mai dureze.


Autor: anca tanasica

noi acum o luna am zis "la revedere" la pampers...si am trecut la chilotei...i s.a explicat mandrei la ce foloseste olita (de parca n.ar fi stiut!) si gata...am avut ceva chin cu ea ca nu voia sa faca decat la cada (prima sapt!)...dar dupe aia mi.a venit ideea ca nu.i place olita si i.am luat una gen tron de printesa...s.a indragostit la prima vedere si de atunci isi da singura chiloteii jos, face si o striga pe ma.sa mare sa o stearga (ca de servetele umede inca n.am scapat!)...isi ridica chiloteii si apoi duce olita la wc si trage apa (olita propriu zisa se detaseaza de scaunel)...de o luna am avut fix 2 accidente cu pp (ambele in parc!...ca s.a luat o data cu joaca si n.a zis si alta data a facut o fetita pe ea in fata ei si...i.a facut pofta...si si.a dat drumul si ea!)
...noi am mai avut tentative si anul trecut in vara...dar ii facea asa o mare placere sa se balaceasca in pp prestat prin casa...de kk nu mai zic..."picta"...asa ca ne.am lasat pagubasi atunci...am considerat ca nu ea nici ea pregatita fizic de olita nici noi psihic sa adunam "chestii" de prin casa...
edit: noi cand am renuntat la pampers am renuntat de tot...adica si la cel de noapte (am observat ca dim.pampersul e uscat...deci se putea tine)...nu a facut niciodata pp in pat de atunci nici la somnul de pranz nici noaptea


Autor: aime

Anca, vad ca fetita ta e mai mare ca al meu baiat cu exact un an, al meu e nascut pe 15 nov 2004, asa ca inca nu e caz disperat, nu? Si eu ma gandesc ca pe masura ce creste va intalage din ce in ce mai bine...desi si acum, nu-mi vine sa cred cate stie...si intelege


Autor: Marcelle

Si noi am inceput operatiunea acum 5 zile. Primele 4 zile a mai scapat pe ea, dar ieri noaptea s-a cerut la Wc( noi folosim direct reductorul Wc), dimineata scutecul a fost uscat, azi toata ziua s-a cerut la Wc, a stiut si sa tina, ne-am dus in parc, la cumparaturi mi-a spus ca ii trebuie, dar nu a vrut sa faca in natura. Nici in parc nici la supermarket.
Ai vostrii cum au procedat cu treburile in natura?? A fost usor?


Autor: alinuta

La noi "operatiunea olita" a durat aproape o saptamana. Alexandra avea 2 ani si 7 luni, am mai avut pina la momentul respectiv citeva incercari firave dar soldate cu esec total.
Am profitat de vremea de afara (ploioasa tare), am stat amindoua citeva zile in casa si am trecut la treaba. Olita o aveam de ceva vreme, Alex stia la ce se foloseste, toate papusile/ursuletii/iepurasii de plus "faceau" la olita, doar ea nu. Asa ca am introdus-o in scena pe "zana chilotel" care "ascundea" sub perna Alexandrei, la fiecare pisulica, cite un M&M mic, iar la fiecare "numarul 2" - cite un M&M mai maricel plus un abtipild cu floricica/ursulet/etc pe care ea il lipea pe tablita ei, fireste in aplauzele si laudele noastre. Metoda a dat rezultate neasteptate, desi ma mustra constiinta ca indop copila cu dulciuri, dar spre surprinderea mea, dupa citeva zile de "premii" ascunse sub perna, Alex deja uitase de "zana chilotel" - asa ca M&M-urile au stat frumusel la locul lor.
E important ca in toata perioada de "antrenament" copilasul sa bea multe lichide, sa fie in permanenta laudat si felicitat pentru reusita lui - e incredibil cit de mandrii se simt. Fireste, depinde si de virsta la care se incepe "oparatiunea". Pampers-ul de noapte l-am mai tinut o perioada, dar dupa citeva zile in care se trezea cu el uscat dimineata, am renuntat definitiv si la scutecel noaptea.
Pentru afara, noi avem o olita portabila, care se stringe ca o poseta, si care ne este de mare folos.
Greu nu este, trebuie multa rabdare si incurajare. Bafta multa!


Autor: ioana2004

aaalex,
Da draga Aaa lex dar vezi tu ca aceeaisi chestie amm facut-o si eu pina a dat caldura si na..unde sa tin olita...afara....si de cite ori o vede zice caca dar ea face doar o data in zi...ca-ca
si cind o pun...sa faca ...zice nu....
Deci cum s-o nimeresc...???
Dar de alfel bea apa in prostie...zi-noapte


Autor: ioana2004

alinuta,
Tu ,Alexandrae vremea si la noi de olita dar numai ptr pipi ca cealalta o face ....(mai si minte),si pe deasupra bea apa de stinge..
zi,noapte nu conteaza....
Si noaptea face pipi in pampers ca de,bea de-a apa...inainte de culcare si prin somn o cere de vreo 3-4 ori pe noapte.
Iar daca nu i se da ..face scandal...
Si nici nu pot s-o las fara pempi....ca sta umeda noaptea si raceste....
Zi-mi tu vreo varianta.....

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns bibi04 spune:

pt sa spun ca sunt o norocoasa ,eu credeam ca e prea mare daca mai face pe ea cate o data .am o fata de 1si 9 luni si face treaba mare de la 1si 2 luni iar pipi cand o puneam facea ,acum cere, dar mai nou vrea la wc sa plictisit de oala ,poate ca a vorbit repede. mihaela si bianca

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns anesimone spune:

Noi suntem la cresa.Avem 2 ani si aproape 3luni si inca nu vrem sa facem KK sau pipi la olita acasa, la cresa facem.Ce sfaturi imi dati?Va multumesc!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns roxanaz spune:

uffff........olita!

geniest
membru incepator


Membru din:15/10/2002



Romania

207 Posts
Trimis la - 11/07/2006 : 11:34:17
--------------------------------------------------------------------------------

De 1 luna de zile copilul meu nu mai face pipi in pampers ci in olita sau la pom. Are deja 3 ani, insa nu ne-am grabit cu dezvatatul de pampers. Desi pipi nu se mai scapa deloc pe el, nu vrea nici in ruptul capului sa faca si caca la olita. VREA SA-I PUN PAMPERS CAND FACE KK. L-am tinut doua zile crezand ca daca nu mai rezista va face la olita sau oriunde, numai in pampers nu.....NICI GAND......se tine, imi spune ca-i vine si ca-l doare burta.....insa nu face in olita....
Am incercat sa-l determin in fel si chip: cu jucarii care ies de sub olita, cu pampers pus in olita si el peste, la WC de oameni mari....nimic....

Cum sa fac ????

THX

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns daniella4 spune:

Cineva spunea intr-un subiect asemanator ca ar trebui sa-l pui pe olita cu pampersul pe el, urmand ca apoi sa renuntati la pampers.

Daniella, mama lu' Alexis

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns geniest spune:

Pai...da...da' nu sta locului.....are o pozitie preferata, in picioare putin aplecat.....numai asa face kk.....

Mergi la inceput