Casa Regala
Raspunsuri - Pagina 2
ruxandra_sb spune:
De ce regi?
de Gabriel Liiceanu (din "Apel catre lichele", Ed. Humanitas 1992)
Cea mai grea vorba care se poate spune despre un om este: “Nu are nimic sfant”. Un om care nu mai are nimic sfant poate face orice si, mai ales, cu el se poate face orice. Asemeni oricarui om, un popor, pentru a nu se destrama si pentru a nu fi amenintat sa dispara din istorie, trebuie sa aiva mereu ceva sfant.
Un domn, un rege, un monarh exista pentru a garanta ca un popor poarta in el ceva sfant. Cand un popor isi piede suveranul, el pierde legatura cu Dumnezeu si pierde ceea ce in chip esential il tinea laolalta. Oamenii care il alcatuiesc raman impreuna in virtutea inertiei doar, a unui loc geografic si a limbii pe care o vorbesc. Dar legatura dintre ei, care se intemeia pe legatura lor cu divinul, a disparut. Un asemenea popor isi pierde punctul cardinal si el poate fi lesne desbinat. Un popor caruia I s-a luat regele isi pierde fereastra spre cer si posibilitatea de a privi in sus.
“Maiestate” inseamna “maretie”. In rege, un popor isi recunoaste maretia si, ultimul om, cel mai umil, privindu-si regele, se transfigureaza si primeste de el el chipul lui de sarbatoare. Oamenii au nevoie de regi pentru a se recunoaste si in altceva, mai inalt decat ei. Ei au nevoie sa comunice si cu altceva decat cu lucrurile de pe pamant. Regele, ca simbol, este posibilitatea acestei comunicari. Monarhul nu este un stapan, nu este nici macar conducator; el este doar garantia inaltarii noastre si a legaturii noastre de oameni cu ceva care este mai presus de noi. Regele este capul intors spre cer al unui popr intreg, fiinta noastra adunata laolalta intr-un punct inalt.
Cand unui popor I se ia suveranul, lui I se ia capul intors spre cer. El este decapitat. Poporul roman a fost decapitat astfel la 30 decembrie 1947.
Incepand din acea clipa cu noi s-a putut intampla orice. Vorbele noastre si-au pierdut valoarea, cuvantul dat nu a mai fost tinut. Ne-am pierdut increderea in noi si ne-am pierdut-o in ceilalti. Ne-am pierdut demnitatea, curajul, speranta. Am putut fi calcati in picioare. Am intrat in imperiul fricii si am uitat ce inseamna libertatea. Am devenit lasi, grosolani si rai. Nu am mai avut in noi nimic sfant. (...)
_
Ruxandra & Matei (4 ani) & sotul drag
ruxandra_sb spune:
Nu vorbim despre sfinti, ci doar despre oameni imperfecti care isi duc, mai mult sau mai putin bine, povara de a fi regi.
Si apropo de "pacatele" omenesti: despre Regina Maria si aventurile ei amoroase circula multe povesti; asta n-a impiedicat-o sa fie un mare om de stat, caruia Romania Mare ii datoreaza enorm.
http://www.eva.ro/divertisment/articol141.html
Eu stiu doar ca odata cu plecarea Regelui Mihai au navalit comunistii rusi peste noi si-au facut ce-au facut; altceva nici nu mai trebuie sa zic. Si ca pana acum n-am mai vazut un regat comunist. Republici destule..
Ruxandra & Matei (4 ani) & sotul drag
Rayuela spune:
Citat: |
citat din mesajul lui ruxandra_sb [ Eu stiu doar ca odata cu plecarea Regelui Mihai au navalit comunistii rusi peste noi si-au facut ce-au facut; altceva nici nu mai trebuie sa zic. Si ca pana acum n-am mai vazut un regat comunist. Republici destule.. Ruxandra & Matei (4 ani) & sotul drag |
Ruxandra,am deschis eu un subiect despre Regina Maria.Este un model pentru noi toti,pacat ca se stie atit de putin despre rolul ei fantastic in istoria noastra:(
Vino sa povestim ....(imi pare atit de rau ca frumoasa noastra regina nu este un subiect "fierbinte",pacat,mare pacat...)