Acordul tatalui pentru iesirea din tara? - NU!
Am doi baieti din prima casatorie. Am refacut pasaportul in octombrie si i-am trecut la mine pe pasaport. Peste doua saptamani vrem sa plecam in excursie in Germania. Trebuie acordul tatalui pentru iesirea din tara?
Nu certati copiii cand viseaza!
Raspunsuri
alinaxeni spune:
Da.
Mie mi-au cerut o declaratie notariala cu acordul tatalui,asta era in '94. Cel mai bine ar fi sa mergi la serviciul pasapoarte sau la circa de politie si sa-ti spuna clar ce acte iti sunt necesare.
alina
criss spune:
Buna seara,
Trebuie sa ai acordul tatalui.
trebuie mers la notar , unde sa dea declaratie ca este de acord sa iasa copii din tara pe perioada de... insotiti de....
Cand mergeti la notariat trebuie sa aveti cartile de identitate, certificatele de nastere ale copiilor, o declaratie costa cam 200 mii lei .
Criss
craciunitza spune:
Stiu sigur ca s-a modificat legea dar nu stiu daca s-a pus deja in aplicare. Iar la politia de frontiera nu resusesc sa sun de cateva zile, e permanent ocupat.
alinaxeni spune:
Incearca sa-i gasesti pe internet.Matusa mea a gasit o gramada de informatii acolo,dau lamuriri exacte despre actele necesare.
alina
craciunitza spune:
Publicarea s-a facut in Mon. Of. nr. 682/29 iulie 2005.
Intra-n vigoare in 29 ianuarie 2006.
Noi plecam in 31 ianuarie, Doamne ajuta!
craciunitza spune:
Extras din Legea 248/2005
ART. 30
(1) Organele politiei de frontiera permit iesirea din tara a cetatenilor romani minori numai daca sunt insotiti de o persoana fizica majora, in urmatoarele cazuri:
a) minorului care este inscris in documentele de calatorie ale ambilor parinti sau, dupa caz, este titular al unui document de calatorie individual si calatoreste in strainatate insotit de acestia i se permite iesirea in aceleasi conditii si impreuna cu acestia;
b) minorului care este inscris in pasaportul unui parinte si calatoreste in strainatate impreuna cu acesta sau, dupa caz, este titular al unui pasaport individual si calatoreste impreuna cu unul dintre parinti i se permite iesirea in aceleasi conditii si impreuna cu acesta numai daca parintele insotitor prezinta o declaratie a celuilalt parinte, din care sa rezulte acordul acestuia cu privire la efectuarea calatoriei respective in statul sau in statele de destinatie, precum si cu privire la perioada acesteia sau, dupa caz, face dovada decesului celuilalt parinte;
c) minorului care este inscris in pasaportul unui parinte si calatoreste in strainatate impreuna cu acesta sau, dupa caz, este titular al unui pasaport individual si calatoreste impreuna cu unul dintre parinti i se permite iesirea in aceleasi conditii si impreuna cu acesta, fara a mai fi necesara declaratia celuilalt parinte, numai daca parintele insotitor face dovada faptului ca minorul i-a fost incredintat prin hotarare judecatoreasca ramasa definitiva si irevocabila;
d) minorului care este titular al unui pasaport individual si calatoreste insotit de o alta persoana fizica majora i se permite iesirea in aceleasi conditii si impreuna cu aceasta numai daca persoana insotitoare prezinta o declaratie a ambilor parinti sau, dupa caz, a parintelui caruia minorul i-a fost incredintat prin hotarare judecatoreasca ramasa definitiva si irevocabila, a parintelui supravietuitor ori a reprezentantului sau legal, care sa cuprinda acordul acestora cu privire la efectuarea calatoriei respective de catre minor, la statul sau statele de destinatie, la perioada in care urmeaza sa se desfasoare calatoria, precum si datele de identitate ale insotitorului respectiv.
KUKI spune:
Asa este, nu mai ai nevoie de acordul tatalui. Eu am intrebat un avocat. Sper sa ai noroc sa stie si vamesii ca s-a schimbat legea
craciunitza spune:
Cand se dau legi care iti ingreuneaza iesirea din tara afla foarte repede si daca acum n-au aflat le arat eu legea ca plec cu dosarel dupa mine :)
KUKI spune:
Va doresc drum bun si fara peripetii in vama.
Te rog frumos, daca nu uiti, cand te intorci spune-mi si mie aici sau pe PM cum a fost la granita. Vreau si eu sa plec cu baiatul in aprilie, tot in Germania si tare n-as vrea sa ajung cumva la mana fostului sot. Am asteptat legea asta cu sufletul la gura.
Multumesc
craciunitza spune:
Astazi ma duc la avocata mea sa facem copii dupa sentinta definitiva si irevocabila si sa le autentifice la notar. Cred ca nu voi avea probleme la vama, este o lege prea asteptata ca sa nu afle vamesii de ea la timp :)
Voi povesti cand ma intorc, deocamdata ma minunez cat de norocoasa sunt!