Le dati bani de buzunar?

Le dati bani de buzunar? | Autor: fdoina

Link direct la acest mesaj

Cati bani le dati la scoala? Eu am un baietel de 9 ani, si am mers cam contra curentului, am incercat sa nu-i dau bani regulat (adica in fiecare zi, cum am vazut ca se obisnuieste), ca nu mi s-a parut un obicei bun. Fireste, la inceput am avut parte de proteste, de multe "texte", acum vad ca s-a obisnuit, dar mi-e teama de alte urmari neplacute. Norocul e ca deocamdata e f sincer, si am aflat cu stupoare ca a gasit o modalitate de a se descurca, deoarece eu ii dau prea putini bani pentru nevoile domniei sale. Asa ca isi santajeaza colegii(!!!, le mai rezolva cate o problema, ii mai ajuta la cate o testare etc, si mai face rost de ceva bani...Mi-a venit sa -l omor, e de-a rasul-plansul,...Ce-i de facut?

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns irina.c. spune:

Doina,cum adica ii santajeaza?Eu nu vad nimic rau in faptul ca isi procura un ban de buzunar "vanzandu-si" capacitatile intelectuale,ca sa zic asa.Pana la urma,e munca lui,cine nu e in stare sa-si faca tema-sa plateasca .Eu zic ca mai bine il inveti sa stabileasca "pretul corect" ,metaforic vorbind,adica sa nu-i jecmaneasca pe ceilalti.Foarte bine ca baiatul incepe sa se descurce singur in mod cinstit,cred ca nu mai e societatea aia in care copiii stau pe banii parintilor pana la adanci batranete.Irina si bb Ilinca(26 apr '04)
Traiesc in Romania si asta imi ocupa tot timpul
today

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns fdoina spune:

Ca le rezolva problemele, nu mi se pare deloc ok, ii cam invata sa triseze, dar ma rog, nu prea pot sa impiedic asta...
Iar ca sa ceara bani... se prea poate , ca traim in altfel de lume, in care munca neplatita e pierdere de vreme, dar ce ne facem cu valori mai demodate ca prietenie, solidaritate, jertfa etc Ca fi-miu nici pentru mine nu prea mai accepta usor sa faca ceva "pe degeaba"... L-au cam furat mecanismele economiei de piata...

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Tink spune:

da, uite un subiect interesant! nici nu stiu ce sa zic! habar n-am ce as face in locul tau! noi (parintii) ne gandeam sa nu-i dam bani "pe invatat" adica sa priceapa ca invatat in primul rand pentru el! noi ne facem planuri ca in adolescenta o sa-l trimitem la munca vara sa vada si el cat de greu se castiga banii! nu stiu daca gresesc! habar n-am daca e bine sa isi ajute colegii contra cost! abia astept sa vad si alte pareri!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Miruna Enescu spune:

Buna, iata un subiect extrem de interesant.

Doina, despre ce sume vorbim? Ceilalti copii cat primesc (pe zi, pe saptamana)? Si ce fac cu banii astia? Isi cumpara snakuri, sucuri, jucarii, ce?
Mie personal nu mi se pare in regula sa "castige " bani in felul descris de tine (santaj si/sau ajutor). Poate ca sunt eu de pe alta lume, dar ma intreb ce relatii construieste el in felul asta. Adica nu vad nimic rau in a-ti ajuta colegii din prietenie, colegialitate, spirit de echipa, bunavointa etc., dar sa faca din asta o afacere nu cred ca ii va aduce prea multi prieteni adevarati. Despre santaj nici nu mai vorbesc. Toate astea nu fac decat sa-l invete ca totul e pe bani, cum bine zici.
Cum ar fi daca ar castiga bani facand diferite treburi prin casa? Altele decat treburile care ii revin in mod normal, ca mambru al familiei, si de asemenea nu pentru lectii. Eu stiu, sa faca pantofii tuturor, sa spele masina, sa faca ordine in debara, ai gasi tu ce sa inventezi, ca nici sa nu creada ca pentru orice face i se cuvin bani, dar nici sa nu-i dai bani doar asa, pentru ca cere.
Pana la urma, mi se pare mai bine sa-i dai o mica alocatie, decat sa-si santajeze colegii. Dar nici sa nu te lasi santajata tu in privinta asta de "metodele alternative" pe care le-a gasit.

Daca poti, te-as ruga sa raspunzi la intrebarile mele de la inceput, sunt convinsa ca intereseaza pe multi parinti.
Merci,

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Stinu spune:

Mie mi se pare cam precoce modul in care isi castiga fiul tau banii de buzunar .
Al meu e inca mic ,are 6 ani si jumatate si deocamdata nu s-a pus problema de bani de buzunar ,doar asa in excursii si nici atunci nu i-am dat o suma foarte mare .In schimb primeste lunar de la bunicii mei si de la nasii lui dar de fiecare data l-am invatat sa ii stranga si sa ii foloseasca cand vrea sa isi cumpere vreo jucarie sau de imbracat .Si ii place teribil sa cumpere din "banii lui ".
Si apoi cu varsta pretentiile copiiilor cresc si sumele stranse de la colegi n-or sa mai fie de ajuns si daca e baiat destept o sa isi gaseasca altceva mai banos .
Te-ai gandit foarte bine ,cum ramane cu adevaratele principii care chiar si in lumea noastra inca se mai pune pret pe ele si cel mai important ,cum ramane cu prietenia ?

Iustina

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns boo lina spune:

oau...si eu sunt interesata de acest subiect.
fetita mea e cam de-o seama cu baiatul tau dar eu nu-i dau bani de buzunar... i-am mai dat ocazional- a fost o vreme cand mi-a spus ca ar vrea si ea sa-si ia biscuiti pentru ca unii colegi isi mai iau,dar nu a cazut in "patima" banilor, adica i-a trecut destul de repede... poate si datorita faptului ca biscuitii de acasa sunt mai buni decat cei de la chiosc imi aduce intotdeauna restul cand ii dau bani ptr diverse chestii de la scoala si-n general imi spune ce face cu banii...acum de exemplu a strans ceva bani de sarbatori dar ii tine ptr tabara de la vara.
dar chiar m-ar interesa daca este o practica obisnuita in a da bani zilnic copiilor de scoala generala...eu nu prea sunt pentru asta...

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns fdoina spune:

Uite, noi ii dam cam de doua- trei ori pe saptamana 10 ooo lei, nu se pune problema de mancare, isi cumpara prostioare de la chiosc de ei...Are si sume mai mari , de sute de mii, pe care le aduna de la nasi, bunici, si din care isi cumpara jucarii, fara exceptie, totdeauna isi doreste jucarii noi, (si are 9 ani!!!), si culmea, astia mi-i da totdeauna mie sa-i pastrez...
Iar de la colegi pretinde sume modeste, un cips, o acadea, dar stii, ca milogul, escrocheaza orice si pe oricine are nevoie de el
Sunt mamici care nu le dau deloc bani la copii, eu nu m-am putut hotara, ca mi s-a parut ca tensiunea ar fi fost prea mare si situatia ar fi putut evolua incontrolabil mai tarziu, dar sunt si mamici care-i indoapa cu bani, si altele care le dau bani zilnic(i!!)
De obicei banii astia de buzunar ii capata ca recompensa pentru ceva (ca gasesc un pretext de obicei, ca sa i-i dau)
A, si situatia cred ca e putin diferita la mamicile de fetite, ca baietii chiar daca nu au nevoie efectiv de bani, au nevoie sa mearga "cu baietii, la chiosc" Va suna cunoscut?

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Sanca spune:

Baietii mei nu primesc bani de buzunar, mai ales ca nu merg la cumparaturi singuri. Cateodata le-am dat 50 de centi cand ii lasam mai devreme la scoala, sa-si cumpere ceva de la Cantina scolii, iar ei se intorceau cu banii acasa, si ii puneau la pusculita.
Chestia cu platitul de la colegi imi miroase a probleme. Sa nu-si faca dusmani pe tema asta. Si pe urma, prieteniile cele mai frumoase se fac pe bancile scolii, de ce sa le ruinam financiar de la o varsta asa de frageda?


Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns tomecica spune:

Adriana nu primeste bani de buzunar pt ca ii pun in ghiozdanel tot ce-i trebuie. Doar daca merg cu scoala la vreun spectacol sau daca se organizeaza activitati extrascolare , ii dau bani la ea .
Dar primeste banuti pe care ii stringe in pusculita.

luminita:mami de 2 scorpiute;ADRIANA-STEFANIA[7 ani] si ALEXIA-MARIA [1 an]

" ASA CUM APA NU POATE RAMANE IN VARFUL MUNTELUI , NICI SUPARAREA NU POATE RAMANE INTR-UN SUFLET MARE"
LAO TZE

fotografii si DESENELE ADRIANEI

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns CriPOD spune:

Banii de buzunar sunt un exercitiu financiar bun pentru copii. Am studiat un pic problema pentru ai mei copii, cu alte cuvinte am facut "research" cum zice fiul meu , si inca n-am gasit nici o opinie "impotriva" banilor de buzunar.

Ideea este ca ii invata sa-si planifice niste "venituri" si sa invete niste lectii folositoare pentru mai tarziu bazat pe un venit constant. Unii recomanda chiar ca acesti bani de buzunar sa fie dati fara corelatie la servicii depuse, mici munci si ajutor pe langa casa sau recompense.

Problema care se pune este cati! Iar eu aici am urmat o regula simpla: $1/an de varsta/saptamana. De exemplu fiica mea de 10 ani primeste $10/saptamana, iar fiul meu $14/saptamana. Uneori mai uit , fiul meu insa isi aminteste de fiecare data ca ii datorez "the allowance"...

Ea nu merge la cumparaturi singura, dar si-i planifica pentru anumite chestii. Fiul meu insa, ii primeste pe card toti la inceputul lunii si trebuie sa si-i dramuiasca singur. A avut si momente cand i-a cheltuit inainte de vreme, dar in ultima vreme a invatat ceva (inainte de Craciun si-a schimbat snowboard-ul pe banii lui; acum nu contest ca si cel vechi era ok, dar, in fine).

Eu asa fac deja de vreo 3-4 ani si e ok. Totul e sa gasesti care e suma cu care esti confortabila.

Mergi la inceput