Despre valorile romanilor
Raspunsuri - Pagina 14
roxana1974 spune:
quote:
Originally posted by Jocelyn
Cum Ma rog... am sa ma pregatesc de bulion avand in vedere ca am indraznit ca si inaioana sa comentez aceasta "mare valoare". Au avut dreptate calugarii (din varianta lui Blaga) sa-l acuze de crima.
ma mir cum pun cate unii ghilimele asa, de dragul ghilimelelor puse, ce frumoase sunt ele, mai ales cand sunt la locul lor...intr-adevar "Mesterul Malole" sucks...bine ca exista Razboiul Stelelor !!
ce-si face omu' cu mana lui se numeste lukru' manual ...
yank spune:
Nu stiu de ce reducem valorile romanilor la doua balade stupide.De ce nu aducem ca exemplu Baladele haiducesti,sau Povestile lui Ion Creanga sau Petre Ispirescu,de ce imediat cind sintem intrebati,noi amintim de miorita si mesterul manole si nu de Ileana Cosanzeana si Fat Frumos.
Nu,valorile romanilor "e" unul care isi zideste nevasta!Te ia grija....serios!
denizel spune:
quote:
Originally posted by roxana1974quote:
Originally posted by Jocelyn
Cum Ma rog... am sa ma pregatesc de bulion avand in vedere ca am indraznit ca si inaioana sa comentez aceasta "mare valoare". Au avut dreptate calugarii (din varianta lui Blaga) sa-l acuze de crima.
ma mir cum pun cate unii ghilimele asa, de dragul ghilimelelor puse, ce frumoase sunt ele, mai ales cand sunt la locul lor...intr-adevar "Mesterul Malole" sucks...bine ca exista Razboiul Stelelor !!
ce-si face omu' cu mana lui se numeste lukru' manual ...
Mai Roxana, si eu cred ca "malole" asta sucks. Vezi daca esti rautacioasa?
" Maamiii, îmi place pielea ta. E ca de câltitză" :)) - din jurnalul unei mămici de băietzel.
oz spune:
quote:
Originally posted by fdoina
Dar eu am ales sa raman acasa, tocmai pentru ca nu am vrut ca nepotii mei sa fie romani, si poate ca asta a fost o jertfa, daca e sa ne gandim la nivelul economic si al valorilor care stapanesc astazi societatea romaneasca...
nu am inteles
quote:
...Valorile unei societati laice sunt relative, ele sunt facute de oameni si tot oamenii pot impiedica manifestarea lor...
eu cred ca valorile unei societati laice sunt reale, mai reale decat cele impuse de religie pentru ca intr-o societate laica indivizii aleg sa se conformeze, nu sunt presati sa o daca. este ceva atat de firesc ca atunci cand cineva pune presiune pe tine sa incerci sa scapi, sa te eschivezi, iar atunci cand 'imaginea' in fata comunitatii este atat de importanta ca intr-o societate condusa religios, intervine multa ipocrizie pentru ca pastrezi imaginea pentru 'gura lumii' si faci cum simti tu. daca observi in tarile conduse religios, indiferent de religie, morala lasa de dorit mai mult decat in tarile in care individul e lasat sa aleaga daca adera sau nu la anumite valori, iar cei care o fac sunt cu atat mai buni cu cat o fac de buna voie.
quote:
Uite, de libertate se tot vorbeste de vreo cateva sute de ani, crezi ca se poate realiza prin constitutii, legi samd...?
DA, cred asta.
quote:
Eu cred ca omul in general, fiind orientat de constiinta catre BINE, are tendinta de a-si fabrica o poza buna pentru proprii lui ochi...nu stiu daca intelegi, vorbesc si despre mine, nu despre ceilalti, ne place sa fim buni, generosi, dar nu inseamna ca suntem, chiar daca facem acte de generozitate...
aici nu TREBUIE sa faci acte de caritate, sa fi generos sau tolerant, o faci daca simti si cand simti, iar cei care o fac sunt cu adevarat sinceri, nu incearca sa-si creeze o imagine pentru restul lumii pentru ca aici societatea nu este condusa de 'gura lumii' , si asa cum este foarte frumos sa ajuti si sa te implici in comunitate, este ok sa nu o faci daca nu simti nevoia, nimeni nu te judeca.
quote:
Uite sa-ti dau un exemplu, care stiu ca-ti va atinge o coarda sensibila, pentru ca undeva , pe acest site, ai spus un lucru care m-a miscat profund: Eu pot sa fiu o persoana saritoare, sa fac voluntariat si acte caritabile, dar sa-mi ucid in fiecare an cate un copil, pentru ca societatea imi permite asta...
vezi tu, eu cred ca nu are importanta ce permite sau nu societatea, eu nu pot sa fac asta, eu o consider o crima si nu ma intereseaza daca societatea considera avortul ceva banal, eu nu il consider asa. eu cred ca societatile care afiseaza valori foarte stricte si inflexibile cum sunt societatile conduse religios conduc indivizii la mai multe fapte imorale. daca in Australia este ok ca o adolescenta sa faca un copil fara sa se marite si apoi sa-si continue linistita viata, in alte tari nu este asa...si atunci ce poate face fata ca sa nu fie aruncata la marginea societatii, sa nu fie judecata si aratata cu degetul? va face avort si va juca rolul de inocenta pentru restul lumii. aici nu e nevoie sa faci asa ceva, poti alege si prin faptul ca poti alege s-a ajuns ca avorturile in Australia se fac in cazuri extreme iar femeile in general accepta copiii cu bratele deschise indiferent de statutul marital, pentru ca lumea e obisnuita cu asa ceva si nimanui nu-i pasa . care este pacatul mai mare: un avort sau un copil in afara casatoriei? eu zic ca societatile laice liberale ajuta inclinatia normala a oamenilor catre bine (cum zici tu) si nu societatile religioase.
oz spune:
cineva a pus problema la un moment dat ca ciobanasul din Miorita era schizofrenic. chiar daca pare cam extrem sa privim asa Miorita, cine e curios sa caute informatii despre schizofrenie va avea surpriza sa vada ca ciobanasul nostru se potriveste perfect la schizofrenia paranoida:
quote:
Paranoid schizophrenia is the most common type of schizophrenia in most parts of the world. The clinical picture is dominated by relatively stable, often paranoid, delusions, usually accompanied by hallucinations, particularly of the auditory variety, and perceptual disturbances. Disturbances of affect, volition, and speech, and catatonic symptoms, are not prominent.
Examples of the most common paranoid symptoms are:
1.delusions of persecution, reference, exalted birth, special mission, bodily change, or jealousy;
2.hallucinatory voices that threaten the patient or give commands, or auditory hallucinations without verbal form, such as whistling, humming, or laughing;
3.hallucinations of smell or taste, or of sexual or other bodily sensations; [/i]visual hallucinations[/i] may occur but are rarely predominant.
daca stai sa analizezi ciobanasul vezi ca aude voci si vorbeste cu o oaie 'speciala' care este aproape umana in simtiri, este persectat de alti 2 ciobani care i-su pus gand rau pentru ca are mai multe oi , are viziuni cu mama lui care alearga pe dealuri dupa ce el moare si este foarte pasiv in sensul ca nu face nici un efort sa-si salveze pielea, sta si asteapta sa se intample...depresie grava?
cataghe spune:
Oz, draga mea, te rog sa ma crezi ca orice se poate ridiculiza. Dar absolut orice.
_
"The reports on my death are greatly exaggerated." (Mark Twain)
oz spune:
e adevarat ce zici! ma gandesc la Vlad Tepes pentru ca tocmai am citit un articol intr-o revista de calatorie , e adevarat ca a fost o personalitate pozitiva, ca a aparat tara, a tinut piept turcilor, etc dar a fost si foarte crud pentru ca ii facea placere sa traga oamenii in teapa si sa-i priveasca, nu o facea numai ca necesitate. conform standardelor din ziua de azi era nebun de legat , desi se pare ca si pe vremea respectiva a reusit sa atraga atentia . si totusi ceea ce a facut el are cumva sens in peisajul de atunci, pe cand ciobanasul mioritic este tare ciudat pentru ca vremurile din trecut au fost grele si oamenii erau invatati sa-si apere viata, sa lupte, pentru ca altfel mureau in fasa. plus ca oita vorbitoare e tare dubioasa .
Lia spune:
quote:
Originally posted by ozquote:
Originally posted by fdoina
Dar eu am ales sa raman acasa, tocmai pentru ca nu am vrut ca nepotii mei sa fie romani, si poate ca asta a fost o jertfa, daca e sa ne gandim la nivelul economic si al valorilor care stapanesc astazi societatea romaneasca...
nu am intelesquote:
...Valorile unei societati laice sunt relative, ele sunt facute de oameni si tot oamenii pot impiedica manifestarea lor...
eu cred ca valorile unei societati laice sunt reale, mai reale decat cele impuse de religie pentru ca intr-o societate laica indivizii aleg sa se conformeze, nu sunt presati sa o daca. este ceva atat de firesc ca atunci cand cineva pune presiune pe tine sa incerci sa scapi, sa te eschivezi, iar atunci cand 'imaginea' in fata comunitatii este atat de importanta ca intr-o societate condusa religios, intervine multa ipocrizie pentru ca pastrezi imaginea pentru 'gura lumii' si faci cum simti tu. daca observi in tarile conduse religios, indiferent de religie, morala lasa de dorit mai mult decat in tarile in care individul e lasat sa aleaga daca adera sau nu la anumite valori, iar cei care o fac sunt cu atat mai buni cu cat o fac de buna voie.quote:
Uite, de libertate se tot vorbeste de vreo cateva sute de ani, crezi ca se poate realiza prin constitutii, legi samd...?
DA, cred asta.quote:
Eu cred ca omul in general, fiind orientat de constiinta catre BINE, are tendinta de a-si fabrica o poza buna pentru proprii lui ochi...nu stiu daca intelegi, vorbesc si despre mine, nu despre ceilalti, ne place sa fim buni, generosi, dar nu inseamna ca suntem, chiar daca facem acte de generozitate...
aici nu TREBUIE sa faci acte de caritate, sa fi generos sau tolerant, o faci daca simti si cand simti, iar cei care o fac sunt cu adevarat sinceri, nu incearca sa-si creeze o imagine pentru restul lumii pentru ca aici societatea nu este condusa de 'gura lumii' , si asa cum este foarte frumos sa ajuti si sa te implici in comunitate, este ok sa nu o faci daca nu simti nevoia, nimeni nu te judeca.quote:
Uite sa-ti dau un exemplu, care stiu ca-ti va atinge o coarda sensibila, pentru ca undeva , pe acest site, ai spus un lucru care m-a miscat profund: Eu pot sa fiu o persoana saritoare, sa fac voluntariat si acte caritabile, dar sa-mi ucid in fiecare an cate un copil, pentru ca societatea imi permite asta...
vezi tu, eu cred ca nu are importanta ce permite sau nu societatea, eu nu pot sa fac asta, eu o consider o crima si nu ma intereseaza daca societatea considera avortul ceva banal, eu nu il consider asa. eu cred ca societatile care afiseaza valori foarte stricte si inflexibile cum sunt societatile conduse religios conduc indivizii la mai multe fapte imorale. daca in Australia este ok ca o adolescenta sa faca un copil fara sa se marite si apoi sa-si continue linistita viata, in alte tari nu este asa...si atunci ce poate face fata ca sa nu fie aruncata la marginea societatii, sa nu fie judecata si aratata cu degetul? va face avort si va juca rolul de inocenta pentru restul lumii. aici nu e nevoie sa faci asa ceva, poti alege si prin faptul ca poti alege s-a ajuns ca avorturile in Australia se fac in cazuri extreme iar femeile in general accepta copiii cu bratele deschise indiferent de statutul marital, pentru ca lumea e obisnuita cu asa ceva si nimanui nu-i pasa . care este pacatul mai mare: un avort sau un copil in afara casatoriei? eu zic ca societatile laice liberale ajuta inclinatia normala a oamenilor catre bine (cum zici tu) si nu societatile religioase.
"a world in which everyone demands rights but do not accept responsibilities, will be an unequal and even dangerous and discordant world." Malcolm Fraser
Oz,am scris cu rosu pasajul despre care voi "kombate" aici:P.
nu-s de acord dilok cu ce povestesti,ca locuiesc intamplator in japonia-unde societatea e indiscutabel laica,da' cetatenii sunt presati cu succes sa se conformeze carutei de reguli sociale care i-au facut sa ajunga ce sunt acum.de cand sunt la gradinita,nu ashea oricum-sunt pregatiti sa devina "shakaijin"-membru al societatii:P.si e adevarat ca se cam sinucid unii dintre ei(au cea mai mare rata de suicid din lume-25 la suta de mii pe an parca,da' 78% dintre ei declara ca-s multumiti cu viata pe care o au(asta spun statisticile).
cat despre "de buna voie"-e o kestie discutabila,ca presiunea societatii si faptul ca asta-i singura modalitate cunoscuta vreodata,nu-i asa- constituie motivatii serioase.
eu am sugerat sa nu faceti comparatii intre tari de imigranti si tari cu populatie majoritara omogena,ca nu se potrivesc realitatile.
...Romania e o tara laica pana una-alta,dar nu e o tara de imigranti.
Lia spune:
quote:
Originally posted by oz
e adevarat ce zici! ma gandesc la Vlad Tepes pentru ca tocmai am citit un articol intr-o revista de calatorie , e adevarat ca a fost o personalitate pozitiva, ca a aparat tara, a tinut piept turcilor, etc dar a fost si foarte crud pentru ca ii facea placere sa traga oamenii in teapa si sa-i priveasca, nu o facea numai ca necesitate. conform standardelor din ziua de azi era nebun de legat , desi se pare ca si pe vremea respectiva a reusit sa atraga atentia . si totusi ceea ce a facut el are cumva sens in peisajul de atunci, pe cand ciobanasul mioritic este tare ciudat pentru ca vremurile din trecut au fost grele si oamenii erau invatati sa-si apere viata, sa lupte, pentru ca altfel mureau in fasa. plus ca oita vorbitoare e tare dubioasa .
"a world in which everyone demands rights but do not accept responsibilities, will be an unequal and even dangerous and discordant world." Malcolm Fraser
pasajul de mai sus poate fi luat ashea,ca o glumitza mai mult sau mai putin reusita...nadajduiesc ca E o glumita
oz spune:
quote:
Originally posted by Lia
Oz,am scris cu rosu pasajul despre care voi "kombate" aici:P.
nu-s de acord dilok cu ce povestesti,ca locuiesc intamplator in japonia-unde societatea e indiscutabel laica,da' cetatenii sunt presati cu succes sa se conformeze carutei de reguli sociale care i-au facut sa ajunga ce sunt acum.de cand sunt la gradinita,nu ashea oricum-sunt pregatiti sa devina "shakaijin"-membru al societatii:P.si e adevarat ca se cam sinucid unii dintre ei(au cea mai mare rata de suicid din lume-25 la suta de mii pe an parca,da' 78% dintre ei declara ca-s multumiti cu viata pe care o au(asta spun statisticile).
cat despre "de buna voie"-e o kestie discutabila,ca presiunea societatii si faptul ca asta-i singura modalitate cunoscuta vreodata,nu-i asa- constituie motivatii serioase.
eu am sugerat sa nu faceti comparatii intre tari de imigranti si tari cu populatie majoritara omogena,ca nu se potrivesc realitatile.
...Romania e o tara laica pana una-alta,dar nu e o tara de imigranti.
eu cred ca situatia din japonia este foarte asemanatoare cu o tara religioasa, doar ca presiunea nu vine din partea religiei dar exista presiune sa te conformezi unei anumite imagini si exista putina intelegere si toleranta pentru indivizii care aleg sa-si traiasca viata altfel. am vazut un reportaj in care zicea ca in japonia chiar si acum divortul este ceva care afecteaza foarte puternic imaginea femeii japoneze si ca ea pierde din pozitia sociala in urma divortului. asta spre deosebire de societatile...hai sa le zicem liberale nu laice...unde nimanui nu-i pasa de cate ori ai fost casatorita si nu suferi oprimare din partea societatii din cauza ca ai divortat sau ai un copil din flori, etc.