Religia in scoli (3)
Raspunsuri - Pagina 4
bagoiu spune:
quote:
Originally posted by roxana1974
nu stiu nici de ce la catolici se "serveste" trupul lui Hristos cu mana, in timp ce la ortodocsi 150 de oameni iau trupul sfant cu aceeasi lingurita (nu dau detalii ca mi-e rau)..de fapt de-asta bunica-mea din Ludus nu merge la biserica ortodoxa ci doar la cea catolica sa se impartaseasca...
ce-si face omu' cu mana lui se numeste lukru' manual ...
Pentru ca in lingurita se afla Trupul si Sangele lui Hristos. Ar mai putea "co-exista" si vreun microb acolo? Stii ca insusi diavolul se poate baga peste tot, dar numai in Sfantul Potir si in Sfanta Imparatsanie nu are acces? Acolo e Dumnezeu. Cum sa crezi ca te poti imbolnavi!
Si ce, mana preotului catolic e mai curata decat gura fratelui meu intru Hristos?
Si oricum catolicii nu se impartsesc decat cu Trupul , nu si cu Sangele Domnului.
Scuze ca ma bagai in vorba offtopic
irina.c. spune:
Denizel,chiar te inseli in privinta mea,sa stii ca am decenta sa dau dreptate omului atunci cand are,nu ma intepenesc in idei fixe despre altii.Repet,nu am nimic cu tine,nu urmaresc sa te contrazic dinadins sau altceva de genul asta.
Referitor la restul mesajului cred ca fiecare parinte isi cunoaste cel mai bine copilul si il educa tinand cont de asta.Nu conteaza ce intelege copilul,rugaciunea are efect asupra cuiva chiar daca persoana respectiva n-o intelege.Sf. Liturghie e cea mai puternica rugaciune,fiindca atunci
ne rugam ca si Trup al lui Hristos,in Sfanta Sa prezenta.Sa-mi lipsesc copilul de prezenta lui Hristos si de harul lucrator al rugaciunii doar fiindca el nu prea intelege despre ce e vorba?Noi hranim copilul cand intelege ce e mancarea sau il hranim imediat de cand se naste?Sufletul copilului are nevoie de Dumnezeu,de hrana rugaciunii si a Sfintei Impartasanii.Sf. Liturghie e ospatz duhovnicesc si in ceea ce ma priveste n-o sa-mi las copilul sa moara de foame,in timp ce eu ma indop(sper ca s-au inteles metaforele ).Citeste mai atent mesajele Doinei,ea nu s-a pronuntat pentru ora de religie in scoli cu orice chip,si nici eu n-am facut-o.Mona Irina si bb Ilinca(26 apr '04)
Traiesc in Romania si asta imi ocupa tot timpul
today
irina.c. spune:
quote:Oare numai cu paine traieste sufletul?Irina si bb Ilinca(26 apr '04)
Originally posted by denizel
alta e sa-l tii flamand de dimineata, ca sa poata fi impartasit " Maamiii, îmi place pielea ta. E ca de câltitză" :)) - din jurnalul unei mămici de băietzel.
today
denizel spune:
quote:
Originally posted by irina.c.quote:
Originally posted by denizel
alta e sa-l tii flamand de dimineata, ca sa poata fi impartasit
" Maamiii, îmi place pielea ta. E ca de câltitză" :)) - din jurnalul unei mămici de băietzel.
Oare numai cu paine traieste sufletul?
Irina si bb Ilinca(26 apr '04)
today
Irina, este clar ca suntem la poli opusi(si super indepartati:)
Tot ce pot spune e ca, daca in prezenta mea un parinte ar spune ca a tinut un copil mic flamand, pt. ca urma sa fie impartasit, as suna imediat la Protectia copilului.
Tu, care esti psiholog, te-ai gandit vreodata ca un copil ar putea pune in aceeasi oala senzatia de foame si frustrarea ca nu i s-a dat sa manance, cu semnificatia impartasaniei?
Ma rog, din pacate, parintii au intotdeauna dreptate:(
" Maamiii, îmi place pielea ta. E ca de câltitză" :)) - din jurnalul unei mămici de băietzel.
cataghe spune:
quote:
Originally posted by bagoiuquote:
Originally posted by roxana1974
nu stiu nici de ce la catolici se "serveste" trupul lui Hristos cu mana, in timp ce la ortodocsi 150 de oameni iau trupul sfant cu aceeasi lingurita (nu dau detalii ca mi-e rau)..de fapt de-asta bunica-mea din Ludus nu merge la biserica ortodoxa ci doar la cea catolica sa se impartaseasca...
Pentru ca in lingurita se afla Trupul si Sangele lui Hristos. Ar mai putea "co-exista" si vreun microb acolo? Stii ca insusi diavolul se poate baga peste tot, dar numai in Sfantul Potir si in Sfanta Imparatsanie nu are acces? Acolo e Dumnezeu. Cum sa crezi ca te poti imbolnavi!
Si ce, mana preotului catolic e mai curata decat gura fratelui meu intru Hristos?
Si oricum catolicii nu se impartsesc decat cu Trupul , nu si cu Sangele Domnului.
Scuze ca ma bagai in vorba offtopic
Irina & trupa
Ceea ce la oameni nu este cu putinta la Dumnezeu este cu putinta.
Scumpa mea, crede-ma ca microbii din gura fratelui tau intru Hristos nu au nimic de-a face cu diavolul... si da, am asa o senzatie ca sunt daca nu mai multi, cel putin de alt gen decat cei de pe mana preotului catolic. Si imi pare rau dar esti gresit informata, catolicii se impartasesc si cu sangele Domnului.
_
"The reports on my death are greatly exaggerated." (Mark Twain)
roxana1974 spune:
quote:
Originally posted by irina.c.
Referitor la restul mesajului cred ca fiecare parinte isi cunoaste cel mai bine copilul si il educa tinand cont de asta.Nu conteaza ce intelege copilul,rugaciunea are efect asupra cuiva chiar daca persoana respectiva n-o intelege.Sf. Liturghie e cea mai puternica rugaciune,fiindca atunci ne rugam ca si Trup al lui Hristos,in Sfanta Sa prezenta.Sa-mi lipsesc copilul de prezenta lui Hristos si de harul lucrator al rugaciunii doar fiindca el nu prea intelege despre ce e vorba?Noi hranim copilul cand intelege ce e mancarea sau il hranim imediat de cand se naste?Sufletul copilului are nevoie de Dumnezeu,de hrana rugaciunii si a Sfintei Impartasanii.Sf. Liturghie e ospatz duhovnicesc si in ceea ce ma priveste n-o sa-mi las copilul sa moara de foame,in timp ce eu ma indop(sper ca s-au inteles metaforele ).
Irina frumos spus, eu cred in asta... si sper sa nu raman doar la nivelul acta
Ioana (bagoiu) imi cer scuze, din lipsa de timp si putere de concentrare (copilul meu era la a doua noapte de febra si eram superstresata), aseara am scris la repezeala mesajul acela ... chiar daca unii, inclusiv bunica si sotul meu nu se impartasesc cu linguria aceea si nu saruta de-a dreptul icoanele, eu fac, iar in momentul in cae o fac, am incredere 100% ca nimic rau nu mi se poate intampla...am scris ca "nu dau detalii ca mi se face rau", e drept, oricum detaliile sunt scarboase, dar vroiam sa le scot comva din contextul actului "impartasaniei" care este o tainasfanta si chiar si numai teoretic vorbind, microbii si scarba nu-si au locul acolo...in fine, nu sunt sigura ca am fost coerenta si nici nu incerc s-o dau la'ntors :)... era doar un exemplu cu ce se intampla in familia mea si pentru ca sunt ai mei, am macar datoria de a incerca sa-i inteleg....oricum ori de cate ori am ocazia, incerc sa le combat purtarea.
Cum din pacate in privintza asta sunt "cu fundul in 2 luntri" rusine mie, sunt naspa, recunosc, nu pot sa nu fiu de acord cu ceea ce spune si cataghe...mai ales ca e si de specialitate...offf...
bai, dar hai sa nu mai vorbim de-astea si sa ne intoarcem la adevarata problema a topicului ... ca ia uite de unde plecaram si unde ajunseram ...
irina.c. spune:
quote:Irina, este clar ca suntem la poli opusi(si super indepartati:)
Originally posted by denizelquote:Oare numai cu paine traieste sufletul?Irina si bb Ilinca(26 apr '04)
Originally posted by irina.c.
[quote]Originally posted by denizel
alta e sa-l tii flamand de dimineata, ca sa poata fi impartasit " Maamiii, îmi place pielea ta. E ca de câltitză" :)) - din jurnalul unei mămici de băietzel.
today
Tot ce pot spune e ca, daca in prezenta mea un parinte ar spune ca a tinut un copil mic flamand, pt. ca urma sa fie impartasit, as suna imediat la Protectia copilului.
.......................
Ca sa ii anunti ca...ce?
Irina si bb Ilinca(26 apr '04)
today
fdoina spune:
[/quote]
Irina, este clar ca suntem la poli opusi(si super indepartati:)
Tu, care esti psiholog, te-ai gandit vreodata ca un copil ar putea pune in aceeasi oala senzatia de foame si frustrarea ca nu i s-a dat sa manance, cu semnificatia impartasaniei?
Ma rog, din pacate, parintii au intotdeauna dreptate:(
[/quote]
Denizel, uite , poti sa suni la Protectia copilului, ca eu asa fac in fiecare duminica...si in sarbatori...Nu cred ca fetita mea se simte frustrata, nici nu vrea sa manance daca ii spun ca mergem la Biserica, sa luam papa in gurita...Nu stiu ce intelege ea, dar intr-o zi imi tot cerea "carticica aia cu parintele" , si cand am intrebat-o care parinte, mi-a zis "ala care-mi da mie papa in gurita", si dupa ceva cercetari am tras concluzia ca era vorba de calendar, care-l avea pe Hristos pe coperta...
denizel spune:
Doina, ai spus doar jumatate de adevar. Manifestarile baietelului tau or fi cumva semne ale frustrarii ca l-ai tinut flamand fara sa inteleaga de ce? Nuuuu! Stai linistita! E doar un copil rau care tine cu tot dinadinsul sa te supere pe tine...
Astept sa-mi trimiti PM cu adresa ta
editez sa-i promit ineioana ca e ultima postare off topic.
fdoina spune:
quote:
Originally posted by cataghe
Mai, ia uitati-va aici la mine in frunte... da' direct in frunte, intre uoki, da?... ati pregatit rosiile?... ati ochit bine?... ok, pot sa incep atunci:
Intrebare intrebatoare: de ce nu se poate face si la noi ca la ereticii aia de catolici, la care copilasii sunt adunati frumos incepand de la un anumit moment al slujbei si dusi in alta camera, unde li se citeste din Biblia pt copii si alte materiale adecvate nivelului lor de intelegere, astfel incat in momentul in care copilul a atins o varsta la care nu mai deranjeaza toata biserica pt ca n-are rabdare, stie si despre ce e vorba acolo si ce se intampla? Ce e gresit in asta, sau ce e rau in faptul ca atunci cand primeste Prima Impartasanie ii cunoaste si semnificatia?
Mai Catagheule, eu cu rosii nu dau, da sa nu dai nici tu, pentru Dumnezeu, ca vreau si eu sa te intreb ceva: daca ai crede cu adevarat, ca acolo, in Potir , e SFANTUL TRUP SI SANGE, HRANA PENTRU VIATA VESNICA, dar nu altceva, nu metaforic, nu simbolistic, ci chiar TRUPUL SI SANGELE LUI DUMNEZEU, crezi ca ar avea vreo importanta daca intelege copilul ce-i dai sa manance, sau daca deranjeaza pe cineva copilul tau? Da sincer, stii....
Pe urma, sa-ti povestesc eu ce mi-a zis fi-miu de curand, are 9 ani (deci intelege , nu?) si l-am catehizat toti anii astia de mi s-a racit gura si mi-au inverzit plamanii... Cum duminica dimineata niciodata nu e dornic sa-si paraseasca fotoliul si desenele pentru a ne insoti la Biserica (rar are bunavointa asta), ma straduiam sa-i explic de ce mergem la Biserica, faptul ca acolo se intampla lucruri mai presus de fire, ca vine tainic Dumnezeu, etc, si l-am intrebat: Mai, Ilie, mama, daca ar anunta la televizor ca joi vine Dumnezeu in centru la prefectura, si nu sta decat o ora, nu te-ai duce si tu sa-L vezi? Si mi-a raspuns:-Nu, mami, te-as trimite pe tine sa faci poze...simpatic, nu?
o
_
"The reports on my death are greatly exaggerated." (Mark Twain)