Religia in scoli (3)
Raspunsuri - Pagina 3
irina.c. spune:
quote:Doina,suntem intr-un gand...Irina si bb Ilinca(26 apr '04)
Originally posted by fdoina
Eu cred sincer ca initiativa Inei va fi incununata de succes, si ca oricum acesta ar fi fost cursul evenimentelor, chiar fara initiativa ei. Daca nu era ea sa ia o initiativa, s-ar fi gasit altii, si cred ca si daca nu lua nimeni initiativa, in urmatorii ani tot s-ar fi scos religia din scoala, ca asa e "valul"
Macar Inaioana e sincera, si ia o atitudine conforma cu valorile la care ea tine, dar ce te faci cu majoritatea ipocrita care se lasa purtata "cum bate vantul", ca sa faca poza buna, si pentru care singura valoare e spiritul de turma...
Ca sunt destui ortodocsi, botezati, care sarbatorecs cu multi carnati Craciunul, si nu rateaza mielul de Paste, se tin de toate pomenile, n-ar concepe sa se duca la cimitir fara preot, dar n-au habar de post, ajutor pentru aproapele, si daca-i intrebi ce parere au despre ora de religie....
Traiesc in Romania si asta imi ocupa tot timpul
today
denizel spune:
quote:
Eu cred sincer ca initiativa Inei va fi incununata de succes, si ca oricum acesta ar fi fost cursul evenimentelor, chiar fara initiativa ei. Daca nu era ea sa ia o initiativa, s-ar fi gasit altii, si cred ca si daca nu lua nimeni initiativa, in urmatorii ani tot s-ar fi scos religia din scoala, ca asa e "valul"
Macar Inaioana e sincera, si ia o atitudine conforma cu valorile la care ea tine, dar ce te faci cu majoritatea ipocrita care se lasa purtata "cum bate vantul", ca sa faca poza buna, si pentru care singura valoare e spiritul de turma...
Ca sunt destui ortodocsi, botezati, care sarbatorecs cu multi carnati Craciunul, si nu rateaza mielul de Paste, se tin de toate pomenile, n-ar concepe sa se duca la cimitir fara preot, dar n-au habar de post, ajutor pentru aproapele, si daca-i intrebi ce parere au despre ora de religie....
Ce sa faci doina daca se considera de atat de multi ca e suficient sa fii botezat inca de bebelus ca sa devii crestin si se confunda Craciunul cu mancatul de carnati si Pastele cu mancatul de drob? Aici nu e de vina lipsa orei de religie in scoli, ci lipsa de implicare a bisericii. Parintii, atata stiu, atata transmit la randul lor.
Ce frumos ar fi ca, in timp ce parintii asista la liturghie, copiii participanti (in loc sa fie obligati sa stea smirna langa parinti) sa fie adunati intr-o camaruta unde sa li se vorbeasca despre Dumnezeu.
" Maamiii, îmi place pielea ta. E ca de câltitză" :)) - din jurnalul unei mămici de băietzel.
irina.c. spune:
quote:Ce frumos ar fi ca parintii care stiu ca sunt ortodocsi sa participe la Liturghie impreuna cu copii lor,nu sa-si ascunda lipsa de credintza si ignorantza sub fraze de genul"eu cred in sufletul meu,n-am nevoie sa merg la Biserica"...Irina si bb Ilinca(26 apr '04)
Originally posted by denizelquote:Ce sa faci doina daca se considera de atat de multi ca e suficient sa fii botezat inca de bebelus ca sa devii crestin si se confunda Craciunul cu mancatul de carnati si Pastele cu mancatul de drob? Aici nu e de vina lipsa orei de religie in scoli, ci lipsa de implicare a bisericii. Parintii, atata stiu, atata transmit la randul lor.
Ce frumos ar fi ca, in timp ce parintii asista la liturghie, copiii participanti (in loc sa fie obligati sa stea smirna langa parinti) sa fie adunati intr-o camaruta unde sa li se vorbeasca despre Dumnezeu." Maamiii, îmi place pielea ta. E ca de câltitză" :)) - din jurnalul unei mămici de băietzel.
today
denizel spune:
quote:
Originally posted by irina.c.quote:
Originally posted by denizelquote:
Ce sa faci doina daca se considera de atat de multi ca e suficient sa fii botezat inca de bebelus ca sa devii crestin si se confunda Craciunul cu mancatul de carnati si Pastele cu mancatul de drob? Aici nu e de vina lipsa orei de religie in scoli, ci lipsa de implicare a bisericii. Parintii, atata stiu, atata transmit la randul lor.
Ce frumos ar fi ca, in timp ce parintii asista la liturghie, copiii participanti (in loc sa fie obligati sa stea smirna langa parinti) sa fie adunati intr-o camaruta unde sa li se vorbeasca despre Dumnezeu.
" Maamiii, îmi place pielea ta. E ca de câltitză" :)) - din jurnalul unei mămici de băietzel.
Ce frumos ar fi ca parintii care stiu ca sunt ortodocsi sa participe la Liturghie impreuna cu copii lor,nu sa-si ascunda lipsa de credintza si ignorantza sub fraze de genul"eu cred in sufletul meu,n-am nevoie sa merg la Biserica"...
Irina si bb Ilinca(26 apr '04)
today
irina, fiindca vad ca ai dat quote la mesajul meu, inteleg ca ce ai scris e o completare la randurile mele. In sfarsit suntem de acord intr-o privinta:)
fdoina spune:
quote:
Originally posted by denizelquote:
Denizel, o fi si lipsa de implicare a Bisericii, nu neg, dar as mai da vina si pe noaptea de 50 de ani pe care tocmai am depasit-o, si care a interzis religia in scoala...Ca popa saracul, nu poate sa mearga saptamanal la zece mii de enoriasi, si sa se intereseze de fiecare
Cat despre eficienta educatiei religioase , eu nu iti impartasesc punctul de vedere...Ortodoxia e viata, nu stiinta...Eu personal, am un baietel de 9 ani, cu care am vorbit muuuuult despre Dumnezeu, l-am datla o gradinita ortodoxa, i-am citit, la varste fragede, Noul Testament si Vietile Sfintilor pentru copii i-am tot spus povesti si pilde, ma rog, am facut tot ce puteam sa-l apropii de Dumnezeu, dar...nu prea l-am dus la Biserica...era tare plin de energie, nu avea rabdare nici 5 minute, dar am socotit ca o sa-i treaca odata cu varsta. Nu numai ca nu i-a trecut, dar nu-mi place deloc felul in care gandeste, se poarta etc
Cu fetele, am procedat altfel, nu prea am vorbit despre Dumnezeu, dar le-am dus regulat la Biserica, le-am impartasit duminica si in sarbatori, la masa si la culcare cate o rugaciune, si pot sa spun ca deja...se vad roadele Duhului.
Zicea un Parinte, ca nu trebuie sa vorbim mult cu copiii nostri despre Dumnezeu, ci sa vorbim mult cu Dumnezeu despre copiii nostri
irina.c. spune:
quote:Nu era o completare,din contra .Cum zice si Doina,ortodoxia e un mod de viatza,nu studiu intelectual.Nu Biserica e de vina pentru faptul ca unii ortodocsi sunt doar "de nume".Biserica isi face datoria:prin Taina Botezului il impartaseste pe cel mic de Duhul Sfant si il uneste cu Hristos,prin toate celelalte taine,slujbe,etc.,credinciosul poate spori harul primit la botez.Sau prin neparticiparea la viata Bisericii se leapada de acest har.Biserica nu sileste pe nimeni la credintza.Cine il cauta pe Dumnezeu,Il va gasi si se va uni cu El traind ortodox.Ma gandesc la momentul in care Hristos a inceput sa fie parasit de ucenici.Ce-a facut El,a inceput sa traga de ei,sa incerce sa-i convinga de adevar?Nu,din contra.El i-a intrebat pe cei ramasi:"dar voi nu vretzi sa va ducetzi?""Unde sa ne ducem Doamne,caci Tu ai cuvintele Vietii Vesnice"-I s-a raspuns.Asa e si cu Biserica lui Hristos,nu incearca sa "traga" de cei ce-i intorc spatele,caci cei care sunt a lui Hristos vor fi atrasi de El in Biserica Sa.
[
irina, fiindca vad ca ai dat quote la mesajul meu, inteleg ca ce ai scris e o completare la randurile mele. In sfarsit suntem de acord intr-o privinta:)" Maamiii, îmi place pielea ta. E ca de câltitză" :)) - din jurnalul unei mămici de băietzel.
Sfanta Liturghie e cea mai inalta forma de rugaciune comunitara,a Bisericii,este o crima spirituala,as putea spune,sa-i lipsim pe copiii nostri de ea.Catehizarea se poate face in afara orelor de slujba-daca nu se va mai face in scoala se vor gasi cu siguranta alte solutii.In orice caz,daca nu exista traire,cunoasterea credintei este aproape inutila.Credinta fara fapte este moarta.Irina si bb Ilinca(26 apr '04)
today
denizel spune:
hai Irina, glumeam:))
tu nu esti din principiu de acord cu ce spun eu. Cum puteam sa cred asa ceva? se poate?:))
Zici ca este o crima sa-i lipsim pe copii de participarea la liturghie. Cred ca fortand un copil de 4 ani sa zicem, sa participe la liturghie (cred ca iti amintesti postarile lui "un tata") nu faci decat sa netezesti calea razvratitului de mai tarziu. Una e sa-i faca placere copilului sa vina la biserica si alta e sa-l tii flamand de seara, ca sa poata fi impartasit a doua zi si sa-l strangi cu sarg de manuta cand intoarce capul spre dreapta sau spre stanga. Asta stiu ca facea "un tata" si parca ii cam dadeai dreptate.
Ca sa nu mai vorbesc de faptul ca un copil mic nu intelege absolut nimic din liturghie.
Doina, daca succesul vietii de credinta se rezuma numai la mersul la biserica, fara alte informatii despre Dumnezeu, de ce mai consideri necesara ora de religie din scoli?
Mona_B spune:
Fetelor, intru si eu la subiectul vostru, chiar daca doar partial ma intereseaza, intrucat nu mai traiesc in Romania si din pacate e mai dificil sa ajungem la o biserica ortodoxa aici.
Nu stiu ce sa cred despre ora de religie in scoli...date fiind controversele, nu cred ca ar trebui impusa, introdusa in aria curriculara.
Pe mine si sotul meu ne-au crescut parintii in spirit ortodox cat au putut, ne-au invatat rugaciuni, cum sa facem fapte bune, ne duceau la impartasit la fiecare sarbatoare. In familie incercam pe cat posibil sa respectam traditia ortodoxa, parintii nostri sunt foarte devotati acestei traditii si totusi nu ne-au impus nimic, poate veti rade de mine unele, dar cand am mai crescut,si chiar si in prezent, citesc cu placere din Ceaslov si am o cu totul alta stare de spirit. Nu ma pretind o ortodoxa perfecta, pentru ca nu ma conformez in totalitate traditiei,si n-am mers constant la biserica,dar va rog sa ma credeti ori de cate ori am avut o dilema ori eram intr-o situatie dificila, ma rugam din tot sufletul si ma linisteam.
Dupa nasterea fiului meu am mers dupa botez regulat cu el duminica la biserica pentru impartasanie. Aici insa, neavand acces la o biserica ortodoxa cel putin in prezent, ne vom stradui sa-i dam fiului nostru educatia primita de la parintii nostri,sa-i transmitem aceleasi valori,fara sa-l indoctrinam.
Nu va mai certati atat pe tema unei biete ore de religie,daca as mai fi in Romania recunosc mi-ar fi greu sa votez pro sau contra introducerii ei in programa scolara, pentru ca sufletul mi-e ortodox si am principiile mele, dar in viata prefer sa fiu flexibila sa ma pun si in locul altora si sa tin seama si de convingerile lor, inainte de toate respect omul pentru calitatea sa de om, apoi pentru modul lui de viata si gandire. Intr-o propozitie, iubesc toleranta si-o aplic dar raman fidela principiilor mele, care tin de structura mea intima, de aceea nu m-as vedea de nici o parte a baricadei.Ufff! de ce-i asa complicata viata asta?
Va pup pe toate
cataghe spune:
Mai, ia uitati-va aici la mine in frunte... da' direct in frunte, intre uoki, da?... ati pregatit rosiile?... ati ochit bine?... ok, pot sa incep atunci:
Intrebare intrebatoare: de ce nu se poate face si la noi ca la ereticii aia de catolici, la care copilasii sunt adunati frumos incepand de la un anumit moment al slujbei si dusi in alta camera, unde li se citeste din Biblia pt copii si alte materiale adecvate nivelului lor de intelegere, astfel incat in momentul in care copilul a atins o varsta la care nu mai deranjeaza toata biserica pt ca n-are rabdare, stie si despre ce e vorba acolo si ce se intampla? Ce e gresit in asta, sau ce e rau in faptul ca atunci cand primeste Prima Impartasanie ii cunoaste si semnificatia?
_
"The reports on my death are greatly exaggerated." (Mark Twain)
roxana1974 spune:
Cata, ba nu-ti dau nici o rosie, desi nu sunt 100% de acord cu ce spui, ci doar 99% ;)...
habar nu am de ce fac asa catolicii si de ce nu fac si ortodocsii chestia asta....nu stiu nici de ce la catolici se "serveste" trupul lui Hristos cu mana, in timp ce la ortodocsi 150 de oameni iau trupul sfant cu aceeasi lingurita (nu dau detalii ca mi-e rau)..de fapt de-asta bunica-mea din Ludus nu merge la biserica ortodoxa ci doar la cea catolica sa se impartaseasca...in rest nu are nimic de reprosat bisericii din care face parte...
in afara de ce vorbim noi 2 acum, restul aberatiilor despre biserica ortodoxa le consider rautati "rau intentionate"
ce-si face omu' cu mana lui se numeste lukru' manual ...