Religia in scoli (3)

Raspunsuri - Pagina 2

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns Carlin21 spune:

Inaioana, felicitari din toata inima pentru acest demers
Poti conta si pe mine ca voi semna cu placere o asemenea initiativa.
In momentul cand s-a introdus religia in scoli mi s-a parut ca ceva nu e in regula in sensul ca, asa cum ai spus tu, mi se parea cam fortata "plantarea" religiei in spatiul academic. Dar la momentul respectiv nu am dat asa importanta si nu m-am preocupat de subiect ca nu aveam copii la scoala.Pot sa spun ca in perioada respectiva eram tare bisericoasa si cu toate acestea lucrul asta nu mi s-a parut tocmai potrivit.
Si parerea mea este ca religia este ceva personal , intim care tine de familie si ar trebui facuta la biserica, nu amestecata cu substantivul si teorema lui Pitagora.

"Pluteste drept inainte...chiar daca pamantul pe care-l cauti nu exista, D-zeu il va crea intr-adins spre a-ti rasplati cutezanta." Regina Spaniei catre Cristofor Columb

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns fdoina spune:

As avea o completare. Majoritatea romanilor nu adera, majoritatea romanilor sunt nascuti , botezati in credinta ortodoxa. Chiar daca nu suntem stat ortodox, ortodoxia este o valoare a acestui popor, ca altfel nu s-ar explica de ce politicienii nostri vor sa iasa in evidenta ca "buni ortodocsi"...Asta cred ca intr-un fel e o mare problema, ca ortodoxia e asociata de omul de bun simt cu circul de la televizor
Inaioana, sunt de acord cu ceea ce spui in privinta discriminarii, si a intolerantei, sa stii insa ca nici un ortodox "traitor" nu va fi vreodata intolerant. Dupa parerea mea, acesta ar fi inca un dezavantaj al ortodoxiei, in aceasta tara, ca fiind majoritara, normal ca sunt si multi ortodocsi intoleranti, chiar daca ei nu prea calca pe la biserica (stii tu, e dorinta aceea de a te bate cu pumnul in piept ca esti cel mai tare)
Pe de alta parte, nu cred ca e vreun elev obligat sa participe la slujba religioasa de inceput de an , iar in ce priveste icoanele din clase... asta nici nu prea tine de topic, ca eu cred ca te refereai la disciplina religie, nu? Daca majoritatea elevilor dintr-o clasa se simt bine in prezenta unei icoane, cu ce-i deranjeaza pe ceilalti?

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns denizel spune:

quote:
Originally posted by fdoina

,
sa stii insa ca nici un ortodox "traitor" nu va fi vreodata intolerant.

Doina draga, se vede ca abia ai venit pe forum.
Nici eu nu sunt de prea mult timp, dar am avut suficient de multe ocazii(poate prea multe) in care sa ma conving de contrariul.
Poate daca nu eram pe forumul asta, nu imi dadeam seama atat de concret de importanta actiunii ineioana.

" Maamiii, îmi place pielea ta. E ca de câltitză" :)) - din jurnalul unei mămici de băietzel.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns irina.c. spune:

quote:
Originally posted by denizel

quote:
Originally posted by fdoina

,
sa stii insa ca nici un ortodox "traitor" nu va fi vreodata intolerant.

Doina draga, se vede ca abia ai venit pe forum.
Nici eu nu sunt de prea mult timp, dar am avut suficient de multe ocazii(poate prea multe) in care sa ma conving de contrariul.
Poate daca nu eram pe forumul asta, nu imi dadeam seama atat de concret de importanta actiunii ineioana." Maamiii, îmi place pielea ta. E ca de câltitză" :)) - din jurnalul unei mămici de băietzel.

Daca prin toleranta intelegi ca cineva sa spuna "toti au dreptate",ma tem ca nu o vei intalni la practicantii nici unei religii.Fiecare tine la credinta sa si o apara atunci cand este atacata.Irina si bb Ilinca(26 apr '04)
Traiesc in Romania si asta imi ocupa tot timpul
today

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns denizel spune:

quote:
Originally posted by irina.c.
[br

Daca prin toleranta intelegi ca cineva sa spuna "toti au dreptate",ma tem ca nu o vei intalni la practicantii nici unei religii.Fiecare tine la credinta sa si o apara atunci cand este atacata.

Irina si bb Ilinca(26 apr '04)
today

[/quote]

Nu, Irina! Nu asta vreau sa spun.

" Maamiii, îmi place pielea ta. E ca de câltitză" :)) - din jurnalul unei mămici de băietzel.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns inaioana spune:

Irina, in privinta cazului cu juramantul pe Biblie , banuiesc ca se procedeaza la fel ca si in Justitie : judecatorul te intreaba daca crezi in D-zeu, caz in care juri ca vei spune adevarul pe Biblie sau pe ce crezi tu (eventual vii cu Coranul sau Talmudul de acasa, eu stiu?) si daca nu, juri ca vei spune adevarul, simplu, fara sa pui mana pe nimic...asa, pe onoarea ta! Din cate stiu asta e procedura judiciara.

In al doilea rand, asa cum stii nici eu nu sunt de acord cu exagerarile din Frantza, mi se pare discriminare pe dos si acolo.
Cred insa ca se pot gasi solutii multumitoare in ceea ce priveste spatiile publice care trebuie sa fie laice.

Si in al treilea rand, iti multumesc ca ai deschis tu partea a treia, si ca ai facut-o in asa fel incat sa inceteze balciul in care se transformase cea de-a doua, reluand ideea initiala a topicului!

Fdoina, si partea cu icoanele e importanta pentru ca prozelitismul religios si obiectele de cult sunt interzise in spatiul public, in institutiile de stat. Daca ar fi intr-o scoala privata sustinuta de o anume confesiune, mi s-ar parea ok sa existe obiecte de cult ale acelei confesiuni.

Carlin, iti multumesc pentru sustinere. Nu este nevoie de nici o semnatura, proiectul meu nu presupune asa ceva, de altfel ar fi total nepractic.

Proiectul, in desfasurare in acest moment, presupune intocmirea unei petitii care sa contina: rapoarte detaliate cu cazuri de discriminare datorita invatamantului ortodox fortzat (unde e cazul), o scrisoare flawless concisa asupra situatiei din Ro si a legislatiei comunitare incalcate, de trimis la mai multi parlamentari europeni alesi ca fiind interesati de acest subiect.

Ei vor pune o intrebare despre asta in COREPER 1 (adica comitetul reprezentantilor permanenti - adica ambasadorii la Bruxelles ai tarilor membre UE unde avem si noi un reprezentant observator)
Daca petitia este trimisa la mai multi parlamentari, astfel vin intrebari si presiuni din mai multe directii. Se creeaza un "curent de opinie' si toata lumea "brusc" stie ca sunt probleme cu invatamantul religios din Romania. Survin intrebari in cadrul intalnirilor informale (foarte importante si frecvente la Bruxelles) iar reprezentantii nostrii duc acasa aceasta "presiune".

Efectul la noi al aparitiei pe agenda a unui asemenea item este de felul urmator : se solicita Ministerului Educatiei formularea unui punct de vedere (in 2 zile, in engleza, cu fundamentare si rezumat de 1/2 pagina) pe care ambasadorul nostru (cu statut de observator acolo) sa il prezinte la reuniune. Indiferent cat de coerenti vor fi ei sau ce vor sustine, problema va fi cel mai probabil remisa Comisiei, directoratul general pentru educatie si cultura , probabil si/sau DG enlargement. Acolo un working group va efectua o investigatie adica o serie de intrebari ale lor la care Romania sa raspunda. urmeaza o recomandare de genul : "se solicita masuri ferme de eliminare a discriminarii din domeniul...a cetatenilor apartinand minoritatilor..." bla-bla... Recomandarea are sanse sa intre in Planul Prioritar ca update (ca a fost deja aprobat pe 2006).

Am ales aceasta cale pentru ca mi se pare cea mai eficienta, se stie ca in Romania nu se face nimic fara presiune din afara. In paralel cu asta, evident ca vor exista petitii si la CNCD, MEC, Culte si altele dar eu in ideea de mai sus imi pun sperantele

Prin urmare aici discutam mai degraba pentru constientizarea problemei, pentru idei (dupa cum am mai spus orice idee in sprijinul proiectului e binevenita) si tot asa. Nu strang semnaturi ca nu-mi trebuie...

Ioana 22 saptamani si Katja(30 martie 2004)

poze cu mami, tati si katja

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns irina.c. spune:

quote:
Originally posted by inaioana
Proiectul, in desfasurare in acest moment, presupune intocmirea unei petitii care sa contina: rapoarte detaliate cu cazuri de discriminare datorita invatamantului ortodox fortzat (unde e cazul), o scrisoare flawless concisa asupra situatiei din Ro si a legislatiei comunitare incalcate, de trimis la mai multi parlamentari europeni alesi ca fiind interesati de acest subiect.
Ioana 22 saptamani si Katja(30 martie 2004)poze cu mami, tati si katja

Inaioana,nu inteleg de ce te tot legi de ora de religie ortodoxa.De ce nu vorbesti de cazuri de discriminare datorita orei de religie si atat.Crezi ca numai ortodocsii discrimineaza sau cum?Irina si bb Ilinca(26 apr '04)
today

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns radu300 spune:

Desi sunt ortodox prin credinta si din nastere, va spun ca nu sunt de acord cu orele astea de religie, cel putin desfasurate in scoli in materia studiata obligatoriu sau optional. Nu ma deranjeaza ora de religie in sine ci abordarea de la aceste ore. Religia in continuare este IMPUSA la fel ca si in evul mediu. Un copil nu are capacitatea de a discerne intre real si suprareal. Nu sunt de acord cu includerea OBLIGATORIE (pentru ca desi orele sunt optionale, de fapt se cam baga pe gat cu forta) a orelor de religie, si cu atat mai putin nu sunt de acord cu faptul ca daca 15 din 20 voteaza pentru religie, restul de 5 sa trebuiasca sa isi dea acordul pentru ca al lor copil sa participe la aceste ore. In locul unui timp pierdut inutil, mai degraba s-ar face ceva ore de etica si morala, sau educatie. Parca ar fi mai utile pentru o dezvoltare sanatoasa a intelectului unui om decat o ora de religie. Daca este asa de dorita aceasta ora de ce nu exista cercuri de religie sau ceva de genul asta, unde cei care chiar doresc sa isi inscrie copii sa poata merge BENEVOL? Pentru ca nu ar merge nimeni...

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns inaioana spune:

quote:
Originally posted by irina.c.

Inaioana,nu inteleg de ce te tot legi de ora de religie ortodoxa.De ce nu vorbesti de cazuri de discriminare datorita orei de religie si atat.Crezi ca numai ortodocsii discrimineaza sau cum?

Irina si bb Ilinca(26 apr '04)
today

Irina, pentru ca in mod practic discriminarile se intampla la ora de religie ortodoxa si/sau in acest context. Daca cunosti vreun caz de discriminare in alt context, la o ora de alta confesiune sau ceva de genul asta, as fi foarte bucuroasa sa il faci public. Mi s-ar parea o ipocrizie sa vorbesc despre "religie in general" atata vreme cat discriminarea se intampla din partea ortodocsilor inspre ceilalti. Cel putin eu cunosc exclusiv asemenea cazuri. Si intr-un fel e firesc sa fie asa pentru ca este clasica opozitie majoritate versus minoritati. Cam asta este modelul discriminarilor care trebuie , evident, sa se sfarseasca.
Nu-ti imagina ca am ceva cu ortodoxia, mie ca agnostica mi-e egal ce confesiune discrimineaza, nu am "preferintze", problema mea este ca exista discriminare si abuz...

Radu...dupa cum banuiesti, de acord cu tine...

Ioana 22 saptamani si Katja(30 martie 2004)

poze cu mami, tati si katja

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns fdoina spune:

Eu cred sincer ca initiativa Inei va fi incununata de succes, si ca oricum acesta ar fi fost cursul evenimentelor, chiar fara initiativa ei. Daca nu era ea sa ia o initiativa, s-ar fi gasit altii, si cred ca si daca nu lua nimeni initiativa, in urmatorii ani tot s-ar fi scos religia din scoala, ca asa e "valul"
Macar Inaioana e sincera, si ia o atitudine conforma cu valorile la care ea tine, dar ce te faci cu majoritatea ipocrita care se lasa purtata "cum bate vantul", ca sa faca poza buna, si pentru care singura valoare e spiritul de turma...
Ca sunt destui ortodocsi, botezati, care sarbatorecs cu multi carnati Craciunul, si nu rateaza mielul de Paste, se tin de toate pomenile, n-ar concepe sa se duca la cimitir fara preot, dar n-au habar de post, ajutor pentru aproapele, si daca-i intrebi ce parere au despre ora de religie....

Mergi la inceput