Ortodoxie din Postul Mare in Postul Mare(15)
Raspunsuri - Pagina 6
![](images/user_woman.png)
antoioana spune:
quote:
Originally posted by irina.c.quote:
Originally posted by Sabina
http://photobucket.com/albums/d199/Sabinelu/La%20Manastirea%20Caraiman/
Sabinelule,mama,ma omorasi cu pozele astea!Ce frumos e acolo!Ma gandesc cum treebuie sa fie o slujba de noapte asa,in varf de munte,cred ca e ca-n rai...
Cum se mai simte Sofia?E bine?
Chiar ca sunt deosebit de frumoase! Vreau si eu acolo!!
![](plang.gif)
...ce-ntamplare cu mine Anto, ce minune cu ei Ioana si Stefan si bb din burtica...
![Mergi la inceput Mergi la inceput](icon_go_up.gif)
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/Sabina/Sabina.jpg)
Sabina spune:
e bine Sofia, ii cresc falcutele la loc:)
Sabina si
![](hippi.gif)
Cea mai lungă cale este calea care duce de la urechi la inimă.
fdoina spune:
Apropo de impartasitul la copii, si pe mine m-a impartasit preotul mancata , pana la 7 ani, cand eram copil...Asta e o chestiune care tine mai mult de evlavie, decat de canoane...
Hai sa va povestesc, nu mai tin minte pe unde am citit, cred ca la Parintele Paisie(Aghioritul), era un preot ortodox care inainte sa se impartaseasca, la sfarsitul Sf Liturghii, manca putin, si s-au smintit enoriasii, si l-au reclamat la episcopul locului...Acesta l-a chemat pe preot, si pe cand preotul astepta in anticamera, sa intre la episcop, a vazut o raza de soare care strabatea anticamera, si fiind batran si cu vederea slaba, i s-a parut ca e o sfoara, asa ca intrnd la episcop, si-a lasat haina groasa atarnata pe sfoara (!!!), si ceilalti au vazut minunea, fara ca batranul preot sa stie ca a facut minune...Intrand la episcop, acesta l-a intrebat de ce mananca inainte de a se impartasi, si preotul i-a raspuns: Pai, preasfintite, asa am gandit eu ca se cuvine, sa fie mancarea jos, si Hristos, deasupra(!!!"fericiti cei saraci cu duhul").Episcopul l-a certat, i-a spus sa nu mai faca asa, preotul i-a pus metanie, a cerut iertare si binecuvantare, si gata...de atunci s-a tinut de tipic
Vedeti, batranelul se abatea strasnic de la canoane, dar era Sfant cu viata, avea dragostea, saracia cu duhul, blandetea, smerenia etc
Minunat este Dumnezeu intru SFINTII lui!!!
antoioana spune:
[quote...era un preot ortodox care inainte sa se impartaseasca, la sfarsitul Sf Liturghii, manca putin, si s-au smintit enoriasii, si l-au reclamat la episcopul locului...Acesta l-a chemat pe preot, si pe cand preotul astepta in anticamera, sa intre la episcop, a vazut o raza de soare care strabatea anticamera, si fiind batran si cu vederea slaba, i s-a parut ca e o sfoara, asa ca intrnd la episcop, si-a lasat haina groasa atarnata pe sfoara (!!!), si ceilalti au vazut minunea, fara ca batranul preot sa stie ca a facut minune...Intrand la episcop, acesta l-a intrebat de ce mananca inainte de a se impartasi, si preotul i-a raspuns: Pai, preasfintite, asa am gandit eu ca se cuvine, sa fie mancarea jos, si Hristos, deasupra(!!!"fericiti cei saraci cu duhul").Episcopul l-a certat, i-a spus sa nu mai faca asa, preotul i-a pus metanie, a cerut iertare si binecuvantare, si gata...de atunci s-a tinut de tipic
Vedeti, batranelul se abatea strasnic de la canoane, dar era Sfant cu viata, avea dragostea, saracia cu duhul, blandetea, smerenia etc
Minunat este Dumnezeu intru SFINTII lui!!!
[/quote]
Ce frumoasa poveste!
...ce-ntamplare cu mine Anto, ce minune cu ei Ioana si Stefan si bb din burtica...
BellaDonna spune:
va rog spuneti-mi si mie care sant cele 12 vineri de peste an in care se posteste, va rog mult daca sti mai multe impartasiti-mi si mie
Nimic fara Dumnezeu!
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/irina_p_c_p_/irina_p_c_p_.jpg)
irina.c. spune:
quote:Bella,eu nu inteleg exact la ce te referi.In toate vinerile de peste an se posteste,nu exista 12 mai speciale.Irina si bb Ilinca(26 apr '04)
Originally posted by BellaDonna
va rog spuneti-mi si mie care sant cele 12 vineri de peste an in care se posteste, va rog mult daca sti mai multe impartasiti-mi si miemamica lui Ana Maria
Nihil Sine Deo!
Nimic fara Dumnezeu!
Traiesc in Romania si asta imi ocupa tot timpul
today
olive spune:
Pentru BellaDonna:
12 vineri de post
2005-08-15, 15:11
Autor: Catalina Bogdan
De mult, in vremuri apuse, se spune ca evreii au prins pe unul dintre apostolii Domnului Isus Hristos. Acesta avea asupra lui o carte in care erau scrise cele 12 vineri de peste an in care credinciosii trebuie sa posteasca. In legenda se mentioneaza ca l-au chinuit groaznic pe ucenicul Mintuitorului, l-au lasat sa moara, i-au luat cartea si, dupa ce au invatat tot , au aruncat cartea in foc. Tot legenda spune ca evreul care a vorbit crestinilor despre cele 12 vineri, a fost blestemat, iar cel care a a dorit sa treaca la crestinism, a dezvaluit crestinilor misterul si puterea magica a celor 12 zile de vineri.
- Prima vineri de postit - este in ajunul celor 40 de Sfinti mucenici, in care Adam a nesocotit porunca lui Dumnezeu si a fost izgonit din Rai;
- A doua vineri - inaintea Bunei Vestiri, in care, in al patrulea ceas din zi Cain a ucis pe fratele sau Abel, reprezentind prima moarte fizica pe Pamint;
- Vinerea a treia este Vinerea cea Mare din Saptamina Patimilor, cea care premerge Sfintelor Pasti. In aceasta zi Hristos a fost rastignit. In al noualea ceas din zi si-a dat duhul vrind sa mintuiasca lumea de pacate;
- Vinerea a patra este, inaintea pogoririi Duhului Sfint;
- Vinerea a cincea este inaintea nasterii Sfintului Ioan Botezatorul. In aceasta zi Caldeii au robit Ierusalimul, sub conducerea imparatului Nabucodonosor;
- A sasea vineri este tot in luna iunie, inaintea Sfintilor Apostoli Petru si Pavel. Este ziua in care Dumnezeu a trimis cele 70 de plagi pe Pamint - omizi, lacuste, muste cainesti, schimbarea apelor in singe;
- Inaintea Adormirii Maicii Domnului, in luna august, este vinerea a saptea. In aceasta zi Ismailitenii au venit inarmati in Galileea;
- Vinerea a opta este inaintea taierii capului Sfintului Ioan Botezatorul. Legenda spune ca Irod a hotarit sa fie taiat capul sfintului, la cerea fiicei sotiei fratelui sau Filip;
- A noua vineri este inaintea Inaltarii Sfintei Cruci, fiindca Dumnezeu atunci a prapadit cele sapte cetati ale pacatului, printre care Sodoma si Gomora;
- Vinerea a zecea este dedicata zilei in care Moise a despartit Marea Rosie cu toiagul, izbavind pe fiii lui Israel de egipteni si este fixata dupa Inaltarea Sfintei Cruci;
- Inaintea Sfintului Apostol Andrei, este vinerea a unsprezecea. Este ziua in care prorocul Ieremia a inchipuit chivotul legii Domnului si a fost luat de ingeri si dus intre doi munti, pe care nori de foc l-au acoperit pina la a doua venire a lui Hristos;
- Vinerea a douasprezecea este vinerea de dupa nasterea Domnului nostru Isus Hristos, zi in care s-au taiat 14.000 de prunci din porunca lui Irod.
Se cade ca toti crestinii sa respecte toate vinerile si miercurile de peste an, dar mai ales cele 12 Vineri Mari de pe parcusul unui an.
Crestinul care va cinsti aceste zile mari va fi ferit de boala iar casa ii va fi imbelsugata.
fdoina spune:
Asta nu are nici o treaba cu crestinismul, asta suna a magie, superstitii babesti, citeste mesajul Irinei C pe pagina precedenta.
Crestinul posteste in fiecare vineri, ca vinerea a fost Iisus rastignit...fara sa aiba vreo pretentie ca pentru asta trebuie sa-i mearga bine, sau sa fie ferit de boala , sau sa-i fie casa imbelsugata...Si bune si rele sunt pentru mantuire. Punct.
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/irina_p_c_p_/irina_p_c_p_.jpg)
irina.c. spune:
Doina,mi-ai luat vorba din gura.Dumnezeu ne da ce crede ca e mai bine pentru mantuirea noastra.Dumnezeu nu e masina automata,bagi post dupa un anume ritual,sau nu stiu cate lumanari aprinse,sau alte chestii de genul asta,si gata,hocus-pocus,apare belsugul si sanatatea.Dragi surori,sa ne lepadam de astfel de atitudini daunatoare sufletului nostru.Sa fim ca Iov:Domnul a dat,Domnul a luat ,sa-i fie Numele binecuvantat!
Doamne ajuta!Irina si bb Ilinca(26 apr '04)
Traiesc in Romania si asta imi ocupa tot timpul
today