Ortodoxie din Postul Mare in Postul Mare(15)
Raspunsuri - Pagina 4
gandacelu spune:
quote:
Originally posted by she_wolf
Buna, va mai citesc din cand in cand si vreau sa va intreb ceva.
Am citit textul pus de Irina, foarte interesant, recunosc ca de cele mai multe practici habar n-aveam si mi-am amintit de o discutie avuta acum vreo saptamana cu cineva care imi spunea ca la Liturghie trebuie sa te duci nemancat. Indiferent daca te vei impartasi sau nu. Eu n-am mai auzit asa ceva pana acum si mi se pare cel putin ciudat, insa m-am gandit sa va intreb si pe voi, ca va pricepeti mai bine. Trebuie sau nu sa mergi nemancat la Liturghie?
Claudia si Cristi (16.12.2002)
in primul rand trebuie sa stii ca nimic din practicile Bisericii nu e obligatoriu, ci doar recomandat - si eu am mancat multa vreme inainte de Liturghie (nu mai spun cat de greu este atunci cand esti insarcinata sau alaptezi, pentru ca nu doar nemancat, dar si nebaut, de la 12 noaptea pana a doua zi dupa slujba!!!)
in al doilea, daca te hotarasti sa nu mai mananci/bei pentru a lua anafura, trebuie sa stii ca asa faceau primii crestini, e drept ca la ei impartasania era in fiecare duminica, daca nu erau despartiti de asta prin pacate grave - noi, pentru ca nu mai suntem vrednici sa ne spovedim atat de des, ne ramane in locul impartasaniei anafura, macar atat sa luam, macar cu atat sa ne invrednicim... si mai stiu ceva, ca atunci cand Preotul savarseste Liturghia, exista si o impartasire din cuvintele lui (nemetaforic vorbind!) asadar de asta e recomandat sa nu mananci - vei vedea, de altfel, ca este diferenta intre o slujba cu burta plina si una cu burta goala vei vedea, mancarea poate impiedica de multe ori sa ne concentram, de obicei pantecele ingreuiaza si trage in jos, mai mult la somn decat la atentie... va fi mai greu la inceput, dar dupa vreo 2-3 saptamani vei vedea ca te vei obisnui:)
www.treklens.com/members/dada/photos/" target="_blank">poze pe lentile si www.trekearth.com/members/dada/photos/" target="_blank">poze pe pamant
mami de ileana si ioachim
Sabina spune:
uite, e frumos ce zici tu Anca..insa eu am oproblema cu impartasania la copii...mi se pare cumplit sa nu dai sa manance unui copil de 3 ani ,e chiar f periculos pe timp de iarna...cum ramane cu copiii?
Sabina si www.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=33789&whichpage=1" target="_blank">Sofia Galagia
Cea mai lungă cale este calea care duce de la urechi la inimă.
irina.c. spune:
quote:Am citit recent ca regula Bisericii este ca pana la 4 ani copiii se impartasesc chiar daca au mancat.Iar pentru Ilinca duhovnicul mi-a zis ca o pot impartasi chiar daca a mancat.Irina si bb Ilinca(26 apr '04)
Originally posted by Sabina
uite, e frumos ce zici tu Anca..insa eu am oproblema cu impartasania la copii...mi se pare cumplit sa nu dai sa manance unui copil de 3 ani ,e chiar f periculos pe timp de iarna...cum ramane cu copiii?
Sabina si www.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=33789&whichpage=1" target="_blank">Sofia Galagia
Traiesc in Romania si asta imi ocupa tot timpul
today
bagoiu spune:
quote:
Originally posted by irina.c.quote:
Originally posted by Sabina
Am citit recent ca regula Bisericii este ca pana la 4 ani copiii se impartasesc chiar daca au mancat.Iar pentru Ilinca duhovnicul mi-a zis ca o pot impartasi chiar daca a mancat.
Irina si bb Ilinca(26 apr '04)
Traiesc in Romania si asta imi ocupa tot timpul
today
Riscand iarasi sa fiu acuzata ca imi terorizez copiii, eu va spun ca ai mei, 3 ani si 5 ani, stiu ca atunci cand nu se impartasesc nu au voie sa manance. Parintele ne-a zis ca incepand cu 2 ani sa incepem sa ii obisnuim, adica nu le spunem asa brusc " azi nu mananci" ci avem grija sa ii sculam mai tarziu, sa fie timpul mai scurt, le dam cu o seara ma inainte sa manance mai bine, ca sa nu se scoale chiar cu burta goala. Si nu suntem drastici cu ei, adica daca au baut putina apa, sau au mancat un biscuit ceva, nu ii mai impartasim. Dar nu ii asezam la masa, ii indesam cu cascaval, lapte, sunca si altele, si apoi hai sa luam si pastila magica de la biserica. Treptat se obisnuiesc. Ai mei oricum nu cer mancare cum se trezesc. Si mergem cu pachetelul la noi, imediat dupa impartasire, toti copiii isi iau masa in curtea bisericii. Si nu cred ca e mancare mai gustoasa ca aceea.
Iar pentru cei care nu rezista, sunt parinti la unele biserici care impartasesc copiii in timpul Liturghiei, ca sa nu astepte pana la sfarsit.
Daca trebuie sa ii faci copilului o analiza, nu te duci cu el la spital nemancat? Si nu mai zice nimeni ca il chinui.
Dar daca nu constientizezi puterea si valoarea Sfintei Impartasanii, atunci da, poti spune altceva.
Uite asa imi strang eu bilele negre la capitolul educatie, si parca vad protectia copilului la usa.
bagoiu spune:
Pt mihaisiro
Cautai o carte, uite se numeste Monahul si psihiatrul si cuprinde niste convorbiri intre pr Amedee Hallier si dr Dominique Meggle. Eu o am. A aparut la noi in 1997 si e tradusa de maica Siluana, pe atunci sora Eugenia.
Originalul a aparut la Bayard Editions in 1995 cu titlul Le MOINE ET LE PSICHIATRE. ENTRETIENS SUR LE BONHEUR.
Poate iti sunt de folos datele astea sa stii ce cauti. Eu ti+as imprumuta+o, dar cum?
Irina_Claudia spune:
irina (bagoiu) sunt perfect de acord cu tine cu impartasirea copiilor. Douhovnicyul nostru tot asa, de la 2 ani jumate cere nemancatul . Daca de exemplu a mancat si evident nu are voie sa se mai impartaseasca o vad ca ii pare rau, si duminica viitoare imi spune ea ca vrea sa se impartaseasca.
Oricum, e mult mai usor de modelat un copil de 3 ani decat unul de 7.
adriana am citit ultima carte a lui Danion (multumesc pentru link) si pentru mine palma peste ceafa a fost fraza in care spunea ca pentru noi intotdeauna pacatele celorlalti sunt mai mari , sau cautam sa ne amagim ca pacatele noastre sunt mai mici...Iata citatul:
"Pe mulți oameni i-am auzit vorbind despre icoanele care plâng, cu lacrimi sau cu sânge, fie că este vorba de icoane ale Maicii Domnului, de icoane ale Mântuitorului sau de icoane ale sfinților. Dar pe foarte puțini oameni i-am auzit întrebând: Oare de ce plâng icoanele?.
Sau, dacă am auzit întrebări de acest fel, am auzit și răspunsuri gen: Plâng pentru că lumea stă departe de Biserică. Plâng pentru că pe lume sunt atâtea crime și atâtea avorturi. Pe foarte puțini oameni i-am auzit spunând că icoanele plâng pentru că noi trăim în păcat. Nu, întotdeauna alții păcătuiesc.
Eu nu cred asta. Eu cred că Maica Domnului plânge și pentru că eu nu trăiesc o viață mai curată, o viață după voia lui Dumnezeu. Ce vreau să îți scriu acum este că Maica Domnului plânge și pentru păcatele mele și pentru păcatele tale, așa cum plânge pentru ale tuturor oamenilor.
Lacrimile ei sunt lacrimi grele pentru că, paradoxal, deși oamenii nu o iubesc ca pe o mamă, ea ne iubește pe toți, pentru că este Maica neamului creștinesc. "
Doamne ajuta
POZE
Irina + ingerasul Ioana
(4 ani)
fdoina spune:
Subscriu si eu la ceea ce spun Irinele (pe aici pe toata lumea o cheama Irina?)
Ilie, 9 ani, a fost impartasit mai rar cand era mic, nici eu nu ma duceam mereu la biserica, si acum cand e sa mearga duminica la slujba, face atata caz de mancare, iar dupa slujba se repede sa ia un pumn de anafura, ca sa ma supere, si sa arate la toata lumea ce victima e (asta desi in timpul saptamanii nu mananca niciodata inainte de ora 10, dar de multe ori prima masa in zi o ia dupa ce vine de la scoala!!!)... Plus ca face orice combinatie ca sa ramana acasa duminica...
Maria a fost impartasita de la un an nemancata, nu am fost absurda, aveam vesnic pachetelul cu mancare in plasa, biberonul cu lapte, dar dupa o vreme, am observat ca eram mai stresata eu decat ea de capitolul mancare... Acum are trei ani, de obicei ma duc mai tarziu la slujba, dar daca se intampla sa dureze mai mult, nu cere niciodata mancare, nu deranjeaza slujba, e un ingeras...mai, Dumnezeu lucreaza, noi facem si noi ce putem...dar trebuie sa ne straduim, nu?
adriana spune:
Irina b. voiam sa te intreb, ati mai scos carti pentru copilasi? Ca aia cu Sf. Gherasim a fost tare frumusica..
Irina Claudia, ma bucur ca a citi cineva pana la urma D.V.
Noi suntem dintre acei parinti care isi impartasesc copii dimineata, inainte de slujba.. Asta pentru ca nu rezistam noi, psihic.. Cand ne hotaram sa-i impartasim in timpul Liturghiei, ceva se intampla, parca innebunesc astia doi.. Se bat, se cearta, ne abat de la slujba.
Drept sa spun, in ultima vreme mi se pare tare greu sa cresti un copil.. Greu pentru ca nu mai stiu cum sa reactionez, ca nu am rabdare cu ei, ca trebuie tot timpul sa uit de ce vreau eu si sa stau sa-l bibilesc pe unul sau pe altul
Mai, dar voiam sa va intreb, copii vostri sunt ascultatori, cuminti la slujba, acasa se joaca in liniste, fara sa se certe pe jucarii? Ca eu incep sa cred ca ai mei au ceva
Exista oare o diferenta intre copii care merg la biserica si sunt impartasiti, si cei care nu stiu de asa ceva in viata lor?
Ma gandesc ca astia ai nostrii, care sunt in Biserica, sunt mai incercati(ca sa zic asa), supusi la presiuni mai mari decat un copil ateu, care nu se roaga, nu-si face cruce la masa, si ai caror parinti nu merg la biserica...
Bre, hai spunti tot, ca prea e roz totu' pe aici
(uite, gandacelu s-a plans ca nu-i prea arde de rugaciune, etc.. io ma plang ca nu-s rabdatoare si nu mai stiu cum s-o dau cu copchii urlaciosi.. voi ce mai ziceti?)
bagoiu spune:
Adriana draga, stai sa vezi cum e cu 3!
Sa stii ca asa cred si eu uneori despre ai mei
Si eu tare ma mai enervez, si sunt sigura acum ca ceva se intampla si cu mine.Deci, daca vrei sa stii, asta e marea mea problema acum. Fac crize de manie de la te miri ce. Imi dau seama chiar in momentul ala dar nu ma pot stapani. Sunt intr-o mare lupta. Offf!
fdoina spune:
Bre, da ati vazut voi baba frumoasa si copil(ingeras n-am gasit)
Ca despre noi, ce sa mai zic, eu aseara m-am certat cu mamaie, si i-am zis niste questii...de-mi venea pe urma sa-mi dau palme...
Da acu, ca suntem pe topic ortodox, si ailalti zic ca nu trag cu coada ochiului, zic si eu ca prostu: mai , noi suntem pacatosi, nu trece ziua si calcam in strachini, doar sectarii sunt virtuosi, ce-aveti mai fetelor?...