Ortodoxie din Postul Mare in Postul Mare(15)

Raspunsuri - Pagina 2

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns fairy_adina spune:

apropo de Medjugorje vezi si www.reginapacis.ro sau alte aparitii acceptate si strict monitorizate de Biserica Catolica, pe care noi ortodocsii o numim sora . Sa nu ne pripim ... multi oameni s-au intors la credinta datorita acestor manifestari mai mult sau mai putin supranaturale ale Domnului . Extremismul naste ... monstrii

www.claudiu-cioca.tk" target="_blank"> Claudiu Cioca-a inceput drumul spre Lumina
www.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=62812" target="_blank">Maini condamnate la tacere
Dragostea de Dumnezeu rezolva toate problemele

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns she_wolf spune:

Buna, va mai citesc din cand in cand si vreau sa va intreb ceva.
Am citit textul pus de Irina, foarte interesant, recunosc ca de cele mai multe practici habar n-aveam si mi-am amintit de o discutie avuta acum vreo saptamana cu cineva care imi spunea ca la Liturghie trebuie sa te duci nemancat. Indiferent daca te vei impartasi sau nu. Eu n-am mai auzit asa ceva pana acum si mi se pare cel putin ciudat, insa m-am gandit sa va intreb si pe voi, ca va pricepeti mai bine. Trebuie sau nu sa mergi nemancat la Liturghie?

Claudia si Cristi (16.12.2002)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns bagoiu spune:

irinac, sunt intru totul de acord, dar ce ne facem cand unele practici de acest fel sunt promovate de preoti cu .... renume. Ma abtin sa dau exemple, ca sa nu ajung la judecata. Eu am multe exemple in preajma mea de oameni care merg regulat la biserica, se spovedesc, se impartasesc, dar poarta visul Maicii Domnulu i geanta, nu spala vinerea ca nus tiu ce, nu lunea ca te uraste lumea si multe altele... Dac incerc sa le explic ca nu asta e duhul bisericii imi zic mie ca exagerez.

In alta ordine de idei, fetelor, eu am inceput cam prost anul. Duhovniceste. Am o stare de imi vine sa ma iau la palme, desi, judecand la rece, n-ar fi chiar asa rau, dar... "multe patimi se lupta cu mine"

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns irina.c. spune:

quote:
Originally posted by gandacelu

excelent text, irina, de unde il ai?cat m-am chinuit s-o conving pe fosta bona (btw, nu mai am bona!) sa nu mai umble pe la 7 biserici cu acatiste, ci sa stea la Liturghie... nu, ca asa a invatat-o un preotsunt atatea lucruri pe care oamenii "simpli" nu le stiu... majoritatea cred ca a merge la Biserica inseamna sa aprinzi o lumanare si gata... foarte interesant subiectul, chiar ma gandeam sa scriu ceva despre asta, dar nu aveam "lista completa" - de unde il ai?merci:)www.treklens.com/members/dada/photos/" target="_blank">poze pe lentile si www.trekearth.com/members/dada/photos/" target="_blank">poze pe pamant

mami de ileana si ioachim

Gandacel,textul l-am preluat de pe forumul de la Darvari,dar nu mai gasesc subiectul,ca sa-ti dau exact link-ul.L-am scurtat un pic,ca era mai lung.
Si pe mine ma dispera "babetismele" de genul asta,de aceea am si postat textul,fiindca astfel de "obiceiuri"(superstitii mai degraba)sunt destul de frecvent intalnite,din pacate.Irina si bb Ilinca(26 apr '04)
Traiesc in Romania si asta imi ocupa tot timpul
today

Mergi la inceput

Claudia,asa este,la Sf. Liturghie se merge fara sa mananci,ca sa poti lua anafura la sfarsitul slujbei.Anafura si agheasma se iau totdeauna pe nemancate,de obicei dimineata,in timpul saptamanii,sau la sfarsitul Liturghiei,atunci cand participam la ea.Eu ma gandesc ca,pe langa asta,acest mic "post" de duminica ne aduce aminte ca omul nu se hraneste numai cu paine,ci in primul rand cu Cuvantul lui Dumnezeu.
Irinabai dreptate,am auzit si eu cazuri.Ce sa facem,preotii cad si ei in greseli,ca noi toti.Un parinte care a predicat puternic contra unor astfel de superstitii e Nicodim Mandita,pe care eu personal il admir foarte mult,desi are si sfintia sa unele exagerari(dar ele vin din prea multa ravna catre bine,am observat).Cred ca totusi daca participam activ la viata Bisericii si ne imbogatim mintea cu lecturi duhovnicesti de calitate,Dumnezeu ne va ajuta sa discernem ce e bine si ce e rau.Irina si bb Ilinca(26 apr '04)
today

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns she_wolf spune:

Merci Irina, n-am stiut. Suna logic ce spui tu cu anafura, dar eu ma gandeam ca nu-i obligatoriu s-o mananci chiar atunci, ca poti s-o mananci si intr-o alta dimineata, pe stomacul gol, normal.
Lucrurile astea de unde le poti afla? Ti le spune preotul sau sunt scrise pe undeva? Ce intrebari pun...

Claudia si Cristi (16.12.2002)

Mergi la inceput

quote:
Originally posted by she_wolf

Merci Irina, n-am stiut. Suna logic ce spui tu cu anafura, dar eu ma gandeam ca nu-i obligatoriu s-o mananci chiar atunci, ca poti s-o mananci si intr-o alta dimineata, pe stomacul gol, normal.
Lucrurile astea de unde le poti afla? Ti le spune preotul sau sunt scrise pe undeva? Ce intrebari pun...Claudia si Cristi (16.12.2002)

Desigur ca poti sa iei anafura si in alta dimineata,dar e vorba despre o pregatire pe care o facem ca sa mergem la Sf. Liturghie.Dar decat sa nu te duci avand ca motiv ca nu poti sta nemancata,mai bine mananca bine si du-te la Biserica.Dumnezeu primeste osteneala fiecaruia,dupa puteri.
Toate aceste lucruri le gasesti prin cartile gen "indrumatoare" de credinta pe care le gasesti in orice librarie ortodoxa.Mai poti intreba si preotul,alti credinciosi sau gasesti si pe net resurse,in mod sigur.Dar daca mai ai nelamuriri poti intreba si aici,sigur te va ajuta cineva.Irina si bb Ilinca(26 apr '04)
today

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Porumbita spune:

Irina (sau cine poate) in elgatura cu textul postat de tine as avea cateva intrebari:

de ex era scris:

"- Impartasirea cu Sfintele Taine a celor ce sunt în coma, sau în agonie, sau tocmai au murit;"

de ce nu e in regula? adica de ex tata a primit Sfintele Taine la putin timp dupa operatie, inainte de a intra in coma; era constient, dar s-ar putea incadra la agonie

-ce inseamna "abuzul de pomeniri la Vohodul mare"

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Porumbita spune:

Si pt ca tot sunt la cap. intrebari:

ce anume se poate face pt cei morti "nespovediti, neimpartasiti, fara lumanare"? exista rugaciuni/slujbe speciale?

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Sabina spune:

buna dragele, am venit pt 5 zile in bucuresti, tre sa lucrez intens, si ma stradui acuma sa va pun poze frumoase:)

Sabina si www.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=33789&whichpage=1" target="_blank">Sofia Galagia

Cea mai lungă cale este calea care duce de la urechi la inimă.

Mergi la inceput