Diabet zaharat la copii! (2)
Raspunsuri - Pagina 27
ana_miti spune:
Si noi avem probleme, glicemii mari, chiar foarte mari. Sambata a fost ziua de nastre e alui Alex, a implinit 2 anisori. Am facut petrecere, 7 copilasi de varsta lui au fost invitati. Ca sa decurga totul normal am chemat copilasii la ora 1....au servit masa impreuna, i-am facut injectia cu insulina si am adaugat o corectie de 0,5 ui pentru ca urma sa pape tort (ciocolata immbrcat in frisca, cu zahar, comandat la cogfetarie) la gustrae de 4. Ce sa va spun glicemiile au fost super bune. mai bune decat alta data ...max 150.
De luni insa a incpeut calvarul glicemiilor, si ziua si noapte a foarte mari, am tot jonglat cu hc ...pana mi-am dat seama ca ii iau practic din mancare , si el si asa mananca putinel. Miercuri dupa amiaza la ora 6 avea glicemia 444!!!! Am facut corectie , dar in acea noapte tot pe mari a stat.
Am inceput sa maresc dozele, pe rand cand la Actrapid .....facea hipo la 2 ore dupa masa.Ieri, la 12.30, Alexutzul dorme linistit...ii pregatisem masa de 1 si cand ma duc sa ii iau glicemia si apoi sa il trezesc la masa, constat cu mare stupoare ca al meu puiutz era intr-o hipoglicemie destul de mica. M-am speriat cand am vazut pe aparat 32. Am rezolvat repede hipo.
Am marit Lantusul la 4 ui. Aseara , am sunat si am vorbit si cu dr Enache de la Buzias.....numai stiam ce sa fc. M-a certat ca trebuia sa fac corectii cu insulina nu sa ii iau din mancare copilului. Acum vad ca este ok, aseara cea mai mare glicemie a fost de 179, iar dimineata la 7 avea 130. Astazi, vad ca sunt la fel de bune, cred sa s-au reglat, la 10 =125, iar acum la pranz =150.
Marti am fost la Bucuresti, am facut hemoglobina si are 8,7, a mai scazut putin. oricum dr mi-a zis ca este buna la un copil de 2 ani. Ideal este sa fie sub 9.
Cam astea sunt ultimele noutati. Din pacate , repet ..numai am timp de scris, intru ziua sa citec pe fuga ce mai scrieti si sa vad ce mai fac copilasii.
Va pupam pe toate si glicemii bune copiilor!
www.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=62868" target="_blank">Teste de glicemie pentru Alex
www.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=75037&whichpage=1" target="_blank">Bazar umanitar Alex
http://www.ccserban.ro/html/contact.html
Anina_n spune:
La multi ani, Alex !
Sa cresti sanatos si voios, sa ai o copilarie ca-n basme !
Felicitari, Ana, mamica puternica si curajoasa !
Sa va traiasca si sa va bucure mereu sufletele, minunea voastra ! ![]()
Doamne, cum am putut uita de ziua lui Alex ! ![]()
Ana, mii de scuze !!! 
Asteptam poze cu voi, de la aniversare. ![]()
Dimineata si Cristina mi-a venit cu glicemia mai ridicata, dar acum este bine. Credeam ca am rezolvat problema glicemiilor de peste noapte, dar nu e asa.
Ana, la Buzias am invatat o regula in a calcula HC necesari unui copil, pana-n 14 ani. Este vorba despre NC(necesarul caloric), din care apoi se calculeaza HC, stiind ca din NC 55% sunt acoperiti de glucide, iar 1g de G(glucide)=4 kcal.
Vine asa: NC = 1000 + (varsta x 100)
Pt. Alex, asta inseamna 1200kcal/zi din care 55 % sunt glucidele.
Acum, se calc. cate kcal. sunt necesare/zi.
(1200 x 55) : 100 = 660 kcal/zi
Iar acum, daca 1g Glucide = 4 kcal inseamna ca:
660 : 4 = 165 Glucide/zi pt. Alex ! ![]()
Acum, aceste glucide se pot rotunji in jos sau in sus, depinde de copil, cred. Sa nu fie nici prea mult pt. el, sa se ingrase prea tare.
La Cristina ar iesi 206 glucide/zi, iar ea are doar 150 glucide/zi. Daca nu va pune nimic pe ea in urmatoarele saptamani, i se va mari din nou cantitatea de glucide.
Sper ca te-am ajutat cat de cat si ai inteles schema de calcul !
Este cam greu de redat, aici.
Schema de calcul data de Adriana i se potriveste foarte bine Cristinei. La 15 kg, cat, inca are acum, ea mananca 150 HC.
gata, ma retrag, trebuie sa alerg la sedinta cu parintii la gradi ! ![]()
Astept vesti de la voi, fetelor si sper sa fie numai dintre cele bune ! [:)}
Un weekend cat mai placut ! 

Tine aripioara asta, voinice !
Nina, mami de
www.babiesonline.com/babies/n/ninacristina" target="_blank"> Nina-Cristina (10.01.2002)Diabet zaharat la copii, Copii din 2002, Copii capricorn
ana_miti spune:
Multumesc tare mult Nina. si eu m-am gandit ca ar fi nevoie de ceva hidrati in plus, insa nu o voi face decat la recomandarea medicului. ca ii mai dau eu 3-4 in plus este altceva ...pe langa acea diferenta de 40 cat a reiesit din calcul. Oricum, cred ca hormonii de crestere isi fac de cap sau vreo maselutza......sambata seara a avut 178 la gustarea de 10 , a mancat 10 hc lenti(paine cu unt si putin gem dietetic) si culmea! la 2 noaptea avea 411.
Pana dimineata s-a corectat singura...mi-a fost teama sa ii fac eu corectie cu insulina. Duminica la ora 7 dimineata a avut 240, aceiasi doza , acelasi hc ....la ora 10 glicemie relativ buna , 180, iar la 12.30 hipo....64.
In conditiile in care nu este racit, nu face febra , pipi normal....nu vad ce altceva ar fi....
Sanatate copiilor si glicemii bune!
www.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=62868" target="_blank">Teste de glicemie pentru Alex
www.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=75037&whichpage=1" target="_blank">Bazar umanitar Alex
Anina_n spune:
Buna, dragi mamici ! 
Ce mai faceti, cum sunt puiutii vostri ?
Ana, stii ca sunt "n" factori care influenteaza glicemia, mai ales hiperglicemia. Totul este sa fim pe faza la glicemiile prea joase sau prea ridicate, sa le putem corecta la timp.
I-a mai iesit vreo masea lui alex, pana la urma ?
Si Cristinei i se intampla sa vina cu glicemie mai ridicata dimineata, desi la ora 22 era buna, la ora 3 bunicica, iar la ora 6:40, mare. O explicatia ar fi hormonii hiperglicemianti, care intra in actiune exact dupa ora 3 dimineata.
Tu ce faci ? Ti-ai prelungit cu 1 an, concediul de maternitate ?
Am inteles ca se poate, daca este bolnavior copilasul.
Dani, voi ati ramas la cele 2 insuline Actrapid(dimineata si la pranz) si 1 insulina Mixtard seara ?
Eu sunt multumita de echilibrul gasit de aproape 2 sapt. in diabetul Cristinei, desi e greu cu cele 5 administrari de insulina/zi. Dar daca asa ii merge ei bine, mergem inainte cu aceasta schema de insulinoterapie. Astept rezultate si la....greutatea ei. Dar nu ma grabesc sa o cantaresc, ar fi prea curand.
Adriana, ce face adolescentul nostru ?
Va descurcati cu hormonii de crestere, de pubertate....etc. ?
Va doresc o zi frumoasa in continuare si o seara cat mai faina, alaturi de familie ! ![]()

Edit: Adriana, eu calculez strugurii cu 20 %, adica, 50 g struguri = 10 Hc. Si vine bine Cristina dupa consumul lor. ![]()
Nina, mami de
www.babiesonline.com/babies/n/ninacristina" target="_blank"> Nina-Cristina (10.01.2002)Diabet zaharat la copii, Copii din 2002, Copii capricorn
Adrianaa spune:
Buna fetelor!
Am fost foarte prinsa in ultimul timp, asa cum vad ca vi se intampla si voua.
Da Anina, si eu pun strugurii la fel, imi pare rau ca sunt cam grei la cantar... in rest sunt foarte buni. V-am intrebat de struguri pentru ca am auzit tot felul de povesti cu strugurii... cum ca daca ai diabet nu trebuie sa te atingi de ei. Eu nu consider asa, doar ca trebuie sa fii atent cat mananci, pentru ca sunt destul de grei si de bogati in HC, iar tendinta este usoara de a manca multi struguri.
Alex este bine, cu aceleasi perioade de echilibru si dezechilibru temporare, corectii de insulina ... s.a.m.d. cum stiti. Anul asta este unul greu pentru ca avem de dat capacitatea, eu deja am inceput sa fiu stresata (de anul trecut chiar) pe acest examen si vad cum incep sa-l stresez si pe el. Vad acest lucru si fac eforturi sa ma abtin sa nu-l presez inutil si pe el. Apoi vad cum se preda la scoala in salturi si intru iar in panica - materie multa, vad ca lucrurile se misca incet si intru in panica...
Ei, cam astea au fost ultimele noutati...
Voi cum stati cu lectiile la gradinita? 
Anina_n spune:
Buna, dragi mamici !
Cu exceptia catorva nopti cu hiperglicemii, Cristinei ii merge bine in continuare. ![]()
Saptamana asta se bucura de vacanta, nu are "lectii". ![]()
Se joaca toata ziua cu poneii, papusile sau masinutzele, ori cu buni(care e si prietena ei
) sau vizioneaza "Frumoasa si Bestia" si "Mica Sirena".
Eu va intreb, fetelor, daca faceti glicemie inainte de fiecare administrare de insulina ?
Aici, la Ciuc, mi s-a recomandat sa-i fac un profil glicemic 1 data/sapt., altfel, doar daca observ ceva pe ea sa-i iau glicemia.
Iar la Buzias se recomanda glicemia inainte de fiecare administrare de insulina, cum m-am si obisnuit. Altfel nu pot sta linistita.
Cum se corecteaza singura o hiperglicemie ? Cum poti interveni la o hipoglicemie usoara ?
Voi, cum faceti ?
Va imbratisez si va pup si va astept numai cu vesti bune ! ![]()

Nina, mami de
ana_miti spune:
Buna,
Alex este ok si el cu glicemiile. Din pacate vremea rece ne tine mai mult in casa, masinutele si jucariile de plush sunt cei mai buni prieteni ai lui acum.
Acum o saptamana a fost racit, un rosu in gat, pe care l-am tratat cu usurinta, fara a se simti in glicemii raceala.
Nina, noi facem glicemie inainte de fiecare masa, stii ca la noi nu se poate altfel. Am incercat si nu a mers, a facut hipo sau a luat-o razna glicemia. Si am zis ca numai fac nici o economie de teste si gata...testam in continuare glicemia la 3 ore. mai putin noaptea, cateodata o iau , cateodata nu. Depinde cu ce glicemie doarme.
In cazul hiperglicemiilor la Alex este asa: daca noaptea la 12 are in jur de 300 .....il las in pace , ii dau apa multa sa bea si pana dimineata se corecteaza singura. Daca in cursul zilei....dupa o masa principala vine cu hiperglicemie, ii corectezi din HC ....daca are hiper inainte de o masa principala, facem insulina cu jumatate de ora mai devreme si adaugam corectie, in functie de valoarea glicemiei.
iar la o hipoglicemie usoara, ii dau 5 g de zahar, asta insemnand un plicletz, asta este masura mea, eu nu ii dau cu linguritza.....si cu pliculetzul si nu mai mult de 1. Depinde foarte mult de momentul zilei in care face hipoglicemia.
In rest, acasa cu puiul, care nu ma slabeste o clipa. Ziua stam in casa, seara dupa insulina de 7 , cand vine tati de la serv iesim si noi afara un pic cu masina la plimbare si un 10 min il scot afara sa i-a si el un pic de aer.
Va pupam si va imbratisam cu drag si va dorim glicemii bune!

Anina_n spune:
Ana, ma bucur ca sunteti bine si ati trecut usor peste acel rosu in gat. ![]()
Foarte bine procedati la hipoglicemii si hiperglicemii, la fel facem si noi.
Eu intrebam(ironic) cum se pot corecta singure(
) hiperglicemiile si hipoglicemiile, in conditiile in care, d-na. doctor ne recomanda un singur profil glicemic/sapt. sau glicemie doar daca se observa ceva pe copil, sa nu traumatizam psihic copilul.
Dani, voi ce mai faceti ?
Lavinia si Soryali, dar voi ? Copilasii vostri cum mai sunt ? Cum le merge ?
Adriana, Alex practica vreun sport ?
Mie tare mi-ar fi placut sa o dau pe Cristina la un sport, caci tare mai iubeste miscarea.
Astept vesti de la voi, dragi mamici. ![]()
Va doresc sanatate si numai glicemii dintre cele mai bune !

Un fulg pentru seara de Craciun 
Nina, mami de
Anina_n spune:
Dragi mamici,
azi e ziua Anei !
Puteti sa o felicitati, aici ! ![]()
La multi ani cu sanatate si numai bucurii, si aici, Ana !

Un fulg pentru seara de Craciun 
Nina, mami de

La multi ani, Alex!