Diabet zaharat la copii! (2)

Raspunsuri - Pagina 24

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns lavinia_c spune:

Buna fetelor,
acum cred ca voi putea sa va raspund la intrebari. Am ajuns acasa dupa mai multe zile de concediu petrecute in locuri fara net.Chiar daca v-am citit mesajele pe fuga intre doua destinatii nu am avut timp a va raspunde.
La Buzias am fost pacienti ai d-nei doctor Alina Lacatusu, o doamna deosebit de draguta. S-a dovedit a fi si bine pregatita in urma lectiilor prezentate.
Horea a avut hemoglobina 6,6. Acolo i-a scazut usor necesarul de insulina, datorita miscarii ordonate de acolo si zilnic aproximativ constante. Tot la Buzias a simtit pe pielea lui ce inseamna o hipoglicemie, care bineinteles a fost imediat corectata cu zahar. Am invatat de la d-na doctor ca e bine la varste asa de mici e bine tinut pe glicemii usor mai mari pentru a simti mai bine hipoglicemiile. Noi il tineam pe Horea pe glicemii cuprinse intre 70 si 130, un 65 nu-l tratam ca pe o hipo(cu zahar) ci cu 3 HC in plus la masa. Asa nu stia cand are hipo. Acum incercam sa tinem cont de ceea ce am invatat si de fiecare data cand ne spune ca nu se simte bine se adevereste a fi o usoara hipoglicemie pe care o corectam.
Legat de dieta, si eu sunt adepta dulciurilor facute in casa, cu zahar normal, la care calculez hidratii pe care ii pun, cantaresc prajitura gata coapta, si cu regula de trei simpla calculez HC la 100 de grame. Asa procedez si la gemuri, zacusca etc. La compot am calculat hc pe fiecare borcan. Ca sa imi fie usor la iarna am etichetat borcanele cu nr. de hc pe care ii are. La clatite, gogosi, pizza, depinde ce reteta folosesc. Daca fac un aluat simplu ca de paine atunci calculez ca si painea, daca pun la clatite lapte, zahar, nr. de HC e diferit. Cantaresc toate ingredientele si cantaresc toata maiaua. Asa stiu cati hidrati are 100 gr. de maia necoapta. De obicei fac o clatita de 50 gr. Depinde si pentru ce masa o pregatesti. Pana la Buzias calculam si verdeturile cu mai putin de 5 hc(cu exceptia ciupercilor si a salatei de vinete), acum am invatat ca sunt la liber si e foarte bine.Datorita numarului mare de hidrati pe care ii are fasolea uscata la inceput mi-i s-a spus in spital ca nu are voie sa manance, eu o gatesc cu placere dar am grija sa o fierb separat de celelalte legume(la ciorba),sa arunc apa in care o fierb si apoi sa o adaug in mancare.Asa o calculez la 29-30 HC la 100 gr. La fasolea batuta(frecata cum i se spune la noi), apa in care o fierb o arunc si fasolea o frec cu apa clocotita curata. Asa o calculez cu 20 la 100 gr.
Din p.d.v. al dietei noi ne-am linistit. Are voie sa manance orice cu singura restrictie a cantitatii si a orei(sunt si asa prea multe restrictii, nu?!!).
Asociatiile despre care v-am vorbit se vor constitui in acest an la initiativa d-lui doctor Serban de la Buzias. Din fiecare judet vor fi parinti s-au tineri cu DZ care se vor ocupa cu inregistrarea acestei asociatii la judecatorie pentru a castiga personalitate juridica. Desigur, ca lista membrilor va fi alcatuita cu ajutorul medicilor din fiecare judet. Dupa ce se constituie la nivelul judetului aceste asociatii se vor constitui intr-o federatie nationala, care va putea mai bine sa reprezinte interesele copiilor cu DZ. D-l SERBAN spunea ca spera ca pana la iarna sa fie pusa pe picioare aceasta federatie. In masura in care voi avea noutati va voi spune ce este de facut.
Voi ce mai faceti? Dar puiutii vostri? Imi pare rau pentru cei care au fost bolnavi si ma bucur ca acum sunt bine.
Dupa ce am venit de la Buzias am avut o saptamana foarte grea. Avea dimineata glicemii foarte mari, glicemii care se instalau de pe la ora 24 si stateau frumusel nemiscate pana dimineata. Parca nu faceam insulatard, parca faceam apa. Am crescut doza si nu se misca nimic. Asa a tinut-o o saptamana, pana am ajuns sa facem 7 ui de la 3,5 cu cate am plecat de la Buzias.Acum e bine si incepem sa scadem doza de rapida de peste zi. Sa faci profil o saptamana intreaga nu e un lucru usor. A trecut si speram sa nu mai avem parte de asemenea zile.
Ma bucur ca ati hotarat sa mergeti la Buzias toamna, poate nu va mai fi asa de aglomerat. Va invidiez ca va veti intalni acolo dar sper sa veniti cu noutati. Acolo este polul diabetului din Romania.


Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Adrianaa spune:

Buna fetelor,

Anina, crema dietetica de care spuneai - daca este crema de cacao Santos,- stiu ca este o crema din arahide cu adaos de cacao. Aceasta ii dau si eu lui Alex destul de des, dar mai mult iarna. Arahidele din ea se pot altera destul de usor la caldura, asa ca este mai buna iarna, sau sa o tii la frigider. Eu ii mai dau si napolitane Santos, dar nu ciocolata Santos pentru ca nu este buna deloc.

Apropo de ciocolata. Cu ceva timp in urma dadeam niste retete de ciocolata de pe un site. Am incercat si eu, dar am adaugat inculcitor, nu zahar. A iesit dezastruos la gust. Am reparat reteta, adaugand zaharul din reteta si 100 ml lapte, apoi a iesit foarte buna. Nu am incercat cealalta reteta, dar cand am sa o fac, va spun.

Cateodata ii mai dau ceaiuri lui Alex. I-am dat (mai demult) ceai de soc - este bun la gust - si in perioada aceea am observat ca glicemiile scadeau, la fel in prezent ii dau ceai de frunze de afin, la care nu vad rezultate hipoglicemiante, dar stiu ca este bun pentru altele.

Alex mi-a spus ca la Buzias le-a recomandat ca la hiperglicemii sa bea cat mai multe lichide si pentru ca astfel ajuta organismul sa mai scada glicemia. I-au indemnat sa-si faca injectia si in public. Alex a fost singurul pe acolo care a declarat ca el a facut-o. (Chiar la intoarcere, in tren). Inainte nu vroia sa practice acest lucru, faceam injectia ascunsi de priviri. Nu am insistat pe acest lucru, l-am lasat pe el sa hotarasca daca vrea sau cand vrea sa nu se mai fereasca.

Multe imbratisari si un week-end placut!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Anina_n spune:

Buna, dragi mamici !
Nu am avut timp sa intru mai repede, aici, am sa revin maine cu un mesaj mai detaliat. Cristina este bine, de sambata i s-au reechilibrat si glicemiile.
Aveti grija de voi ! Pe maine !




Nina, mami de www.babiesonline.com/babies/n/ninacristina" target="_blank"> Nina-Cristina (10.01.2002)
Diabet zaharat la copii, Copii din 2002, Copii capricorn

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns soryali spune:

Lavinia felicitari pentru hemoglobina lui Horea !Sa o tineti tot asa !
Dupa glicemiile pe care a stat Horea era si normal sa iasa o hb asa de buna.Ma bucur ca v-a placut la Buziasi si ca ai revenit cu vesti bune.Sa stii ca si noi am avut probleme de genul asta cu cresterea necesarului de insulina bazala .Este ceva normal pentru ca din cand in cand mai vine in vizita ,mai ales noaptea, hormonul de crestere si atunci se simte ca este nevoie de mai multa insulina .Dar sa ai mare grija ca odata ce hormonul mai pleaca la plimbare ,scade necesarul de insulina si pana dimineata il poti scapa cu hipo.Atunci cand secreta sth-ul ,glicemia creste foarte mult daca insulina este insuficienta si ai sa-ti dai seama si daca faci un test de glicozurie .Daca este vorba de fenomenul "Dawn " glicozuria este negativa .Cred ca si asta e un motiv de bucurie !
P.S. nu uita sa-i faci lui Horea glicemia pe la ora 3 dimineata !

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Anina_n spune:

Buna, dragi mamici !
Cristina este bine, a revenit pe glicemiile bunicele cu care ne-a obisnuit vara asta. Tare curioasa sunt ce hemoglobina glicolizata vom avea peste 1 luna, la Buzias. Eu cred ca va fi mai buna ca cea din mai.
Soryali, multumesc pt. intentia ta buna de a ne ajuta ! Dar nu cred ca fac abuz de produse preparate cu fructoza si nu cu zahar, cum ar fi acea crema de cioco la borcanel(SCHNEEKOPPE), pusa intr-o clatita de 20 g. Cum a scris si Adriana, pana la urma, arahidele din crema de cioco au stricat ciocolata, prin faptul ca nu a fost tinuta la frigider. Este prima vara prin care trecem cu diabetul Cristinei, vara viitoare voi pune borcanelul cu cioco la frigider.
Produse cu zahar(baton Kinder, mini croissant, baton Nesquik, biscuiti Pepito sau cioco Milka si Kinder, iar inghetata numai la pranz si cereale Fortza) ii dau si eu, Cristinei, dar atunci cand are o glicemie buna spre scazuta si numai la o masa mai bogata, adica si langa HC lenti. Acadele ii dau ori de cate ori vad ca depune mai mult efort, cum ar fi mersul pe role sau bicicleta.
Bombonele Solano, Cristina stie care are voie doar 3/zi(dimineata, la amiaza si seara). Este o regula ce am impus-o de la inceput si se tine de ea, rareori existand abateri.
Pe ambalaj scrie ca luate in mod excesiv, pot avea efecte laxative.
Asadar, eu nu simt ca gresesc cu ceva dandu-i biscuiti "Leibenz", cioco la borcanel, napolitane, toate cu HC calculati sau bombonele "Solano" si guma de mestecat "Orbit", cu masura, cat timp ei ii merge bine.
Lavinia, felicitari pt. hemoglobina !
Asa e, copiii mici trebuie tinuti pe glicemii in jur la 120...<140, sa nu ne suprinda cu o hipo, si atunci, si o hemoglobina in jur la 7,5 din cate am inteles eu, la Buzias, este buna la ei. Cu cat este mai mic, copilasul, ca atat poate creste un pic hemoglobina, pt. o marja de siguranta.
Vad ca toti copilasii o patesc, dupa revenirea acasa de la Buzias, cu cresterea necesarului de insulina.
Noi vrem sa cerem marirea cantitatii de HC, caci Cristina tot subtirica este si tot pe 15 kg sta si doar in lungime creste. Plus ca a inceput sa ceara ea, mai multa mancare. Poate si unde misca foarte mult. Doctorita de aici, considera ca arata bine la varsta ei, dar mie intotdeauna mi s-a parut subtirica. Sa vedem ce va spune dl. doctor Enache !
Cam atatea am avut de scris azi, am sa mai revin pe parcurs.
Ana, sper ca sunteti bine, caci nici pe Ym nu te-am vazut, azi.
O zi cat mai faina in continuare cu glicemii cat mai bune posibil !







Nina, mami de www.babiesonline.com/babies/n/ninacristina" target="_blank"> Nina-Cristina (10.01.2002)
Diabet zaharat la copii, Copii din 2002, Copii capricorn

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Adrianaa spune:

Buna mamici



Iata ce spune Viorel T. Mogos in cartea: "Alimentatia in diabetul zaharat", referitor la zaharul in alimentatia diabetului:


"Zaharul in alimentatia diabetului reprezinta o problema dietetica controversata. El a fost multa vreme contraindicat din cauza efectului hiperglicemiant rapid si important. S-a observat ca, asociat pranzurilor mixte in cantitati moderate (sub 25 g pe zi in conditiile de efort fizic obisnuit), la diabeticii bine echilibrati metabolic, nu are efect hiperglicemiant mai mare decat cantitati echivalente de glucide din alimente.

Conform anumitor studii, puterea hiperglicemianta a zaharului este mai mica sau comparabila cu cea a painii, cartofilor si orezului. Unele cercetari sustin ca ratia de zahar poate fi mai mare la persoanele cu necesar energetic crescut si mai mica la copii.

In general, se estimeaza ca, in cazul recurgerii la consumul de zahar, aportul acestuia sa nu depaseasca 5% din ratia de glucide si sa fie asociata pranzurilor complexe, bogate in fibre alimentare.

Deci produsele din categoria celor cu concentratie ridicata de zaharuri pot fi folosite ocazional in cantitati mici, la sfarsitul meselor complexe, bogate in fibre alimentare, de catre pacientii normoponderali, ce depun eforturi fizice crescute, care sunt bine echilibrati metabolic si care nu prezinta hipertrigliceridemie.

In general nu se recomanda a se depasi la o masa mai mult de 1 BE (10-12 HC).

Produsele Schneekoppe sunt concepute pe baza cerintelor moderne de alimentatie, continand cat mai multe principii nutritive. Indulcirea lor se face numai cu edulcoranti naturali, care nu necesita insulina pentru metabolizarea lor. Acest din urma aspect le sustine utilizarea in diabetul zaharat. In consumul zilnic se recomanda ca aportul de fructoza sa fie mai mic de 25 g.

Dulciurile Schneekoppe se pot folosi doar in cantitati limitate datorita continutului lor in monozaharide (fructoza) si alcooli (sorbitol, monitol, xilitol, izomaltitol), care se transforma la nivel hepatic, intr-o anumita proportie, in glucoza.


In concluzie: Eu, daca as avea de ales, tot spre dulciurile Schneekoppe m-as indrepta

si pupici pentru mamicile grijulii!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Anina_n spune:

Adriana, ce harnicutza ai fost !
Multumesc pt. cele scrise din acea carte ! Unde as putea gasi si eu, cartea ?
Am dat cautare pe net si nu am gasit-o.
"In consumul zilnic se recomanda ca aportul de fructoza sa fie mai mic de 25 g."
Aici, se refera la fructoza folosita ca indulcitor(cum reiese din text) in produsele pt. diabetici sau si la fructoza din fructele consumate intr-o zi ?
Cristina exact 25 g fructoza din fructe proaspete mananca, in general, pe zi.
Va astept cu vesti bune, dragi mamici !




Nina, mami de www.babiesonline.com/babies/n/ninacristina" target="_blank"> Nina-Cristina (10.01.2002)
Diabet zaharat la copii, Copii din 2002, Copii capricorn

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Adrianaa spune:

Da, Anina, cred ca se refera la fructoza adaugata ca indulcitor.
Cartea din care am dat citatul - "Alimentatia in Diabetul zaharat" de Viorel T. Mogos, am cumparat-o cu ani buni in urma, ea a aparut la Editura Prometeu Bucuresti, in 1998.

Tot din aceasta carte as mai adauga ca fructoza nu altereaza echilibrul glicemic la copii, daca este data in cantitati de pana la 0,5 g/kg corp/zi. Administrata insa la peste 50 g/zi ea poate provoca diaree, iar la persoanele cu predispozitie la hipertrigliceridemie, aceasta nici nu trebuie sa fie recomandata. Pentru ca poate agrava aceasta tulburare a metabolismului lipidic.

Inchei spunand despre fructoza - tot din aceeasi sursa - ca este mai lent absorbita din intestin, astfel furnizand mai lent ficatului monozaharidele.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns soryali spune:


Adriana iti multumesc pentru graficele de crestere la copii .Chiar sunt foarte interesata de acest subiect si am o obsesie cu problema asta .Alina la varsta de 3,5 ani are 16,5 kg si ~100 cm se incadreaza numai bine . Eu zic ca arata foarte bine pentru varsta ei desi unii zic ca e cam grasa ,altii se mira cat a crescut dar are si cu cine semana.Chestia asta cu cresterea ma obsedeaza de cand am fost internate la Bucuresti la N.PAULESCU ,la cine crezi ???la dom'doct Mogos renumitul autor al cartii"Alimentatia in diabetul zaharat ".Doct.Mogos in loc sa ma incurajeze si sa -mi dea sfaturi ,m-a descurajat si pot sa zic ca am plecat din spital tare dezamagita .Stii ce mi-a zis ca -mi vine sa plang cand imi amintesc de el ....ca ce daca are diabet ,o sa fie o bondoaca simpatica si ca o sa aiba o luna de miere mai devreme .........astea nu par sa fie cuvintele unui medic dar e adevarat si eu eram efectiv socata de ce auzeam .Si nu mai zic cati bani am dat pe acolo ca doar eram la Bucuresti la specialisti.Am ramas cu o impresie foarte proasta despre d-l doct.si vreau sa zic ca e diferenta mare fata de ce oameni cu suflet am gasit la BUZIASI ,numai cuvinte de lauda pentru toti doctorii de acolo.
Iar in carte doct.Mogos se refera mai mult la cei cu diabet de tip 2 ,pentru ca e doct. de adulti si dupa parerea mea nu se pricepe deloc la copii .Odata l-am sunat pe mobil sa -i zic cum ii merge copilului si era tare grabit sa intre la dus ,mi-a zis sa-i spun rapid profilul glicemic ca urmeaza sa faca dus .....ce sa mai vorbesc ....Nici nu vreau sa-mi amintesc prin ce-am trecut .
Te pup si sa auzim numai de bine !

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns dani_roby spune:

Buna seara, mamici !!
Iarasi a trecut mai multa vreme de cand nu am mai scris, dar ma bucur tare ca sunteti bine cu toatele.
Si noi, ca si voi, stam bine, joi mergem sa facem hemoglobina glicozilata si speram sa fie foarte buna.
Robertel este echilibrat, mai sare cate o glicemie mare dar in rest este OK.
Daca el este bine si noi suntem, asta este cel mai important.
Adriana multumesc mult pentru toate linkurile interesante, iar de la voi fetelor astept numai vesti bune. Poate reusim sa vorbim mai mult pe mess.
pupici si numai bine!

Mergi la inceput