Oamenii providentiali ai culturii romane
In ultimii 15 ani, cultura romana s-a umplut de sfinti prin efractie si de genii supradimensionate. Pentru prima oara incercam sa aflam de la personalitati de azi ale culturii noastre care sint marii oameni de cultura ai romanilor din toate timpurile. Providentialii.
Poti fi genial fara a fi providential pentru cultura tarii tale. Poti fi providential, chiar daca nu esti geniu. Providentialii sint cei care au schimbat la un moment dat in bine macazul culturii romane. Cei care au pus o piatra fundamentala pe care s-a construit dupa aceea.
Am facut aceasta ancheta pentru a vedea care e bursa marilor noastre valori culturale la aceasta ora. Dar si pentru a relansa discutia in aceasta privinta, pentru ca si azi mai sint impinsi in fata ca providentiali oameni care au fost umflati cu pompa ideologiei comuniste. In aceeasi perioada, au fost prezentati, pe canale neoficiale, drept valori fundamentale ale culturii noastre personalitati fara mare anvergura, al caror mare merit a fost interzicerea lor de cenzura comunista. Aceasta confuzie exista in continuare, intretinuta din calcul, din inertie sau chiar din prostie.
Nu ne-am propus in aceasta ancheta sa facem un top al providentialilor culturii romane. Am dorit sa va oferim optiunile unor personalitati ale culturii noastre, dar si ce inteleg aceste personalitati prin oameni providentiali.
asta e inceputul articolului, restul mai jos:
http://www.cotidianul.ro/index.php?id=45&art=7677&cHash=687df19d53
fetele de pe DC
Viata e ca carosabilu'...unii vine....altii trece....
Raspunsuri
lilanda spune:
hehe...abscons termenul asta de "providentiali" :-)) Am vazut ca si onor intervievatilor le-a fost greu sa numeasca "omul potrivit la momentul potrivit" in/pentru cultura romaneasca.
In ceea ce ma priveste (desi nu m-a-ntrebat nimeni), io i-as pune pe o astfel de lista pe Titu Maiorescu (fie doar si pentru faptul ca a descoperit si promovat genialitatea lui Eminescu), pe Caragiale pentru capacitatea lui de observatie, analiza si critica toleranta a moravurilor romanesti (vesnice as zice) si pe Eliade pentru originalitatea cu care a deschis noi perspective literare/culturale. Genii, insa, ar fi mai multe...
pozulici si www.desprecopii.com/forum/topic.asp?ARCHIVE=true&TOPIC_ID=24607&whichpage=4" target="_blank">calatoria lui Ilie spre tara lui Hamlet
brendamitran spune:
Lucian Boia cred ca i-a "asezat" bine pe Eminescu,Caragiale si Maiorescu,insa.......
sint mult mai multi,e discutabila treaba in privinta fiecaruia dintre cei enumerati in articol,fiecare a fost providential in felul sau pt cultura romaneasca....
Umila mea parere......
BRENDA
"Lumea nu-i decit un Nicaieri universal.De aceea n-ai unde sa te duci niciodata."(Cioran)
http://community.webshots.com/user/brendamitran