Bebelusi de septembrie-octombrie 2005 (26)
Raspunsuri - Pagina 9
mary ilie spune:
fetelor, eu il obosesc pe andrei cand n-are somn, adica il pun pe paturica in mijlocul patului si ii pun jucariile in jurul lui, dar mai la distanta si el se intoarce pe burta si se chinuie sa ajunga la jucarii si se impinge si se rostogoleste, eu il urmaresc din usa si cand ajunge pe marginea patului iar il iau si il pun pe mijloc si o ia de la capat. bineinteles ca plange dar nu rau, asa ca il las in pace si doarme neintors vreo 3 ore, nici mancare nu-i mai trebuie!
Mary si bebe Andrei(29.09.2005)
b_irina_c spune:
Fugi Marlena ca vin eu . M-am distrat cum ai zis... Cred ca sunt frati, zau asa. Ce bine ar povesti ei intre ei tehici de torturat mamici . A papat 160 ml si acum se joaca cu caruselul... Ma duc sa trag cu ochiul la el.
Mai vin cand pot...
Irina si Vladut (26.08.2005)
Poze
marinela79 spune:
Salutare!Pai ce credeti fetelor ca sunteti singurele care au probleme cu somnul si agitatia?noua de cand cu dintisorii si alintatul nu ne mai place decat in brate, toata ziua.Somn cate 20 min in brate, apoi urlete la greu ca este pus in pat.Reluam si mai dormim inca 10 min si tot asa.De sapt viitoare toate ajutoarele se intorc la munca si atunci sa ma vedeti cum nu mananc, nu ma spal o zi intreaga pana vine tat'su.Am zis ca e bolnav, l-am dus la medic, cica incisivii centrali jos nu creeaza atatea probleme si nici nu ar trebui sa il deranjeze atata, da' asta e sensibil.......... .Noaptea atata se frichineste dupa ora 2-2:30, da il mufez cu suzeta ii dau ceai pana pe la 6 cand vreau sau nu trebuie sa ne trezim sa povestim si apoi mai dormim pana la 8 si apoi iar plansete si joaca si plictiseala si brate....ah...moooooooor
mary, mamita lui Iaris(18.09.2005)
http://fr.pg.photos.yahoo.com/ph/marinelaciurea/my_photos
Ioana75 spune:
Lia, mi-a placut de calapod, ea a zis ca sint ok picioarele fetii, dar nu am insistat sa-mi zica cum sint. In Botosani erau doctorii de care vorbeam.
cristina, multumesc, eu nu m-am mai uitat la legislative de mult, nu stiam ca s-au aprobat; pai inseamna ca tre sa ma duc sa-mi depun dosarul zilele astea.
Simo, e o lege cu cele 6 ore/zi pina la un an; o sa o caut, si o sa o scriu cind gasesc.
Ioana, mama Mirunei (25.08.05)
b_irina_c spune:
Mary si eu il obosesc asa si peste zi merge, doarme si 2 ore, cu marait dupa suzeta. Seara il culc dupa 3 h ceea ce e maximul la el. In astea 3 h joaca la greu, tarat pe burta, baita, masaj si el doarme 1 h.... Soi rau . Noaptea se agita si in somn, isi tranteste picioarele de pat de suna casa...
Irina si Vladut (26.08.2005)
Poze
marinela79 spune:
metode de adormit bebe.Hi hi hi
uitat8 lucruri pe care orice parinte trebuie sa le stie despre somnul bebelusilor.
Pt. A intelege mai bine cum sa te bucuri de pusul la culcare al bebelusului si somnul lui, uitati aici cateva principii importante ale somnului pe care orice parinte e bine sa le cunoasca.
1. Cum dormim noi. Dupa ce ne imbracam in pijamale, cei mai multi adulti isi induc o stare de relaxare cu ajutorul catorva ritualuri de somn: citind, ascultand muzica, uitandu-se la tv sau facand sex. Pe masura ce te afunzi in somn, centri nervosi din creier incep sa se odihneasca. Asta le permine adultilor sa intre in stadiul de somn adanc numit non-REM (non-rapid eye movement=NREM). Creierul si corpul sunt cele mai linistite, relaxate in timpul acestui somn adanc. Corpul este inert, respiratia este usoara si regulata, muschii sunt relaxati. Dupa aproape o ora si jumatate de somn adanc, creierul incepe sa se trezeasca si incepe sa lucreze ceea ce ne muta din stadiul de somn adanc in stadiul de somn usor sau somn activ, numit REM (rapid eye movement). In timpul acestui stadiu ochii se misca sub pleoape in timp ce creierul exerseaza. Visam, ne sucim, ne schimbam pozitia corpului, putem chiar sa aranjam patura fara sa ne trezim complet. In timpul acestui stadiu de somn ne putem trezi sa mergem la baie, apoi ne reintoarcem in pat si cadem din nou in somnul adanc. Aceste cicluri alternante intre somnul adanc si somnul usor se reiau la fiecare cateva ore in timpul noptii, deci un adult poate petrece in medie 6 ore de somn adanc si 2 ore de somn usor sau somn activ. Deci noi nu dormim adanc toata noaptea, chiar daca avem impresia ca am dormit bustean.
2. Cum doarme bebelusul. Il leganam, ne plimbam cu el in brate, il alaptam si pleoapele bebelusului incep sa se inchida si incepe sa ne adoarma in brate. Ochii i se inchid complet, dar pleoapele continua sa se zbata, sa se miste si respiratia este inca neregulata. Mainile si picioarele sunt inca incordate, indoite, poate tresari, misca, suci, chiar zambesti. Poate chiar sa continue sa suga in gol. Tocmai cand ne aplecam sa-l punem in patut, se trezeste si plange. Asta pentru ca nu era complet adormit. Era inca in stadiul de somn usor/activ cand a fost pus in patut. Acum trebuie sa reluati ritualul de culcare, dar sa continuati mai mult cu acest ritual pana cand bebelusul intra in starea de somn adanc: e vorba de aprox. 20 de minute. Veti observa ca grimasele si miscarile bebelusului inceteaza, respiratia devine regulata si usoara, muschii sunt complet relaxati, pumnii nu mai sunt stransi, iar manutele si piciorusele atarna blege. Bebelusul este acum in somnul adanc si poteti sa-l puneti in patut si sa va furisati din camera, satisfacuti ca in sfarsit a adormit.
Lectia nr. 1: Bebelusii au nevoie sa fie ajutati/invatati sa intre in stare ade somn, nu doar pusi sa se culce. Unii bebelusi pot fi pusi in patut cat inca sunt treji si adorm de unii singuri, pe cand altii au nevoie de ajutor din partea printilor pentru a adormi prin leganare, alaptare etc.
Explicatia este ca in timp ce adultii pot intra direct in starea de somn adanc, bebelusii in primele luni de viata isi incep somnul cu o perioada de somn usor/activ. Dupa 20 de min. sau mai mult ei intra gradual in somnul adanc din care nu mai pot fi treziti asa usor. Dupa cum stiti din experienta, daca incerci sa-l pui pe bebe prea devreme in pat cand inca e in starea de somn usor, de regula el se trezeste. Multi parinti spus: „Bebelusul meu trebuie sa adoarma complet ca sa-l pot pune in patut”. In lunile de mai tarziu, unii bebelusi intra in somnul profund mai rapid, scurtand perioada de somn usor. Invatati sa recunoasteti stadiile de somn ale bebelusului vostru. Asteptati pana cand bebelusul este complet adormit (somn adanc) ca sa-l mutati dintr-un loc in altul.
3. Bebelusii au cicluri de somn mai scurte decat adultii. Stati langa bebelusii vostri si observati-i cum dorm. Cam dupa o ora de cand au adormit, incep sa se foiasca, sa se miste, pleoapele incep sa se miste, face grimase, respira neregulat si muschii se incordeaza. A reintrat in faza de somn activ. Momentele de trecere de la somnul adanc la somnul activ sunt foarte vulnerabile: bebelusul se paote trezi daca e deranjat de ceva (spre exemplu ii e foame). Daca bebelusul nu se trezeste, va trece prin aceasta periaoda de somn activ cam 10 minute si va cadea din nou intr-un somn adanc. Ciclurile de somn ale adultilor (de la somn activ la somn adanc si inapoi la somn activ) dureaza in medie 90 de minute. La bebelusi aceste cicluri sunt mult mai scurte: 50-60 de minute, deci vor experimenta perioade vulnerabile in care se pot trezi la fiecare ora sau chiar mai des. Cand bebelusul intra in starea de somn activ, poate fi ajutat sa nu se trezeasca daca il mangai pe spate (sau pur si simplu il atingi), inganand un cantec de leagan sau doar prin simpla ta prezenta langa el (daca doarme cu tine in acelasi pat).
Lectia nr. 2: Unii bebelusi au nevoie de ajutor ca sa reintre in starea de somn. Unii bebelusi stiu cum sa treaca de momentele vulnerabile de somn activ fara sa se trezeasca si daca se trezesc pot sa readoarma usor de unii singuri. Alti bebelusi au nevoie de o mana calda, de o voce sau de sanul mamei ca sa reintre in somnul adanc. Din aceste modele diferite de cicluri de somn invatam ca unul din scopurile noastre ca parinti este de a crea un mediu propice somnului care sa-i ajute pe bebelusi sa treaca de aceste momente vulnerabile din noapte si sa reintre in somnul adanc fara sa se trezeasca.
4. Bebelusii nu dorm la fel de profund ca si adultii. Nu numai ca bebelusii nu intra in somnul adanc la fel de repede ca adultii si ca au perioade vulnerabile mult mai dese, dar au un somn activ de doua ori mai usor decat adultii. La prima vedere, pare nedrept pentru parintii deja obositi de pe parcursul zilei. Dar, daca vei considera ca un principiu al dezvoltarii ca bebelusii dorm asa cum dorm – sau cum nu dorm – dintr-un motiv vital, probabil ca va va fi mai usor sa intelegeti nevoile bebelusului din timpul noptii si veti cauta sa creati un stil de supraveghere pe timpul noptii care sa-l ajute pe bebelus, nu sa-l scoata si mai tare din ritm. Aici autorul nu este de acord cu o serie de specialisti in somnul bebelusilor care recomanda tot felul de metode si obiecte care au scopul de a bebelusii sa doarma adanc noaptea – totul la un pret si probabil cu anumite riscuri.
5. Sculatul parintilor in timpul noptii are scopuri de supravietuire. In primele luni de viata, nevoile bebelusilor sunt la cel mai inalt nivel, dar abilitatea lor de a si le comunica este la cel mai mic nivel. Sa presupunem ca un bebelus doarme adanc aproape toata noaptea. Unele nevoi de baza vor trece nesatisfacute. Bebelusii, cu cat sunt mai mici cu atat au stomacele mai mici, iar laptele matern este digerat foarte rapid. Daca nevoia de foame a bebelusului nu l-ar putea trezi usor din somn, asta nu ar fi un lucru bun pentru supravietuirea bebelusului. Daca nasul bebelusului ar fi infundat si nu ar potea respira ori daca i-ar fi frig si ar avea nevoie de caldura si s-ar afla intr-un somn mult prea adanc din care nu s-ar putea trezi usor pentru a-si face cunoscute nevoile, atunci supravietuirea bebelusului ar fi pusa in pericol.
Unul din lucrurile invatate de-a lungul anilor de pediatrie e ca bebelusii fac ce fac pentru ca sunt creati in acest fel, adica asa e natura lor. Legat de somnul bebelusilor, cercetarile sugereaza ca somnul usor/activ protejeaza bebelusii. Sa presupunem ca bebelusii ar dormi ca adultii, adica predominant un somn adanc. Suna nemaipomenit, nu-i asa? Pentru noi, adultii, probabil, dar nu pentru bebelusi. Sa presupunem ca bebelusul are nevoie de caldura, lapte sau ca ii sunt obstructionate caile respiratorii, dar pentru ca ar dormi foarte profund ei nu s-ar putea trezi si simti ca au o nevoie si nu ar actiona in consecinta. Binele bebelusului este amenintat. Se pare ca bebelusii au un model de somn care le permite sa se trezeasca repede in anumite circumstante care le ameninta starea de bine. Cercatarile sustin ideea ca ciclurile frecvente de somn activ servesc cel mai bine interesului fiziologic al bebelusului in primele luni de viata, cand starea de bine e cel mai usor de pus in pericol.
Lectia nr. 3: a incuraja un bebelus sa doarma cat mai profund, prea devreme (ca varsta) poate sa nu fie in interesul dezvoltarii lui si a instictelor lui de supravietuire. De aceea proaspetii parinti, vulnerabili la promisiunile de a dormi toata noaptea ale anumitor specialisti-traineri in somnul bebelusilor, nu ar trebui sa se simta presati sa-ti determine bebelusul sa doarma prea mult, prea profund, prea devreme (nu ca ora, ci ca varsta).
6. Sculatul noaptea are efecte pozitive in dezv. bebelusului. Cercetatorii in somn cred ca bebelusii dorm mai inteligent decat adultii. Teoria lor e ca somnul usor/activ ajuta la dezvoltarea creierului, pentru ca creierul nu se odihneste in timpul somnului REM. De fapt, circulatia sanguina catre creier se dubleaza in timpul somnului REM (aceasta crestere a volumului de sange este in mod particular evidentiata in zonele din creier care controleaza respiratia). In timpul somnului REM organismul isi mareste productia de anumite proteine nervoase care reprezinta baza creierului. Procesul de invatare se considera a avea loc de asemenea in timpul somnului activ. Creierul foloseste acest timp pt. procesarea informatiilor acumulate de-a lungul zilei, stocand ce e important pt. individ si stergand ceea ce nu este important. Unii cercetatori cred ca somnul REM actioneaza in sensul stimularii dezvoltarii creierului, asigurand proiectii care promoveaza dezvoltarea mentala. In timpul somnului activ, centri nervosi superiori din creier functioneaza, in timp ce in decursul somnului adanc acesti centri superiori sunt opriti, iar organismul bebelusului functioneaza pe baza centrilor nervosi inferiori. Este posibil ca in timpul acestei perioade de dezvoltare rapida a creierului (creierul bebelusilor creste pana la aproape 70% din volumul adultilor in primii doi ani de viata) creierul sa continue sa lucreze in timpul somnului pentru a se putea devzolta. E interesant de adaugat ca bebelusii prematuri petrec chiar mult mai mult timp (aproximativ 90% din timpul de somn) in acest somn activ, aceasta probabil pt. a accelera dezvoltarea creierului. Dupa cum puteti vedea, perioada din timpul vietii in care dormim cel mai mult si perioada in care creierul se dezvolta cel mai mult coincid cu perioada cand avem cel mai mult somn activ: adica in primii ani de viata. Intr-o zi, pe cand autorul explica teoria ca somnului activ ajuta la dezvoltarea creierului, o mama satula de trezitul din timpul noptii al bebelusului ei a adaugat: „Daca e adevarat ce spuneti, atunci bebelusul meu va fi foaaaarte destept”.
7. Pe masura ce cresc, bebelusii ating maturitatea somnului. O sa spuneti: „Ok, am inteles acest model de dezvoltare, dar cand va dormi bebelusul meu toata noaptea?”. Varsta la care bebelusii se linistesc – intelegand prin asta ca ei se duc usor la culcare si dorm mai mult timp – variaza de la caz la caz. Unii bebelusi adorm usor, dar nu dorm o perioada lunga de timp; alti bebelusi adorm greu, dar dorm perioade lungi; alti bebelusi adorm greu si nici nu dorm mult. In primele 3 luni de viata, bebelusii pot dormi pentru aproape 4 ore fara sa aiba nevoie de mancare. In medie ei dorm 14-18h/zi. De la 3 la 6 luni, majoritatea bebelusilor incep sa se linisteasca. Incep sa petreaca mai mult timp treji pe parcursul zilei si pot dormi chiar si 5 ore continuu in timpul noptii. Intre 3-6 luni asteptati-va la 1-2 treziri pe noapte. Veti observa si ca timpul de somn adanc se va mari. Perioadele vulnerabile de trezire in timpul noptii se vor rari si bebelusii vor fi capabili sa intre in starea de somn mult mai usor. Asta se numeste maturitatea somnului.
Lectia nr. 4: Un lucru important de care trebuie sa va amintiti este ca obiceiurile de somn ale bebelusilor reflecta mai degraba temperamentul acestora decat modul in care procedati voi cu ei noaptea. Si tineti minte ca unii parinti exagereaza cand povestesc despre bebelusii lor cat dorm de mult noaptea ca si cand asta ar fi ca un fel de premiu de cat de buni parinti sunt ei, lucru care e fals. Nu e vina voastra ca bebelusi se trezesc des.
8. Bebelusii inca se trezesc noaptea. Depinde de bebelus cand anume ajunge la acel prag de maturitate a somnului specific adultilor. Chiar daca bebelusii ating acest prag de maturitate undeva in a doua jumatate a primului an de viata, ei tot se mai trezesc noaptea. Motivul? De frig, din cauza durerilor de dinti etc. Momentele critice de-a lungul primului an de viata (cum ar fi statul in fund, mersul de-a busilea , primii pasi) ii fac pe bebelusi sa „practice” mental in timpul somnului aceste noi abilitati. Apoi, de la 1 la 2 ani, dupa ce aceste momente au fost depasite, apar alti stimuli care pot cauza trezirea bebelusului in timpul noptii: anxietatea separarii de dormitorul parintilor, cosmarurile etc.
Chiar daca intelegeti de ce bebelusii sunt inclinati sa se trezeasca noaptea, este totusi important pentru parinti si pentru bebelusi sa aiba parte de un somn bun pe timpul noptii, altfel parintii, bebelusii si relatia dintre ei are de suferit."
i
mary, mamita lui Iaris(18.09.2005)
http://fr.pg.photos.yahoo.com/ph/marinelaciurea/my_photos
Ioana75 spune:
Copilul meu e cuminte, dar nu il laud prea mult sa nu si-o ia in cap, ca maica-sa.
E posibil sa-i iasa intii dintii de sus??? Ca am pipait cu atentie gingia, si am simtit un dinte ... astept sa o pipaie si sotul sa-mi confirme.
Ioana, mama Mirunei (25.08.05)
marinela79 spune:
scuze ca m-am intins atata, poate chiar ajuta pe cineva, pe mine nu....din pacate.
va pup
mary, mamita lui Iaris(18.09.2005)
http://fr.pg.photos.yahoo.com/ph/marinelaciurea/my_photos
nicole74 spune:
Kid, leaganul l-am luat din Cora si nu a fost scump, pana in 2 mil, dar e super, o pun acolo si imi fac treaba, iar acum, de cand i-am luat scaunul de masa, o plimb prin toata casa cu el si imi fac treburile.
Pupici
Nicole&Ioana Alexandra
poze
mysweetest spune:
Marinela am incercat sa il adorm in brate aseara si tot nu a mers iar eu toata noaptea m-am vaitat de durere de spate... interesante de stiut acele metode.
A dormit adineaori 30 min si s-a trezit si a inceput sa urle ca si cum l-ar durea burta? nu stiu ce sa mai cred...A urlat cat l-a tinut gura si cum il puneam jos cu burtica in sus ca sa ma duc sa fac ceai urla si mai rau. A adormit iar pana la urma dar nu cred ca doarme ami mult de 30 min..pe mine deja ma doare capul si il astept pe taica-su ca eu nu mai suport pe ziua de astazi.
Suzeta nu mai vrea de vreo 2-3 saptamani..oricum nici nu a folosit-o prea intens.
Mary si eu am practicat asta cu obositul dar tot nimic..3 ore continuu nu a dormit niciodata ziua ci numai noaptea.
Fetlor s-a trezit ..urla..fug.
Marlena & mysweetest Alexandru *3 septembrie 2005*