mey, noi nu i-am dat pe copiii cu capul de grinda si uite ca s-au facut mari, frumosi si sanatosi! Ce ti-e si cu obiceiurile, astea!
Claudia, mamica de baietel de 2003 si de fetita de 2005
Poze Mara si Matei
Eu stiu ca moasa este cea care a stat cu mama in spital cand a nascut .Poate sa fie mama sora sau o prietena sau chiar viitoarea nasa a lui bebe .Eu asa stiu .Aceasta persoana trebuie sa vina eu stiu ca pana ce inplineste copilul un an si sa-i puna pe niste farfuriute sare ,zahar ,malai ,faina si ce mai considera moasa si sa-l ridice de trei ori la tocul usii [dar sa nu-l izbeasca cu capul de tocul usii] si sa-i zica ccc cate o urare de genul "sa cresti mare si frumos " ,"sa fii destept si sa inveti bine " ,sa ajungi cineva in viata " ," sa ai rostul tau " "sa fii sanatos " .Din-astea .Si dupa fiecare inaltare inspre grinda ,trebuie sa-i presare putin in cap din fiecare farfuriuta .Se zice ca ccc copilul va avea noroc in viata .
Eu sunt din Bucuresti casatorita de un an in Craiova. Chestia cu grinda este una dintre multele vrajeli sau superstitii tipic oltenesti pe care biserica le tolereaza, pe aici. E un alt motiv de petrecere, sa stiti ca oltenilor le place mult sa petreaca si daca nu au motive, inventeaza. Eu am vorbit cu preotul meu duhovnic si mi-a zis ca acest obicei aparent nevinovat ar avea ceva radacini pagane, de atunci cand primul nascut al familiei se inchina la Zeul Uranus, sau la soare, tot asa, prin ridicare pe palme. Si ma intreb eu: daca prin Sf. Botez, ai inchinat pruncul lui Hristos, acum cui il mai inchini?
Mary si Anna (pisicuta lacomita)08.04.2006