Meniuri la diverse varste

Raspunsuri - Pagina 13

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns axa_io spune:

Ops, te-am botezat, scuze . Era pentru tine, Clarice raspunsul de mai sus, scuze inca o data.

uite si un articol:

Cum se schimba dieta copilului de la 7 la 12 luni

De la 7 la 12 luni, alimentatia copilului dumneavoastra se organizeaza in patru faze care sunt, micul dejun, pranz, gustarica si cina. Iata cum sa le programati.

ora 7-8 - lapte matern sau cel adecvat varstei lui cu biscuiti pentru biberon

ora 12 - supa sau pasat de verdeturi cu:

- gris (grano duro) sau crema de cereale mixte sau pasta (fidea, stelute, pasta de dimensiuni f.mici)
sau orez pentru copii (boabele sunt mult mai mici si digerabile mai usor)
- carne sau peste pisate sau galbenus de ou
- o lingurita de ulei de masline sau porumb
- fructe date prin razatoare sau din borcanele

ora 16 - lapte matern sau adecvat varstei lui cu biscuiti sau iaurt

ora 20 - supa sau crema de verdeturi cu:
- gris (grano duro) sau crema de cereale sau pasta
- branza topita sau parmezan sau sunca de praga
- o lingurita de ulei de masline
- fructe date prin razatoare sau din borcanele.

Sursa: www.stropdeviata.com

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Sheannamp spune:

quote:
Originally posted by clarrice

Copilul meu in varsta de 9 luni refuza sistematic masa de pranz. Adica nu vrea sa manance: supa, ciorba, carnita, pireu de legume (fie el simplu sau din mai multe legume), etc. Uneori (destul de rar) ia cateva linguri si apoi intoarce capul si nu mai primeste nimic. Daca ii dau iaurt cu fructe (nu din comert, ci preparat in casa) sau banana cu branza sau cereale cu lapte e OK, de unde deduc ca ii este fomita, insa nu agreeaza decat gustul dulce, si drept urmare daca nu-l simte nu mananca.
A avaut o perioada (destul de scurta) cand ii placeau cat de cat borcanelele de la Hip sau nestle, insa acum nici pe astea nu le mai vrea.
Pentru mine e destul de frustrant, pentru ca mereu incerc sa gasesc noi meniuri care sa-i fie pe plac si se pare nu reusesc.
Mama mi-a zis ca poate face mofturi din cauza ca mancarea nu e sarata, insa eu imi dau seama ca neavand termen de comparatie nu se pune nu poate fi asta motivul.
O perioada am facut pauza si nu i-am mai dat aceste mancaruri, insa cand am reluat reactia a fost aceeasi.
Precizez ca atunci cand am inceput diversificarea nu a facut mofturi si ca astea au aparut pe parcurs.
Oricum, intrebarea mea e: Ce ar trebui sa fac? Sa mai insist sa ma opresc? Aveti niste retete minune pentru vartsta asta?

Clarrice, nu stiu ce sa spun daca parca ai descris pe baietii mei (gemeni)!
Poti sa incerci la varsta asta sa pui si un prafulet de sare, poate merge (ai mei numai vor nici in ruptul capului sa manince mancarea total nesarata)!

Va rugam, daca stie cineva vreun remediu la aceasta situatie, faceti-va mila si impartasiti acest lucru si la doua mamici disperate (cel putin eu, in intervalul 16-18 al zilei, numai asa as face!

PENTRU UN COPIL MAI SANATOS SI MAI INTELIGENT

Sau taci sau zi ceva mai bun decat tacerea!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns paulush spune:

Uf, Mancatul putin...

Marea problema a majoritatii mamelor, care "se rezolva" daca se face un echilibru ESENTIAL intre:

ceea ce are nevoie un bebe sa manance

si

ceea ce asteapta mama/ tata/ bunicii/ vecina de la el sa manance.

Se rezolva nu in sensul ca va manca mai mult copilul, ci ca expectativele noastre fata de el se modifica. Si el traieste mai fericit, linistit, lasat in pace.

Nimeni nu stie mai bine ca bebe-ul nostru CE si CAT are nevoie in fiecare etapa din viata. Pare libertina fraza asta dar nu e, nu edgeaba dam piept sau biberon "la cerere".

Fata mea are 11 luni si marturisesc ca sunt terorizata de ce povestiti pe aici: eu nu sunt in stare sa pregatesc atatea feluri d emancare cu asa varietate si asa exactitate. Bebe a mea mananca uneori ce mancam noi, fara sare, sosuri, prajit, picant, ii fac zilnic legumele ei cu pui sau carne, din care mananca 4 lingurite, uneori 6-8. Mananca fructe cu manuta ei si cereale ca noi: adica paine, mamaliga, paste.
Nu ma stresez, cred ca stie ea mai bine decat mine cat are nevoie.

Nu i-am dat supisoare si suculete, cred ca apa e cel mai putin indicat sa ingurgiteze, caci nu prea au loc in stomacel, asa ca ce mananca complementar trebuie sa fie caloric. adaug ulei de masline la ce pot si nu folosesc blenderul, mi se pare o tampenie.

Blenderul e o stupizenie inventata de cine vor sa-l vanda. "Multumita" lui s-a ajuns al 3 intarcari:
1. Intarcatul de la piept la biberon
2. Intarcatul de la biberon la blender
3. Intarcatul de la blender la lingura

Am vazut copii care au mancat petit suisse si doar petit suisse timp de o vara.fiindca nu vroiau sa mestece. Cunosc oameni in toata firea care nu mesteca de lene, deci nu mananc decat piureuri & co caci au fost invatati sa manance totul blenduit.

Vad ca ma indepartez de subiect, nu mai stiu daca e diverisficarea sau meniuriule.

Oricum solutii ca sa manance la amiaza sau intre orele 16-18? Schimbat orarul mental al mamei care crede ca aceea e ora de mancat. Daca pruncul (in cazul tau, Sheannamp, pruncii, deci cu atat mai mult le vei da dreptate) iti spun clar ca nu vor, ar trebui tinut cont si de parearea lor.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Bic spune:

Pentru cine intreba de vinete la un subicet recent deschis: eu i-am d vinete fetei mele atit in zacusca, cit si in mincare si nu a avut nici o reactie negativa, ba chiar ii plac foarte mult. Fireste nu am exagerat, adica nu i-am dat o masa compusa doar din vinete.
Sa fiti mancaciosi!

Smaranda, 3.11.2005
www.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=75330" target="_blank">Povestea nasterii

www.askdrsears.com/html/2/T020100.asp" target="_blank"> Alaptati,
www.lalecheleague.org/bfinfo.html" target="_blank"> alaptati,
alaptati!

Cum se poarta un bebelus in wrap si www.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=80475" target="_blank">discutia de pe DC

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Sheannamp spune:

Paula si Bic, multumesc pentru sfaturi!

Paula, teoria e teorie! o stiu si eu! Punerea ei in practica este mai grea!
Cand masa cea mai importanta calitativ (carnea/ou + legume) este refuzata in fiecare zi, ratiunea este brusc intunecata!

In sfarsit, ei par sa nu fie subnutriti, restul meselor le maninca bine, asa ca nu ar trebui sa ma plang, exista situatii si mai disperate!
Clarrice, am vrut doar sa iti spun ca nu esti singura si ca, pana la urma, situatia se va normaliza! Ca doar nu o sa fie niste sclifositi pana se insoara nu?

A in ceea ce priveste blenderul, nu prea sunt de acord! Eu am trecut printr-o experienta foarte neplacuta cand unul din baieti s-a inecat si nu vreau sa o repet, chiar daca asta presupune ca vor manca pasat toata viata (desi, la cum musca din felia de castravete sau ardei gras ma indoiesc)!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Donia spune:

clarrice si Sheannamp, doua sugestii as avea.
- una: nu stiu exact rutina voastra zilnica, dar la prima mea fetita am observat ca manca foarte bine pireul de legume plus carnita dupa somnul de pranz, cand era foarte odihnita, asta insemna pe la ora 15-16.
- doi: pe la 8,5 luni a refuzat cu indarjire legumele, asa ca am ajuns sa plec la plimbare pe strazi pentru ca simteam ca altfel o iau razna (sotul meu statea cu fetita, desigur). Noroc ca era iarna si aerul rece ma ajuta sa ma limpezesc , asa ca am decis intr-una din plimbari sa renunt total la legume pentru o perioada. Timp de 2 saptamani i-am dat carnea cu mar ras si galbenusul cu banana, asa accepta sa pape. Dupa 2 saptamani am reintrodus legumele in care adaugam si cateva picaturi de lamaie si suc de rosii... ma rog, diversificam retetele, dar ideea e ca am inceput sa ii dau mancarea mai acrisoara si asa a acceptat-o foarte bine fetita.

Copiii se nasc perfecti - rolul parintelui e sa nu strice ceea ce Dumnezeu sau natura a creat.

Mergi la inceput

quote:

A in ceea ce priveste blenderul, nu prea sunt de acord! Eu am trecut printr-o experienta foarte neplacuta cand unul din baieti s-a inecat si nu vreau sa o repet, chiar daca asta presupune ca vor manca pasat toata viata (desi, la cum musca din felia de castravete sau ardei gras ma indoiesc)!

Asa e, diferenta dintre teorie si practica e baiul.
In leg cu blenderul, ce spui tu confirma teoria: blenderul e pentru comoditatea noastra. O cunoscuta a fost la pediatri diversi incercand sa gaseasca solutia la o situatie extrema: copilul ei de 30 de luni refuza tot ce nu era blenduit. un pediatru limpede la minte a trimis-o pe mama la medic: mama avea fobia cu innecatul, asa ca ea era cauza, nu copilul.

Nici nu vraeu sa ma gandesc cum as reacctiona daca a mea s-ar inneca, probabil ca ias pisa tot, ias da pana si miezul d epaine blenduit. Asa ca nu judec.

Deocamdata eu o las uneori sa manance ea cu gegetutzele ei, e mai lent, mananca mai putin si se murdareste mai mult, dar e mai bine. Si, ceea ce e mai important, nu ma refuza, e curioasa, mananca "bine".

Idei pentru ce ziceti voi cele carora nu mananca masa de legume cu carne/ou: puneti-i la masa cu un galbenus fiert tare in fata, bucatit si presarat cu ulei de exemplu, cu cartofi taiati micuti etc. Poate asa vor fi curiosi, sunt doar sugestii.

Eu cumpar carne de vita, macra, muschi. o macin si o prajesc cu o picatura de ulei. in tigaie se transforma in bilute minuscule. I le pun in farfurie si mananaca incantata.

O incanta avocado. Sheannamp, nici macar nu trebuie blenduit, se topeste in gura si e un inlocutor ideal pentru legume: mai caloric, mai suav. Ii dau bucatele si la mananca cu carne ea singura.
sau firimituri de paine picurate cu ulei, sau orez/paste cu carne asa cum am explicat, lucruri mici pe care ei sa le poata lua ca pe un joc intre degetele, o sa manance incantati.Incaercarea moarte n-are.

In alta familie copilul refuza tot ce i se dadea pe gat. se nega cu gura stransa. in schimb culega tot ce era mic d epe jos si baga in gura. parintii au fost inteligenti si faceau curat luna pe jos si duypa aia presarau bucatele de omleta. manca perfect.

ce e important e sa nu obligam copilul. sotul meu nu mananca nimic cu frunze verzi gen spanac, a fost obligat d emic si e terorizat acum.

mancatul e cultural, un act social, tre sa fe o placere, nu un chin. ca si dusul la dormit noaptea.
nu mananca cu binisorul, n-are rost sa suferim si noi ore in sir, si ei.

Mergi la inceput

Donia, asta am observat si eu: cel mai bine mananca carne cu legume dupa ce se trezeste dupa-masa. Dimineata nu e chip, ca noi, dea altfel, am manca la 10 dimineata fasole cu carnati???

La amiaza inainte de somn prefera lapte, in schimb pe la 3-4 (adica acus acus cand se trezeste) e momentul perfect pentru mancarea asta.

bafta si dati vesti de metode ce functioneaza

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Ramona2006 spune:

Hai ca ma bag si eu in seama pe aici...Fetita mea are un an si 3 sapt si are deja gusturi bine stabilite in ceea ce priveste mincarea. Nu este un copil mofturos, insa am observat ca are si ea unele preferinte.De exemplu, la inceput cind am inceput sa-i introduc legume noi, le faceam in combinatie cu morcov, asta e la ea leguma nr. 1. Daca-i morcov, da-i sa mearga. Ii mai plac mult cartofii dulci, dovleacul. Pe urma, eu gatesc multe sufleuri de legume, fac omlete cu legume, paste cu legume...daca vad ca o mincare dintr-o anumita leguma nu-i place, pun peste ea brinza rasa, parmezan sau cheddar si asa le maninca. De obicei cind maninca ii pun pe tavita de la scaun portia ei de legume fierte si taiate bucatele, boabe de mazare pe care le zdrobesc putin intre degete, cuburi de tofu, parmezan ras (pe asta il indeasa in gurita cu pumnii).
Eu cred ca meniurile copiilor trebuie sa fie diversificate si echilibrate si de multe ori cer fantezie din partea noastra.
Chestia cu blenderul e discutabila, eu stiu ca la un copil se recomanda sa se introduca treptat textura si sint copii care accepta mai greu texturizat...eu l-am folosit din greu si il trec in rindul lucrurilor , alaturi de cuptorul cu microunde, masina de spalat si PC-ul care sint raul necesar al civilizatiei.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Bic spune:

Sheanna, stiu despre ce vorbesti cu refuzul meselor copioase!
Trebuie sa recunosc ca e ingrozitor de frustrant sa vezi cum copilul maninca cite trei zile numai mere si iaurt, de exemplu. Dar apoi il vezi cum maninca trei zile cit sapte si atunci iti mai vine inima la loc.

Paula, ca si Sheanna, intr-adevar in teorie suna bine eradicarea blenderului, dar cind copilul trece printr-o perioada in care nu maninca altfel, apelezi la el ca la un prieten de nadejde.
Desi a mincat mult mincare pasata si pina de curind, acum nu il mai folosesc pentru ea deloc.

Smaranda, 3.11.2005
www.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=75330" target="_blank">Povestea nasterii

www.askdrsears.com/html/2/T020100.asp" target="_blank"> Alaptati,
www.lalecheleague.org/bfinfo.html" target="_blank"> alaptati,
alaptati!

Cum se poarta un bebelus in wrap si www.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=80475" target="_blank">discutia de pe DC

Mergi la inceput