Sezatoarea canadiana (38)
Raspunsuri - Pagina 16
Mona_B spune:
Fetelor, ma dau batuta...si eu cumpar fiului meu numai produse organice.
Iar pentru noi lactate si pui organic ca restul soiurilor de carne nu mananc decat ff.rar, mai mult sotul.Sa stiti ca au un gust mai bun decat al celor obisnuite, si daca e sa aleg din doua rele il prefer pe cel mai mic. Si serios, am gasit un site unde se recomandau produsele organice in special femeilor insarcinate si copiilor in perioada prepubertara, caci in urma unor teste s-a constatat ca subiectii consumatori de produse normale aveau in organism de 6 ori mai multe pesticide samd decat cei ce consumasera produse ecologice. Acuma, nu stiu...multi ori fi health freaks,dar cred ca merita luati in seama. In rest consumam fructe si legume de sezon obisnuite, care arata mai normal, sa zic asa, cred ca sunt mai sigure. Si le spalam bine, le curatam...cam atat. In schimb suntem mari consumatori de peste ( dar si asta-i intoxicat, ca apele si solul sunt poluate mai peste tot)fetele din Toronto, se gasesc pescarii si pe-aici?
Podeanu spune:
Irina, vad ca nu ti-a raspuns nimeni concret despre pinata. Le gasesti mai peste tot, la Toys R'us, de unde cumperi si batul cu care sa lovesti, am vazut si la Maxi, Walmart.
In ce polemici a-ti intrat cu mincarea....nu prea am eu timp sa citesc tot. Si eu m-am ingrasat aici, dar cu Montignac am dat jos in jur de 10 kg, si nu am mincat organic.
Iar rosiile cele mai bune , ca alea din Ro le cumparam vara din piata din St Hubert de la taran. Gustul era identic.
Dana si gemenii
Voiculestii
nelia spune:
Si ca schimbam subiectul, va mai pun un articol al lui Plesu, aparut in Dilema de saptamina asta... ca tot vorbeam de alegeri si de lucruri importante.
Lucrurile importante
"Oameni care (...) mă iubesc pentru fleacuri ca Război și pace și altele, care lor li se par foarte importante" Lev Tolstoi, Jurnal, 6 decembrie 1908
Într-un articol de anul trecut, spuneam că prezența supraabundentă a anecdoticii cotidiene în presa curentă abate atenția cititorilor de la "lucrurile cu adevărat importante". Ei bine, unul dintre acești cititori mi-a scris pentru a mă întreba care anume sînt lucrurile cu pricina. Întrebarea e legitimă și m-a făcut să mă simt stingherit. Asta meriți cînd folosești, în genul scurt, cuvinte mari. Îmi place sau nu, trebuie să mă explic. Tema e riscantă. Mai întîi pentru că trebuie să o rezolv clar și concis, gazetărește, rămînînd, așadar, în limitele genului scurt. Apoi pentru că invocarea "lucrurilor importante" stimulează gesticulația solemnă și impostația inițiatică. În sfîrșit pentru că, în acest domeniu, răspunsurile sînt, inevitabil, gata-făcute, previzibile și, ca atare, nefolositoare. Poți întocmi oricînd o listă validă de probleme nobile, care să definească fără rest ceea ce este "important": problema sensului, a morții, a iubirii, a suferinței, a desăvîrșirii de sine, a creativității. Acestea sînt, într-adevăr, probleme importante și e un fapt că vîrtejul zilnic le marginalizează, le adumbrește, schimbînd unghiurile și răsturnînd proporțiile. Necazul e că toate aceste probleme întrunesc un soi de consens vid: toți admit, la răstimpuri, că ele sînt importante, dar nimeni nu le ia în serios, decît în rare momente de criză drastică, sub clarul de lună al primei îndrăgostiri sau la capătul unei beții rusești. În Orientul mediu și extrem, accentele se schimbă. Conturul metafizic al tematicii "europene" face loc fie transcendentului radical, care anulează tot, fie clipei revelatoare, aptă să lumineze fulgurant, în chiar nemijlocirea imanenței sale, sensul ultim. Cu multe decenii în urmă, un autor chinez, Lin-Yu-Tang, avea mare succes în Occident cu o carte intitulată The Importance of Living ("Importanța trăirii", a viețuirii de zi cu zi). Nu era un elogiu "vitalist" al existenței comune, ci o invitație la asumarea exigentă a fiecărei experiențe de viață (de la artă și ritual la mîncare și îmbrăcăminte), din perspectiva actului spiritual care o instituie. În genere, și la Apus, și la Răsărit se socotește că lumea nu are sens decît pe fundalul unei ordini meta-lumești, care o justifică și o orientează. Lucrurile "importante" sînt punctul de fugă al accesoriilor, "mîntuirea" lor. Fără prezența lor hieratică, totul se pierde în derizoriu și trivialitate. În limbajul credinței, al tuturor credințelor, "lucrurile importante" se reduc, . în fond, la unul singur: căutarea lui Dumnezeu, adică a singurei realități capabile să situeze totul, să dea "scara" corectă a imediatului, să creeze ierarhii existențiale cu sens. Îmi dau perfect seama că orice discurs despre "lucrurile importante" e pîndit de primejdii demobilizatoare. El poate sucomba în linearitate sublimă, dar flască, în inexprimabil sau - hélas - în abisalitatea de budoar a lui Paulo Coelho. Mai modestă și mai direct utilizabilă ar fi, poate, o abordare piezișă. Mai important decît să inventariezi - numindu-le - lucrurile importante, este să ții mereu deschisă întrebarea cu privire la ele. Cu alte cuvinte, să fii mereu atent la raportul dintre lucrurile, împrejurările și ființele cu care ai de-a face, să deosebești între esențial și secund, între inevidențele determinante și evidențele contingente, între traiectoria destinală și accidentul colateral. A face din fiecare circumstanță un exercițiu de discernămînt e cheia optimă a identificării "lucrurilor importante", care, de la caz la caz, capătă culori, definiții și funcții diferite. Cititorul care mă întreabă care sînt "lucrurile cu adevărat importante" este plasat deja în "cîmpul" acestui exercițiu. Alături de discernămînt, se impune, de altfel, deprinderea - aș spune aproape "cultura" - interogativității. Omul fără dubii este prototipul omului care n-are nici o relație cu "lucrurile importante": el "știe", e beat de certitudini, nu are - în cel mai bun caz - decît mici perplexități de ocazie. Nu pledez, firește, pentru nedumerirea veșnică, ci pentru surdina care trebuie pusă mereu, de foarte sus, asupra oricărei forme de suficiență mentală. A avea o relație constantă cu universul întrebării, cu acela, mai ales, al întrebării fără soluție promptă, e un semn de sănătate spirituală, de bună așezare în teritoriul valorilor. "Lucrurile cu adevărat importante" sînt cele cărora, îndeobște, nu le acordăm importanță, cele care pun, în jurul satisfacțiilor zilnice, un halou de neliniște și, în jurul insatisfacțiilor, un halou de liniște suverană. Sînt "distanța" fără de care nici un episod trăit nu are adîncime. Conștiința difuză a existenței lor m-a ajutat, în multe ceasuri de oboseală a sufletului, să funcționez malgré tout. Am aflat, astfel, că mai important decît să știi care anume sînt lucrurile importante e să ai încredințarea că asemenea lucruri există și că, recunoscute sau nu, numite sau de nenumit, ele sînt stelele fixe ale oricărei încercări omenești.
Cornelia, deAgata si Tudora
www.nelia.photosite.com si www.AgatasiTudora.photosite.com
laurajr spune:
Ce harnice ati fost in we asta la scris !!!
Ira, vad ca ti-a raspuns altcineva despre pinata, acolo vei gasi si toate neamurile de bombonele si condimente...Bulk Barn-ul e la Plaza de langa mine, si cand trec pe acolo, las si 20-30 cad...dar nu regret .
Apropo fetelor, acolo gasiti si cosmetice naturiste , gen Tom' s .
Despre mancarea organica, ce sa zic ? Pe mine ma deranjeaza ca aici nu sunt etichetele detaliate asa cum erau in Ro, sa stii ce contine produsul, ca nu la toate produsele gasesti termenul de garantie ...
Noi aici in Kitchener avem noroc de piata si mereu cumparam de acolo fructe si legume proaspete, ei zic ca sunt organice, dar eu de unde stiu ca nu sunt de la angross-ul de leg-fr ?
Aici gasesc mereu produse refrigerate de porc, pui, vita, miel , branzeturi si e asa placut sambata, peste tot auzi vorbindu-se romaneste, p0arca esti acasa, doar ca vanzatorii sunt muuult mai draguti si cinstiti !
Eu nu sunt prea convinsa de mancarea organica, consider ca daca te feresti de sucuri carbogazoase, fast-food, chipsuri si alte chestii asemanatoare si mai faci si miscare, snatatea e pe maini bune .
Poate va mira ce va zic, dar prietena mea din copilarie, crescuta spartan, cu 6 frati mai mari, care o puneau mereu sa faca sport, sa se spele iarna in zapada si sa umble subtire imbracata, care nu manca dulciuri niciodata ci rontaia morcovi afara la joaca a murit de leucemie la 11 ani . Brusc si dintr-odata . Daca nici Ozana nu era copil sanatos....
Scarlet O'Hara : Si maine mai este o zi !
Laura si shoricutzu' Otilia
Ira spune:
quote:
A face bascalie de dorinta unei mame de a-i oferi puiului ei, pe banii ei, tot ce e (sau i se pare a fi) mai bun, cred ca este in totala neconcordanta cu scopul si spiritul acestui forum.
Oricum, multumesc pentru lectia de viata oferita.
Mai, eu nu fac bascalie. Si pe mine ma doare sa aud fel de fel de ipoteze fictive vis a vis de anumite aspecte ale vietii de aici, cand stim cu totii ca majoritatea am facut acest pas al emigrarii pentru copiii nostri.
Eu, sincer, daca as fi gandit ceeace gandesc unii din noi, m-as fi intors la rosiile mele din gradina lu' tata mare. La urma urmei nici un ban nu cumpara sanatatea unui om, cat despre cea a copiilor nostri, nici nu intra in discutie sa riscam.
Intrebarea mea este : Tu chiar crezi ca mancarea e mai proasta in Canada decat in Ro ? Si daca crezi asta, nu gasesti stupid, criminal aproape, sa continui sa locuiesti intr-un loc unde-ti otravesti copilul ?
Si daca nu crezi asta, de ce sa ne jucam cu supozitii care ranesc ? Cate mamici care citesc p-aici nu se sperie citind cuvintele mari aruncate de unii din noi ?
Eu stiu clar ca mancarea de aici e mai buna. E mai verificata, mai analizata, mai purificata. Oamenii se imbolnavesc mai putin. Traiesc mai mult. Nu exista sa mananci prost, modificat genetic si cu chimicale canceroase... si sa traiesti cu 10-15 ani mai mult decat un roman. Mai mult si mai sanatos, nu fac referinta la paturile de spital.
Tulai, doamne, ca nu ma asteptam sa gasesc bairam pe forumdin nimic.
Dana, merci pentru pinata !
Ira spune:
quote:
Originally posted by laurajr
Poate va mira ce va zic, dar prietena mea din copilarie, crescuta spartan, cu 6 frati mai mari, care o puneau mereu sa faca sport, sa se spele iarna in zapada si sa umble subtire imbracata, care nu manca dulciuri niciodata ci rontaia morcovi afara la joaca a murit de leucemie la 11 ani . Brusc si dintr-odata . Daca nici Ozana nu era copil sanatos....
Scarlet O'Hara : Si maine mai este o zi !
Laura si shoricutzu' Otilia
Apai si tata, care-a trait numai la tara si a mancat numai organic a murit la 53 de ani. Si nu era stresat, nu avea boli prealabile, om puternic si vesel mereu.
Mona_B spune:
Fetelor, ce mai tura-vura,organic neorganic, ganditi-va cati oameni pe lumea asta rabda de foameee, cati copilasi se duc la culcare flamanzi. Eu cand ma gandesc la ei,zic Doamne multzam! ca nu sunt in pielea lor si nu mai fac mofturi.
aska spune:
Ira, nu aveam de gand sa mai continui discutia, si asa s-a intins destul de mult, insa mi-ai pus o intrebare directa la care iti voi raspunde: DA, cred ca mancarea de aici, cea care este modificata genetic sau cea care contine fel si fel de nazbatii, este mai proasta decat in Romania DAR, am alternativa mancarii organice.
De aceea am si intrat aici, pe forum, sa pun o intrebare pentru a afla locuri de unde o pot cumpara. Atat. Nu am cerut diagnostice psihologice si nici raspunsuri in bataie de joc.
De altfel, nici nu am incercat sa conving sau sa sperii pe nimeni. Eu respect alegerea fiecaruia a modului de a se hrani.
Insa am raspuns la intrebarile care mi s-au pus si, la cererea ta, am pus niste link-uri.
Tu vrei sa ma convingi ca mancarea e mai buna aici. Sunt de acord, insa cu un amendament: nu toata, si am exemplificat mai sus.
Cat despre speranta de viata aici, din nou sunt de acord cu tine: e mai mare decat in Romania. Am insa si aici o mica adaugire: speranta de viata e data de un complex de factori nu numai de calitatea mancarii.
Si cu aceasta pun punct (din partea mea) acestei discutii.
Ira spune:
Aska, exagerezi cu diagnosticele si bataia de joc. Reciteste-ti mesajul nr 2, care-l copiaza in bataie de joc identic pe al meu (cu bune intentii) pe motiv ca nu-mi amintisem numele magazinului de unde-am cumparat cas. Adonis, btw.
Nu este dovedita nici o legatura intre continutul in chimicale al alimentelor si ingrasare, moarte precoce sau alte perlute demne de cititul in cafea si in boabe de fasole. D-aia am glumit, mi s-a parut funny ca doar unii se ingrasa din cauza hormonilor. Adica am cunoscut romani care stau de ani de zile in Canada si sunt slabi ca prin inel mancand normal, neorganic adicatelea. Da' or fi ei mai speciali, nu au aderenta la hormoni.