Reteta de lebar (sau leber?)

Reteta de lebar (sau leber?) | Autor: inaioana

Link direct la acest mesaj

Nu stiu exactu cum sa scriu, dar vreau si eu o reteta de lebar de casa. Ala care e in comertz are gust de pate de ficat ordinar...eu vreau lebarul ala cu gust de lebar de la bunici
Stiu ca trebuie matz gros de porc, ficat si carne, parca si enibahar, nucsoara...etc, parca se fierbe dar...habar-n-am cantitati si reteta exacta.


Ioana 19 saptamani si Katja(30 martie 2004)

poze cu mami, tati si katja

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns otis41 spune:

CALTABOS
Ingrediente: 1/2 din ficat, un rinichi, 1/2 din plamīni, 1/4 din carnea si grasimea de la capul de porc, 1/4 din slanina de la gīt (gusa), 1/4 din sorici, 1/4 din carnea fiarta, 1/2 din splina, condimente: piper, ienibahar, coriandru, nucsoara rasa sau cuisoare.
Mod de preparare: Condimentele se vor pune macinate fin, combinate dupa gust. Tot materialul se trece prin masina de tocat, cu sita cu gauri mici, īmpreuna cu circa 300 g din ceapa taiata marunt si calita īn prealabil cu o lingura cu untura sau 2 linguri cu untedelemn (pīna cīnd scade apa ce o lasa si devine lucioasa, fara sa se rumeneasca). La tocatura se adauga o lingurita rasa cu piper, 1/2 lingurita cu ienibahar, o lingurita cu vīrf de zahar (facultativ), 2-3 cuisoare pisate bine īn piulita sau o lingurita cu nucsoara rasa prin razatoarea cu gauri mici, coriandru sau boabe de ienupar macinate, seminte si frunze de cimbru, la alegere, dupa gust. Cine doreste sa īnmulteasca compozitia poate adauga circa 100 g orez fiert cu 1/2 l apa; se fierb la foc mic (bobul va absorbi apa īn īntregime, cīnd acesta este fiert si va ramīne īntreg). La tocatura se adauga 100-200 ml supa cu multa grasime, din oala īn care a fiert capul de porc, amestecīndu-se bine toate, ca sa aiba consistenta unei paste si potrivindu-se gustul cu sare fina. prin masina de tocat, la care s-a montat tubul pentru cīrnati, se umplu intestinele de caltabos, legīndu-se la ambele capete cu sfoara subtire. Cīnd toti caltabosii sīnt gata, se introduc īn apa sau supa fierbinte (care a fiert īn clocot) si, fara sa mai dea in clocot, se tin asa 50-60 minute, dupa care se scot cu strecuratoarea de macaroane, īntepīnd din loc īn loc cu un ac gros, sa iasa aerul, ca sa nu plesneasca si li se da drumul cīteva minute īn apa rece, apoi se aseaza pe platou. Se consuma calzi sau reci. Dupa dorinta, se pot praji putin pe ambele parti īnainte de a se consuma calzi cu mamaliguta sau cu piure de cartofi.
Craciun fericit!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns inaioana spune:

Mersi frumos!
Dar eu vreau reteta de leber, d-ala de se mananca feliute pe paine, rece, nu caltabos ca ala stiu cum se face. E adevarat ca reteta ta de caltabos seamana putin cu leberul dar cred totusi ca sunt diferite.


Ioana 19 saptamani si Katja(30 martie 2004)

poze cu mami, tati si katja

Mergi la inceput