Despre divort in Germania...ma poate ajuta cineva

Despre divort in Germania...ma poate ajuta cineva | Autor: MaryA.08

Link direct la acest mesaj

Salutare tuturor,am o mare problema si nu stiu unde sa ma interesez despre aceasta, locuiesc in Germania si sunt casatorita de 1 an cu cetatean german, avem impreuna un minunat in varsta de 5 luni, numai ca intre noi lucrurile nu sunt chiar roz si chiar am ajuns la discutii de divort amenintandu-ma ca orice s-ar intampla eu copilul nu-l voi obtine.Oare chiar se poate lucrul acesta???Intradevar bb nu are nici un act roman el avand certificatul de nastere german si e trecut in cartea familiei, deoarece sotul meu nu este de acord ca bb sa si aive acte romanesti.Eu inca nu inteleg bine germana iar de vorbit foarte putin, deci nu am cum sa ma interes undeva ce as putea face.Nu cunosc pe nimeni aici, nu lucrez, depind in totalitate de sotul meu,nu am nici bani sa ma interez la un avocat,in caz de divort nici nu am unde sa ma duc sa locuiesc pentru ca de plecat din Germania nu am cum sa plec cu , neputand sa-l trec pe pasaportul meu fara acordul sotului, iar el nu e de aord de nici o culoare cu acest lucru.Oare chiar asa sa nu am nici o sansa asa cum spune el???Ma poate ajuta cineva cu un sfat, un site unde as putea sa ma ineresez, ceva...orice mi-ar fi de ajutor...Problema asta ma distruge , acest copil este viata mea, este tot pentru ce traiesc, nu pot accepta ideea ca il pot pierde...

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns chatonel spune:

Salut, Mary!
Lucrurile nu stau exact cum spune sotul tau, dar si in cazul unui divort, daca nu ai actele de sedere definitiva (care sa obtin la cca 3 ani de la casatorie??? sa ma corecteze fetele care-s in germania daca sint mai mult de 3) si nu ai din ce te intretine (servici) nu stiu cum ai putea sa ramii in Germania. Faptul ca copilul nu are acte ro conteaza prea putin, alea se fac oricind. Tu esti mama si el nu iti poate lua acest drept. Dar te poate speria, asa cum vad ca nu se da inapoi.
Sint asociatii la care te poti duce, unde nu platesti nika, si ei te vor indruma. Daca nu vorbesti decit ro se poate gasi si un translator sau chiar o persoana ro care e benevola pe la astfel de asociatii, nu-ti face probleme.
Mult noroc!

Toulouse, la ville rose

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns tinatache spune:

Mary, nu cunosc legislatia dar iti spun sigur ca situatia nu poate fi asa de rea cum spune el. Incearca sa te sperie si vad ca si reuseste, de altfel nici nu e greu sa sperii o mama cand e vb de puiul ei.
Chiar daca ti-e greu cu germana, incearca sa inveti cat de repede, mergi cu copilul la Mutter-Kind-Gruppe in cartier la tine, citeste ziare, uita-te la tv. Asta e primul lucru pe care TREBUIE sa-l faci. Incearca sa iesi din casa cu tot cu copil.
Apoi mergi la voi la primarie sau la biserica din cartier si intreaba de birouri/asociatii de ajutor pt astfel de cazuri.
Eu am gasit asta pe net:
http://www.skf-zentrale.de/
Inca o data, chiar daca e in germana si ti se pare greu, incearca sa intelegi si sa inveti "mergand" pt ca altfel o sa fii la mana lui de fiecare data si nu se stie ce traduce el mai departe.
Si oriunde te duci sa ceri sa ti se vorbeasca "langsam und deutlich", e datoria lor sa se faca intelesi iar a ta sa intrebi pana intelegi.
Cat despre acte, copilul va ramane in Germania pt ca aici e nascut si e cetatean german si daca tatal nu-si da acordul nu-l poti scoate din tara. Dar asta nu inseamna ca-l vei pierde, ci doar ca va trebui sa ramai si tu aici.
Mai multe info vei primi de la mamicile trecute prin asta, sper ca-ti citesc mesajul.
Iti urez mult noroc si putere de lupta!

Cristina
-----------------------------------------------
Explica-mi, si am sa uit
Arata-mi, si am sa-mi aduc aminte
Lasa-ma sa fac singur, si am sa inteleg.
Confucius
www.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=63110" target="_blank">Teledon - 5000€ pentru AlinaLumina

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Himmelsduft spune:

Hallo!

Am citit ce ai scris si imi pare sincer de tine.
Subscriu la cele scrise de Tinatache. Nu iti fa problema ca nu iti poate lua asa usor copilul. Parerea mea e ca ar trebui sa mergi la o Beratungstelle (ca la Caritas) unde te sfatuiesc ei ce sa faci. Daca nu stii germana, poate stii engleza si tot te descurci. E rau ca depinzi financiar de el, dar nici sa lucrezi nu poti cu bb mic. Incearca sa tragi de timp. Aici trebuie sa stai cel putin 3 ani ca sa primesti drept de sedere nelimitat (Niederlassungserlaubnis) si asta numai daca locuiti impreuna. Chiar daca el baga divortul trebuie sa astepte un an de despartire (se cheama Trennungsjahr). Nu te lasa intimidata, de faptul ca nu cunosti limba si nu ai venit propriu. Iti tin pumnii sa se rezolve problema si iti doresc tie si la bb toate cele bune pe viitor,

Himmelsduft

calut

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns mamaariadna spune:

Imi pare rau sa raspund altfel decat ti s-a raspuns pana acum, dar...este posibil!! Cunosc chiar un caz in cercul de prieteni. Si imi aduc aminte ca si eu atunci am zis ca nu se poate, si m-am ingrozit de cate cazuri am gasit pe internet. E drept ca asta era acum vreo 4 ani.

Intr-adevar, fara semnatura lui nu poti obtine nici Kinderausweis (document al copilului cu care poate calatori) si nici nu-l poti trece in pasaport. Ce poti face insa este sa-i scoti documentele romanesti, cu care apoi poate calatori si fara tata. Copilul poate primi fara probleme cetatenia romana, si nu cred ca ambasada romana va cere acordul sotului (dar cu siguranta nu stiu). Si nici nu i-o va afecta pe cea germana, pentru ca la copiii cu parinti de cetatenii diferite (germana si alta) s-a acceptat dubla cetatenie pana la varsta majoratului. Este de altfel una din putinele exceptii in care se accepta dubla cetatenie, altfel o poti avea numai pe cea germana.

In situatia ta eu as face pasul asta, mai ales ca vad ca nu locuiesti departe de Bonn (cred ca inca mai e consulatul roman acolo...eu am catetenia germana si sincer nu mai stiu de consulatul roman, chiar daca locuiesc o buna perioada pe an acolo). Da macar un telefon la ambasada si vezi cum e cu documentele pentru copil (daca vrei pot cauta numarul de telefon, dar tin minte ca raspundeau si la intrebari pe e-mail). De ce ti-as recomanda asta...pentru ca macar sa poti pleca cu copilul, daca situatia devine intr-adevar critica. Nu-ti doresc asa ceva, dar mai bine sa fii pregatita.

Daca te intereseaza mai multe, intreaba si o sa ma interesez si eu.
Iti tin pumnii sa fie bine si sa nu se ajunga la situatia extrema.
Ariadna

PS Hai ca acum era si sotul meu pe langa mine si i-am relatat scurt si el si-a adus aminte de o chestie...noi cand am cerut la Einwohnermeldeamt documentul pentru copil ca vroiam sa plecam la drum cu el ne-a cerut la fel semnaturile amandorura. Si pentru ca sotul meu era in deplasare am semnat eu pentru el (e drept, cu acordul lui verbal!!!!). La Einwohnermeldeamt am constatat insa ca pe nimeni nu a interesat intr-adevar cine a asemnat si nici nu a deranjat ca m-am dus singura. Am primit pe loc documentul.
Te rog mult, nu intelege asta ca un sfat la fals de semnatura, ca nu asta a fost intentia mea. Am vrut numai sa povestesc cum a fost la noi!

Mergi la inceput

Inca ceva: despre alti pasi pe care ai putea sa-i faci nu am scris nimic pentru ca deja ai primit sfaturi foarte bune.
Vezi cum e cu permisiunea de sedere nelimitata, incearca sa iei legatura cu diverse Beratungsstelle atat in privinta divortului (daca esti sigura ca asta vrei...desi poate e mai bine sa astepti, fie si numai pentru dreptul de sedere...desigur daca situatia este suportabila) cat si in privinta amenintarilor din partea sotului (care nu sunt deloc ok!!!!), incearca sa inveti limba cat mai repede (macar cat sa te descurci la modul general) si cauta contactul cu alti oameni, alte mamici, cum s-a mai zis, Mutter-Kind-Gruppe sunt o solutie foarte buna.
Iti tin pumnii sa gasesti energia si puterea sa rezolvi cum e mai bine, mai ales cand ai un pui asa de mic care are nevoie de toata atentia ta.
Nu ai pe nimeni in tara care ar putea veni la tine sa te ajute? Sau si aici ar avea sotul tau de obiectat?
Ariadna

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Irinusha spune:

Imi pare rau de situatie ...
Nu prea stiu cum e cu divortul si drepturile fiecarui parinte, insa cunosc o mamica, care a primit dreptul de sedere nelimitat (unbefristete Aufenthaltsgenehmigung ... sau cum ii spune acum) avand de crescut un copil german - caz din 2005, copilul fiind german dupa tata. La primarie - Ausländerbehörde - primesti informatii mai multe.

Daca situatia se ingroasa, apeleaza cu incredere la ajutorul de la Frauenhaus (http://www.frauen-info-netz.de/index.php) ... primesc femei - cu sau fara copii - care au probleme cu sotii ... de obicei cu cei betivi si brutali, dar poti mentiona ca te terorizeaza psihic. Aici si niste adrese:

Toate cele bune ... si invata germana!

Irinusha & Cris (03.05.04)
site-ul lui Cristian
www.cristian.in-guide.de" target="_blank">albumul lui Crisulica

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns tinatache spune:

mamaariadna, daca se dovedeste ca a plecat din tara cu copilul fara acordul tatalui il poate pierde definitiv! nu stiu ce acorduri sunt pe tema asta intre Rom. si Germania dar avand in vedere ca in curand intra si Rom. in UE, nu m-as mira sa o puna sa trimita copilul inapoi in Germania. Asa ca, mare grija, cu asta nu-i de joaca.

Cristina
-----------------------------------------------
Explica-mi, si am sa uit
Arata-mi, si am sa-mi aduc aminte
Lasa-ma sa fac singur, si am sa inteleg.
Confucius
www.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=63110" target="_blank">Teledon - 5000€ pentru AlinaLumina

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns vikinga spune:

Da da in situatia data nu e de recomandat sa plece din tara fara acordul lui, in nici un caz. La urma urmei eu am fost in romania cu baiatul meu fara sa am actele romanestei pt el, el poate circula cu pasaportul lui individual (acel kinderausweiss) si tu cu al tau romanesc fara probleme. La frontiera insa ai nevoie de acordul scris al tatalui ca poti parasi tara cu copilul. Insa pe mine nu m-a intrebat nimeni niciodata de acea hirtie. Oricum asta nu e o solutie.Din cite stiu, rezidenta permanenta o poti lua dupa 3 ani de casatorie cu cetatean german, din care pot fi 2 ani casatorie si un an separare(divortzul se obtine dupa acest an). Daca esti deja casatorita de un an, un sfat ar fi sa mai astepti un an si apoi el poate sa bage acetele de divortz linistit, dreptul de sedere il vei avea.Apoi nu iti ia nimeni copilul pt ca nu ai inca rezidenta germana. In plus pt ca ai de crescut un copil german, ai sanse enorme de a ramine aici fara probleme. Si eu stiam asa, doar sa nu fie legislatia diferita de la land la land in privinta asta. deci daca eliminam din ecuatie problema pierderii rezidentei cu care te ameninta aiurea, situatia ta e ca si a oricarei nemtzoaice cu un copil mic care e pe pasul de divortz. Nici tzie nu-ti va lua nimeni copilul asa cum nici altei nemtzoaice nu i-l va lua doar pt ca nu munceste cind bb are 5 luni(e aberant)! hei doar nu suntem acum in stat islamic!Pina la 3 ani cind un copil merge la gradinitza si se pp ca mama poate munci, sotzul divortzat plateste de rupe!!! Si parte a chiriei(daca nu chiar integral), Dupa ce copilul are 3 ani si merge la gradi, poti munci, ajutorul de la fostul sotz se va mai diminua insa se stie ca un barbat divortat in germania care are copii plateste de rupe la fosta familie.Asa ca nu te lasa intimidata si spunei ca si tu stii lucrurile de mai sus.Daca faci un calcul cu cit primesti de la sotz ca pensie alimentara, plus alocatia copilului, plus ca ai mai primi si un ajutor de la stat, sigur ai iesi la liman.Tot ce intr-adevar nu poti face este sa te intorci acasa cu copilul in urma unui divortz. Ia-ti gindul. Copilul e neamtz, tatal la fel, el va avea dreptul la vizita, tu trebuie sa fii aici(uite o explicatie de ce statul se obliga sa asigure rezidenta cind ai copil neamtz). Doar daca el nu ar mai vrea sa stie nimic de copil, atunci iti va semna toate actele, si abia atunci poti pleca, insa nu cred ca el ar dori sa-si piarda asa usor dreptul lui de tata. Nu te lasa intimidata, orice femie cu un copil asa mic nu munceste, iar apoi in un an doi vei gasi macar ceva cit sa te poti intretine cit de cit chiar si fara sa vb limba perfect(camerista ceva, nu conteaza, pt inceput pt tine si bb e ok, acolo 1000€ pe luna tot iei cit sa platesti o chirie micutza si sa ai sa maninci). Oricum el va contribui binisor in caz de divortz(depinde si de venitul lui actual).Si nu uita, fruntea sus! Nu e dracul atit de negru!www.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=59171&whichpage=1" target="_blank">Alex un baietel de 10 luni e diabetic si are mare nevoie de noiVikinga& micul viking Aldo(15noi2003)

Mergi la inceput

Nu am spus sa plece din tara fara acordul tatalui in situatia data!!! Eu am recomandat sa incerce sa obtina documentele romanesti (caci nu vad de ce ar accepta interdictia asta din partea tatalui cand copilul poate avea fara probleme dubla cetatenie), documente care i-ar putea fi de folos in cazul unei situatii extreme. Situatie in care nu doresc nimanui sa ajunga vreodata, dar care nu poate fi exclusa!

Subscriu si la faptul ca nimeni nu poate lua copilul doar pentru ca mama nu munceste, pentru ca nu are rezidenta sau mai stiu si eu ce alte motive.
Cazul de care scrisesem era insa tot al unei fete care nu prea stia germana, iar tatal i-a "facut-o" spunand despre ea tot felul despre porcarii ( ca nu se ocupa de copil si alte reclamatii absurde), iar cum ea nu prea intelegea nici scrisorile venite, nici ce se discuta la controalele care au fost de la diverse Ämter, s-a trezit ca i s-a dat copilul tatalui. Si desi a dovedit apoi ca erau acuzatii neadevarate, dovedit cu tot felul de Gutachter, tribunalul (desi a scris in Urteil clar ca acuzatiile s-au dovedit a fi false) a hotarat sa lase copilul la tata pe motiv ca acolo se obisnuise, si s-a considerat ca nu mai e bine pentru copil sa-l rupa din acest mediu. De aceea am scris ca este posibil!!!!

Si cred ca e mai bine sa se stie ca exista un risc, cat de mic, decat sa zicem ca in nici un caz nu se poate intampla asa ceva. Iar daca sotul a trecut deja la amenintari de genul asta...nu poate stii nimeni ce idei ii mai pot veni.

Eu tin pumnii sa fie bine!
Ariadna

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns aschiutza spune:

MaryA, cred ca ar fi bine sa te duci la Einwohnermeldeamt si sa ceri acolo un sfat. Sunt multe mamici in sitautia ta si ei pot sa iti dea adresa unor asociatii care se ocupa de asa ceva. Eu cred ca e bine sa arati ca te implici si ca te intereseaza soarta copilului la diferite asociatii, ca ei sa poata depune marturie pt tine. Eventual cere ajutorul pt invatrea limbii germane, diverse programe pt mamici, etc. Arata ca iti pasa de copil ca ei sa stie in cazul unui divort.

In caz de divort cere cu toata taria traducator, cere sa ti-i se traduca tot ce spun martorii ca sa te poti apara! Apoi incearca sa te imprietenesti (daca merge) cu vecinii, etc. Ei pot fi martori pt tine care sa diovedeasca ca esti acasa, ai grija de copil, esti harnica. Nu fi-i timida, neamtul daca vede ca rupi macar o fraza in germana si ca te zbati, se incinta sa te ajute! Sper sa ai vecini de treaba, nu trebuie sa le povestesti problemele tale ci doar sa te cunoasca...

Mai mult nu imi vine in cap, dar fii curajoasa si lupta!

-----------------------

Impotriva prostiei, zeii insisi lupta in zadar

Mergi la inceput