Help...unde sunt retetele de cozonac rapid?

Help...unde sunt retetele de cozonac rapid? | Autor: Mirunda

Link direct la acest mesaj

Dragi bucatarese,

anul trecut era un subiect aici cu retele de cozonac rapid, se povestea despre "demitizarea" cozonacilor, si fetele povesteau ca exista si retete rapide si usoare, de cozonaci pufosi si buni ...eu am facut atunci, dar, din pacate, nu am pastrat reteta si nici subiectul ...iar acum nu mai gasesc, din pacate, subiectul...ma puteti voi ajuta?

Mirunda

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns otis41 spune:

Va dau aceste retete de cozonac:
COZONAC CU NUCA SAU MAC
Ingrediente Aluatul: 500 g faina, 100 g unt, 250 ml smintina, un plic cu zahar vanilat, coaja rasa de la o lamiie si o portocala, 1/2 lingurita sare, 8 galbenusuri, 100 g zahar, 40 g drojdie. Umplutura: 8 albusuri, 300 g nuci sau 400 g mac, 300 g zahar, 20 ml rom.
Preparare Intr-un castron, se freaca drojdia cu zaharul, pina cind se lichefiaza, se adauga untul moale, smintina, galbenusurile, sarea, coaja rasa de lamiie si portocala, apoi faina. Aluatul se amesteca cu lingura, apoi se framinta cu mina 10 minute, lasindu-l sa creasca la cald, cca 30 minute, pina cind isi dubleaza volumul. Se ung cu margarina solida (mai moale) 4 forme lungi si inguste de cca 35/6 cm, din tabla inoxidabila, speciale pentru cozonaci. Se ia jumatate din cantitatea de aluat si se pune pe o foaie de nylon, presarata cu putina faina, i se da cu mina forma de dreptunghi, presind cu palma ca sa aiba aceeasi grosime si marginile drepte. Apoi, se intinde in foaie subtire de cca 2 mm, incepind de la mijloc spre margini, ca sa aiba o latura cit lungimea formei (35 cm) si cealalta, cit iese (cca 60 cm). Aluatul, fiind gras si elastic, se intinde usor.Albusurile se bat spuma, se adauga tot zaharul tos si romul si, apoi, se bate spuma in continuare, pina cind se intareste din nou. Se pune nuca macinata sau macul macinat si se amesteca usor, cu telul, prin rasturnare, de jos in sus, pina cind se incorporeaza in albus. Jumatate din cantitatea de umplutura se aseaza cu lingura in gramezi pe foaia intinsa si apoi se niveleaza cu cutitul. Foaia se taie in jumatate pe latura cea mai lunga si se ruleaza de la taietura spre margine. Se obtin doua rulouri care, apoi, se rostogolesc direct in forma asezata cu deschizatura spre ele. Se lasa sa creasca in forma cca 10 minute, apoi se ung cu ou. Formele se asaza pein tava de prajitura care, apoi, se introduce in cuptorul bine incalzit, cu 30 minute inainte, la foc mijlociu. Se coc 50-60 minute, la foc mijlociu. Dupa 30 minute, formele se intorc, daca cuptorul nu coace uniform si focul se reduce, ca sa nu se rumenesca prea mult cozonacii. Dupa ce s-au copt, primii doi cozonaci se lasa sa alunece lateral pe o planseta, se acopera bine si se lasa sa se raceasca in bucatarie, pina a doua zi. Imediat ce s-au pus primii doi cozonaciin forma, se asazala fel, si ceilalti doi, lasindu-i mai departe de sursa de caldura, ca sa dospeasca mai incet, pina cind se coc primii.
COZONAC SIMPLU
Ingrediente 1 kg faina, 150 g zahar,50 ml untdelemn, 150 g unt, 3-4 galbenusuri, 15 ml rom, 550-600 ml lapte, 40 g drojdie, o lingurita cu virf sare, coaja rasa de la o lamiie si o portocala, un plic cu zahar vanilat.
Preparare Intr-un lighenas de 3 l, se freaca drojdia cu 50 g zahar, pina cind se lichefiaza, apoi se dilueaza cu 150 ml lapte caldut, sa dospeasca cca 20 minute, pina cind isi dubleaza volumul. Se adauga apoi restulde lapte caldut, galbenusurile, untdelemnul, 50 g unt topit, romul, sarea , coaja rasa de lamiie si portocala sau o lingura cu gem din coji de portocale si restul de zahar; se amesteca bine si, apoi se pune faina. Aluatul se amesteca, la inceput, cu lingura, apoi se framinta cu mina, 15 minute, pina cind se desprinde de mina si de vas. Se pune, atunci, restul de unt topit, dar nu fierbinte. Untul se poate praji fara sa se arda, daca tigaia se pune pe foc mic, pina cind se rumenesc ramasitele de zer cu substantele albuminoide pe care le mai contin si care, prajite pina devin aurii, dau untului o aroma foarte placuta, transmitind si cozonacului acest gust. Se lasa sa se raceasca putin, apoi se toarna grasimea peste aluat, fara reziduuri. Se curata aluatul de pe miini si de pe vas cu lingura, se lasa sa curga untul sub aluat si apoi nu se mai framinta, ci se impatureste, ridicindu-l din partile laterale spre mijloc; se bate cu dosul miinii, pina cind se incorporeaza tot untul in el.Aluatul se desface in foi, cind este copt. Se lasa la cald sa creasca, pina cind isi dubleaza volumul, apoi din el se impletesc cozonaci simpli sau se fac alte preparate, mentionate in retetele precedente (din aluat dospit). Untul din lapte de oaie da un gust bun cozonacului.

un cozonac (cantitatile sunt numai pentru unul)
Ingrediente: 375 grame faina;125 ml lapre caldut;60 grame unt moale;1 cubulet drojdie (42 g);3 oua;100 grame zahar;arome: vanilie, rom
dupa gust: coaja de portocala si lamaie, stafide, nuci, rahat (le combin dupa cum am pofta: rahat si nuci sau nuci, stafide, coaja portocala si lamaie)

Se bat albusurile spuma, se adauga zaharul si se bat din nou bine. Apoi se adauga pe rand: galbenusurile, laptele, untul, faina. In faina se face o gaura in care se toarna drojdia inmuiata in un pic de apa calduta. Toate astea se amesteca 5 minute cu mixerul si se lasa sa creasca 30 minute.
Apoi se adauga stafidele, nucile, aromele, coaja de portocala...(cum am zis, combinatia si cantitatile dupa pofta) si se mai bate inca o data cu mixerul 5 minute.
Se pune in forma de cozonac unsa cu unt si se lasa inca 30 minute.
Se baga la cuptorul preincalzit la 200 grade. Se lasa 15 minute la 200 grade si apoi inca 20-25 minute la 180 grade.

COZONAC
1kg faina, 7 galbenusuri, 4 albusuri, 300 g zahar, 250 g unt, 2 linguri de ulei, lapte cit se cere(circa 1/2 l),1 lingura de rom, vanilie, 50 g drojdie, 1lingurita rasa de sare.
Se moaie drojdia cu putin lapte caldut (sa nu fie fierbinte, deoarece se opareste drojdia si nu mai creste aluatul) si o lingurita de zahar.
Separat se oparesc 3 linguri de faina cu putin lapte clocotit, amestecind bine ca sa nu se faca cocoloase. Cind s-a racorit destul,
cit sufera mina, se amesteca cu drojdia si apoi se bate bine, pina se fac basici mari.
Se presara putina faina, se acopera cu un servet si se pune la un loc cald sa creasca.
In acest timp se freaca galbenusurile, intii cu sare, ca sa se inchida la culoare, apoi, cu zaharul pisat sau daca este tos, trecut printr-o sita fina si turnat cite putin peste galbenusuri. Se freaca bine pina ce se fac ca o crema spumoasa.
Cind plamadeala este destul de crescuta se toarna peste restul de faina, cernuta intr-o covata si tinuta la cald; se amesteca, adaugind galbenusurile, putin lapte caldut si albusurile batute spuma.
Se framinta cel putin o jumatate de ora, aducind aluatul de pe margini spre mijloc. Se pune uleiul, romul, vanilia, putin cite putin unt topit, cald, iar daca aluatul este prea tare, se mai adauga putin lapte caldut.
Se aduna aluatul in covata, se acopera cu o fata de masa, se aseaza la cald, departe de apa sau de fereastra si se lasa sa creasca circa 2-3 ore.
Cind a crescut destul, se unge mina cu unt, se iau buciti din el, se impletese pe masa de aluat, presarata cu faina si se pun in forme unse cu unt. Aluatul nu trebuie sa ajunga la jumatatea formei. Se mai lasa sa creasca, tot la cald, se unge cu ou, se presara cu zahar grunzos si cu nuci sau stafide.
Se pune la cuptor la foc potrivit si se tin cam o ora. Cind sint gata se scot din forme si se lasa sa se racoreasca, nu insa la loc rece si nici in curent.
La framintat, se pot adauga si stafide, dupa ce au fost alese si sterse intr-un servet.
COZONAC MOLDOVENESC
Ingrediente: Faina - 1 kilogram; 4 oua intregi; 4 galbenusuri; zahar- 200 grame; rom - 50 ml; lapte - 500 ml; unt - 100 grame; o lamiie;o portocala; vanilie; drojdie - 60 degrame; stafide - 100 grame; sare - 10 grame.
Pentru uns formele: unt 50 de grame; zahar - 50 de grame
Maiaua se prepara din jumatate de cantitate de lapte la care se adauga faina cit incorporeaza si drojdie, se amesteca bine si se presara cu faina. Se lasa sa creasca la un loc calduros. Laptele ramas, zaharul, ouale intregi, galbenusurile, coaja rasa de lamiie si de portocala, sarea si vanilia se amesteca bine intr-un vas si se incalzesc putin la foc. Dupa ce a crescut, maiaua se amesteca cu aceasta compozitie. Se incepe framintatul, adaugind faina, putin cite putin. Concomitent, se bat si cele 4 albusuri si se adauga la aluat. Pe toata perioada framintarii, aluatul se bate foarte bine pina ce face basicute. Cind se considera ca aluatul este destul de framintat, se adauga untul putin incalzit, framintind continuu, apoi se adauga stafidele. Aluatul se lasa sa creasca intr-un loc cald. Vas0ul se acopera cu un prosop cald. In timp ce aluatul creste, se ung formele (de obicei inalte) cu unt si se presara cu zaharul tos.
Dupa ce a crescut, aluatul se proportioneaza si, apoi se pune in forme in asa fel, incit sa nu depaseasca 1/2 din forma. Se lasa la crescut in forme: in incapere nu trebuie sa fie curenti reci, ci caldura constanta. Cind aluatul este crescut umplind trei sferturi din forma, cozonacii se ung cu ou si se presara cu zahar cubic sfarimat.
Formele se introduc in cuptor. Cuptorul trebuie sa aiba o temperatura potrivita (spre slab). Formele se lasa in cuptor pina ce cozonacii sint copti si rumeniti
COZONACI SI CRAFLE
La un kilogram de faina: 5-6 oua (minim), 1 lingurita sare, 300 g zahar lapte caldut, 1/4 l ulei (maximum. Nu-mi asum raspunderea decat pentru ulei de floarea soarelui), coaja de lamaie/portocala, 50-70 g drojdie proaspata (cca 1 lingura rasa cu drojdie uscata).
Toate trebuie sa fie usor caldute cand se folosesc. In bucatarie trebuie sa fie cald si sa nu fie curent, altfel se supara cozonacul. E sensibil ca un copil mic; pana nu-l termini de pus la cuptor, nu te plimbi, si nu-i lasi nici pa altii sa tot intre si sa iasa. Nu recomand mai putin de 2 kg de faina, nici mai mult de 4-5. Dintr-un kilogram de faina ies doi cozonaci.
1) PLAMADEALA: Se freaca drojdia cu putin zahar pana se inmoaie, apoi se amesteca cu lapte si faina (cca 1/3 din cantitate). Plamadeala trebuie sa iasa subtire. Se acopera cu faina si se lasa sa creasca, la cald, pana ii crapa obrazul. In plus, se acopera si cu un prosop de bucatarie.
2) ALUATUL: Cat creste plamadeala (10-15 min), se freaca galbenusurile cu sare, sa prinda culoare, apoi se freaca bine cu zaharul si coaja de lamaie. Ceea ce rezulta se amesteca cu plamadeala crescuta, cu restul de faina si cu lapte, sa iasa aluatul potrivit. Se framanta bine, adaugand cate putin ulei, pana asuda podelele (cine framanta, o sa stie despre ce e vorba). Orientativ, trebuie sa fie cam 45-60 min. La sfarsit, trebuie sa-l poti lua tot in mana, sa nu se tina de lighean/covata/mana, sa faca basici de cat l-ai batut si sa se desfaca usor in felii. Atunci il acoperi cu un prosop si il lasi sa se odihneasca.
Din aluatul acesta, bine crescut, prajit in ulei mult, ies faimoasele crafle moldovenesti.
Acelasi aluat se poate folosi pentru pasca (versiunea nobila a "cheesecake"). Dar in cazul asta trebuie avut in vedere ca aluatul sa fie mai tare, altfel umplutura de branza il arunca afara.
Pentru adevaratii cozonaci, se intinde aluatul in foaie, se intinde umplutura (de nuca, sau rahat, sau stafide. Apoi foaia se ruleaza, se pune in tavi si astepti iar sa creasca. Bineinteles, tot la cald, si tot acoperit. Tavile trebuie sa fie unse cu ulei, iar pe fund se pune o foaie de hartie, tot unsa.
Nu se tapeteaza cu faina, iar uleiul in exces se scurge, ca nu prajim cozonacii.
Inainte de a se pune la copt, se ung cu ou batut, sa iasa culoarea frumoasa.
Se coc intai la foc mic, sa aiba timp sa mai creasca si sa se patrunda, timp de 20-25 min.
Apoi se intorc tavile (cozonacii trebuie sa fie inca blonzi) si se coc inca 20-25 min.
Dupa asta se da focul mai mare, sa se rumeneasca frumos. Cam in 10 min trebuie sa fie gata.
Se scot cu grija din tava, se dezlipeste hartia de pe fund si se pun sa se racoreasca acoperiti, pe un fund de lemn.
Umplutura de nuca da gloria cozonacului. Nuca macinata (pentru americani, pecan meal de la Publix) se amesteca cu albus de ou si esenta de rom. Trebuie sa iasa cat mai uscat, altfel aluatul ne se coace, dar suficient de moale ca sa se poata intinde.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Mirunda spune:

Multumesc mult de retete, Otis!
Mirunda

Mergi la inceput