probleme cu bona, ajutor!

probleme cu bona, ajutor! | Autor: dixie

Link direct la acest mesaj

Buna,
sa va spun pe scurt situatia.

Am angajat-o in vara pe salariu de 5 mil /luna, deci se fac vreo 6 luni. La interviu a mintit un pic "o minciuna" pe care a recunoscut-o dupa 1 luna de zile, cand am tot insistat sa merg la ea acasa - are si ea o fata care la inceput a spus doar ca e insarcinata, si in realitate avea deja un baietzel si era insarcinata cu al doilea. Asta nu e nimic, dar fata respectiva a divortat intre timp de barba-su, si sta la ea cu amandoi copiii, si nu are nici un venit, pt. ca nu a lucrat inainte de sarcina.

Buuunnn... In vara - aproape 3 saptamani concediu, apoi a nascut fi-sa, inca vreo 4 zile acasa, vreo 3 zile a fost bolnava, inca vreo 2 zile libere cel putin pe jumatate pt. a rezolva alte probleme legate de pensie, tribunal, etc.

Ca niste prosti ce suntem, noi i-am marit si salariul la 6 mil / luna din cauza ca ne era mila de ea... Saraca femeie cu atatea probleme... ne-am gandit noi, macar sa aiba bine grija de al nostru. La asta se adauga mancare si cafea in timpul zilei, fara alte plati in plus.

Eu intre timp am niste probleme, f. mult de lucru, niste examene... si am rugat-o sa vina si sambata... in primul rand sa recupereze din zilele libere si in al doilea rand pentru ca tot i-am dat 6 milioane m-am gandit ca pot sa cer acest lucru.

M-a intrebat de la inceput cat o dureze, ca stii, c-o pati, etc... Apoi sambata trecuta si-a luat liber si pe urma acum din nou ca nu poate din nu stiu ce motiv.

Stiu, am fost niste prosti ca i-am dat niste bani in plus fara sa-i cer nimic in schimb, nu mai fac in viata mea asa ceva, pe de alta parte de e si mila de ea, ca o vedem ca-i obosita, ca dupa ce pleaca de la noi gaseste alti 2 acasa... si pe urma saraca femeie din salariul de la noi tre' sa-i intretina pe toti.

Ok, dar imi tot spun ca asta nu e vina mea. Eu de fapt vreau o bona pt. 6 zile / saptamana si sa-i platesc 6, poate max. 6,5 mil / luna. E rau? Cer prea mult?

Va trebui sa am o discutie serioasa cu ea, sa o intreb daca mai vrea cu mine, sau daca nu, asta e. Si probabil ca va trebui sa-i fac fisa de post si sa nu ma mai ard si altadata...

In alta ordine de idei...

puncte bune
- il stie pe bebe de la 7 luni, acum are 1 an si 2 luni, s-au acomodat, s-au inteles bine
- si noi ne-am acomodat cu ea desi anumite lucruri nu ne convin... dar cine-i perfect
- nu bea, nu fumeaza
- mai da cu mopul din cand in cand

puncte rele
- probabil ca e f. obosita, se intampla sa-mi spuna ca la ora 11 il culca pe bebe pt. ca e "f. obosit" cand eu ii spun ca a dormit 12 ore noaptea... pana nu m-am certat cu ea nu a inteles sa-l culce doar la pranz, 2 ore ziua si atat... si ma tot scula pe mine bebe toata noaptea
- e un pic cam impertinenta si nesimtita uneori, dar totusi pana acum am reusit sa trec peste chestiile astea
- daca bebe doarme sta si mananca si apoi bea cafea si nu face nimic altceva

Poate ca daca n-ar avea o situatie familiata delicata, mi-ar fi mult mai usor... asa nu stiu ce sa fac, stiu ca intre mine si ea normal ca ma aleg pe mine.

Totusi as vrea sa stiu si pararea voastra... ce parere aveti despre aceasta situatie si ce sfaturi mi-ati putea da..

Multumesc
Dixie

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns Manuc spune:

O femeie in situatia ei ar trebui sa se poarte in asa fel incat sa iti fie pe plac si sa tina de locul asta de munca pe care il are, nu sa fie impertinenta si nesimtita. Parerea mea e ca la varsta asta oamenii nu se mai schimba. Eu cand am fost intr-o situatie de genul acesta i-am spus clar ca nu sunt multumita, dar ca o voi plati in continuare pana isi gaseste ceva de munca, chiar daca asta nu presupunea sa aiba grija de copil ci sa ma ajute la alte treburi in casa. A acceptat, dar mi-a atras atentia ca pentru menaj se plateste mai mult decat pentru copil. Evident ca nu i-am dat nici un leu in plus.

Manuela si Costin (care nu mai e bb)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns dixie spune:

Manuc,
si ce ai facut, ai stat cu bebe acasa?

Daca ii dau un preaviz asa dur nu-mi pot permite sa o mai las cu bebe singura... eu in situatia asta nu stiu ce sa fac, ca am serviciu nu pot sa stau cu copilu' acasa, daca iau alta, iarasi trebuie sa-i fac instructaj, incep aceleasi probleme... oare am, oare n-am incredere in ea?

Asta cu nesimtirea... sunt faze care ma deranjeaza cand vorbesc cu ea de ex. cum povesteam despre somnul lui Bebe... intr-zi cand eu eram acasa pe la 11 a inceput sa-mi spui ce obosit e copilu, si eu am raspuns f. dur si clar ca nu poate fi obosit cand s-au sculat la 9 si dormise 12 ore, cum sa fie obosit si ea zice "si ce daca, tot e obosit".

Sunt convinsa ca i-ar placea sa-l tot culce ziua, ajunsese sa-l culce o data la 11 si o data la ora 4, de-i dadea pe ste cap tot programul si el mai mult dormea cand era ea aici, iar eu noaptea ma chinuiam cu el... e adevarat - greseala mea ca nu i-am spus f. clar sa nu faca nicicum asta.

Pe de alta parte, e o problema, evident orice bona e mai saraca decat familia la care lucreaza, eu ca sa-i dau ei 6 mil + mancare trebuie sa produc mult mai mult, exista oare invidie din partea bonei?

Dixie

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns heny spune:

Dixie, eu deduc din mesaj ca tu o platesti pe bona mai mult pe considerente caritabile decat pentru prestatiile ei de bona. Daca continui tot asa va deveni din ce in ce si mai profitoare. Manuc a fost clara cu bona, in cazul ei, si eu as fi procedat la fel. Si, apropo, nu sunteti "prosti" ci oameni cu suflet, dar munca e munca si bona e platita sa munceasca.

Heny

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns LORE33 spune:

Cauta urgent alta bona.Nu astepta ca problema sa se rezolve singure.Si data urmatoare mergi la bona acasa sa vezi unde sta si iti poti forma o parere rapida despre ea.Copilul este mult mai important decat problemele bonei.
Mult succes la examene.
Loredana mama lui MIHAI

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns danangie spune:

DIXIE bona are carte de munca?

Eu nu sunt de acord ca angajatorul sa vina acasa la angajat. Tu DIXIE ca angajator, trebuie de la inceput sa impui bonei(angajata) cateva reguli. Adica, ai nevoie de ea 6 zile pe saptamana, cate 8 ore pe zi(sau cat ai nevoie). Ii accepti 30 de zile concediu platit pe an. Dar nu luate toate odata. O saptamana primavara, una iarna si 2 vara. Ii accepti concediu medical platit dar aici trebuie intr-adevar sa fie o boala care necesita statul acasa. Si ca tu vrei fotocopia diagnosticului si concediului medical de la medicul de familie. Ii enumeri pe-o foaie obiceiurile copilului. Adica: doarme 2 ore de la ora X. Nu mai devreme nu mai tarziu. Ai nevoie de ea si pentru cateva treburi in casa, in timp ce doarme copilul. Enumerandu-i toate aceste reguli, atunci o poti intreba unde sta, daca mai are frati, etc. Dar sa mergi acasa la ea......nu mi se pare corect. E privecy cum traieste omul. Si dat fiind ca e vorba de copilul tau si vrei sa-l stii in siguranta.....apeleaza la o agentie autorizata sa racoleze personal pentru a face bone. Sau intreaba-ti cunostintele daca nu stiu vreo persoana cunoscuta care ar vrea sa faca bona. Asa sa angajezi din anunt in ziar sau anunturi luate de pe grad.......hmmm.
Si faptul ca aceasta bona care o ai acum se comporta asa.........si-a dat seama ca esti vulnerabila la situatia ei.........si profita. Ori intr-o zi o opresti, doar voi doua fara copil ca sa nu distraga atentia.........si-i enumeri tot ceea ce pretinzi de la ea......Si ca daca nu se adapteaza cererilor tale din pacate vei fi nevoita sa-ti cauti o alta bona pentru micut.

Eu nu am copil, dar am fost bona la un copil de 4 ani(pe atunci). I-am fost bona pana la 5 ani jumate cand din pacate a trebuit sa plec in Italia. Si am fost bona aici in Italia pentru 2 copii: baietelul de 3 ani si fetitza de 7 ani. Le-am fost bona pentru 2 ani de zile. Si stiu cam ce cere angajatorul si cam ce ar trebui sa faca bona.

Incredere, seriozitate.

http://it.pg.photos.yahoo.com/ph/angie2000it2000/my_photos

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Manuc spune:

Din pacate eu eram la a 3-a bona si am considerat ca a cauta o a 4-a cu care se poate intampla acelasi lucru ar fi ceva rau pentru copil. El are nevoie de stabilitate, abia se obisnuia cu cineva si deodata venea altcineva. Costin avea 1 an si 9 luni si am spus ca cea mai buna solutie este sa il dau la cresa. I-am cerut fostei bone sa imi duca si sa imi aduca copilul de la cresa si in timpul ramas sa se ocupe de alte treburi in casa pana isi gaseste ceva de lucru, iar eu ii voi plati aceste servicii ca si pana atunci, chiar daca asta va insemna cateva luni. Nu a durat decat o luna pana si-a gasit un alt copil sa aiba grija de el.
Dar odata dat la cresa au inceput problemele, nu foarte mari, dar tot timpul avea cate ceva (curgea nasul, bube, tuse, febra). Si era vara. Mi-am spus ca iarna chiar voi avea probleme pentru ca nici eu nici sotul nu puteam lipsi de la serviciu si era foarte posibil sa se imbolnaveasca si sa nu mai poata merge la cresa. Si am cautat pe cineva dispus sa imi duca si sa imi aduca zilnic copilul de la cresa si sa stea cu el acaa atunci cand e bolnav. Nu a fost asa, pentru ca dupa primele doua zile de stat cu noua bona Costin nu mai vroia nici cu mine, nici cu taica-su, ci numai cu Geta. A trecut mai bine de un an de atunci si suntem in continuare in cele mai bune relatii. Nu ii impun ce sa faca pentru ca imi creste copilul ca si cand ar fi al ei. De fiecare data cand ii dau in plus peste ce am discutat imi multumeste de nu stiu cate ori si imi spune ca nu e nevoie. O data sau de doua ori pe saptamana mi-l ia la ea acasa pentru ca asa vrea Costin si sotul ei e innebunit sa il vada acolo si sa se joace cu el.

Eu stiu ca am avut noroc si ca puteam sa o dau in bara si a 4-a oara, nu pot sa te sfatuiesc sa faci ca mine, ideea era ca de bona trebuie sa fii multumita nu sa o tii din mila.

Manuela si Costin (care nu mai e bb)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns oancea spune:

DIXIE eu te pot ajuta.Iti pot recomanda o firma buna si nu foarte scumpa.Sa va vind un pont,pe care si eu l-am primit de la altii.Cautati sa va adresati firmelor noi infiintate.De ce? Pentru ca sunt la inceput de activitate,vor sa intre pe piata si intotdeauna vor avea preturi mai mici.In acelasi timp vor fi mai atenti cu selectia ,din dorinta de a se impune.In comparatie cu cele vechi,care de multe ori nici nu te mai suna,sau astepti saptamini intregi pina iti rezolva cererea.Daca poti trimite-mi un e-mail si-ti voi trimite toate datele care te intereseaza.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns dixie spune:

Fetelor,
va multumesc pt. raspunsuri.

Mai vorbesc si cu sotul si voi vedea ce facem, probabil ca o discutie serioasa cu ea ar fi cea mai buna... si ne mai gandim, acum inainte de sarbatori e greu sa dai pe cineva afara, poate insa prin ianuarie, daca lucrurile nu se imbunatatesc...

danagie... evident ca bona nu are carte de munca, de unde sa-i dau eu carte de munca? si am recrutat-o printr-o agentie, despre care s-a mai discutat pe aici pe forum... am tot dosarul ei complet, nu am luat-o de pe strada, doar ca nu am fost foarte vigilenta la inceput... sa merg acasa la ea imediat.

Eu o las in casa mea toata ziua cu micutul cand noi nu suntem acasa, cum sa nu am dreptul sa vad unde si cum sta si cine e familia ei? Desi in mod normal as fi de acord cu tine, in cazul asta NU...

Oricum o fisa de post ca la angajator, se impune, e clar, o voi face cat mai repede...

Manuc, ai avut noroc... si curaj as zice eu. Bravo tie.
Si eu va trebui sa iau taurul de coarne.

!!!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns cris1511 spune:

Manuc: Tu cum platesti bona, pt norma intreaga sau redusa, caci am inteles ca doar ia copilul de la cresa? Te intreb pt. ca si eu caut o astfel de persoana, dar cele mai multe vor 8h/zi.
Cristina

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns danangie spune:

DIXIE te intrebam daca are carte de munca.........pentru ca banuiam ca nu are dat fiind comportamentul ei. Stii cu carte de munca era obligata din mai multe puncte de vedere sa indeplinesca regulile tale. Rectific: nu era o acuzatie. Era o constatare, o incercare de a intelege de ce se comporta asa.....Sper sa ai si tu norocul lui Manuc.

http://it.pg.photos.yahoo.com/ph//my_photos

Mergi la inceput