Huste pentru bors
Am incercat reteta de aici dar nu mi-a iesit,avea un gust pronuntat de drojdie.Asa ca va intreb daca stiti o reteta de huste pentru bors buna,ca sa iasa borsul acru si fara gust de drojdie?
Raspunsuri
Crinia spune:
In borcan (de 3 litre) pui 2 pahare de tarita si le inmoi cu apa rece.
Apoi adauji: marar uscat, frunze de visin, leustean, radacina de patrunjel si mai adaugi apa ca sa fie totul acoperit de apa.
O pui la caldura sa se inacreasca 24 de ore. Apoi torni tarita uscata 2 pahare si apa ferbinte pina se umple borcanul. O mesteci bine, o invelesti cu un prosop si o dai la cald sa stee 24 de ore.
Apoi se da la frigider. Si borsul e gata.
Cind l-ai terminat il faci din nou.
Iarasi intr-un borcan pui 2 pahare de tarita le inmoi cu apa rece. Apoi iei din borcanul precedent a 3 parte de huste si o torni in borcan, pui toate verzaturile de sus enumarate si torni apa fierbinte si mesteci. Si iarasi pentru 24 de ore il dai la cald invelindu-l cu un prosop.
Sper ca am fost explicita si te-am ajutat.
Karina mamica lui LUCIAN (23 februarie 2005)
Loma spune:
vladhana, tu intrebi despre cum sa obtii hustea, nu borsul nu?
daca nu ii pui drojdie nu prea iti iese, de fapt asta e cel mai greu de obtinut prima huste, restul e floare la ureche.
cere la altcineva huste si prepara-ti tu borsul apoi, sau pune mai putina huste, mama mea mai pune si zeama de lamaie, incearca si asa
Crinia spune:
Daca observi mai bine ti-am scris si cum se face hustea. Eu aici asa o fac si e foarte buna. Nu pun nici un fel de drojdie. Nu am auzit sa se puna asa ceva.
Karina mamica lui LUCIAN (23 februarie 2005)
Christel spune:
Si eu am incercat reteta cu drojdie si nu prea mi-a placut gustul borsului, dar dupa 2-3 ture se imbunatateste gustul, acum am oprit huste din vechiul bors si este bun.
Darria spune:
Vreau sa fac bors dar exista, iarasi o problema: nu am de unde sa iau frunze de visin, leustean si marar uscat(am congelat, verde). Din piata nu vreau ca sunt cam sclifosita, nu am incredere in cd-tiile de pastrare, etc... O sa caut la plafar, poate gasesc.
Cu ce le pot inlocui?
Anul acesta voi pune la pastrare pt. iarna cele necesare dar acum nu stiu cum sa fac.
crista-s spune:
Reteta fara drojdie ... de fapt e prima oara cind aud ca se pune drojdie,eu am auzit numai cu felii de piine neagra pina acum, dar cum se vede exista multe retete.
Bors de casa
Ce va trebuie.
O jumatate de kg. de tarite de grau, o jumatate de kg. de malai (macinat mai mare), un pahar si jumatate de huste ( tot tarite, care au fost oparite si lasate trei zile in apa, la loc cald, ca sa inceapa fermentatia), patru felii de paine neagra, de secara, si, bineinteles, apa (nu de la robinet, tratata chimic, ci de fantana- apa plata ca fintini de unde ).
Cum se face
Taratele si malaiul se cern separat; scoateti o mana de tarite si puneti-le deoparte. Apoi, taratele si malaiul se pun intr-o putina de 7-8 litri, se toarnaun litru de apa rece si se amesteca bine cu mana. Turnati apa clocotita peste amestec, lasand in putina un gol cam de o jumatate de litru; apoi va apucati si mestecati cu o lingura lunga de lemn. Acoperiti si lasati pana ajunge caldut. Atunci se adauga hustele, se amesteca si se adauga feliile de paine. Chiar daca este vara, vasul se lasa la loc cald, la soare ori langa cuptor timp de 24 ore. Apoi se muta la rece si dupa alte 8 ore il strecurati. Ceea ce a ramas dupa strecurare se poate pune din nou in putina iar operatia se poate repeta de 3 ori.
Secret.
Pt. gust se mai pot pune 1-2 legaturi de leustean, cateva frunze de visin, si o lamaie taiata in doua.
In loc de putina se poate folosi si un borcan mai mare de sticla.
http://www.geocities.com/parohia_podoleni/retete.htm