Refacem din amintiri Bucurestiul interbelic?
Raspunsuri - Pagina 7
diana904 spune:
Am citit si Mirona , tot pe cind eram in liceu...dar nu m-a marcat atit de mult, i-amretinut doar titlul, nu-mi mai amintesc mare lucru, din pacate cartea era imprumutata si nu am cum s-o mai citesc...
Tata lu Toma, lasa fontu mai mare ca m-am lipit cu nasu de monitor, kioara cum sint. Ai dreptate, judecind la rece, nu prea poti compara Bucurestiul cu Parisul ( poate doar prin prisma constructiilor copiate la scara mai mica dupa cele pariziene), dar noi, aici, vorbim cu sufletul...
Si noi bantuim prin centru deseori, cu ochii dupa casele vechi, mai ales cele intretinute si renovate...ce frumoase sint!! Acu' 2 zile, profitind ca se intunecase ne-am uitat (de afara) in sediul OPC...chiar as vrea sa aflu cui a apartinut cladirea..
Mie imi place sa caut prin carti despre vechiul Bucuresti, sa aflu ce era in zona in care stau eu acum ( o mahala era desigur, chiar asa se numea mahalaua Costeasca, dupa numele boierului Costescu)...putin mai incolo era domeniul boierului Basilescu..
Si stiti de ce mi-e cel mai tare ciuda??? CA nu s-a facut nimic pentru pastrarea in stare buna a vechilor cladiri din Bucuresti, din cite stiu, la Paris e obligatorie intretinerea lor ( am impresia ca proprietarul are aceasta obligatie, dar statul ii face niste facilitati)...Sau, de ex, pe strada George Enescu e o cladire veche, a fost renovata...dar zugravita roz-bonbon. Ca sa nu mai vorbesc de multimea caselor din centru unde au fost bagati anumiti minoritari care au facut focul in mijlocul camerelor cu parchetul din esente pretioase!!
M-am cam intins...scuze ca am fost cam dezlanata...
diana904 spune:
Am mai gasit un articol interesant, care explica ce s-a intimplat cu Bucurestiul..se numeste "Pledoarie pentru Bucuresti":
Micul Paris ?? Ha! si as mai putea sa adaug: Ha ! HA ! Probabil reactia de mai inainte o vor avea unii daca nu chiar majoritatea vizitatorilor site-ului meu. Ce Micul Paris <<frate>> ? Nu ai mai iesit pe strada sa vezi gropile, cainii si mizeria ? As putea sa ii contrazic ? Voi incerca in acest manifest.
Eu sunt ferm convins ca sufletul oricarui oras sunt oamenii sai, ei sunt cei care il anima, modeleaza, distrug sau impodobesc. Asa ca pentru a intelege cum a ajuns Bucurestiul in stadiul actual, sau mai bine zis cum a decazut trebuie sa vedem ce s-a intamplat cu oamenii sai.
Dupa razboi comunistii au preluat puterea si prioritatea numarul unu a fost distrugerea adversarilor politici, dar pentru a avea control total au trecut la anihilarea elitelor si asta pentru a fii siguri ca nu va mai exista nici o influenta "negativa" asupra "clasei muncitoare".
Aceasta a fost prima si poate cea mai crunta lovitura data orasului, pentru ca in locul unor oameni de valoare (avocati, profesori, oameni de cultura, medici, industriasi, politicieni) au aparut niste parveniti, semi-analfabeti, care s-au instalat in casele celor care mureau la canal sau prin puscarii si au preluat functii importante din care au dezlantuit dezastrul.
Restul articolului il gasiti aici http://www.miculparis.ro/bucuresti_pledoarie.html
Sabina spune:
Toata l,umea zice ca nu Mirona era cel mai bun roman...dar ei asta ii placea.
E adevarat si de Camil Petrescu, si de Mihail Sebastian:)
Cella e matusica prin alianta am aflat acuma, dar sa vedeti cum:
Bunica sotului(pe linie paterna, deci nascuta Cohen)avea o sora care a avut un baiat.Acest baiat s-a casatorit cu sora Cellei.
deci varul de-al doilea al sotului e nepot de matusa al Cellei Serghi.
Fiind buni prieteni, sotul a preluat-o pe Cella de la el, se ocupa de ea, o plimba in Cismigiu , ma rog, tot ce face un nepot bun.
Cella s-a nascut in Constanta, intr-o familie destul de saraca.A facut dreptul la Bucuresti, si a profesat putin timp, dupa care a intrat in gasaca cu Mihail Sebastian, Camil Petrescu etc.
pana sa apara pe firmamanet soacra mea(care era cu vreo 8, 9 sani mai tanara) Cella a fost cea mai frumoasa din Bucuresti, in saloane.Era extrem de saraca, avea 2, 3 bluze si 2 fuste...dar un stil remarcabil.
hai ca mi-a promis ca-mi mai povesteste.
Sabina si www.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=33789&whichpage=1" target="_blank">Sofia Galagia
Cea mai lungă cale este calea care duce de la urechi la inimă.
Rayuela spune:
fetelor,sinteti grozave!!!!!!!!
ML,ce ai gasit tu este material excelent pentru studiu in istoria mentalitatilor,cam cu ce m-am ocupat io in lucrarea de diploma!
Mai vreeeeeeeeeaaaaaaaauuuuuuuuuuuuuuu!!
Si promit ca revin cu doamna T,in curind,cu un capitol despre moda din anii 30!
Elena si mademoiselle Amelie-Boubou
iarina spune:
Fetelor eu mai caut un jurnal, se pare a a fost publicat insa nu l-am gasit. Este vorba de jurnalul lui Jeni Acterian, sora lui Haig Acterian, fost membru Criterion, prieten bun cu Eliade, Ionescu, Noica. Jeni a murit destul de tanara, doborata de un cancer nemilos si amarata de "noua era" care navalise in Bucuresti si peste lumea ei. In orice caz daca il gasiti, luati-l. De recitit de asemenea jurnalul lui Mircea Eliade, extrem de bogat in detalii privind Bucurestiul acelor vremuri.
Am niste reclame vechi in Power Point, insa nu stiu cum sa le pun....poate vorbesc cu sotu' sa vedem ce putem face.
Cella Serghi mi-a placut si mie, mai ales Panza de paianjen,mie mai degraba Diana (asa o chema parca) mi se parea ca seamana cu Cella, mai ales dupa ce ne povesteste sabina, ca avea doar cateva haine si facea senzatie. Exact ca si diana....probabil ca Cella se afla in amandoua:)
lilanda spune:
Mai fetele, da' cum putem noi s-o uitam noi tocmai pe Hortensia Papadad Bengescu si clanul parvenitilor de Halipa, cu petrecerile lor mondene si cu angoasa de a-si ascunde originile???
Si ca sa nu ne amintim de Bucuresti doar ca de "micul Paris" (), am putea considera si Calea Vacaresti a Tiei Peltz sau "Viata ca o prada" a lui Marin Preda (parca in asta era Nila portar in Bucuresti, nu???) sau "Groapa" a lui Eugen Barbu.
iarina, am auzit si io de Jurnalul lui Jeni Acterian, dar, din pacate, n-am citit-o; iar tu, daca ai "Jurnalul" lui Sebastian, ai putea sa ne mai oferi niscai citate despre Camil Petrescu sau Eliade (asta la capitolul birfe mici)...
Blinky, Sabina, hai, mai depanati amintiri de familie!!!
Rayu, te-astept interesat cu moda Bucurestilor
pozulici si www.desprecopii.com/forum/topic.asp?ARCHIVE=true&TOPIC_ID=24607&whichpage=4" target="_blank">calatoria lui Ilie spre tara lui Hamlet
iarina spune:
Lilanda am Jurnalul lui Sebastia...hai ca maine vin cu neshte "barfe interbelice"...insa va previn de pe acu' ca monser Camil nu face o poza prea buna, desi erau buni prieteni.chiar daca mi-a placut mult ca prozator, se pare ca lasa mult de dorit ca om: oportunist, infatuat...hai ca maine vin cu citate, sa nu ziceti ca il hulesc io.
Mey, io pe Hortensia n-am putut-o suferi...na c-am recunoscut...nici pe ea, nici Hallipi.Pentru mine au fost intotdeauna un somnifer excelent
Rayuela spune:
imediat lilutz,sa adoarma madam Bubu si va pune mama Rayu in fragment,tot din Patul lui Procust!
Elena si mademoiselle Amelie-Boubou
iarina spune:
Psssst acu' mi-am amintit...jurnalul lui Sebastian il am imprumutat la o prietena, forumista si ea....cred ca saptamana viitoare il iau. Oricum maine trebuie sa povestesc ziua unei "doamne"....pana atunci noapte buna:)
Rayuela spune:
Am promis ca viu cu jurnalu de moda al doamnei T,dar am adormit in canapea la teve!
Maine o sa scriu,fete dragi,parol!
Elena si mademoiselle Amelie-Boubou