catzel batran si bolnav...ce sa fac?!

sa incerc sa va povestesc pe scurt.
am un catzel batran si bolnav. este un metis basset-tekel si are aproape 14 ani. acum 2 ani a fost operat de o fistula anala, care intre timp s-a refacut si il chinuie destul de tare, are puroi. la operatie dr l-a gasit si cu o afectiune la inima, fapt care l-a facut sa nu mai recomande o a doua operatie.
problema este ca cainele locuieste cu parintii mei, eu stau in ap. de 2 camere si din cauza copiilor nu-l pot lua la noi.
parintii mei s-au gandit sa-l duca la veterinar pt eutanasiere...
mie mi-e tare mila de el, pe de o parte, dar si sa se chinuie asa?! deci am cazut oarecum de acord ca treaba asta, desi am inima destul de grea.
ma mai gandeam daca ar fi si alte solutii, nu stiu, vreun azil de caini... desi imi zic in final "trezeste-te, suntem in RO si mai mult de atat, in provincie..."
vroiam sa va intreb daca voi aveti idee sa existe in tara asa ceva, si daca exista cam ce preturi ar fi?! si daca eutanasierea se poate face la orice veterinar, sau sunt anumite cabinete, nu stiu...
multumesc mult, anamaria, mama soldatzeilor de plumb
Bogdan - 04.07.2000 si
Tudor - 13.06.2003
poze cu frumosii mei (si nu numai )
Viata este ceea ce se intampla in timp ce esti prea ocupat sa-ti faci planuri de viitor! (John Lenon).
Raspunsuri

nematics spune:
Am vazut la TV pe Animal Planet un caz identic (infectie serioasa, probleme cu inima si operatie nerecomandata, ciine de 14 ani); jale in familie, unde el era ca si membru plin. Veterinarul recomanda eutanasiere, operatia costind oricum prea mult si fiind fara sanse ca sa o incerce pe post de "eutanasiere". Asa ca si-au luat ramas bun de la ciine si l-au lasat la cabinetul respectiv, unde s-au ocupat de eutanasiere. Mi se pare ca l-au inapoiat familiei, sa-l ingroape.
Nu stiu unde se pot eutanasia, dar sigur la hingheri sau la un cabinet vet.
"Trebuie-n viata sa te grabesti incet de vrei la timp sa-ntirzii"

Lona spune:
Si noi avem un caine batran de 13 ani, un coker. Se descurca din ce in ce mai greu, este reumatic, i-au cazut jumatate din dinti, are o rinita cronica si ii curge tot timpul nasul. Nu prea se mai joaca, nu vrea plimbari lungi. Doarme aproape tot timpul.
Ne-am gandit ca atunci cand ne va spune medicul ca sufera prea tare, sa nu-l mai lasam sa se chinuie. Nu e o hotarare usoara, dar cred ca e mai rau sa stii ca-l doare si sa-l lasi. Ei ne-au fost credinciosi o viata intreaga, si le suntem datori macar cu asta: sa adoarma linistiti, fara dureri, privindu-si stapanii.
Va doresc putere. Oricum va fi greu, dar si mai greu este sa-l lasi sa indure acele dureri. Din experienta unor prieteni apropiati, suferinta stapanilor trece mai repede daca isi iau alt catel...

anella spune:
Anamaria,imi pare rau pt cainele tau.Probabil ca eutanasia e intr-adevar solutia daca sufera din cauza bolilor.Nu e o problema sa rezolvi aceasta situatie:aceasta procedura se efectueaza la cabinetele veterinare unde si eu am mai dus anumite animale mult prea chinuite pe care le-am gasit pe strada(lovite de masina,cu boli grave de piele care le lasasera cu pielea goala in mijlocul iernii etc pt ca nu-mi face placere sa-mi amintesc)
Eu cred ca asta e o solutie umana chiar daca stiu sigur ca vei suferi dar gandeste-te ca ai facut ce era mai bine pt el.
Te pup.

anamaria spune:
va multumesc mult pentru raspunsuri...
m-ati ajutat macar sa-mi iau inima in dinti sa-l duc zilele astea la veterinar, sa vedem ce parere are si el.
eu sunt de acord cu asta pana la urma, dar imi era foarte-foarte greu sa il duc la cabinet in ideea asta. anamaria, mama soldatzeilor de plumb
Bogdan - 04.07.2000 si
Tudor - 13.06.2003
poze cu frumosii mei (si nu numai )
Viata este ceea ce se intampla in timp ce esti prea ocupat sa-ti faci planuri de viitor! (John Lenon).

Kariris spune:
Pentru Anamaria:
Cele 10 rugaminti ale unui caine pentru stapanul sau:
1. Eu traiesc intre 10 - 15 ani. Fiecare despartire de tine este pentru mine o suferinta. Gandeste-te la asta inainte sa ma iei.
2. Da-mi timp sa inteleg ce vrei de la mine.
3. Da-mi incredere, traiesc din ea.
4. Nu te supara prea mult pe mine si nu ma inchide, ca pedeapsa. Tu ai munca ta, prietenii, familia si distractiile. Eu te am numai pe tine.
5. Vorbeste cu mine din cand in cand.
6. Invata sa ma tratezi asa cum trebuie. Nu am sa uit niciodata.
7. Inainte sa ma bati, gandeste-te ca mandibula si maxilarul meu ar putea sa distruga foarte usor oasele mainilor tale si totusi nu le folosesc.
8. Inainte sa ma faci "inutil", "prost" sau "incapatanat" cand imi ceri sa fac ceva, gandeste-te ca poate mancarea mi-a facut rau,ca am stat prea mult la soare sau ca inima mea e obosita.
9. Ocupa-te de mine cand o sa fiu batran...si tu o sa fii odata.
10. Vreau sa fii langa mine cand o sa vina acea perioada dificila. Nu spune niciodata "nu pot sa suport" sau "sa se intample cand nu o sa fiu eu prezent". Totul o sa fie mai usor pentru mine daca tu o sa fii prezent.
Anamaria, ti-am scris toate astea in speranta ca te voi face sa te razgandesti. Chiar daca il dai la un azil (ceea ce la noi nu exista) cainele tot va suferi, doar ca nu il vei mai vedea tu. E batran, bolnav, poate chiar incomod, dar crede-ma ca vei suferi ingrozitor daca il vei eutanasia. Nu ai acest drept. Nu poti tu decide sa-i iei viata. Sau ma rog...ce-a mai ramas din viata lui... Nu e el de vina ca a ajuns asa. E varsta. Iubiti-l pana la sfarsit asa cum l-ati iubit si cand era mai tanar, cand nu era bolnav, cand va incanta prezenta lui. Nu te supara ca iti spun ..dar cand iei un animal nu-l iei doar pentru perioada in care este valid, il iei pentru totdeauna si trebuie sa accepti si aceasta perioada din viata lui in care are cea mai mare nevoie de dragostea voastra. Ii poti alina durerile cu calmante, il poti dezinfecta local, sunt o gramada de variante sa-l mai tineti in viata.
Si eu am caine dar niciodata nu as recurge la euthanasie. Nici daca ar paraliza. Asta e l-am luat,...merg pana la capat.
Am si un motan...in varsta de 20 de ani (mai mult decat prevede legea), pe care daca era sa ma iau dupa medici trebuia sa-l omor de vreo 5 ani cand a facut primul blocaj renal. Nu are rost sa-ti spun cat m-am chinuit cu el...dar l-am salvat. Acum...acest motan are cancer...i-a afectat coloana vertebrala si abia mai merge. a slabit si arata ingrozitor. Dar incepe sa toarca de cum ma vede. Nu-l pot omori cand ii vad bucuria din suflet. De data asta nu va mai scapa...dar medicul lui veterinar nu-i de acord cu euthanasia decat in cazuri extrem de severe: hemoragie interna puternica; coma prelungita; accident cerebral, etc...fapt pentru care mi-a spus sa-l rasfat cu ce vrea el sa manance (ca oricum nu mai conteaza - acum nu mai are restrictii la mancare) sa-i dau multa dragoste si cand are durei ingrozitoare ii dau fortral si niste medicamente puternice pentru imunitate. Nu ca l-ar salva....dar ii prelungim viata.
Tu alegi...daca totusi o vei face...poate vei mai amana putin...nu acum in postul Craciunului.

cipcipcip spune:
Eu cred ca eutanasia este cel mai indicat mod de a-i scurta suferinta. Nu are rost sa se chinuie bietul animal pina moare de boli si de durere. La azil nu ar fi indicat pentru ca ar fi un loc strain unde nu cunoaste pe nimeni, cainele trebuie sa moara linga stapanii lui.
Cipcipcip si bebe Julia 4 august 2005

energy spune:
si eu sunt de parere ca nu poti instraina un caine credincios la batranete, doar pentru ca batranetea e grea si urata............
o sa sufere de o mie de ori mai mult la azil.
cu voi a trait, cu voi o sa mearga pe ultimul drum cand va fi cazul.....

Kariris spune:
Cel mai indicat mod sau cel mai comod???
Fratilor cand o sa intelegeti ca animalele nu sunt jucarii pe care le aruncati cand se strica sau cand nu va mai trebuie, ca apoi sa va luati altele noi?
Ati fi in stare sa euthanasiati un membru al familiei?? o fiinta umana? sau ati face tot ce e posibil sa-i prelungiti viata? binainteles scutindu-l de dureri cu calmante!!
Eu nu spun ca nu sunt cazuri extrem de triste si grave in care nu mai ai ce sa faci...in care animalul e o leguma - nu mai traieste practic decat datorita medicamentelor/aparaturii. Atunci sunt de acord cu euthanasia.
Dar cum sa omori un animal pentru ca e bolnav cu inima si are o fistula anala care face puroi???? II dai antibiotice, il dezinfectezi local, etc. Da, stiu ca-i nasol...si incomod...si neplacut...si multe altele.
Ganditi-va la asta cand ii luati...ca nu raman toata viata tineri si dragalasi si sanatosi.
Si spun asta, pentru ca fooooarte multi stapani de animale isi omoara cainii/pisicile cand se imbolnavesc de diverse maladii cu care ar putea foarte bine sa mai traiasca cativa ani! Doar ca stapanii nu sunt dispusi sa faca mini sectie de terapie intensiva la ei acasa! e mai comod sa-i faci o injectie letala si sa-ti iei altul nou!

grenouille spune:
salut!
cand un animal sufera foarte tare, si suferinta nu mai poate fi alinata. singura solutie este eutanasierea. stiu, suna crud - dar in primul rand trebuie sa ne gandim la el.
Anul trecut aproximativ pe vremea asta a trebuit sa ne etutanasiem cainele lup -un animal tare drag si iubit la noi in familie- se imbolnavise de Carre (jigodie) si cu toate eforturile si tratamentele, starea lui se inrautatea pe zi ce trece - paralizase aproape complet, era orb, abia mai putea manca, isi facea nevoile "pe el". viata era un chin deja pentru el (abia ne mai recunostea) iar sanse de a se face bine erau zero (carre este o maladie la care foarte putini caini supravietuiesc, si fara sechele).
uite aici un topic cam pe aceeasi tema
http://www.animale.ro/forum/viewtopic.php?t=2737&postdays=0&postorder=asc&start=45
cauta incepand de la prima postare a fridei; ea avea aceeasi dilema ca tine (parerea mea? a lasat un animal sa se chinuie inutil).
problematica e delicata - pe de o parte- Dumnezeu a dat viata, Dumnezeu singur are dreptul sa o ia; pe de alta parte - cum sa iti lasi animalul pe care l-ai crescu de mic sa se chinuie, sa il vezi cum moare sub ochii tai, cand ochii lui mari implora mila?
No person is entirely bad or entirely good. Therefore learn to forgive yourself for error the same as you should forgive others...