Educatia sexuala in scoala-cum se face?
Raspunsuri - Pagina 3
adriana spune:
Eu cred ca discutia asta nu are sens. Si sa-ti spun de ce inaioana.
Pentru ca asa cum un muzician nu intelege (efectiv) cum se poate trai fara muzica, sau un chimist traduce toate fenomenele prin prisma moleculelor si atomilor, tot asa si un crestin ortodox gandeste ca in afara regulilor pe care Biserica le sustine nu se poate trai, si ca este absurd tot ce se intampla in afara dogmelor crestine.
Si asa cum un chimist nu se apuca sa explice muzicianului ca, da-o-ncolo de muzica, uite ce frumos e experimentul lui, sau se bate cu pumnul in piept ca Mendeleev a fost mai tare decat Bach , tot asa un ateu nu poate explica/intelege/dori sa adere cu toata intelegerea la faptul ca un crestin ortodox are niste reguli si alti.. ochelari cu care vede lumea de azi, indiferent ca acesti ochelari sunt de cal, sau altfel (They live)
Asa ca mi se pare anormal, ca tu sa vii sa dai exemple de pe site-uri ortodoxe, daca nu-ti place(si am inteles punctul tau de vedere ), nu iti mai da copilul la ora de religie, nu mai cauta pe site-uri ortodoxe, pentru ca nici noi nu te intelegem pe tine de ce sustii cu atat inversunare un caz inutil, iar tu nu ne intelegi pe noi de ce traim in lumea asta mica si stramta.. si incredibil de incomoda (auzi, domne, nici macar un mic sex oral nu e voie?)...
Si am zis caz inutil pentru ca exista optiunea de a face/nu face aceasta ora(Ordonanța de urgență Nr.36/din 10 iulie 1997/
5. Art. 9 va avea următorul cuprins: -
(1) Planurile învățământului primar, gimnazial, liceal și profesional includ religia ca disciplină școlară. Elevul, cu acordul părintelui sau al tutorelui legal instituit, alege pentru studiu religia și confesiunea.) iar daca nu se pune in aplicare este numai vina directorilor de scoli care nu fac aceasta optiune publica si posibila.
Si da, nici eu nu sunt de acord ca un strain sa vina si sa-i explice fiicei mele cum sta treaba cu sexul, asa cum mie imi place cand ma duc la ginecolog sa fiu singura cu doctorul in cabinet, probabil ca si copilului meu ii va fi mai comod cand voi discuta eu cu ea de treburile astea, in maniera pe care o vreau eu, nu in maniera pe care o impun altii.
Si mi se pare chiar frumos sa mai ai putina decenta si putina rusine in lumea de azi.
Si sa-ti doresti sa nu se uite chiar toata clasa cu microscopul in vaginul tau.
Asa ca ..pune-ma si pe mine pe lista de mamici revoltate .. si chiar scarbite de acest mod pervers de a stalci sufletul unui copil.
irina.c. spune:
Adriana ,Irina si bb Ilinca(26apr04)
Traiesc in Romania si asta imi ocupa tot timpul
ILINCA
khristin spune:
Adriana,
Faptul ca noua nu ni s-a facut educatie sexuala nu inseamna ca si generatia actuala trebuie sa i se aplice acelasi tratament. Si daca eu si cu tine le vom face educatie sexuala copiilor nostri acasa e ok, asta nu inseamna ca toti parintii vor face acelasi lucru din pudoare, etc. Deci sa inteleg ca pt. tine din motive religioase, este mai bine ca HIV sa se raspandeasca cu viteza fulgerului, doar pt. ca ar trebui sa ne fie rusine? Adica punem pudoarea inaintea sigurantei intr-o chestiune de viata si de moarte? Sincer ca parinte si profesor nu pot sa fiu de acord cu asa ceva oricat as reflecta la problema. Cred ca a avea acces la o informatie corecta inseamna progres. Si cred ca toti facem distinctia ca daca vorbim de sex, nu inseamna ca asta ii indemnam sa si faca. Dar cred ca in contextul actual al lumii de azi, este important sa-i constientizam ca DACA tot fac lucrul asta sa o faca cu cap. Cred ca exista mitul sau teama, ca daca le explicam unele lucruri, inseamna ca asta ii si sfatuim sa faca.
Cristina
noi si poze mai noi
inaioana spune:
quote:
Originally posted by adriana
Eu cred ca discutia asta nu are sens. Si sa-ti spun de ce inaioana.
[...] tot asa un ateu nu poate explica/intelege/dori sa adere cu toata intelegerea la faptul ca un crestin ortodox are niste reguli si alti.. ochelari cu care vede lumea de azi, indiferent ca acesti ochelari sunt de cal, sau altfel (They live)
Adriana , in primul rand iti multumesc ca te-ai aplecat cu rabdare asupra problemei.
In al doilea rand as vrea sa-ti spun ca nu cred ca suntem atat indepartate in gandire pe cat pari sa ai impresia. Eu nu numai ca inteleg ca un ortodox are niste reguli dar ii si respect credinta, sincer si din tot sufletul. Totusi cer si eu la randul meu respect din partea lui. Ceea ce mi se pare de minimum bun simtz.Atat.
Si daca intru pe site-uri ortodoxe, asta nu poate fi decat laudabil pentru ca incerc sa cunosc mai multe. Poate ar trebui sa incerci si tu site-uri umaniste! Btw, eu nu sunt atee.
Chestia cu optiunea de a face sau nu religia ...o discutam la alt subiect dar nu e asa cum spui tu, din pacate.
Cat despre ora de educatie sexuala, sincer, in ce mod perverteste gandirea copilului tau? sunt gata sa lupt alaturi de tine impotriva obligativitatii acestei discipline daca tu imi arati neajunsurile ei asupra educatiei morale si religoase a copilului tau. Vorbesc cat se poate de serios.
Dupa cum stii, exista legea drepturilor copilului care da anumite libertati copiilor dupa 16 ani. Ele sunt si religioase si de alta natura. Poate fiica sau fiul tau vor dori sa invete atunci despre sexualitate. Ti se pare corect?
Ioana 17 saptamani si Katja(30 martie 2004)
poze cu mami, tati si katja
mate spune:
Inaioana ,avem nevoie de oameni ca tine pe forum...te rog insa sa nu pui la suflet,mai ales in starea ta,bebitza simte daca esti tensionata...Evita in perioada asta site-uri fundamentaliste de tipul sfaturiortodoxe blablabla,nu-ti fac nici un bine,vorbesc foarte serios...
Adriana,daca subiectul ti se pare inutil e OK din partea mea,sper sa ne dai totusi voie sa il disecam,asa inutil cum e el
Oana,mamica lu' Iepurici Alerg P'Aici(27 Nov 2004)
Christinel
New Zealand
....pe unii ii duare pe matze,dom'le...
cataghe spune:
quote:
Originally posted by inaioana
(Homosexuali se numesc aceia care desfrâneaza anal barbat cu barbat sau barbatul cu sotia lui desfrânând in chipul aratat mai sus).
Adica sa inteleg ca homosexualitatea e totuna cu sexul anal, nu? Prin urmare, doi indivizi de sex opus care fac sex anal se cheama ca sunt homosexuali! (mai, macar daca s-ar documenta inainte ca sa stie despre ce vorbesc, asa nu fac decat sa inspire neincredere).
Lasand gluma la o parte, mie ceea ce face BOR pe site-ul ala mi se pare o perversitate in sine - sa te apuci, frate, sa descrii cu atata lux de amanunte "pacate trupesti" si sa pui, ca la piata, cate un "pret" pt fiecare... ar fi de-a dreptul hilar, daca nu ar fi de-a dreptul penibil!
P.S. Eu propun sa se publice si o harta pe site unde sa se arate exact oamenilor unde au voie sa se sarute si unde nu, nu de alta dar altfel poti cadea in pacatul ala cu "peste fire" din nestiinta.
_
"The reports on my death are greatly exaggerated." (Mark Twain)
adusca spune:
quote:
Si da, nici eu nu sunt de acord ca un strain sa vina si sa-i explice fiicei mele cum sta treaba cu sexul, asa cum mie imi place cand ma duc la ginecolog sa fiu singura cu doctorul in cabinet, probabil ca si copilului meu ii va fi mai comod cand voi discuta eu cu ea de treburile astea, in maniera pe care o vreau eu, nu in maniera pe care o impun altii.
Si mi se pare chiar frumos sa mai ai putina decenta si putina rusine in lumea de azi.
Asa ca ..pune-ma si pe mine pe lista de mamici revoltate .. si chiar scarbite de acest mod pervers de a stalci sufletul unui copil.
smorio daca stiam ca asta face fiu-miu la scoala, se uita cu microscopu' in vaginu' colegelor (sincera sa fiu nici nu-i o imagine prea placuta, mai degraba s-ar uita la o buca' de ceapa, cum o faceam noi pe vremuri).
iar cand boala acestui secol este SIDA mi se pare foarte nepotrivit sa mai ai rusine si decenta, cred ca lipsa lor ar putea face diferenta intre viata si moarte.
si inc-o intrebare, crezi ca-i suficient unui copil educatia sexuala primita acasa? poti fi sigura ca i-o dai corect? oare nu-i mai bine s-o primeasca din ambele parti?
prezervativele sunt foarte ieftine, si totusi sunt o multime de femei care apeleaza la avorturi.
cine-i de vina? cu siguranta tocmai lipsa educatiei in acest sens si faptul ca sexul e inca un subiect tabu in societatea noastra .... precum spuneai tu "rusine si decenta"
Fetele de pe DC
Viata e ca carosabilu'...unii vine....altii trece....
adusca spune:
quote:
Originally posted by irina.c.
Mare adevar ai grait,soro. Daca ar avea unii mai multa decenta si rusine,dar si un pic de moralitate si eventual cateva principii sanatoase de viata,nu s-ar mai culca in stanga si-n dreapta cu cine apuca,de la 12 ani.Si nu s-ar pricopsi cu SIDA sau boli venerice,sau sarcini nedorite.
Astept rosiile.
pune-ti pofta-n cui Irino, rosiile ie scumpe in perioada asta.
ceea ce spui tu face perte tot din educatie, si nu e vorba de rusine si decenta, ci de responsabilitate si respect de sine.
insa in primul rand e absolut necesar ca sa se cunoasca riscurile, iar informarea trebuie facuta neaparat fara rusine sau decenta, ci corect.
Fetele de pe DC
Viata e ca carosabilu'...unii vine....altii trece....
ingerash spune:
quote:
--------------------------------------------------------------------------------
--------------------------------------------------------------------------------
nu inteleg chestia cu strainul daca cineva se coboara la nivelul tau si iti vorbeste ca un prieten nu vad de ce l-ai respinge? chiar crezi ca o fata de 16 ani care ramane insarcinata are curajul sa mearga la mam ei sa ii spuna asta? NU! apeleaza la prieteni, cunostiinte, etc
si daca rusine inseamna sa nu-ti cumperi prezervative ca zambesc vanzatoarele cand t4e vad e grav. asta poate insemna o sarcina nedorita sau o its. si atunci ce faci? mori cu rusinea in mana?
Si sa-ti doresti sa nu se uite chiar toata clasa cu microscopul in vaginul tau., nu-mi vine sa cred ca ai spus asta? ai idee ce se intampla la o ora de educatie sexuala? probabil ca nu.
dar stai linistita ca nimeni nu perverteste un suflet nevinovat daca ii explica cum functioneaza corpul lui si cum sa se fereasca de infectii.
si pt cele care se declara total impotriva educatiei sexuale:
-niciodata nu veti avea atatea informatii cate are o persoana specializata sa tina aceste ore, pt ca zilnic se afla lucruri noi
-odata cand am fost la clasa am fost intrebata "cum anume se foloseste sperma pt a vindeca accnea?" si mi s-a spus in fata ca "esti proasta, eu stiu sigur ca SIDA se vindeca"
deci, Doamnelor, va dati seama cat de bine informati sunt majorittatea adolescentilor?
Nu înceta niciodata sa zâmbesti, nici chiar atunci când esti trist, pentru că nu se stie cine se poate îndragosti de zâmbetul tău!
cataghe spune:
Eu v-as propune, celor care spuneti ca preferati sa faceti voi educatie sexuala copiilor acasa, sa prezentati un pic mai pe larg problema: la ce varsta, in ce contex, ce anume informatii ati include. Cred ca ar fi foarte interesant sa vedem la modul concret cum se face (sau nu) chestia asta.
_
"The reports on my death are greatly exaggerated." (Mark Twain)