Educatia sexuala in scoala-cum se face?
Deunazi,citind la subiectul cu #65533; religia in scoli#65533; mi-a atras atentia replica unei mamici revoltate care spunea ca ea nu este de accord cu orele de educatie sexuala,pentru ca nu vrea ca ccc copii ei sa invete ca avortul este metoda de contraceptie,homosexualitatea este ceva normal etc.Si alte mamici,la fel de revoltate,i-au tinut isonul.Va intreb pe voi,cei sau cele care aveti copii la scoala,se apropie aceasta afirmatie de adevar? Si sa va spun si de ce ma intereseaza.Pe #65533;vremea mea#65533; din pacate educatia sexuala in scoala era ceva SF.Acasa, in mare parte,la fel.Si pot sa spun ca am avut de suferit.Eu,traind departe ,nu stiu cum mai este in Romania,dar in conceptia mea,orele astea de educatie sexuala ar trebui sa inceapa cam prin clasa a 6-sea,adica pe la 12-13 ani,cand copii intra in pubertate si se petrec acele transformari extrem de rapide cu corpul lor.Educatia sexuala ar trebui facuta de catre medici si acum vin si zic ca nu cred sa existe in Romania medic,zdravan la cap,care sa recomande avortul ca metoda de contraceptie#65533;Pai eu credeam ca tocmai de asta avem ore de educatie sexuala,sa se evite erorile de genul#65533;#65533;nu ma feresc ca habar nu am cum dar lasa ca mai fac un avort si luna asta#65533;big deal#65533;#65533; .
Deci,daca exista pe forum parinti a caror copii beneficiaza de orele de educatie sexuala,ii invit sa discutam si sa lamurim cu ce se mananca educatia asta sexuala in scoala,se face,nu se face,cum se face#65533;
Oana,mamica lu' Iepurici Alerg P'Aici(27 Nov 2004)
Christinel
New Zealand
....pe unii ii duare pe matze,dom'le...
Raspunsuri
fairy_adina spune:
teoretic exista posibilitatea includerii unui optional inca din clasa I care se numeste Educatia pentru sanatate- si se ocupa inclusiv e educatie sexuala. Nu toti parintii agreeaza insa un astfel de subiect, nu toti invatatorii sunt dispusi sa discute despre acest aspect ... la clasa. Asa ca nu prea se face. In schimb in orele de cunoasterea mediului, de educatie moral civica.. se discuta adesea despre anumite probleme legate de educatia sexuala. Cum ar fi diferentele intre barbati si femei , de ce femeile raman insarcinate si barbatii nu. Chestii de genul acesta.
Eu le povestesc copiilor de ziua lor (cand ii sarbatorim in clasa) povestea drumului lor spre familia lor... ca un basm romanesc. Ca mami si tati s-au iubit mult si le-a dat Dumnezeu un pui - si mami l-a tinut pe pui ca era tare mic , in burtica si apoi ... stiti voi. copii sunt foarte incantati, si constientizeaza anumite aspecte care tin de identitatea lor sexuala.
La clasele mari.. nu stiu cum e . Dar cred ca sunt destul de frustrati , caci striga de ridica scola in sus , numai cand treci pe langa ei....
www.geocities.com/claudiucioca" target="_blank"> Ajutati-l sa cante din nou
www.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=62812" target="_blank">Maini condamnate la tacere
Dragostea de Dumnezeu rezolva toate problemele
oz spune:
educatie sexuala se face tocmai ca sa nu ajunga avortul metoda de contraceptie sau sa nu ajunga fetele sa-si doreasca un copil si sa descopere ca sunt purtatoare de o gama larga de BTS-uri. Eu consider educatia sexuala foarte necesara si copiii mei au ore la scoala, trebuie sa-ti dai acordul sa participe, nu sunt obligatorii dar din cate am inteles din ce mi-au povestit sunt foarte potrivite varstei. Cei mici invata cum mami si tati s-au iubit si la mami in burta a crescut un copil, cei mai mari invata mai detaliat cum se uneste spermatozoidul cu ovulul iar inspre adolescenta li se vorbeste despre sex, protectie, sarcina, boli cu transmitere sexuala.
mate spune:
quote:
Originally posted by oz
educatie sexuala se face tocmai ca sa nu ajunga avortul metoda de contraceptie sau sa nu ajunga fetele sa-si doreasca un copil si sa descopere ca sunt purtatoare de o gama larga de BTS-uri. Eu consider educatia sexuala foarte necesara si copiii mei au ore la scoala, trebuie sa-ti dai acordul sa participe, nu sunt obligatorii dar din cate am inteles din ce mi-au povestit sunt foarte potrivite varstei. Cei mici invata cum mami si tati s-au iubit si la mami in burta a crescut un copil, cei mai mari invata mai detaliat cum se uneste spermatozoidul cu ovulul iar inspre adolescenta li se vorbeste despre sex, protectie, sarcina, boli cu transmitere sexuala.
"a world in which everyone demands rights but do not accept responsibilities, will be an unequal and even dangerous and discordant world." Malcolm Fraser
Oz,de acord cu tine,dar eu intrebam cum este in Rom,pentru ca stii,citind ce afirmau unele persoane ca s-ar discuta si invata la orele astea...mi s-a cam facut parul maciuca...Chiar asa o fi?
Christinel
New Zealand
Jocelyn spune:
Nu stiu care e situatia si de ce se revoltau respectivele mamici. Noi in liceu nu aveam ora de educatie sexuala insa diriga a adus de mai multe ori o tipa care a discutat cu noi despre relatiile sexuale, boli, SIDA in special, ce si cum, eu cred ca aceste informatii sunt bine venite.
Ar fi bine sa ne spuna cine stie ce se studiaza ca sa intelegm motivul indignarii.
If there were in the world today any large number of people who desired their own happiness more than they desired the unhappiness of others, we could have paradise in a few years.
inaioana spune:
Eu cred ca motivul indignarii acelor mamici este teama ca ai lor copii vor fi mai tentati sa inceapa viata sexuala inainte de casatorie , fiind "blindati" de informatii. Si acest lucru este un pacat, religios vorbind. Totusi eu cred ca adolescentii care simt sa o faca (ceea ce parintii nu prea pot controla, depinde de temperamentul copilului si de alti factori) o fac oricum. De aceea ar fi mai bine sa fie informati despre BTS , sarcini nedorite etc.
A, de asemenea , contraceptia nu este agreata religios vorbind, asta ar fi alta problema, banuiesc.
Nu stiu ce sa face la scoala...ma bucur ca se face.
Cele de mai sus sunt doar banuieli despre motivele mamicilor religioase, pe care le respect, dar cu care nu sunt de acord. Adica mi se pare ca se ajunge la o extrema care poate afecta, doamne fereste, sanatatea propriilor copii (cum e cu Martorii lui Iehova care resping transfuziile..cam acelasi lucru e daca copilul meu nu stie despre BTS...)
Ioana 17 saptamani si Katja(30 martie 2004)
poze cu mami, tati si katja
mate spune:
Irinac,corectie de corectie...ideea nu este daca "personal" sintem sau nu de acord ci tocmai daca in scoala din Rom educatia sexuala se face asa cum ai afirmat tu...citat aproximativ"nu sint de acord ca ...copii mei sa faca ore de educatie sexuala si sa invete ca avortul e ceva la ordinea zilei ,a fi homosexual e normal..."...pe mine marturisesc ca m-a socat sa aflu ca asa ar sta lucrurile,mai ales ca tu spui ca ai lucrat in invatamant si deci ar trebui sa sti..."personal" nici eu n-as fi de acord in conditiile astea...
Christinel
New Zealand
inaioana spune:
Irina, ti-ai mai nuantat opinia dar , dupa parerea mea, in rau. Sa ma explic: orele de educatie sexuala sunt ore oarecum de igiena si biologie. Ceea ce este absolut OK.
Perspectiva morala din care vede fiecare sexul este o optiune personala, nu trebuie sa ne-o dea statul. Daca copiii tai sunt religiosi, vor interpreta orele (care le dau strict informatie simpla, stiintifica)in cheie religioasa, si tot asa..analog, cu ceilalti de alte credinte.
Ioana 17 saptamani si Katja(30 martie 2004)
poze cu mami, tati si katja
anella spune:
In mod normal aceste lucruri ar trebui discutate la ora de dirigentie dar educatia, pudoarea,principiile anumitor profesori ii impiedica sa dicute pe aceasta tema asa ca de cele mai multe ori probabil se omite aceasta tema in cursul orelor de dirigentie.Dar multi diriginti isi fac totusi treaba.
La liceul unde sunt titulara imi preluasem clasa(a 9-a )doar de vreo cateva luni cand in scoala a aparut o situatie nefericita si anume o fata de clasa a 10-a a ramas insarcinata.N-a avut curajul sa spuna acasa(unde de altfel nici nu avea o situatie prea fericita),a venit la diriginta ei(o buna prietena de-a mea)si i-a spus.Discutand cu prietena mea ne-am dat seama de gravitatea situatiei,nu atat de faptul ca va veni un bebe pe lume ci de faptul ca viata mamei,mult prea tanara,va fi perturbata serios.Se punea problema(asa spunea tanara mamica)sa-l dea la casa de copii dupa nastere dar am reusit sa luam legatura cu asistenti sociali si o asociatie(nu-mi amintesc cum se numea)a unor calugarite catolice care si-au luat angajamentul sa o ajute pe toata perioada sarcinii si prima jumatate de an din viata copilului cu conditia sa pastreze copilul.
Ca sa nu ma mai lungesc va spun ca a nascut o fetita,a pastrat-o,a fost ajutata de calugarite astfel incat a reusit sa termine liceul iar acum este studenta/eleva la o scoala postliceala si are in continuare grija de fetita.
In urma acestei situatii am constientizat importanta educatiei sexuale in scoala si faptul ca era mai mult decat obligatoriu sa fie facuta cu seriozitate in scoala(era primul an in care eram diriginta).
Asa ca initial mi-am facut un plan despre cum sa abordez aceasta problema si am dat copiilor ca tema de gandire acasa pt ora de dirigentie urmatoarea tema:"Responsabilitatea inceperii vietii sexuale"
Copiii au venit la ora dandu-si coate,amuzati,razand pe sub mustata etc,va imaginati.
Vreau sa va spun ca mai greu a fost sa treaca peste momentul de inceput,dupa aceea cand am inceput sa le explic ca nu este atat de simplu sa-ti incepi viata sexuala la varsta asta lucrurile au decurs cum nu se poate mai normal(ei avand-o ca punct de plecare in discutie pe colega lor insarcinata).Le-am impartit pliante cu explicatii despre diferite boli venerice,cu mijloace de prevenire a sarcinii,modul in care trebuie sa se efectueze igiena intima si am discutat despre toate.
Concluzia lor a fost ca nu sunt pregatiti sa se confrunte cu aceasta problema si mai bine asteapta momentul potrivit pentru asta.
(Am pus in discutie si eventuala situatie in care apare o sarcina,cum ar reusi sa intretina un copil la varsta lor sau in anii imediat urmatori,i-am pus sa fac calcule legate de cheltuielile pt intretinerea unui copil pt ca momentul acestei discutii a coincis cu alt subiect pe care il discutam la ora de "Educatie pt cetatenie democratica"care este deocamdata o materie experimentala pe care am predat-o vreo suta de profesori din tara,care se preconizeaza ca va inlocui orele de dirigentie).
Va salut.
DARAEL spune:
Asa cum spune frumos si Omraam Aivanhov intr-una din cartile sale, imi permit sa spun ca prima data ar trebui sa-i educam pe parinti..... iar acestia, constienti si responsabili, nu ar mai arunca responsabilitatea educarii copiilor lor scolii, mass mediei sau societatii......
Opinie proprie si personala !
Cu stima,
Singur, DARAEL
Ratacitor prin Lume
http://www.geocities.com/dara2el/
“A te invinge pe tine insuti este prima si cea mai frumoasa dintre toate victoriile.“ DEMOCRIT
Natasa spune:
Darael, eu sint de acord cu tine. Dar cum asta nu se poate, trebuie sa facem tot ce putem mcar cu generatiile actuale.