" N-AI VOIE!"
eu(34ani) si sara (11luni) ne confruntam cu o problema de comunicare. prima pana acum. nu stiu daca se face sau nu dar pare a nu intelege ce vreau eu sa spun cu 'NU!' sau 'NU E VOIE' (doua expresii din registrul bogat pe care l-am tot incercat). asa ca ea iar eu si si ...
voi cum ati facut sa inoculati ideea de NU?
ps.exclus 'atinsul' peste poponeata sau peste maini sau cine stie unde.
Raspunsuri
ina_nz spune:
Ai sa-ti spun o poveste adevarata si hazlie cu DA/NU
Copilul (Marta) de 3anisori a decis intr-o dimineata ca nu vrea sa mai zica DA. Tot ce era rugata sa faca raspundea cu NU. Mama care statea cu ea acasa a fost exasperata.....a venit tatal de la sevici si i s-a spus problema. Solutia tatalui: " Marta mergem duminica la Mc Donalds? " A urmat un moment de stupoare pe fata copilului dupa care a izbucnit in plans si a sunat-o pe bunica sa ii spuna ca parinii ei rad de ea!!
Nu stiu cat o sa te ajute pe tine povestea asta......ti-am spus-o sa-ti mai descretesc fruntea....sunt convinsa ca copilul tau da dovada de un pic de rasfat sau incapatanare...poate personalitate....
Cat de curand o sa stie de DA si NU si diferenta dintre ele....daca nu cumva stie deja si vrea sa te oftice !!!
Toate cele bune!
Ina
ioana spune:
La varsta aceasta, cel mai usor este sa ii distragi atentia, sa-i arati altceva, eventual la fereastra etc. Acum inca mai merge, peste 10 luni mai putin... Toate cele bune.
lacramioara t spune:
Bubus,fetita mea are 2ani si 3 luni,iar cand vrea sa faca ceva si eu ii spun ca nu are voie,ca NU trebuie sa faca asa se uita mai intai la mine cu o fata nevinovata in timp ce eu ma tot agit si ii repet ca Nu are voie,dupa care se incrunta putin si face tot ce vrea ea.Daca o cert sau ridic "putin" tonul la ea fuge la tatae sau la sotul meu, unde stie ca nimeni nu ii spune nimic.Eu cred ca stie sa faca catusi de putin diferenta dintre DA si NU, dar fiind foarte alintata nici nu ma baga in seama si face ca "trenul" daca nu o las sa faca ce vrea ea.Cred ca va veni si ziua cand ne vom intelege mai bine,dar pana atunci mai am de tras.
Mult succes cu bebe si sanatate la amandoi.
Lacra si bb Andreea
Dancic spune:
Cred ca ar fi cel mai bine sa te prefaci ca nu observi ca a facut o pozna decit sa-i spui acelani "NU-I VOIE" de 100 de ori deoarece ea e extrem de satisfacuta de pozna ei si de faptul ca tu te-ai enervat. Copiii profita de orice moment sa ne joace pe nervi dar tot in acelasi timp aceasta poate fi o modalitate de-ati atrage atentia. Incearca sa o lauzi pentru fapta ei si ve-i vedea cum reactioneaza.
Love Dancic si Catalin
tinatache spune:
uite ca iar ne intalnim:))) Pe noi la gradi ne-a invatat sa vorbim "pozitiv", pe cat se poate desigur. De ex: in loc "nu lua cutitul de-acolo" poti spune "ai sa te tai daca-l iei" sau "ala taie!". Avem fete de varste apropiate si pot sa zic ca deocamdata figura asta nu merge. Mai degraba ii distragi atentia sau ii dai altceva asemenator cu care are voie sa se joace. De ex in loc de cutitul adevarat am unul de plastic, de jucarie, am scos 1 telefon adevarat din functiune si i l-am dat ei ca sa nu ma cert de fiecare data cu ea ca de ce nu-l ia pe cel care merge ... si tot asa.
Educatoarea ne-a mai spus ca momentul in care "il ia pe NU in brate" (era o poveste cu "Fetita care l-a luat pe NU in brate") nu inseamna ca l-a uitat pe DA, ci doar ca si-a dat seama ca poate avea o parere si intotdeauna parerea lui (a copilului) este si va ramane diferita de a ta (asa crede micutul!). De asta se intampla faze ca cea a Lacramioarei in care zice NU chiar daca vrea ce-i oferi si apoi, eventual DA, sau doar o balanganire a capului, ca deh, doar a zis ca nu-i de acord cu tine:)). In realitate vrea, cica, sa-ti arate ca are o opinie si ca vrea si poate sa si-o exprime.
Acuma revenind la "nu-i voie", cred ca si tu ai parte de trantiri in fund, batut din picioare s.a.m.d. Si noi! deci: distragem atentia si daca nici asta nu merge, urlatura cat casa pana se convinge ca nu o baga nimeni in seama. Ma duc ca s-a trezit. pa.pa.
Cristina
Otilia spune:
Nu-i mai spune ce NU are voie sa faca, ci mai degraba distrage-i atentia explicindu-i ce ARE voie sa faca sau ce i se poate intimpla daca face un lucru nepermis.
Cu cit un copil il aude mai des NU, cu atit are si el tendinta sa repete si sa spuna tot NU...
Asa ca incercati sa-l evitati pe NU, sa-l scoateti complet din vocabular.
@+...
Otilia & La Adelita
cl spune:
Dragi mamici, trebuie sa recunosc ca si eu m-am confruntat cu acest lucru de mii de ori: "NU, Alex...!", "Alex, NUUU...!", pana intr-o zi cand m-am intrebat de cate ori spun pe zi "NU" copilului meu. Am ramas ingrozita! Asa ca am trecut la distragerea atentiei. Uneori merge, alteori nu. Dar trebuie si ei sa castige din cand in cand, nu?
Claudia si Alex(4ani)
gabid spune:
La 11 luni daca ii spuneam cuvantul "nu"incepea sa planga de parcaam batut-o inainte!Evitam sa spun acest cuvantpe cat puteam.Apoi spre un an si vreo 2 luni a inceputsa accepte cuvantul "nu".Acum la un an si 5 luni spune singura "nu"si da din cap ca sa o las in pace sa faca ce vrea ea.Daca ii spun ca nu-ivoie se uita urat la mine si face tot ce vrea ea.
Te pup,
Gabi si Simonica.
roxanal spune:
Dragelor, la noi a mers urmatoare stratagema, cum Maria mea, acum de 2 ami si 2 luni, era tare incapatanata si nu vroia sa auda de "NU"..cand facea ceva ce nu avea voie ii spuneam : "N-ai voie sa faci .......dar poti face asta...." si 90% din cazuri mergea, devenea interesata...
acum depinde si de ce puteti gasii in acel moment ca s-o poata atrage..
succes
Roxana L
Emilia spune:
Atunci cand Adi face ceva ce nu are voie incerc sa-l impiedic sa mai poata face acel lucru. Spre exemplu, daca scrie cu creionul pe perete il iau si un timp nu-l mai are oricat urla. Nu am cedat niciodata la plansetele lui, chiar daca lacrimi de crocodil ii curgeau pe obraji, astfel ca acum stie ca plange degeaba si chiar daca incearca ii trece repede.
A dat cineva exemplul cu cutitul. Adi a invatat asa de bine ca nu are voie cu cutitul incat acum si daca poate ajunge la el il ocoleste. Apropo, nu mi-a mers niciodata sa-i dau altceva... nici macar asemanator. Si mereu a incercat sa ma induplece prin plans, iar eu invariabil i-am raspuns : "Mami poti sa plangi cat vrei ca tot nu-ti dau..."
Acum (2 ani si 3 luni)intelege mai bine. Asa ca am rezolvat o alta problema. Avem un dulap unde tinem detergentii. I-am spus ca daca mai ia ceva de acolo o sa faca bubite la maini. In primele dati s-a si intamplat sa aiba o cojita luata la un degetel. I-am aratat-o si i-am spus ca de la detergenti o are. Acum nu mai umbla nici acolo.
A avut o perioada in care la orice il intrebai spunea nu. Apoi isi dadea seama ca ar fi vrut acel ceva si revenea.
Dar vor creste...Sanatate multa!