Interdictii fara "NU"
Fetita mea de un an si jumatate a devenit foarte "ferma" pe pozitii. Are reactii prompte si din ce in ce mai agresive la interdictia de a face un lucru sau altul. Am incercat metoda cu distragerea atentiei, dar nu functioneaza. Se reintoarce imediat la ocupatia distructiva de mai inainte. Voi ce metode folositi?
O zi buna tuturor!
printze
Raspunsuri
anca2207 spune:
Printze,
Puiul meu e ceva mai mare (aproape 4 ani) dar functioneaza (si a functionat si cind era mai mititel) distragerea atentiei interdict prin prezentarea de optiuni.
De exemplu "vrei sa ne jucam cu masinuta rosie sau cu cuburile?" (asta in timp ce el se chinuia sa butoneze combina stereo..."
Sau pur si simplu incearca sa-i distragi atentia jucindu-te tu cu tati cu ceva si vorbind intre voi despre cit de interesant si frumos este. O sa abandoneze singura ce facea si o sa vina ea la voi.
Insa interdictia trebuie sa existe numai ca atunci cind spui nu trebuie sa fie nu, sa nu cedezi si sa nu dai inapoi. O sa fie ceva lacrimi dar pina la uram invaa ca o data ce ai spus nu... asta e.
Miruna Enescu spune:
Buna, Printze,
Din cate am citit si am aplicat si noi, este recomandat sa "interzici fara Nu", exact cum spui tu, adica: in loc de "Nu ai voie la combina" - "Pleaca de la combina" sau "Tati si mami au voie la combina, tu ai voie la....altceva". Ideea este sa-i spui copilului CE SA FACA , nu ce sa NU faca, pentru ca o interdictie nu-i da copilului nici o directie, ci doar il frustreaza (rezultat = incapatanare), pe cand daca ii spui ce sa faca, deja este mai usor si pentru el sa te asculte.
Sigur ca vor exista si interdictii (NU ai voie sa lovesti, musti etc), insotite de explicatii, dar chiar si atunci este bine de spus ce sa faca in schimb (poti sa faci mai-mai - sa mangai - daca vrei)
Totusi, pentru evitarea unor confruntari gratuite, sfatul meu este sa puneti sus (adica unde ea nu poate ajunge) tot ce chiar nu vreti sa fie stricat. E pacat sa faceti discutie pentru asta, cand peste vreun an tu insati vei vrea sa o inveti sa foloseasca combina.
axia spune:
Eheeee, uite cum ma regasesc eu pe aici.
Prinze, puiul meu are tot 1 an jumate si este mai mult decat ferm pe pozitii. Din pacate chestia cu distrasul atentiei nu tine, caci se face ca nu vede si nu aude.
Daca il iei de la "locul faptei" se intampla una din doua : plange si/sau se smuceste si se duce tot acolo......
Eu una nu mai stiu cum sa fac, daca fetele mai au idei pentru copilasi super-incapatanati, mi-ar place si mie sa le incerc. Eu am ramas fara imaginatie ......
Andreea, mama lu' Tiberiu
Micul Print
Spiritele mari discuta idei; oamenii normali discuta fapte;
spiritele meschine flecaresc pe seama celorlalti.
ana_a spune:
Buna!
Hop si noi!Chiar zilele trecute ma gandeam sa deschid un astfel de subiect!
Stefan are si el un an si 3 luni, foarte incapatzanat si ferm pe pozitie!Preferata lui este trantitul usii!Imi este frica sa nu sparga geamul la cat de tare o tranteste dupa care imi spune satisfacut "pauu" adica poc!Nu prea am cu ce sa-l distrag, mereu se reintoarce la usa, si daca vreau sa pun ceva in fatza ei sa nu o mai poata tranti e jale....
Mai sunt si altele...uneori ma depaseste, nu mai stiu cum sa mai fac sa nu incep si sa termin ziua cu "nu-i voie"
Ar mai fi ceva....am intalnit de curand o gramada de copilasi fff obraznici care asa dintr-o data, spun mamicile lor nu mai asculta de ele...pur si simplu nu mai au nici o autoritate fatza de ei, oare cum se ajunge aici?Unde sa gresit?Nu as vrea ca peste un an sa intampin si eu acelas comportament de "lasa-ma in pace"
Astept si eu sugestii
anca2207 ideea ta este foarte buna, am sa incerc si eu mai des sa o aplic.
Ana, mamica lui Stefan, pui mic si frumos
www.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=61953" target="_blank">Bazar pentru Alex. Haideti sa-l ajutam!
Raluca spune:
Imi permit sa va recoman o carte f. buna care se numeste Disciplinarea pozitiva, veti gasi in ea, asemeni mie, um mod de a educa puiutii f. bun fara sa faceti uz de cuvantul NU. Pe mine chiar m-a ajutat, mult. Insa inainte de a cumpara, citi, genul acesta de carti un sfat, pe cae l-a randul meu l-am primit de la psihologul care m-a educat sa-mi educ copila:Schimbarea incepe cu tine, apoi poti trece si la copil!
Numai bine,
Raluca mama Ilincai de 3 ani
alinaluchian spune:
quote:
Originally posted by Raluca
Imi permit sa va recoman o carte f. buna care se numeste Disciplinarea pozitiva, veti gasi in ea, asemeni mie, um mod de a educa puiutii f. bun fara sa faceti uz de cuvantul NU. Pe mine chiar m-a ajutat, mult. Insa inainte de a cumpara, citi, genul acesta de carti un sfat, pe cae l-a randul meu l-am primit de la psihologul care m-a educat sa-mi educ copila:Schimbarea incepe cu tine, apoi poti trece si la copil!
Numai bine,
Raluca,
De unde ai cumparat cartea ? Banuiesc ca este vorba de „Disciplinarea Pozitiva sau cum sa disciplinezi fara sa ranesti”, Adina Botis, Anca Tarau, Ed. ASCR, 2004
Eu am cautat-o la librariile online si nu am gasit-o iar pe saitul Asociatiei de Stiinte Cognitive din Romania nu apare printre cartile publicate.
Alina
"Copiii sunt pururi precum clopotele de Paste - redesteapta în om tot ceea ce nazuieste spre ceruri: speranta, iubire, bunatate, devotiune, împacare"
Raluca spune:
Da Alina, despre aceasta carte este vorba. Am cumparat-o din Cluj, de la chioscul de carte al Facultatii de Psihologie.
alinaluchian spune:
quote:
Da Alina, despre aceasta carte este vorba. Am cumparat-o din Cluj, de la chioscul de carte al Facultatii de Psihologie.
Multumesc frumos, Raluca. O voi cauta si eu la Bucuresti cind vin acasa.
"Copiii sunt pururi precum clopotele de Paste - redesteapta în om tot ceea ce nazuieste spre ceruri: speranta, iubire, bunatate, devotiune, împacare"
tinatache spune:
quote:
Originally posted by alinaluchianquote:
Numai bine,
Raluca,
De unde ai cumparat cartea ? Banuiesc ca este vorba de „Disciplinarea Pozitiva sau cum sa disciplinezi fara sa ranesti”, Adina Botis, Anca Tarau, Ed. ASCR, 2004
Eu am cautat-o la librariile online si nu am gasit-o iar pe saitul Asociatiei de Stiinte Cognitive din Romania nu apare printre cartile publicate.
Alina
cartea asta e buna si pt copii mai mari sau se refera doar la pitici mici?
Cristina
-----------------------------------------------
Explica-mi, si am sa uit
Arata-mi, si am sa-mi aduc aminte
Lasa-ma sa fac singur, si am sa inteleg.
Confucius
www.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=63110" target="_blank">Teledon - 5000€ pentru AlinaLumina
Raluca spune:
Cristina, cartea abordeaza si comportamentul copiilor mai mari, chiar si unele aspecte legate de adolescenti. este o carte destul de pragmatica, poate de aceea mi-a si placut, cu exemple negative, pozitive...o lectura usoara.