Drepturile gravidei nesalariate

Drepturile gravidei nesalariate | Autor: Mishulina

Link direct la acest mesaj

As dori sa stiu ce drepturi are (daca are)o gravida care nu lucreaza pe perioada sarcinii. Precizez ca nu este vorba despre o studenta/eleva (deci o persoana care nu are carte de munca)sau o persoana aflata in somaj(care are totusi o indemnizatie lunara) ci de o fosta salariata a cariei contract de munca a incetat anterior aparitiei sarcinii,deci de o persoana care nu are in prezent nici un venit!

As vrea sa stiu ce drepturi banesti are o astfel de persoana dupa nastere ,daca se acorda vreo indemnizatie (sau ceva asemanator),avand in vedere ca e vorba de cineva care are ceva vechime in munca si pana la data incetarii contractului de munca avea toate taxele si impozitele platite la zi(deci si contributia de sanatate..)
Se pot transfera o parte din drepturile banesti pe care le primeste o proaspata mamica salariata tatalui(adica prima de nastere,indemnizatia de crestere a copilului etc)in cazul in care acesta lucreaza? Si daca da,care sunt acestea si ce modificari sufera?

In privinta serviciilor medicale,odata cu pierderea calitatii de salariat se pierde si cea de asigurat medical? Ce drepturi are o gravida nesalariata din punct de vedere al analizelor/tratamentelor/investigatiilor medicale? (am inteles ca unele analize sunt gratuite la gravide indiferent de situatia lor salariala....).

Si o ultima intrebare: e adevarat ca in Romania un angajator nu poate fi obligat sa angajeze o femeie gravida? Legea ce prevede? Pe cine sprijina:femeia gravida care incearca sa-si gaseasca un loc de munca sau angajatorul (care,evident isi apara interesele evitand o astfel de situatie).

Daca puteti sa ma ajutati cu informatii (orice lamurire e binevenita) va multumesc anticipat! Eu in momentul asta detin doar franturi de informatii incomplete care mai rau ma deruteaza in loc sa-mi ofere o imagine clara asupra modului in care intelege Statul roman sa sprijine maternitatea in astfel de cazuri....

Va multumesc!

Ina

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns marius spune:

quote:
Initial creeata de Mishulina

As dori sa stiu ce drepturi are (daca are)o gravida care nu lucreaza pe perioada sarcinii. Precizez ca nu este vorba despre o studenta/eleva (deci o persoana care nu are carte de munca)sau o persoana aflata in somaj(care are totusi o indemnizatie lunara) ci de o fosta salariata a cariei contract de munca a incetat anterior aparitiei sarcinii,deci de o persoana care nu are in prezent nici un venit!
Nu exista asa ceva. Drepturi la ce sau in ce sens?

As vrea sa stiu ce drepturi banesti are o astfel de persoana dupa nastere ,daca se acorda vreo indemnizatie (sau ceva asemanator),avand in vedere ca e vorba de cineva care are ceva vechime in munca si pana la data incetarii contractului de munca avea toate taxele si impozitele platite la zi(deci si contributia de sanatate..)
Nu are nici un venit in afara de cel prevazut de lege pentru copil - alocatia + indemnizatia pt nastere - 1 data

Se pot transfera o parte din drepturile banesti pe care le primeste o proaspata mamica salariata tatalui(adica prima de nastere,indemnizatia de crestere a copilului etc)in cazul in care acesta lucreaza? Si daca da,care sunt acestea si ce modificari sufera?
cum adica sa se transfere? ele sunt ale copilului respectiv ale mamei.

In privinta serviciilor medicale,odata cu pierderea calitatii de salariat se pierde si cea de asigurat medical? Ce drepturi are o gravida nesalariata din punct de vedere al analizelor/tratamentelor/investigatiilor medicale? (am inteles ca unele analize sunt gratuite la gravide indiferent de situatia lor salariala....).

O persoava care nu mai lucreaza si nici nu are contract individual de asigurare nu mai este asigurata medical. Da gravidele fara nici o forma de venit sunt asigurate medical. Gasesti legislatia la mine pe site la sectiunea asigurari de sanatate.

Si o ultima intrebare: e adevarat ca in Romania un angajator nu poate fi obligat sa angajeze o femeie gravida? Legea ce prevede? Pe cine sprijina:femeia gravida care incearca sa-si gaseasca un loc de munca sau angajatorul (care,evident isi apara interesele evitand o astfel de situatie).

Nu exista asa ceva nimeni nu este sau nu poate fi obligat sa angajeze pe cineva indiferent de statutul acestei persoane.

Daca puteti sa ma ajutati cu informatii (orice lamurire e binevenita) va multumesc anticipat! Eu in momentul asta detin doar franturi de informatii incomplete care mai rau ma deruteaza in loc sa-mi ofere o imagine clara asupra modului in care intelege Statul roman sa sprijine maternitatea in astfel de cazuri....

Va multumesc!

Ina

Marius Pernes
home page - www.marius.rdsor.ro

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Mishulina spune:

Ok,se pare ca se impun cateva explicatii/lamuriri mai in detaliu,asupra unor lucruri ce nu au fost clare la o prima lectura mai "in goana calului" :

quote:
Originally posted by marius

quote:
Initial creeata de Mishulina

Nu exista asa ceva. Drepturi la ce sau in ce sens?
Ma refeream la drepturi banesti sau dreptul la asistenta medicala (am reluat mai jos...)

Nu are nici un venit in afara de cel prevazut de lege pentru copil - alocatia + indemnizatia pt nastere - 1 data
Adica,mai exact care e "venitul prevazut de lege pentru copil",la ce suma se ridica? Iar indemnizatia pentru nastere e acordata de primarie sau de (care?) alta institutie? Eu auzisem ca se preconizeaza (nu cred ca a intrat inca in vigoare,cica de la 1 Ian 2006) acordarea unei indemnizatii minime de 200 RON la toate mamele indiferent daca sunt salariate,somere,studente,casnice,adica indiferent daca au surse proprii de venit sau nu,cu precizarea ca la prima categorie(adica salariate) acesti 200 RON sint cuprinsi in cei 800RON (sau ma rog,cat mai e acum indemnizatia de crestere a copilului)....Asta am auzit,nu stiu sigur ,de aceea am si cerut lamuriri....

cum adica sa se transfere? ele sunt ale copilului respectiv ale mamei.
Adica sa le primeasca tatal salariat in locul mamei,evident! Am auzit (din nou doar informatii disparate pe care incerc sa le pun cap la cap) ca tatal poate solicita la firma indemnizatia care se acorda salariatelor la nastere (care poate fi un salariu,o jumatate de salariu,o treime etc,suma exacta find stabilita de conducerea unitatii respective),daca aduce o dovada (sau declara) ca mama nu poate beneficia (si din ce motive) de acelasi lucru la randul ei,adica aceste sume nu sunt incasate de ambii parinti ci numai de catre unul din ei,acela fiind in acest caz tatal. De asemenea ma refeream la faptul daca tatal poate primi indemnizatia pentru cresterea si ingrijirea copilului,daca are un stagiu de cotizare de minimum 10 luni, anterioare datei nasterii copilului,tot in locul mamei,ca mai auzisem si varianta asta!

O persoava care nu mai lucreaza si nici nu are contract individual de asigurare nu mai este asigurata medical. Da gravidele fara nici o forma de venit sunt asigurate medical. Gasesti legislatia la mine pe site la sectiunea asigurari de sanatate.
Am citit,nu m-am lamurit,se refera la drepturile mamelor salariate,protectia maternitatii la locul de munca,pierderea calitatii de asigurat medical prin pensionare etc ,chestii ce nu ma ajuta cu nimic...Stiu ca gravidele au dreptul la unele analize de sange gratuit dar nu si internari,echografii si alte asemenea (vroiam,pe cat posibil detalii).

Va multumesc!

Ina

Marius Pernes

Oricum,multumesc pentru ....comentarii,ca de "lamurit"...

Ina

Mergi la inceput

Drepturile banesti pt 2006 si 2007 sunt cuprinse in OG 148/11.2005 care poate fi consultata pe pagina legislativa. Pt 2005 drepturile banesti sunt cele prevazute de legea 19/2000 cu modificari ce poate de asemenea sa fie consultata pe aceeasi locatie.
Altceva nu exista momentan sau eu nu stiu.

Marius Pernes

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns joy04 spune:

Mishulina in legatura cu stagiul de cotizare la sanatate iti pot da o lamurire: gravidele si lauzele care nu au nici un =venit sau au venit sub nivelul minin garantat (adica 310 RON sau cat este sal. minim pe economie acum) au dreptul la asistenta sanitara si mai ales la RETETE GRATUITE. BIne, tot platesti cate ceva la medicamente, dar f putin. Adica la o cutie de nospa platesti cam 15.000, la materna in loc de 350.000 platesti doar vreo 100.000...etc. Analizele medicale pentru gravida sunt gratuite, dar nu toate. Ecografii gratuite...nu stiu ce sa-ti spun doar ca in timpul sarcinii ar trebui sa faci 3, dar care sunt gratuite doar daca te internezi, altfel eu stiu ca la platesti
IN legatura cu restul..
- da cred ca sotului ii poate da de la servici un salariu de baza -ajutor (sau cum s-o numi) conform contractului colectiv de munca la nivel national si anume articolul 51 lit c.
- sotul tau poate intra in CIC daca are conform actualei legislatii 10luni in ultimele 12luni cotizatie sau de la 01.01.2006 12luni inainte de nasterea copilului...deocamdata se stie numai ca banii se vor da de catre primarii care asteapta normele de punere in aplicare a OU...valoarea este de 800RON...abia din 2007 se vor da 200RON tuturor copiilor indiferent daca parintii sunt sau nu angajati.

Si cam atat...daca te mai pot lamuri cu ceva...

joy + bocanila 39+
poze

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Mishulina spune:

Multumesc foarte mult pentru lamuriri!
Joy multumesc ca m-ai lamurit cu asistenta medicala (mi-ai dat informatii de mare folos) si iti doresc nastere usoara!

Ina

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns laura radulescu spune:

Joi04 alocatia de 200 ron pentru copii incepand cu 2007 se da numai pana cand copilul implineste 2 ani! Dar tu ce intelegi din asta :
Art.4 (2) Indemnizatia sau stimulentul prevazute la art.2 ron incepand cu 01.01.2007), respectiv la art.3 alin.(2)(adica 600 ron si 100 ron incepand cu 01.01.2007) se cumuleaza cu alocatia de stat pentru copii prevazuta la alin.1 lit a ( adica cu cei 200 ron). Si cum cei 600 ron si cei 100 ron se dau in anumite conditii (stagiu de cotizare etc), eu cred ca cei 200 ron nu se dau tuturor copiilor, ci doar celor cu mame beneficiare de cic in conditiile legii.
Marius, tu ce zici?

Mergi la inceput

Vor veni norme de aplicare dar principial discutand se va face o comutare de asigurari ca sa zic asa
1. CIC se va obtine mai greu si sumele vor fi mai mici in viitor
2. Pentru a diminua cantitatea de bani bugetata prin asigurari pt CIC se vor utiliza metode de stimulare (vezi cei 300 RON) dar in anumite conditii
3. Se va comuta beneficiarul de sume prin trecerea efortului financiar de la asigurari catre asigurati la asigurarile de stat privind protectia minorilor deci de la CIC mai mic la alocatie mai mare. In primul caz se urmareste ca persoanele majore (parintii, intretinatorii) sa lucreze iar in al doilea caz minorii (indiferent de conditia sociala) sa fie beneficiari de sume majorate de la buget.

Asta cel putin este trendul politic discutand.

Marius Pernes

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns joy04 spune:

LAURA, e adevarat ca se cumuleaza alocatia cu indemnizatia sau cu stimulentul, dar la art4,alin 1, lit a, nu precizeaza decat ca se va acorda tuturor copiilor pana la 2 ani respectiv 3 ani neprecizand daca parintii trebuie sa aibe vreo anume cotizatie platita. Oricum ministrul muncii a declarat in conferinta de preasa ca alocatia din 2007 va fi pt toti copii, indiferent daca parintii au sau nu venituri impozabile sau anume contributii achitate.
Dar si eu astept normele de aplicare, ca de ex nu am inteles daca si copii care sunt nascuti in 2005 sau 2006 vor primi alocatia aceasta in cazul in care parintii nu au beneficiat de CIC (cum va fi cazul meu) sau doar copii care se vor naste in 2007!!!!
Cred ca Marius ne va anunta cand vor veni normele...oricum eu mereu caut noutatile pe pagina legislativa.

joy + bocanila 39+
poze

Mergi la inceput

Alocatiile pentru copii sunt drepturi directe ale copiilor nu va fi conditionata acordarea alocatiei de statusul parintelui sau intretinatorului legal. Dar este o opinie de-a mea.

Marius Pernes

Mergi la inceput