Religia in scoala!

Raspunsuri - Pagina 14

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns numeioana spune:

Inainoana, propune un sondaj pe DC. Ar fi interesant de vazut ce iese. Roaga moderatorii de la sondaje sa faca unul cu procente, tot tacamul...

POZE
Ioana

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns cipcipcip spune:

Citind la discutia asta devin tot mai mult convinsa ca religia nu are pur si simplu ce cauta in scoli! Pina acum eram pregatita sa fac o "concesie" , ortodoxia fiind totusi religia majoritara a romanilor, dar citind ce scriu unii "credinciosi" pe-aici pe la subiect m-apuca groaza ce "educatie" li se face copiilor in scolile romanesti (si ma bucur, in secret, ca nu mai stau in Ro, recunosc). Iar daca religia e obligatorie in ciclul primar, atunci n-am cuvinte! Mie mi se pare atit de normal ca religia este o chestiune personala, cu care scolile publice n-au nimic de-a face, incit nici nu vad rostul discutiei. Dar poate am umblat eu prea mult si m-au indoctrinat altii cu ideile lor
Aici exista scoli catolice unde poti sa-ti dai copiii daca doresti. In rest nu se baga nimeni la educatia religioasa a copilului tau. Si asa este in orice tara civilizata! Mie mi se pare atit de normal incit chiar nu inteleg ce-i in capul celor care au bagat religia in scoli.
Cit despre parintii credinciosi, e clar ca e foarte comod pentru ei ca ai lor copii sa invete in scoala ceva in care ei insisi cred, de ce sa trebuiasca ei sa-i duca in alta parte pentru ora de religie sau sa se oboseasca sa-i invete acasa. Deci pe acestia din pacate n-o sa-i convingi niciodata, Ioana, cu toata logica din lume.

Nu ma pricep cum functioneaza legislatia in Ro, dar de cite semnaturi ai nevoie ca sa poti inainta proiectul?
(indiferent de numarul lor, pe forum n-o sa stringi prea multe, asta-i sigur )

Cipcipcip si bebe Julia 4 august 2005

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns denizel spune:

quote:
Originally posted by Sabina

deocamdata fetita ta e f mica, dar ai sa vezi, pe masura ce creste, ca te va uimi cu ligica si rationamentul.

eu am mare incredere in copii.Si nu cred ca o lectie de religie bine facuta le poate strica.Imposibil.

pe de alta parte...daca ar fi sa desfiintam materii pe criteriul programei(nu zic ca tu asta vrei, vorbesc de acest aspect al problemei) atunci cam tot invatamantul s-ar desfiinta.

manualul de religie are aceleasi tare ca cel de romana sau matematica.

o matematica prost facuta strica la fel de mult...sau behaiala de la ora de muzica...

Sabina si www.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=33789&whichpage=1" target="_blank">Sofia Galagia

Cea mai lungă cale este calea care duce de la urechi la inimă.

Sabina, depinde ce intelegi printr-o ora de religie bine facuta.
Pentru mine, o ora bine afcuta trebuie sa cuprinda informatii referitoare strict la Dumnezeu, Hristos sau Duhul Sfant.
Din nefericire, in religia ortodoxa este bine insurubat cultul sfintilor. Nu cred ca orele de religie nu sunt impanate din abundenta cu imagini despre sfinti pe care trebuie sa-i cinstim, sa ne rugam la ei etc.
Eu imi pot da seama ca asta seamana a idolatrie, dar cum poate copilul meu de 7 ani sa decida daca inchinarea la un om mort ii poate aduce sau nu binecuvantari?
E prea mic si oricat ar fi de inteligent, mintea lui nu poate cuprinde implicatiile pe termen lung al acestui gen de gandire.

Oricum , nu asta era problema ridicata de inaioana.
Problema principala e ca ea, ca si mine se teme de reactia invatatoarei, a copiilor fata de copilul ei.
Stim foarte bine in ce lume traim, cat de mult ne respectam unii pe altii si sunt convinsa ca parintii ar afla imediat ca exista copilul meu care nu merge la ora de religie, s-ar interesa la invatatoare si aceasta din urma ar pune de o barfa mica, impanata cu toate detaliile.
Si uite asa, afla si copiii, prin bunavointa parintilor ca baietelul meu e pocait sau satanist sau nazist sau mai stiu eu ce si incep sa i se faca fel de fel de mizerii.

Daca am trai intr-o lume civilizata, in care cuvantele de ordine nu ar fi "auzi draga, stiai ca..." nu ne-am mai face atatea probleme.

" Maamiii, îmi place pielea ta. E ca de câltitză" :)) - din jurnalul unei mămici de băietzel.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns impreuna spune:

Nu mi se pare normal faptul ca un copil poate sa participe sau nu la ora de religie, dar profu tot tre' platit din banii nostrii. ( nu stiu sigur daca e asa sau nu, dar mi-ar placea sa aflu).

inaioana am ramas surprinsa de ceea ce ai prezentat tu din programa. Eu ma gandeam ca la religie se vorbeste de Dumnezeu, povestioare frumoase din Biblie ca sunt atatea pe intelesul copiilor. Dar se pare ca m-am inselat...
Sa mai zica cineva ca asta nu duce la indoctrinare si discriminare!
Copiii sunt invatati de mici ca doar ceea ce cred ei este bine (obligatoriu), toti ceilalti sunt niste "ciudati" si merita sa fie tratati ca atare.
Fratilor, asta-i sistem comunist!

Impreuna = mami Flavia, tati Mircea si puiutza Sara

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns inaioana spune:

quote:
Originally posted by impreuna

Nu mi se pare normal faptul ca un copil poate sa participe sau nu la ora de religie, dar profu tot tre' platit din banii nostrii. ( nu stiu sigur daca e asa sau nu, dar mi-ar placea sa aflu).

Nu numai ca este platit din banii nostri, dar daca copilul are alta religie, trebuie sa aduci adeverintza de la biserica lui ca a absolvit acolo orele de educatie religioasa (acolo banuiesc ca se si plateste deja) deci platesti si de doua ori!
Doar nu credeai ca celor care nu fac religia li se da o parte din taxe inapoi?

Ioana 15 saptamani si Katja(30 martie 2004)

poze cu mami, tati si katja

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns irina.c. spune:

Mey,da voi chiar nu aveti pic de respect fata de noi,cei care suntem ortodocsi?Adica,cu ce te deranjeaza pe tine ce imi invata mie copilul meu ORTODOX la orele de RELIGIE ORTODOXA care se tin in scoala?V-a obligat cineva copiii sa invete despre sfinti si despre Maica Domnului,au fost tarati cu sila la ora de religie ortodoxa si li s-a interzis sa mearga la cea baptista,adventista sau mai stiu eu care??Chiar nu va e jena,asa,un pic?Daca la orele de religie vreau ca copilul meu musulman sa invete ca tre sa-si faca rugaciunea catre Allah,in araba,de cinci ori pe zi,care e problema ta?
Lupta-te pentru scoaterea religiei din scoli daca asta ai chef sa faci,da-te si peste cap,ca nu te opreste nimeni,dar vezi-ti de credintele tale si nu critica ce doresc parintii ortodocsi sa invete copiii lor,ca nu e de competenta acestui topic,daca iimi aduc bine aminte.Parca asa mi-ai scos okii,ca aici nu se discuta despre religie.Irina si bb Ilinca(26apr04)
Traiesc in Romania si asta imi ocupa tot timpul
ILINCA

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns cipcipcip spune:

quote:
Originally posted by irina.c.

Mey,da voi chiar nu aveti pic de respect fata de noi,cei care suntem ortodocsi?Adica,cu ce te deranjeaza pe tine ce imi invata mie copilul meu ORTODOX la orele de RELIGIE ORTODOXA care se tin in scoala?V-a obligat cineva copiii sa invete despre sfinti si despre Maica Domnului,au fost tarati cu sila la ora de religie ortodoxa si li s-a interzis sa mearga la cea baptista,adventista sau mai stiu eu care??Chiar nu va e jena,asa,un pic?Daca la orele de religie vreau ca copilul meu musulman sa invete ca tre sa-si faca rugaciunea catre Allah,in araba,de cinci ori pe zi,care e problema ta?
Lupta-te pentru scoaterea religiei din scoli daca asta ai chef sa faci,da-te si peste cap,ca nu te opreste nimeni,dar vezi-ti de credintele tale si nu critica ce doresc parintii ortodocsi sa invete copiii lor,ca nu e de competenta acestui topic,daca iimi aduc bine aminte.Parca asa mi-ai scos okii,ca aici nu se discuta despre religie.

Irina si bb Ilinca(26apr04)
ILINCA

tu ai citit ce s-a scris sau postezi doar ca sa te afli in treaba?...

Cipcipcip si bebe Julia 4 august 2005

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns cataghe spune:

Eu cred ca tata lu' Toma a pus un punct pe "i", dar vaz ca nimeni nu se oboseste sa raspunda la intrebarile incomode: ce face copilul care nu se duce la religie, in timpul orelor de religie? Mai ales gagalicii astia de 1-4, ce fac ei in ora aia, freaca coridorul, sau ce? Eeee, cum e, doamnelor si domnilor? O sa imi spuneti ca asta e, daca nu vrei sa faci religia majoritatii te discriminezi singur, nu-i asa?
Problema finantarii e si ea la fel se spinoasa. Poate ca intr-o clasa e un copil de o anumita religie si confesiune, si e absurd sa platesti un profesor pt un singur copil, tocmai pt ca e invatamant public!! Public inseamna pt toti la fel, toti au aceleasi drepturi!! Si atunci? Copilul ala care poate ca ar vrea sa invete propria lui religie nu e discriminat fata de majoritate?
A, si vechea mea intrebare la care vad ca de asemenea raspunsul se lasa asteptat: de ce nu militati pt infiintarea de catre BOR a unor scoli cu specific religios? E mai comod asa, sa ne pice totul de la stat...
Eu cred ca in scoala publica nu e loc de asa ceva. In Ardeal, spre exemplu, sunt ortodocsi, greco-catolici, romano-catolici, protestanti - si invata toti bine mersi in aceeasi scoala. De ce sa creezi o prapastie intre ei despartindu-i la ora de religie? Scoala ar trebui sa le sublinieza ceea ce au in comun, nu sa le faciliteze adancirea diferentelor.

P.S. Inaioana, nu mai crede si tu toate prostiile despre America. Chiar recent am citit un articol despre scolile catolice, ai caror elevi sunt foarte apreciati. Diferenta e ca scolile catolice sunt finantate de biserica si de parinti, nu de stat. In fiecare parohie se organizeaza periodic colecte prin care sa fie sustinuta scoala si care sa ajute la coborarea taxelor pe care le platesc elevii. Cu alte cuvinte, biserica se implica in povestea asta, nu asteapta sa-i dea statul mura in gura.

_
"The reports on my death are greatly exaggerated." (Mark Twain)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns irina.c. spune:

quote:
Originally posted by tata lu Toma

Irina, multumesc pentru informatii.
In acest caz, eu cred ca mult mai normal, intr-un stat laic, ar fi ca respectivele cursuri sa nu fie finantate de la buget si ca ele sa fie frecventate de cei care opteaza pentru ele.v
ps.Orele de Religie incep in clasa I ?
pps. Ce fac, in timpul asta, copii care nu merg la orele de Religie ?
_
Sunt moderator dar ma tratez

Da,asa ar fi normal,dar conform Legii Cultelor,care n-a mai fost reactualizata din 1952 daca nu ma insel,toate cultele recunoscute de stat primesc o subventie din partea acestuia.Probabil pe acest considerent sunt finantati si profesorii de religie.Eu cred ca aici sunt multe interese financiare la mijloc,statul poate ca a facut acest compromis ca sa nu fie nevoit sa retrocedeze bisericilor posesiunile confiscate de comunisti.Si care,intre noi fie vorba,le-ar permite acestora sa-si plateasca cati profesori de religie au chef.Problema e ca,spre deosebire de neoprotestanti care sunt finantati puternic dinafara,biserica ortodoxa si cred ca si cea catolica si greco-catolica nu au surse de finantare exterioare.Nu cunosc problema in amanunt,dar cred ca acesta ar fi fondul ei.Irina si bb Ilinca(26apr04)
ILINCA

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns impreuna spune:

quote:
Originally posted by inaioana

Doar nu credeai ca celor care nu fac religia li se da o parte din taxe inapoi?[/green]

Ioana 15 saptamani si Katja(30 martie 2004)

poze cu mami, tati si katja[/font=Comic Sans MS][/b]

Am uitat ca suntem in Ro :)

Mergi la inceput