Religia in scoala!
Raspunsuri - Pagina 13
inaioana spune:
Da, Iulia, este diferentza imensa intre forma si fond pe care nu o pot digera unii!
Ioana 15 saptamani si Katja(30 martie 2004)
poze cu mami, tati si katja
tata lu Toma spune:
In primul rand as vrea sa spun ca nu sunt de acord ca Religia sa fie obligatorie in scoli.
In al doilea rand dati-mi voie sa-mi cer scuze dar am citit subiectul pe diagonala si s-ar putea cau unele chestii sa se fi lamurit deja dar eu cred ca inainte de orice actiune de protest ar trebui sa stim clar cateva treburi :
- Este, intra-adevar, obligatorie ora de Religie ?
- Ce se preda la ora de Religie ?
- Cine il plateste pe profesorul de Religie ?
Va rog sa ma luminati si pe mine.
In al treilea rand, draga inaioana, sunt aproape convins ca daca s-ar face un Referendum national, pe tema asta, Religia ar ramane materie din programa scolara.
_
Sunt moderator dar ma tratez
irina.c. spune:
Tata lui Toma,am mai raspuns eu la intrebarea asta,dar reiau punctat,asa cum ai pus intrebarile:
-religia nu este o materie obligatorie,in sensul ca un copil poate fi retras de catre parintii/tutorii legali de la aceasta ora,printr-o cerere scrisa,daca acestia sunt atei,agnostici sau altceva de acelasi gen,si nu li se va lua in considerare acest obiect la calcularea mediei generale.Acolo unde exista si copii care nu sunt ortodocsi,la un anume numar statul normeaza un profesor din religia respectiva(catolic,neoprotestant,musulman,etc.),iar daca numarul de copiii este foarte mic,ei pot aduce adeverinta din partea cultului precum ca au urmat ore de cateheza.
-la ora de religie se predau normele si invataturile religiei pe care parintii/tutorii legali au hotarat-o pentru copil
-profesorul de religie este platit de stat,ca orisice alt cadru didactic,si se supune reglementarilor legale referitoare la aceasta profesieIrina si bb Ilinca(26apr04)
Traiesc in Romania si asta imi ocupa tot timpul
ILINCA
Elena spune:
quote:
In al treilea rand, draga inaioana, sunt aproape convins ca daca s-ar face un Referendum national, pe tema asta, Religia ar ramane materie din programa scolara.
Hihi, tata_lu_Toma, eu am dat pronosticu exact pe invers ....
Am dat chiar si ideea unui sondaj de opinie aici pe forum despre asta, oare ar fi relevant ??
_
"Mare pacoste sa nu ai destul duh ca sa vorbesti frumos, nici destula judecata ca sa taci cand trebuie." (La Bruyere)
ruxandra_sb spune:
Nu sunt de acord cu religia cvasi-obligatorie la clasele primare.
Din punctul meu de vedere, este indoctrinare pentru copii asa de mici.
Si nu vreau sa depun nici o cerere. De ce n-ar fi pe invers, cerere daca vrei ca al tau copil sa frecventeze orele de religie?
Un curs de istoria religiilor este binevenit, in liceu.
off topic: Si da, consider ca orele de educatie sexuala sunt nu binevenite, ci obligatorii. Informarea si cunoasterea nu conduce la promiscuitate, din contra.
Ruxandra & Matei (3 ani) & sotul drag
Sabina spune:
Tatic, Inaioana nu vrea desfiintarea obligativitatii(care-obligativitate- si mie mi se pare nedreapta)ci desfiintarea materiei in numele discriminarii.
oricum, ca si in cazul optiunii pt botez, mi se pare ca tot parintele actioneaza in numele copilului...daca copilul vrea sa mearga la ora de religie si parintele nu-l lasa?
ar trebui intrebat si copilul, la 7 ani poate sa decida.
Sabina si www.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=33789&whichpage=1" target="_blank">Sofia Galagia
Cea mai lungă cale este calea care duce de la urechi la inimă.
inaioana spune:
Tata lu Toma: Explicatiile Irinei sunt aproape exacte dar in practica lucrurile se cam amesteca. Articolul din legea invatamantului este urmatorul :
Art. 9
(1) Planurile-cadru ale invatamantului primar, gimnazial, liceal si profesional includ Religia ca disciplina scolara, parte a trunchiului comun. Elevul, cu acordul parintilor sau al tutorelui legal instituit, alege pentru studiu religia si confesiunea.
(2) La solicitarea scrisa a parintilor sau a tutorelui legal instituit, elevul poate sa nu frecventeze orele de religie. In acest caz situatia scolara se incheie fara aceasta disciplina. In mod similar se procedeaza si pentru elevul caruia, din motive obiective, nu i s-au asigurat conditiile pentru frecventarea orelor la aceasta disciplina.
(3) Cultele recunoscute oficial de stat pot solicita Ministerului Educatiei Nationale organizarea unui invatamant teologic specific pregatirii personalului de cult si activitatii social-misionare a cultelor, numai pentru absolventii invatamanului gimnazial sau liceal, dupa caz, proportional cu ponderea numerica a fiecarui cult in configuratia religioasa a tarii, potrivit recensamantului oficial reactualizat. Infiintarea si functionarea acestui invatamant se fac potrivit legii.
(4) Cultele recunoscute de stat au dreptul de a infiinta si administra propriile unitati si institutii de invatamant particulare, conform legii.
(5) Curriculumul specific invatamantului preuniversitar teologic se elaboreaza de catre cultul respectiv, se avizeaza de Secretariatul de Stat pentru Culte si se aproba de Ministerul Educatiei Nationale. Curriculumul invatamantului preuniversitar particular, organizat de culte, altul decat cel teologic, se elaboreaza si se aproba conform legii. Pentru invatamantul superior curriculumul se elaboreaza si se aproba potrivit legii.
si un ordin (nr. 3670/17.04.2001) care o completeaza in 2001:
Art.5. Conform art. 9 din Legea învatamântului 84/1995 republicata, "planurile-cadru ale învatamântului primar, gimnazial, liceal si profesional includ Religia ca disciplina scolara, parte a trunchiului comun. Elevul, cu acordul parintilor sau al tutorelui legal instituit, alege pentru studiu religia si confesiunea. La solicitarea scrisa a parintilor sau a tutorelui legal instituit, elevul poate sa nu frecventeze ora de religie." În aceasta ultima situatie, elevul îsi va alege, în locul disciplinei Religie, o disciplina optionala.
Deci religia nu este obligatorie; initial a fost pentru clasele 1-4 , iar pana intr-a 12 sa retraga parintii elevul daca vor , evident multi neavand habar de asta.(varianta prima a legii din 1995, modificata in 1999 asa cum am citat eu in primul exemplu, si completata de ordinul ala din 2001)
Dar discriminarile tot exista, elevul care nu se duce este in practica stigmatizat , de cele mai multe ori chiar de profesor, oricum de ceilalti copii (mai ales la clasele mici dar nu numai).
Cat priveste manualul de religie, eu am avut in mana unul de cls a 4-a. Spicuiesc din el : la "exercitii" intrebari ca "Ce este constiintza?" La care ei trebuiau sa raspunda ceva de genul: reflectarea legii lui D-zeu si Duhului Sfant in sufletul nostru.. bla-bla. Adica nu puteau raspunde orice, oricum intrebarea mi se pare de o dificultate imensa pt cls a 4-a, este vorba exclusiv de indoctrinarea cu anumite idei pe care copilul nu are capacitatea de a le digera. Alte exercitii : "explicati sfanta taina a euharistiei! " (nu ca ei s-ar pricepe sa citeasca prea bine acest cuvant!) sau "Enumerati primele nu-stiu-cate sinoade ecumenice!"
Cu alte cuvinte nici vorba de frumoase pilde cu Isus pe care ni le imaginam toti ca fiind predate la religie.
Nu am dat exemple de cazuri dramatice de la orele de religie pentru ca mi s-ar putea reprosa ca sunt cazuri izolate (cu toate ca sunt foarte multe in practica). M-am referit strict la programa!
Profesorul este platit de la bugetul invatamantului, adica de mine, de tine etc.
Cat despre referendum, sunt de acord cu tine. Dar nu se pot organiza referendumuri pe teme care privesc drepturile unor minoritati. In acest caz se fac dezbateri, se compara legislatii, se vine cu argumente si se schimba legi. Legile antidiscriminare nu pot fi supuse la referendum, ar fi absurd! Sunt probleme care nu pot fi lasate la cheremul majoritatii.
Ioana 15 saptamani si Katja(30 martie 2004)
poze cu mami, tati si katja
inaioana spune:
quote:
Originally posted by Sabina
Tatic, Inaioana nu vrea desfiintarea obligativitatii(care-obligativitate- si mie mi se pare nedreapta)ci desfiintarea materiei in numele discriminarii.
oricum, ca si in cazul optiunii pt botez, mi se pare ca tot parintele actioneaza in numele copilului...daca copilul vrea sa mearga la ora de religie si parintele nu-l lasa?
ar trebui intrebat si copilul, la 7 ani poate sa decida.
Sabina si www.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=33789&whichpage=1" target="_blank">Sofia Galagia
Cea mai lungă cale este calea care duce de la urechi la inimă.
Sabina!
-vreau desfiintarea materiei in scolile publice; mi se pare normal sa fie predata pe langa bisericile aferente.
-In cazul botezului, parintele actioneaza in numele copilului dar nelezand pe nimeni altcineva. De asemenea , botezul in sine (ritualul) nu are efectele pe care le are o indocrinare (in cel mai rau caz raceste de la apa prea rece! ) plus ca nu este un act public ci in sanul unei comunitati din care copilul face parte, ceea ce este ok, decizia acelui parinte nu angajeaza tertzi!
-Nu cred, sincer , ca la 7 ani copilul poate decide in necunostintza de cauza si in lipsa discernamantului in privintza unor probleme filosofice cum ar fi religia!
Ioana 15 saptamani si Katja(30 martie 2004)
poze cu mami, tati si katja
tata lu Toma spune:
Irina, multumesc pentru informatii.
In acest caz, eu cred ca mult mai normal, intr-un stat laic, ar fi ca respectivele cursuri sa nu fie finantate de la buget si ca ele sa fie frecventate de cei care opteaza pentru ele.
v
ps.Orele de Religie incep in clasa I ?
pps. Ce fac, in timpul asta, copii care nu merg la orele de Religie ?
_
Sunt moderator dar ma tratez
Sabina spune:
deocamdata fetita ta e f mica, dar ai sa vezi, pe masura ce creste, ca te va uimi cu ligica si rationamentul.
eu am mare incredere in copii.Si nu cred ca o lectie de religie bine facuta le poate strica.Imposibil.
pe de alta parte...daca ar fi sa desfiintam materii pe criteriul programei(nu zic ca tu asta vrei, vorbesc de acest aspect al problemei) atunci cam tot invatamantul s-ar desfiinta.
manualul de religie are aceleasi tare ca cel de romana sau matematica.
o matematica prost facuta strica la fel de mult...sau behaiala de la ora de muzica...
Sabina si www.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=33789&whichpage=1" target="_blank">Sofia Galagia
Cea mai lungă cale este calea care duce de la urechi la inimă.